3 Lokalpolitisk behandling
Forslag til opplegg for delvis bompengefinansiert utbygging av prosjektet rv 23 Dagslett – Linnes ble behandlet av lokale myndigheter i 2014.
Røyken og Lier kommuner behandlet saken i møter i kommunestyret hhv. 22. mai og 17. juni 2014. Det ble fattet følgende likelydende vedtak:
[Røyken/Lier] kommune tilrår at utbyggingen av riksvei 23 på strekningen Linnes – Dagslett delfinansieres med bompenger i henhold til foreslått finansieringsopplegg.
Det legges til grunn innkreving i begge retninger i to automatiske bomstasjoner; en på ny RV 23 vest for krysset på Dagslet og en på dagens RV 23 på Lahell, vest for rundkjøringen mellom RV 23 og FV 3.
Det forutsettes en samlet investeringskostnad på 2070 mill. 2014-kr, statlig andel på 680 mill. 2014-kr og en innkrevingsperiode på inntil 15 år med mulighet for forlengelse med inntil 5 år og økning av takstene med inntil 20 % dersom utviklingen i bompengeselskapets økonomi gjør det nødvendig. Det legges til grunn en bompengetakst i spennet 22 – 27 kr (2014-kr) pr. passering for lette kjøretøy og tre ganger så mye for tunge kjøretøy med en totalvekt på over 3500 kg. Bompengetaksten forutsettes regulert i takt med prisstigningen.
Det forutsettes en rabattordning hvor alle trafikanter som betaler med elektronisk brikke gis 10 % flat rabatt.
Lette kjøretøy betaler for maksimalt 40 passeringer per kalendermåned ved bomstasjonen på dagens RV 23.
Lier kommunestyre gjorde følgende protokolltilførsel til saken:
Tidligere vedtak om stenging av vei over Gullaugkleiva og Mørk for gjennomkjøring opprettholdes.
Lier kommune anmoder Samferdselsdepartementet om å finne en tilfredsstillende løsning for lokalbefolkningen i Røyken og Lier som får uforholdsmessige ulemper som følge av bompenge-etableringen. Dette for å sikre fri tilgang til barnehage, skole, fritidsaktiviteter etc. i egen kommune.
Buskerud fylkeskommune behandlet saken i møtet i fylkestinget 27. august 2014, og det ble fattet følgende vedtak:
Buskerud fylkeskommune tilrår at utbyggingen av riksveg 23 på strekningen Linnes – Dagslett delfinansieres med bompenger i henhold til foreslått finansieringsopplegg.
Det legges til grunn innkreving i begge retninger i to automatiske bomstasjoner; en på ny rv. 23 vest for krysset på Dagslett og en på dagens rv. 23 på Lahell, vest for rundkjøringen mellom rv. 23 og fv. 3 ved kommunegrensen mellom Røyken og Lier.
Det forutsettes en samlet investeringskostnad på 2070 mill. 2014-kr, en statlig andel på 680 mill. 2014-kr og en innkrevingsperiode på inntil 15 år med mulighet for forlengelse med inntil 5 år og økning av takstene med inntil 20 % dersom utviklingen i bompengeselskapets økonomi gjør det nødvendig. Det legges til grunn en bompengetakst i spennet 22 – 27 kr (2014-kr) per passering for lette kjøretøy og tre ganger så mye for tunge kjøretøy med en totalvekt på over 3500 kg. Bompengetaksten forutsettes regulert i takt med prisstigningen.
Det forutsettes en rabattordning hvor alle trafikanter som betaler med elektronisk brikke gis 10 % flat rabatt.
Lette kjøretøy betaler for maksimalt 40 passeringer per kalendermåned ved bomstasjonen på dagens rv. 23.
Fylkestinget ber Vegfinans AS opprette bompengeselskapet «Rv. 23 Buskerud AS» for delfinansiering av rv. 23 Linnes – Dagslett, i henhold til gjeldende standarder og aksjonærsamarbeidsavtale mellom Vegfinans AS og Buskerud fylkeskommune.
Buskerud fylkeskommune gir et lån til Vegfinans AS på kr 125.000. Beløpet skal benyttes av Vegfinans AS til innbetaling av aksjekapital og kostnader i forbindelse med stiftelse av bompengeselskapet som et heleid datterselskap av Vegfinans AS. Lånet gis rentefritt med tilbakebetaling senest innen 5 år. Beløpet belastes investeringsbudsjettet for fylkesveger. Det flyttes budsjettmidler fra 800300- 2380-07220-80001 til 800300-5290-08700.
Under forutsetning av Kommunal- og moderniseringsdepartementets godkjenning, garanterer Buskerud fylkeskommune ved selvskyldnerkausjon for bompengeselskapets gjeld, med pant i rettighet til å innkreve bompenger. Det samlede garantibeløpet (som tilsvarer selskapets maksimale gjeld beregnet ut fra pessimistiske forutsetninger) begrenses oppad til 1750 mill 2014-kr med tillegg av 10 % av til enhver tid gjeldende hovedstol til dekning av eventuelle påløpte renter og omkostninger. Det samlede garantibeløpet blir følgelig 1925 mill 2014-kr. Under forutsetning av en indeksregulering på 2,5% fram til forventet trafikkåpning i 2021, settes garantibeløpet til NOK 2300 mill.kr. Garantien gjelder fra første opptrekk på finansieringen i forbindelse med rekvisisjoner fra Statens vegvesen i byggeperioden og gjennom innkrevingsperioden på 15 år. Innkrevingsperioden kan i særskilte tilfelle forlenges med inntil fem år. I tillegg skal garantien gjelde inntil 2 år, jf. garantiforskriftenes § 3. Samlet garantitid blir følgelig inntil 25 år fra første opptrekk på finansieringen i forbindelse med rekvisisjoner fra Statens vegvesen.
Under forutsetning om Stortingets godkjenning vil den fylkeskommunale garantien først komme til utbetaling dersom gjelden ikke blir mulig å håndtere etter at realtakstene er økt med inntil 20 % ut over prisstigningen, og bompengeperioden er forlenget med inntil 5 år. Garantien gjelder inntil bompengeselskapets gjeld er nedbetalt. Det forutsettes at garantien blir sikret 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger.
Selvskyldnerkausjon forutsetter at Samferdselsdepartementet samtykker til at pant i rettigheter til å kreve inn bompenger kan etableres.