3 Dagens situasjon og omtale av utbyggingen
3.1 Dagens situasjon
Prosjektet E6 Ranheim – Åsen starter ved Ranheim i Trondheim kommune og ender like nord for Åsen i Levanger kommune. Strekningen Værnes – Kvithammar i Stjørdal kommune omfattes ikke av prosjektet da det ble bygget ny E6 her i perioden 2008–2012.
Strekningen Ranheim – Værnes er 24 km lang med fartsgrense 80 og 90 km/t. Det er tre to-felts tunneler med til sammen 7,2 km lengde og fartsgrense 80 km/t. I dagsonene mellom tunnelen er det to- og trefelts veg hovedsakelig med midtdeler og fartsgrense 90 km/t. Trafikkmengdene basert på bompasseringer (ÅDT 2017) på strekningen er ca. 19.000 ved Ranheim og ca. 16.000 ved Hommelvik.
I perioden 2007–2017 var det 11 ulykker med hardt skadde eller drepte. Fem personer ble drept og seks ble hardt skadet i disse ulykkene.
Med økende trafikkmengder har utfordringene med stengt veg på grunn av ulike hendelser vært et tiltakende problem. Ved stenging blir trafikken ledet ned på fv. 950 gjennom tett befolkede områder i Malvik, noe som fører til store utfordringer for framkommelighet, trafikksikkerhet og miljø.
Strekningen E6 Kvithammar – Åsen er i dag ca. 23 km lang, og er i hovedsak en relativt smal to-felts veg med dårlig kurvatur og mye stigning. ÅDT er ca. 8.600. Det er mange kryss og avkjørsler på strekningen, og fartsgrensen varierer med innslag av 50, 70 og 80 km/t. Strekningen mangler lokale omkjøringsmuligheter, og er derfor svært sårbar i forhold til samfunnssikkerhet. Eneste reelle omkjøringsmuligheter er via E14 til Sverige eller via Fosen med fergesamband. Begge disse gir svært lange omkjøringslengder og flere timer økt reisetid.
Strekningen er ulykkesbelastet, og i perioden 2007–2017 har det vært 15 ulykker med hardt skadde eller drepte. Fire personer ble drept og 14 ble hardt skadd i disse ulykkene.
3.2 Omtale av utbyggingsprosjektet
Strekningen er behandlet i KVU/KS1 for transportløsning veg/bane Trondheim – Steinkjer (E6 nord). De prosjektutløsende behov er definert som behovet for å styrke en felles bo- og arbeidsmarkedsregion, behovet for å bøte på særlig sårbarhet i trafikksystemet knyttet til rasfare på Langstein og behovet for økt kapasitet på bane og veg på strekningen Trondheim – Stjørdal. Standardvalgene som ble lagt til grunn var utbygging av firefelts veg mellom Ranheim og Værnes med fartsgrense 90 km/t og to- og trefelts veg med hastighet på 80/90 km/t på Kvithammer – Åsen. Nye Veier AS vurderer at en slik løsning vil kunne bygges ut med en forventet kostnad på i størrelsesorden 10,4 mrd. kr.
Etter at Nye Veier AS overtok prosjektet har Selskapet arbeidet med løsninger for å redusere kostnader og øke nytten i prosjektet. Ved å bygge med hastighet på 110 km/t på mesteparten av strekningen fra Ranheim til Åsen, og redusere kostnadene vesentlig, økes den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet. Kostnadsberegninger viser at det er mulig å bygge vegen med 110 km/t for en vesentlig lavere kostnad enn beregningene som ble gjennomført av Statens vegvesen før Nye Veier overtok prosjektet. Merkostnaden for å øke hastigheten til 110 km/t på store deler av strekningen er av Nye Veier anslått til 1 mrd. kr. Det er anslått av selskapet at dette øker trafikantnytten med i størrelsesorden 6,5 mrd. kr. Anslagene for nytte og kostnad er ikke eksternt kvalitetssikret etter de siste optimaliseringstiltakene og legger ikke til grunn bompengefinansiering.
Reiselengden for de to delstrekningene vil bli redusert fra dagens ca. 47 km til ca. 42 km, en reduksjon på ca. 5 km som i all hovedsak kommer av ny trasé imellom Kvithammar og Åsen. Reisetiden er beregnet til å bli redusert fra dagens 18 minutter til 13 minutter for strekningen Ranheim–Værnes, og fra dagens 19 minutter til 10 minutter for strekningen Kvithammar–Åsen.
E6 Ranheim – Værnes er planlagt utbygd til fire-felts motorveg med to-løps tunneler. For å øke samfunnsnytten arbeider Nye Veier med omregulering av deler av strekningen for å kunne bygge og dimensjonere med fartsgrense på 110 km/t. Det kan være aktuelt med lavere hastighet på enkelte deler av strekningen. I prinsippet legges det opp til en breddeutvidelse av dagens E6, men på deler av strekningen vil det bli behov for å bygge fire nye felt.
E6 Kvithammar – Åsen er også planlagt regulert til fire-felts motorveg med fartsgrense 110 km/t. Planskilte kryss vil bli etablert ved Kvithammar og Åsen. Behovet for ett eller to kryss og svingmuligheter i disse ved Åsen, vil bli vurdert i det videre planarbeidet. Omtrent halvparten av strekningen vil gå i tunnel der den lengste tunnelen under Forbordfjellet er ca. 7,5 km. Dagens E6 vil i framtidig situasjon i stor grad fungere som lokalveg og omkjøringsveg.
Vegutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS regulerer forøvrig omfanget av utbyggingsprosjektet.
Kvalitetssikrer har gjort en overordnet vurdering av Nye Veier AS' samfunnsøkonomiske analyse. Ifølge kvalitetssikrer viser beregningene til Nye Veier AS at det gir en betydelig nyttegevinst å gå fra 90 km/t til 110 km/t. Beregningene tyder også på at dette gir en samfunnsøkonomisk gevinst når det tas hensyn til kostnadene. Det er i beregningene ikke lagt til grunn bompengefinansiering. Kvalitetssikrer har ikke hatt grunnlag for å etterprøve beregningene og kvalitetssikre om alle relevante virkninger som kan prissettes er inkludert, men kvalitetssikrer konkluderer med at metodene som er benyttet er i tråd med god praksis for beregning av prissatte konsekvenser slik disse er definert i Statens vegvesens håndbok fra konsekvensanalyser.
Bompengeprosjektet sin samfunnsøkonomiske netto nytte er av Nye Veier AS sin eksterne kvalitetssikrer beregnet til om lag 2,02 mrd. 2018-kr. Netto nytte pr. investert krone (anleggskostnad) er beregnet til 0,19. Uten bompenger er prosjektets samfunnsøkonomiske nettonytte beregnet til om lag 2,3 mrd. kr. Nettonytte pr. investert krone er tilsvarende beregnet til 0,22. I den videre utviklingen av prosjektet vil det bli gjort tiltak for å søke å forbedre den samfunnsøkonomiske nytten ytterligere. I dette inngår vurdering av tiltak for å optimalisere traseen på strekningen Kvithammar – Åsen og forenkle løsningen for rehabilitering av eksisterende tunneler på strekningen Ranheim – Værnes. I tillegg har Nye Veier gjennomført to uavhengige analyser av netto ringvirkninger for strekningen. Resultatene viser at strekningen E6 Ranheim – Åsen er blant de strekningene i Nye Veiers portefølje med høyest netto ringvirkninger. Virkningene er størst for delstrekningen Kvithammar–Åsen.
Beregninger av ringvirkninger knyttet til produktivitet og stordriftsfordeler, arbeidstilbud, areal og transport og ufullkommen konkurranse, er svært usikre anvendt på norske forhold. Studier basert på norske data viser eksempelvis ingen generell sammenheng mellom veiinvesteringer og produktivitet (NOU 2012: 16).
Det er gjennomført kvalitetssikring av kostnadsoverslag. Den eksterne kvalitetssikringen er gjennomført høsten 2017 på vegne av Nye Veier AS. Nye Veier har kalkulert prosjektet til å ha en forventet kostnad (P50) på 11 821 mill. kr i 2018 prisnivå. Kvalitetssikrer angir en forventet kostnad (P50) 11 457 mill. kr i 2018 prisnivå.
I tillegg til den ovennevnte kvalitetssikring av kostnadsoverslag har selskapet fått gjennomført eksterne kvalitetssikringer av finansiering, bompengeordning og samfunnsøkonomi. Konklusjonen fra disse kvalitetssikringene er at finansieringen av prosjektet er robust. Kvalitetssikrer har påpekt at det er større usikkerhet knyttet til utbyggingskostnaden i prosjektet enn det som er vanlig på dette stadiet i vegprosjekter. Videre mener kvalitetssikrer at dersom Nye Veier AS skal oppnå en utbyggingskostnad ned mot kvalitetssikrers anslag for forventet kostnad (P50) på om lag 11,4 mrd. kroner (prisnivå 2018), er det nødvendig med stram styring av kostnadsutviklingen i de kommende planfasene og at selskapet lykkes med den planlagte gjennomføringsmodellen og kontraktstrategien.
I vegutbyggingsavtalen for prosjektet som er inngått mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS, med forbehold om Stortingets godkjenning av bompengefinansiering, har partene avtalt at utbyggingen skal gjennomføres innenfor en økonomisk ramme på 13 175 mill. 2018-kr. Det er i denne prisen tatt utgangspunkt i en forventet kostnad (P50) på 11 457 mill. 2018-kr og lagt til et risikopåslag på 15 pst.
Da Nye Veier AS overtok porteføljen var gjeldende anslag for strekningen på 12,7 mrd. 2018-kr. Til grunn for kostnadsanslaget lå reguleringsplaner basert på opprinnelig KVU-beslutning med 90 km/t og 2–3 felt på Kvithammar – Åsen. I den lokale saksbehandlingen om bompengefinansiering ble det i saksgrunnlaget fra Nye Veier lagt til grunn et redusert kostnadsanslag etter at Selskapet hadde gjennomgått prosjektet og identifisert kostnadsbesparelser. Det ble derfor lagt til grunn en kostnadsbesparelse på 10 pst. og et revidert kostnadsanslag på 11,4 mrd. 2018-kr.
Ved å legge til grunn 110 km/t på strekningen og andre optimaliseringer av prosjektet forbedres den samfunnsøkonomiske netto nytten med vel 10 mrd. kr sammenlignet med da Selskapet overtok prosjektet fra Statens vegvesen. Dette er beregninger som ligger til grunn for porteføljeprioriteringen i Nye Veier, og som ikke legger til grunn bompengefinansiering. Gjennom det arbeidet Nye Veier har gjennomført med optimalisering har prosjektet gått fra å være samfunnsøkonomisk ulønnsomt til å bli et prosjekt er vurdert som samfunnsøkonomisk lønnsomt.