2 Bakgrunn
2.1 Bakgrunnen for forslagene
Lovforslaget følger opp anmodningsvedtak og forutsetninger lagt av ulike stortingsflertall i tilknytning til behandlingen av Meld. St. 38 (2014–2015) Open og opplyst, jf. Innst. 178 S (2015–2016).
En samlet stortingskomite sluttet seg ved behandlingen av Meld. St. 38 (2014–2015) til regjeringens forslag om å videreføre Kringkastingsrådet og gjorde i den forbindelse flere anmodningsvedtak (jf. Innst. 178 S (2015–2016). Regjeringen utkvitterte de fleste av disse anmodningsvedtakene i Meld. St. 14 (2016–2017) og Meld. St. 15 (2016–2017). To anmodningsvedtak som gjaldt oppnevning av Kringkastingsrådet og avgrensning av rådets mandat samt publikums klageadgang, ble ikke behandlet i de nevnte stortingsmeldingene:
Vedtak 502 Stortinget ber regjeringen foreslå avgrensing av Kringkastingsrådets mandat, samt endring i oppnevnelse av medlemmer til Kringkastingsrådet.
Vedtak 503 Stortinget ber regjeringen utrede alternative modeller for å ivareta publikums klageadgang og kontakt med NRK.
I Meld. St. 38 (2014–2015) Open og opplyst vurderte departementet videre ulike former for avgrensning av NRKs allmennkringkasteroppdrag. Departementet viste til at NRK-plakaten har gitt NRK rom for dynamisk utvikling av innholdstilbudet i tråd med folks interesser og åpnet for at NRK er til stede på plattformer folk bruker. Departementet konkluderte på grunnlag av utredninger som ble gjennomført i forbindelse med meldingen at det ikke var grunnlag for å innføre negative begrensninger i NRKs tilbud og at NRK kunne opprettholde sine eksisterende tjenester. Departementet slo videre fast at nye NRK-tjenester i hovedsak skal være av redaksjonell karakter. Departementet konkluderte med at det ville vurdere å endre kringkastingsloven slik at kompetansen til å forhåndsgodkjenne nye NRK-tjenester blir flyttet fra Kongen i statsråd til Medietilsynet. Formålet med endringen er å gjøre beslutningene mer faglig funderte og mindre politiserte. Ved behandlingen av meldingen sluttet flertallet i Stortinget seg til forslagene, jf. Innst. 178 S (2015–2016).
Forslagene om endringer i kringkastingslovens bestemmelser om tilgjengeliggjøring for personer med funksjonsnedsettelser bygger på Meld. St. 38 (2014–2015) der Kulturdepartementet uttalte at det vil bli lagt større vekt på hensynet til disse gruppene. Blant annet understreket departementet at tilbudet til personer med funksjonsnedsettelse bør reflektere medieutviklingen og at kravene til NRK bør omfatte flere grupper enn hørselshemmede. Departementet viste til at det i forbindelse med en revisjon av kringkastingsloven ville høre forslag om endring av kringkastingslovens regler om universell utforming. Stortinget sluttet seg ved behandlingen av meldingen til departementets forslag.
Proposisjonens forslag om å tillate produktplassering i radio har bakgrunn i Stortingets behandling av Prop. 102 L (2016–2017) Endringer i kringkastingsloven (reklame og sponsing mv.), jf. Innst. 363 L (2016–2017). Kringkastingsloven § 3-6 skiller mellom realsponsing av betydelig verdi, som skal følge regelverket for produktplassering, og realsponsing1 av ubetydelig verdi, som følger regelverket for sponsing (med unntak av kravet om identifisering). Med dagens ordlyd i kringkastingsloven § 3-6 første ledd, er produktplassering i radio ikke tillatt. Det innebærer i praksis at radioaktører ikke kan tilby realsponsing som involverer premier med en verdi som overstiger 10 000 kroner.
2.2 Høringen
Departementet sendte 12. januar 2018 på høring et forslag til endringer i kringkastingsloven, kringkastingsforskriften mv, med frist for merknader 23. februar 2018. Høringsnotatet ble sendt til følgende instanser:
Departementene
Barneombudet
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Høyskolen i Oslo og Akershus (nå: Oslo Metropolitan University – Storbyuniversitetet)
Universitetet i Bergen, Institutt for informasjons- og medievitenskap
Universitetet i Oslo, Institutt for medier og kommunikasjon
Konkurransetilsynet
Medietilsynet
Norges Handelshøyskole
Norsk filminstitutt
Sámediggi/Sametinget
Språkrådet
Universitetet i Tromsø
Universitetet i Trondheim
Fylkeskommunene
Kringkastingsrådet
NRK AS
Abelia
Aller Media AS
Altibox AS
Amedia AS
Annonsørforeningen – ANFO
BarneVakten
Bergen Media By
Bonnier Media
Discovery Networks Norway
Egmont
Familie & Medier
Get
HBO Nordic
Hørselshemmedes Landsforbund
IKT-Norge
Institutt for journalistikk
Institutt for samfunnsforskning
Kabel-Norge
Kringkastingsringen
Landslaget for Lokalaviser
Mediebedriftenes Landsforening
Modern Times Group AB
Noregs Mållag
Norges Blindeforbund
Norges Døveforbund
Norges markedsføringsforbund
Norges televisjon AS
Norsk Journalistlag
Norsk Lokalradioforbund
Norsk presseforbund
Norsk Redaktørforening
P4 Radio Hele Norge
Radio Energy, NRJ Norge AS
Riksmålsforbundet
Schibsted ASA
Telenor Broadcast Holding AS
TV 2 AS
TVNorge AS
VG
Viasat AS
Virke
Yrkesorganisasjonenes sentralforbund
Følgende har uttalt at de ikke har merknader i saken:
Helse- og omsorgsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Utenriksdepartementet
Altibox
Følgende instanser har uttalt seg om realiteten i forslaget:
Medietilsynet
NRK AS
Språkrådet
Discovery Networks Norway
Familie & Medier
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Kringkastingsringen
Mediebedriftenes Landsforening
Norges Blindeforbund
Norges Døveforbund
Norsk Journalistlag
Norsk presseforbund
Norsk Redaktørforening
NITO v. NRK Lisensavdelingen
NTL v. NRK Lisensavdelingen
Schibsted ASA
Slipplisens AS
Stiftelsen Signo
Tro og Medier
TV 2 AS
I tillegg har departementet mottatt 16 uttalelser fra privatpersoner (de fleste anonyme) som i første rekke er kritiske til kringkastingsavgiften, og som ikke har uttalt seg om realiteten i forslagene som omfattes av høringen, eller forslagene som omfattes av denne proposisjonen.
2.3 Generelt om høringsinstansenes syn
Enkelte høringsinstanser mener Kringkastingsrådets mandat ikke er forenlig med kringkastingssjefens lovfestede redaksjonelle uavhengighet eller pressens selvdømmeordning. Disse høringsinstansene ønsker å legge ned Kringkastingsrådet og erstatte det med en ordning som administreres av NRK selv. Flere høringsinstanser tar til orde for å etablere strengere, formelle hindre mot at Kringkastingsrådet behandler saker som gjelder medieetikk. Noen høringsinstanser mener det vil styrke rådets uavhengighet fra staten som eier dersom Stortinget får oppnevne alle eller flere av Kringkastingsrådets medlemmer.
Alle høringsinstansene som har uttalt seg støtter forslaget om overføring av vedtakskompetanse fra Kongen til Medietilsynet i saker om forhåndsgodkjenning av nye NRK-tjenester. NRK er imidlertid kritisk til at klagebehandlingen i slike saker legges til Medieklagenemnda og ønsker i stedet at departementet skal behandle slike klager.
Høringsinstansene som uttalte seg om spørsmålet støtter forslaget om at kringkastingsloven bør inneholde overordnede krav om tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelser, mens mer detaljerte regler bør fastsettes i forskrift.
Samtlige høringsinstanser som uttaler seg om spørsmålet støtter forslaget om å endre reglene om produktplassering. Forslaget innebærer at radio blir underlagt tilsvarende regler som tv og audiovisuelle bestillingstjenester når det gjelder produktplassering.
Fotnoter
Realsponsing innebærer at en kringkaster eller et produksjonsselskap mottar varer eller tjenester gratis mot at disse blir eksponert i et program.