3 Særlig om bruk av ERIC-organisasjonsformen i Norge
Norge har tilbudt vertskap for tre europeiske forskningsinfrastrukturer, og det er sterkt ønskelig å kunne bruke ERIC som organisasjonsform for to av disse: CESSDA1 og ECCSEL2. Det tredje, SIOS3, planlegges etablert på Svalbard med en rekke stater utenfor EØS som medlemmer. Det er ikke aktuelt å bruke ERIC som organisasjonsform for dette samarbeidet. Alle tre er såkalte distribuerte forskningsinfrastrukturer, det vil si at de skal tilrettelegge for samarbeid og felles utnyttelse av nasjonale noder (nasjonalt eid utstyr, arkiver osv). Bruk av ERIC-formen vil imøtekomme ønsker og forventninger fra samarbeidsstatene og vesentlig forenkle samarbeidet.
Forskningsinfrastrukturen CESSDA (samarbeid om samfunnsvitenskaplige databaser) ble etablert i Bergen i juni 2013 med et norsk aksjeselskap eid av Kunnskapsdepartementet som juridisk enhet. Norsk deltaker i samarbeidet er Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste AS. Samarbeidet (p.t. mellom 14 stater) er basert på en Memorandum of Understanding og en uformell samarbeidsorganisasjon. Deltakerstatene ønsker å omdanne CESSDA til et ERIC så snart det er mulig. Dersom Norge ikke kan tilby bruk av ERIC som organisasjonsform, kan det bli en diskusjon om å flytte hovedsetet for CESSDA til en EU-stat slik at ERIC-formen kan benyttes.
Norge er vertsstat for et prosjekt for etablering av forskningsinfrastruktursamarbeidet ECCSEL (samarbeid om karbonfangst og lagring, faglig under Olje- og energidepartementet og med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet og SINTEF som norske deltakere). Forprosjektet er nettopp avsluttet, med en tilråding om å etablere ECCSEL med base i Trondheim, organisert som et ERIC. Det er et bredt europeisk engasjement også bak dette initiativet. Tilsvarende som for CESSDA kan det bli en diskusjon om å flytte hovedsetet for ECCSEL til en EU-stat dersom Norge ikke kan tilby bruk av ERIC som organisasjonsform.