3 Høring
Justis- og beredskapsdepartementet sendte ut forslag til lov- og forskriftsendringer som følge av Storbritannias uttreden fra EU, på en bred høring 4. oktober 2018 med høringsfrist 30. november 2018. Forslagene i høringsnotatet bygget på forutsetningen at det ble en utmeldingsavtale mellom Storbritannia og EU og at de relevante delene av denne avtalen ble speilet i en egen avtale mellom EØS/EFTA-statene og Storbritannia. Det ble samtidig uttrykt i høringsnotatet at dersom Storbritannia skulle tre ut av EU uten en utmeldingsavtale, ville situasjonen måtte vurderes på nytt, herunder om enkelte av de foreslåtte lov- og forskriftsendringene likevel skulle gjennomføres.
I det nevnte høringsnotatet ble det foreslått en bred forskriftshjemmel som skulle gi Kongen adgang til å fastsette forskrifter med nødvendige overgangsregler etter utløpet av overgangsperioden. Forskriftshjemmelen i høringsnotatet var i hovedsak tenkt benyttet til gjennomføring av utfasingsbestemmelser i den fremforhandlede avtalen mellom EØS/EFTA-statene og Storbritannia, samt andre overgangsregler som følge av Storbritannias endrede status. Ingen av høringsinstansene har hatt merknader til forskriftsbestemmelsen inntatt i høringsnotatet.
Det har ikke vært foretatt en separat høring av forslaget til ny forskriftshjemmel som følge av at Storbritannia trer ut fra EU uten en utmeldingsavtale. Forskriftshjemmelen som foreslås i denne proposisjonen har en annen utforming og inneholder enkelte tilleggselementer i forhold til forskriftshjemmelen som har vært på høring, noe som kunne tilsi en ny høring. Det anses likevel forsvarlig å fremme loven uten høring. Det vises også til at innholdet i enkelte av forskriftene som forventes å vedtas med hjemmel i de foreslåtte forskriftsbestemmelsene, i stor utstrekning omtales i det tidligere høringsnotatet. Lovforslaget skal gi hjemmel til nødvendige beredskapstiltak for det tilfellet at Storbritannia trer ut av EU uten en utmeldingsavtale og må av den grunn være vedtatt av Stortinget tidsnok til at loven kan tre i kraft senest 29. mars 2019.
Det har heller ikke vært gjennomført en separat høring av forslaget til forskriftshjemmel i utlendingsloven. Det legges til grunn at regler om opphold fastsatt med hjemmel i bestemmelsen i hovedsak vil tilsvare forslaget til endringer i utlendingsloven som tidligere er sendt på høring.