4 Trafikkgrunnlag
Trafikkgrunnlaget som er brukt i finansieringsberegningene er basert på summen av all trafikk i dagens bomstasjoner. Alle bomstasjoner fra fase 1 av Samferdselspakken skal videreføres.
Den totale trafikken gjennom eksisterende bomstasjoner har de siste årene vært om lag 55 000 kjøretøy per døgn (ÅDT). Tunge kjøretøy (takstgruppe 2) utgjør om lag 6 pst. av passeringene. I finansieringsberegningene er det lagt til grunn en ÅDT på 54 500 kjøretøy, en forsiktig nedjustering fra dagens nivå pga. innføring av betaling for nullutslippskjøretøy. Som grunnlag for vurdering av bompengeinntektene er det videre forutsatt at det ikke blir vekst i biltrafikken i bompengeperioden, heller ikke for næringstransport. Siden målet om nullvekst kun omfatter persontransport med bil, er det grunn til å regne med at det likevel vil bli noe trafikkvekst i bompengeperioden.
Prosjektet E18/E39 Ytre ring ligger i Nye Veier AS sin portefølje og vil bygges i henhold til selskapets porteføljeprioriteringer. Prosjektet omfatter en ringvei rundt Kristiansand og forutsettes delvis finansiert med bompenger. Ytre ring er foreløpig ikke prioritert for utbygging. Ved et ferdigbygd prosjekt forventes det imidlertid en reduksjon i trafikken gjennom bomstasjonen E18 Bjørndalssletta, som er en del av bompengeopplegget for samferdselspakken i Kristiansand. Trafikkoverføringen til Ytre ring vil dels være avhengig av takstnivået på strekningen. Basert på transportmodellberegninger er det i finansieringsanalysen for fase 2 av samferdselspakken lagt til grunn en reduksjon i ÅDT på 10 000 kjøretøy gjennom ovennevnte bomstasjon ved en åpning av Ytre ringvei.
Det er gjennomført ekstern kvalitetssikring (KS2) av trafikkgrunnlaget. Analysen til ekstern kvalitetssikrer viser at E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen er robust for ulike scenarioer for utbygging av Ytre ring. Ekstern kvalitetssikrer har i sin rapport påpekt at trafikkbortfallet som følge av prosjektet E18/E39 Ytre ring sannsynligvis vil være lavere enn det som er lagt til grunn i Statens vegvesen sine beregninger. Ekstern kvalitetssikrer har beregnet at det vil overføres et sted mellom 6 000 og 8 500 kjøretøy i døgnet fra E18/E39 gjennom Kristiansand til Ytre ring når strekningen åpnes for trafikk. Det vil fortsatt være behov for en kapasitetsforbedring i Gartnerløkka-krysset selv om Ytre ring bygges. Kvadraturen (i sentrum av Kristiansand) er målpunkt for svært mange trafikanter, og store deler av denne trafikken går via Gartnerløkka-krysset.
Samferdselsdepartementet, Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune har i dag en avtale om midler fra belønningsordningen og tilskudd til reduserte billettpriser på kollektivtrafikk for perioden 2020–2023. Målet for avtaleperioden er at all vekst i persontrafikk skal tas med kollektivtransport, sykkel og gange (nullvekstmålet). I belønningsavtalen heter det imidlertid at et videreutviklet nullvekstmål vil legges til grunn når dette er fastsatt. Det er nå fastsatt et slikt videreutviklet nullvekstmål. Prosjektet E18/E39 Gartnerløkka–Kolsdalen ventes å gi bedre trafikkavvikling gjennom Kristiansand sentrum, og det er beregnet at prosjektet vil bidra til en svak økning i trafikken gjennom regionen. Samferdselsdepartementet legger imidlertid til grunn at dette kan kompenseres med andre tiltak for å nå nullvekstmålet, jf. belønningsavtalen og en eventuell fremtidig byvekstavtale.