2 Bakgrunnen for forslagene om endringer i alkoholloven
Departementet foreslår endringer i fireårsregelen og engrossalgsbestemmelsen i alkoholloven for å forenkle regelverket og å sørge for at det ikke er mer komplisert og ressurskrevende enn det som anses som nødvendig for å ivareta viktige alkoholpolitiske hensyn og folkehelsen.
Departementet har mottatt henvendelser hvor uheldige utslag av dagens bestemmelse om fireårsregelen og engrossalgsbestemmelsen i alkoholloven er beskrevet. Departementet har derfor sett behov for å vurdere bestemmelsenes nåværende form og om det er alternative løsninger som kan ivareta de hensynene som ligger bak bestemmelsene på en god måte, men som samtidig har mindre uheldige konsekvenser for kommuner og næringsliv.
Når det gjelder fireårsregelen, ble en endring av den, i form av en fullstendig oppheving av tidsbegrensningen, vurdert på midten av 1990-tallet. Argumenter både for og imot en fjerning av tidsbegrensningen på bevillingene ble da vurdert, men ingen endring ble gjennomført. Det vises til kapittel 4.2 for en nærmere omtale av bakgrunnen for dagens bestemmelse om begrenset varighet på kommunale salgs- og skjenkebevillinger og tidligere vurderinger som er gjort.
Spørsmålet om å endre fireårsregelen har nå blitt reist på ny. Departementet mottok i november 2013 et brev fra NHO Reiseliv hvor det ble bedt om at fireårsregelen ble fjernet og at salgs- og skjenkebevillinger gis inntil videre. I februar 2014 ble det også stilt et representantspørsmål til skriftlig besvarelse (Dokument nr. 15:430 (2013–2014)) til Helse- og omsorgsministeren om saken. Helse- og omsorgsministerens svar var at muligheten for endringer ville bli vurdert nærmere, og at det ble tatt sikte på å få avklart hvilke regler som skal gjelde for bevillingsperiode og fornyelser før neste runde med fornyelser som etter alkoholloven må skje innen 30. juni 2016.
På denne bakgrunn sendte Helse- og omsorgsdepartementet 11. februar 2015 ut høringsnotat med forslag til endringer i alkoholloven – endringer i bestemmelsen om varigheten på kommunale salgs- og skjenkebevillinger mv.
Tidspunktet for når de foreslåtte endringene trer i kraft, vil få betydning for om det skal gjennomføres en total fornyelsesprosess eller om kommunene skal kunne gjøre unntak i neste kommunevalgperiode. Dersom endringene som er foreslått, kan tre i kraft fra 1. januar 2016, gis kommunene mulighet til selv å vurdere om det er behov for å gjennomføre en fornyelsesprosess før 30. juni 2016 som er fristen etter dagens regelverk. For å kunne fremme en proposisjon tidsnok til at Stortinget har mulighet til å behandle saken høsten 2015, har høringsfristen vært noe kortere enn tre måneder (24. april 2015).