2 Nærmere om åpenhetsforordningen
Hovedformålet med åpenhetsforordningen er å sikre økt åpenhet og bærekraft i risikoanalysen, oppnå bedre kvalitet og styrke påliteligheten av EFSAs risikovurderinger, forbedre risikokommunikasjonen og bedre styringen av EFSA. Europakommisjonens REFIT-evaluering av matlovsforordningen i 2018 (‘Fitness Check of the General Food Law’) synliggjorde behovet for større åpenhet i risikoanalysen, særlig knyttet til søknader om godkjenning. Videre bekreftet «European Citizens Initiative: Ban Glyphosate» allmenhetens bekymringer for manglende åpenhet rundt industriens studier som ble spilt inn til EFSA i risikovurderingsgprosesser. Bakgrunnen for åpenhetsforordningen var kravet om økt innsyn og åpenhet, og tvil fra flere interessenter og politiske miljøer om EFSAs uavhengighet og kapasitet til å opprettholde et høyt vitenskapelig nivå. EU har videre ønsket at EFSAs risikokommunikasjon skulle styrke borgernes tillit til at risikovurderingene søker å sikre et høyt beskyttelsesnivå for menneskers helse og forbrukernes interesser. Åpenhetsforordningen skal bidra til en deltakende og åpen dialog mellom alle berørte parter i risikoanalyseprosessene i næringsmiddelkjeden som også tar hensyn til offentlighetens interesse. Større åpenhet og utvidet rett til innsyn for offentligheten i risikovurderingsprosessen bidrar til å gi myndighetenes avgjørelser større legitimitet i forbrukernes og offentlighetens øyne, øker deres tillit til forvaltningens arbeid og sikrer at myndighetene ansvarliggjøres overfor borgerne i et demokratisk system.
Åpenhetsforordningen ble vedtatt den 20. juni 2019. Forordningen trådte i kraft i EU 26. september 2019 og gjennomføringsfristen for EUs medlemsstater var 27. mars 2021.
Åpenhetsforordningen vil gjennomføres ved endring i matlovsforskriften og seks andre sektorforskrifter på matområdet fastsatt med hjemmel i lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven). Forordningen vil også medføre endring i lov 2. april 1993 nr. 38 om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer m.m. (genteknologiloven) § 12. Endringene i europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/18/EF av 12. mars 2001 om utsetting av genmodifiserte organismer i miljøet og oppheving av rådsdirektiv 90/220/EØF (utsettingsdirektivet) må gjennomføres ved endringer i bestemmelser i genteknologiloven § 12 som gjennomfører direktivets bestemmelser om offentlighet.