9 Merknader til de enkelte bestemmelser
9.1 Endringer i kringkastingsloven
Til § 2-19
Det materielle innholdet i bestemmelsen er nytt. Lovstrukturen endres, slik at overordnede regler fastsettes i loven, mens det gis hjemmel til å fastsette nærmere forpliktelser i forskrift. Bestemmelsen er dessuten utvidet til å omfatte andre former for tilrettelegging enn teksting, dvs. tegnspråktolking, synstolking og lydtekst.
Bestemmelsen i første ledd slår fast NRKs plikt til å tilrettelegge innhold for personer med funksjonsnedsettelser. Den avgrenser videre hvilke teknikker for tilrettelegging (teksting, tegnspråktolking, synstolking, lydtekst eller andre teknikker) og publiseringsplattformer (kringkasting og audiovisuelle bestillingstjenester) plikten til tilgjengeliggjøring omfatter. Den teknologiske utviklingen vil kunne innebære at andre former for tilrettelegging vil bli tilgjengelige. Det går frem av bestemmelsen at listen over teknikker for tilgjengeliggjøring ikke er uttømmende.
Bestemmelsen i andre ledd slår fast at riksdekkende kommersielle fjernsynskanaler med en andel på mer enn fem prosent av de samlede seertallene for fjernsyn plikter å tilrettelegge innhold for personer med funksjonsnedsettelser. Bestemmelsen avgrenser videre hvilke teknikker for tilgjengeliggjøring (teksting, tegnspråktolking, synstolking eller andre teknikker) plikten til tilgjengeliggjøring omfatter. Også for de kommersielle kanalene bør lovbestemmelsen være fleksibel med hensyn til hvilke teknikker for tilrettelegging som bør benyttes. Det går derfor frem av bestemmelsen at listen over teknikker for tilgjengeliggjøring ikke er uttømmende.
Bestemmelsen i tredje ledd gir hjemmel til å fastsette forskrift om forpliktelsene NRK og kommersielle kanaler har når det gjelder tilgjengeliggjøring.
Til § 3-1
Kringkastingsloven § 3-1 fjerde ledd oppheves. Presiseringen i kringkastingsloven § 3-1 fjerde ledd om reklameinnslags varighet viser til en overordnet bestemmelse i § 3-1 første ledd som tidligere er opphevet. Tillatt varighet av reklameinnslag er i dag regulert i kringkastingsforskriften.
Til § 3-6
Kringkastingsloven § 3-6 tredje ledd tillater produktplassering i fjernsyn og audiovisuelle bestillingstjenester på vilkår som fremgår av kringkastingsloven § 3-7. Bestemmelsen foreslås utvidet til å omfatte radio. Begrepet «fjernsyn» erstattes med «kringkasting», slik at adgangen til produktplassering på vilkår fastsatt i § 3-7 også omfatter radio.
Til § 3-7
I bestemmelsen i første ledd bokstav d er ordet «seerne» erstattet med «publikum». Likeledes er ordet «fjernsynsforetak» i første ledd bokstav f erstattet med «kringkastingsforetak». Begge endringene skal sikre at ordlyden er i samsvar med at adgangen til produktplassering, jf. endring av kringkastingsloven § 3-6, utvides til å omfatte radio.
Til § 6-1 a
I bestemmelsen i første ledd første punktum er «Kongen i statsråd» endret til «Medietilsynet». Endringen innebærer at vedtakskompetansen til å forhåndsgodkjenne nye NRK-tjenester overføres fra Kongen til Medietilsynet. Forslaget vil også innebære at kringkastingsloven § 2-15, som begrenser departementets omgjørings- og instruksjonsmyndighet overfor Medietilsynet, får anvendelse for saksbehandlingen i saker om forhåndsgodkjenning av nye NRK-tjenester.
Nåværende første ledd andre og tredje punktum, som regulerer Medietilsynets ansvar for å avgi råd til departementet i saker som gjelder forhåndsgodkjenning etter gjeldende prosedyre, oppheves.
Til § 6-2
Nåværende andre ledd, som gir NRKs styre adgang til å delta i drøftingene i Kringkastingsrådet, oppheves. Bestemmelsen anses som overflødig, siden Kringkastingsrådets møter er åpne for allmennheten.
Til § 7-1
I bestemmelsen i andre ledd er leddsetningen «blant annet på grunnlag av innkomne henvendelser fra publikum om programvirksomheten» føyd til. Endringen tar sikte på å bringe Kringkastingsrådets virksomhet i samsvar med ny personopplysningslov, ved å sikre at Kringkastingsrådet har grunnlag for å behandle personopplysninger i form av henvendelser fra publikum om programvirksomheten.
Nåværende andre ledd, som gir NRKs styre og kringkastingssjefen anledning til å innhente Kringkastingsrådets uttalelse i administrative og økonomiske saker, oppheves fordi den ikke har noen praktisk betydning.
I tredje ledd er begrepet «gi instruks» erstattet med «gi forskrift om». Endringen legger opp til at regulering av Kringkastingsrådets virksomhet skal være fastsatt i lov eller forskrift i stedet for instruks, slik at demokratiske prosedyrer for høring og kontradiksjon oppfylles.
Til § 7-2
I bestemmelsen i første ledd andre punktum er ordet «åtte» erstattet med «ti». I bestemmelsen i første ledd tredje punktum er ordet «seks» erstattet med «fire». Endringene skal bringe reglene for oppnevning av Kringkastingsrådet i samsvar med forutsetningene Stortinget la i forbindelse med behandlingen av Meld. St. 38 (2014–2015).
Den nåværende bestemmelsen i tredje ledd, som gir Kringkastingsrådets leder eller et medlem i dennes sted adgang til å møte i styret og delta i drøftingene, tas ut. NRK kjenner ikke til tilfeller av at Kringkastingsrådets leder har utøvd retten til å møte i styret for NRK. Bestemmelsen har følgelig ingen praktisk betydning.
Den nye bestemmelsen i tredje ledd angir hvilke hensyn som skal vektlegges ved sammensetning av Kringkastingsrådet. Bestemmelsen i første punktum slår fast at medlemmene skal representere ulike aldersgrupper og at alle landsdeler (dvs. Nord-Norge, Trøndelag, Vestlandet, Sørlandet og Østlandet) skal være representert. Likestillings- og diskrimineringsloven gjelder for oppnevning av medlemmer til rådet. Dette vil sikre kjønnsmessig representativitet, ved at minst seks personer av hvert kjønn vil være representert i rådet. Bestemmelsen i andre punktum angir at rådet skal ha mediefaglig kompetanse og erfaring. Med dette menes at medlemmer med henholdsvis medievitenskapelig kompetanse og erfaringsbakgrunn fra mediebransjen skal være representert i rådet.
9.2 Endringer i markedsføringsloven
Til § 39
I bestemmelsen i andre ledd er begrepet «annet ledd» erstattet med «første ledd» og begrepet «fjerde ledd» erstattet med «tredje ledd».
Markedsføringsloven § 39 andre ledd henviser til to bestemmelser i kringkastingsloven § 3-1. Som følge av at daværende første ledd i kringkastingsloven § 3-1 ble opphevet med virkning fra 1. juli 2017, har daværende andre til sjette ledd blitt til nytt første til femte ledd. Endringen retter opp feilen som oppsto ved at henvisningene i markedsføringsloven ikke ble endret samtidig som endringen i kringkastingsloven § 3-1 trådte i kraft.