6 Hjemmel for destruksjon av ulovlige laserpekere
6.1 Bakgrunn
Den 1. januar 2015 trådte strålevernforskriften ny § 8 tredje til femte ledd om forbud mot sterke laserpekere, i kraft. Dette medførte et forbud mot å eie, besitte, tilvirke, importere, eksportere, bruke og selge laserpekere av klasse 3R, 3B og 4 uten godkjenning fra Statens strålevern.
Departementet har tidligere varslet et behov for å effektivisere håndhevingen av forbudet, særlig ved forsøk på ulovlig import av sterke laserpekere uten godkjenning. Departementet fremmer derfor forslag om lovhjemmel for beslag og destruksjon av ulovlig importerte laserpekere.
6.2 Høringen
Høringsnotat om endringer i strålevernforskriften – forslag om strengere regulering av sterke laserpekere – ble sendt på alminnelig høring 15. mai 2014 med høringsfrist 7. august 2014. Det kom inn 22 høringssvar, hvorav 16 hadde merknader. Alle disse støttet forslaget om forbud mot sterke laserpekere uten godkjenning fra Statens strålevern.
I samme høring ble det foreslått en ny bestemmelse i strålevernloven med hjemmel for beslagleggelse og destruksjon av ulovlig importerte laserpekere. Det var kun fire høringsinstanser som hadde merknader til forslaget om en lovhjemmel for beslag og destruksjon: Politidirektoratet og Statens strålevern uttalte at de så behovet for en slik hjemmel, som gir et hensiktsmessig administrativt alternativ til politianmeldelse. Drammen kommune påpekte at det var en noe uklar ansvarsfordeling mellom politi og Toll- og avgiftsetaten. Justis- og beredskapsdepartementet uttalte at det var uklart om beslutning om beslag er ment å gi Toll- og avgiftsetaten eierrådighet over laserpekeren og mente at bruk av begrepet «inndragning» burde vurderes. Videre ble det påpekt at det må fremgå av bestemmelsen hvem som kan fatte vedtak om tilbakeholdelse, beslag og destruksjon.
6.3 Departementets vurdering
Uten hjemmel for beslag og destruksjon har tollmyndighetene til nå hatt to alternative prosedyrer for håndtering av ulovlig importerte laserpekere. Den ene er beslag og politianmeldelse i medhold av tolloven § 16-13 som gir Toll- og avgiftsetaten hjemmel til å beslaglegge varer det kan bli tale om å inndra, men kun der det foreligger skjellig grunn til mistanke om straffbar overtredelse av tolloven med forskrifter. Den andre er retur av varen til avsenderlandet. Det første alternativet er tungvint og ressurskrevende, og medfører ofte henleggelse hos politiet. Det andre alternativet er enkelt prosedyremessig, men medfører at varen returneres til avsenderen, som så kan sende varen på nytt til kjøper eller til andre kjøpere i Norge eller i andre land. Beslagleggelse og destruksjon vil hindre at laserpekeren på ny forsøkes ulovlig importert til Norge.
Med en hjemmel for Toll- og avgiftsetaten til å beslaglegge og destruere ulovlig importerte laserpekere, vil det bli vesentlig enklere for Toll- og avgiftsetaten å sørge for at sterke laserpekere tas ut av sirkulasjon, uten at politiet må involveres.
Den foreslåtte lovhjemmelen tilsvarer den man har i legemiddelloven om privatimport av legemidler. Bestemmelsen gir hjemmel for å fastsette nærmere forskrifter vedrørende tilbakehold, beslagleggelse og destruksjon av ulovlig importerte laserpekere. Departementet har vurdert å inkludere begrepet «inndragning», men ser det som hensiktsmessig at ordlyd og system tilsvarer det man har for privatimport av legemidler. Ansvarsfordelingen vil klargjøres i forskriften.
Beslagleggelse og destruksjon vil skje i henhold til forvaltningslovens bestemmelser. Utgangspunktet er derfor at lovens krav til forhåndsvarsling, utrednings- og informasjonsplikt, partsinnsyn, krav til skriftlig og begrunnet vedtak, klage, omgjøring og sakskostnader gjelder på vanlig måte. Det foreslås et unntak for de tilfellene der importøren ikke gir tilbakemelding på varselet om at laserpekeren vurderes beslaglagt og destruert hvor det gjøres unntak fra kravet om at enkeltvedtak skal være skriftlige, begrunnet og at parten underrettes om vedtaket.