Prop. 60 LS (2021–2022)

Endringer i genteknologiloven (offentlighet) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning (EU) 2019/1381 mv.

Til innholdsfortegnelse

2 Nærmere om åpenhetsforordningen

Hovedformålet med åpenhetsforordningen er å sikre økt åpenhet og bærekraft i risikoanalysen, oppnå bedre kvalitet og styrke påliteligheten av EFSAs risikovurderinger, forbedre risikokommunikasjonen og bedre styringen av EFSA. Europakommisjonens REFIT-evaluering av matlovsforordningen i 2018 (‘Fitness Check of the General Food Law’) synliggjorde behovet for større åpenhet i risikoanalysen, særlig knyttet til søknader om godkjenning. Videre bekreftet «European Citizens Initiative: Ban Glyphosate» allmenhetens bekymringer for manglende åpenhet rundt industriens studier som ble spilt inn til EFSA i risikovurderingsgprosesser. Bakgrunnen for åpenhetsforordningen var kravet om økt innsyn og åpenhet, og tvil fra flere interessenter og politiske miljøer om EFSAs uavhengighet og kapasitet til å opprettholde et høyt vitenskapelig nivå. EU har videre ønsket at EFSAs risikokommunikasjon skulle styrke borgernes tillit til at risikovurderingene søker å sikre et høyt beskyttelsesnivå for menneskers helse og forbrukernes interesser. Åpenhetsforordningen skal bidra til en deltakende og åpen dialog mellom alle berørte parter i risikoanalyseprosessene i næringsmiddelkjeden som også tar hensyn til offentlighetens interesse. Større åpenhet og utvidet rett til innsyn for offentligheten i risikovurderingsprosessen bidrar til å gi myndighetenes avgjørelser større legitimitet i forbrukernes og offentlighetens øyne, øker deres tillit til forvaltningens arbeid og sikrer at myndighetene ansvarliggjøres overfor borgerne i et demokratisk system.

Åpenhetsforordningen ble vedtatt den 20. juni 2019. Forordningen trådte i kraft i EU 26. september 2019 og gjennomføringsfristen for EUs medlemsstater var 27. mars 2021.

Åpenhetsforordningen vil gjennomføres ved endring i matlovsforskriften og seks andre sektorforskrifter på matområdet fastsatt med hjemmel i lov 19. desember 2003 nr. 124 om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven). Forordningen vil også medføre endring i lov 2. april 1993 nr. 38 om framstilling og bruk av genmodifiserte organismer m.m. (genteknologiloven) § 12. Endringene i europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/18/EF av 12. mars 2001 om utsetting av genmodifiserte organismer i miljøet og oppheving av rådsdirektiv 90/220/EØF (utsettingsdirektivet) må gjennomføres ved endringer i bestemmelser i genteknologiloven § 12 som gjennomfører direktivets bestemmelser om offentlighet.

Til forsiden
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.