Prop. 134 S (2014–2015)

Utbygging og finansiering av Bypakke Grenland fase 1 i Telemark

Til innholdsfortegnelse

3 Aktuelle prosjekter og tiltak i Bypakke Grenland fase 1

Utviklingen av transportsystemet i Grenland er forankret i konseptvalgutredningen (KVU) for Grenland fra 2010, samt rapport fra den eksterne kvalitetssikringen (KS1) i 2011 og regjeringens behandling i mars 2012. Konseptvalgutredningen omfatter transportsystemet i de fire kommunene som inngår i Grenlandsregionen; Skien, Porsgrunn, Siljan og Bamble. Utredningen anbefaler en etappevis utvikling av transportsystemet; fase 1 med optimalisering av dagens vegnett, fase 2 med vegprosjekter som bedrer forbindelsen til E18 og rv 36 samt videre utbygging av gang- og sykkelveger, og fase 3 med vegprosjekter som bedrer framkommeligheten for lokaltrafikken innen regionen. Det ble lagt til grunn at videre planlegging skal ta utgangspunkt i Statens vegvesens anbefalte konsept, med trinnvis utvikling av transportsystemet i Grenland.

På denne bakgrunn ble et opplegg for Bypakke Grenland fase 1 lagt fram for lokalpolitisk behandling i juni 2013. Den totale økonomiske rammen for fase 1 av pakken var på 2 486 mill. 2013-kr, ekskl. etablering av bomstasjoner. Fordelingen på prosjekter og tiltakstyper er vist i tabell 3.1.

Tabell 3.1 Lokalt behandlet forslag til utbyggingsplan for Bypakke Grenland fase 1

Mill. 2013-kr

Prosjekt/tiltak

Ramme

Rv 36 Skyggestein – Skjelbredstrand

492

Fv 32 Gimleveien – Augestadveien

514

Tiltak for næringstransporten

310

Kollektivtiltak

310

Drift av kollektivtransport

310

Gang- og sykkelveg

310

Bymiljøtiltak

90

Trafikksikkerhetstiltak

150

Sum

2 486

Inkludert om lag 50 mill. kr til etablering av bomstasjoner blir den økonomiske rammen på 2 670 mill. kr, omregnet til 2015-prisnivå.

Som det går fram av kapittel 2, sluttet kommunene Skien, Porsgrunn og Siljan seg til forslaget, mens Bamble kommune vedtok å ikke delta i fase 1 av Bypakke Grenland.

Rv 36 Skyggestein – Skjelbredstrand

Dagens veg har randbebyggelse, krappe kurver og er så smal at den mangler gul midtlinje. Prosjektet omfatter bygging av 3,6 km trefelts veg med midtrekkverk i ny trase. I tillegg inngår nødvendige tilknytninger til dagens vegnett, støyskjerming, busslommer og delvis gang- og sykkelveg. Dagens veg forutsettes omklassifisert til kommunal/fylkeskommunal veg.

Det foreligger godkjent reguleringsplan for prosjektet, som har et kostnadsanslag på om lag 570 mill. 2015-kr. Dette innebærer en økning på om lag 50 mill. 2015-kr sammenlignet med det som er lagt til grunn i Meld. St. 26 (2013–2014) og Statens vegvesens handlingsprogram 2014–2017 (2023). Prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag 30 mill. kr. Netto nytte over totale kostnader er beregnet til 0,1.

Det legges opp til anleggsstart høsten 2016, og prosjektet ventes åpnet for trafikk i løpet av 2018. Samferdselsdepartementet vil komme tilbake til endelig styrings- og kostnadsramme for prosjektet i statsbudsjettet for 2016. Prosjektet er vist i figur 3.1.

Fv 32 Gimleveien – Augestadveien

Dagens veg med kryssing av jernbanen i plan er blant de veglenkene i området som har størst køproblemer. Prosjektet omfatter oppgradering av en 1,3 km lang strekning, inkl. fjerning av planovergangen for jernbanen mellom Porsgrunn og Skien. Prosjektet vil dermed fjerne ventetider, gi økt trafikksikkerhet og legge til rette for økt togfrekvens.

Det foreligger godkjent reguleringsplan for prosjektet, som har et kostnadsanslag på om lag 570 mill. 2015-kr. Prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag 550 mill. kr. Netto nytte over totale kostnader er beregnet til 1,1.

Det legges opp til anleggsstart i 2015, og prosjektet ventes åpnet for trafikk høsten 2017. Prosjektet er vist i figur 3.1.

Figur 3.1 Prosjektene rv 36 Skyggestein – Skjelbredstrand og fv 32 Gimleveien – Augestadveien

Figur 3.1 Prosjektene rv 36 Skyggestein – Skjelbredstrand og fv 32 Gimleveien – Augestadveien

Programområdetiltak

Lokale myndigheter har gått inn for et opplegg der programområdetiltakene er delt i to:

  • Regionale tiltak – tiltak for helhetlige løsninger med regional betydning. Det er lagt til grunn om lag 900 mill. kr til slike tiltak.

  • Lokale tiltak der hver av de tre kommune kan prioritere fra en tiltaksliste. Det er lagt til grunn om lag 300 mill. kr til slike tiltak. Midlene forutsettes fordelt mellom kommunene etter antall innbyggere, noe som innebærer 174 mill. kr til Skien, 114 mill. kr til Porsgrunn og 12 mill. kr til Siljan.

Tiltak som igangsettes først, vil være gang- og sykkelveger med godkjent reguleringsplan, mindre trafikksikkerhetstiltak innenfor regulert vegareal og tiltak som ikke krever regulering. Midler til planlegging av tiltak som mangler planavklaring, forutsettes dekket innenfor foreslåtte rammer til de ulike tiltakstypene. Dette gjelder også nødvendige midler til forberedelse av fase 2.

Drift av kollektivtransport

Bypakke Grenland fase 1 innebærer en vesentlig satsing på utvikling av kollektivtilbudet. I opplegget som ble lagt fram for lokalpolitisk behandling, er det lagt til grunn 310 mill. kr til kollektivtrafikktiltak og 310 mill. kr til drift av kollektivtransport (2013-prisnivå).

Samferdselsdepartementet har inngått avtale mellom staten, Telemark fylkeskommune og Porsgrunn, Skien og Siljan kommuner om 215 mill. kr i belønningsmidler for bedre kollektivtransport og redusert bilbruk i perioden 2013–2016. Belønningsmidlene finansierer en satsing på kollektivtransport som kalles Bussløftet 2014. Hovedtiltakene er økt frekvens for buss på metro- og pendellinjene samt til/fra Siljan. En mindre del av midlene går til reduserte billettpriser, forenklet billettsystem og økt markedsføring.

Lokale myndigheter ønsker å videreføre denne satsingen etter 2016 gjennom å benytte bompenger til finansiering av drift av kollektivtransporten. Dette skal bidra til å nå målet om en økning i kollektivandelen fra 4 pst. til 8 pst. innen 2023.

Samferdselsdepartementet er positiv til kollektivsatsingen i Grenland. I Meld. St. 26 (2012–2013) Nasjonal transportplan 2014–2023 er det lagt opp til helhetlige bymiljøavtaler som rettes inn mot de ni største byområdene, herunder Grenland (Porsgrunn/Skien). Kollektivsatsing vil også bli et tema i eventuelle kommende forhandlinger om bymiljøavtale i Grenland. Departementet vil i den forbindelse komme tilbake til hvordan driften av kollektivtransporten skal finansieres.

Effekter av Bypakke Grenland fase 1

Gjennomføringen av Bypakke Grenland fase 1 vil bidra til utvikling av et sammenhengende gang- og sykkelvegnett. Framkommeligheten for kollektivtransporten vil bli bedret gjennom tiltak som signalregulering og prioritering i kryss og på utvalgte strekninger, bygging av kollektivfelt inn mot og gjennom kryss/rundkjøringer samt oppgradering av kollektivknutepunkter og holdeplasser. Bymiljøtiltak vil øke bysenterets attraktivitet som målpunkt for gående, syklende og kollektivtrafikanter. Videre vil to større vegprosjekter bli gjennomført, samt tiltak i vestkorridoren som tilrettelegger for at næringslivet får bedre framkommelighet i bybåndet. En rekke av tiltakene vil ha gunstig effekt på flere målområder.