Hvorfor leselyststrategi?

Leser vi godt, lærer vi mer. Vi får bedre forutsetninger for å forstå oss selv, andre og verden rundt oss. Vi uttrykker oss klarere og utvikler sterkere kritisk sans.

Vi lever i et skriftsamfunn der vi møter tekst overalt – i utdanningen, på jobben og i fritiden. Å kunne lese er nødvendig for det meste i livet vårt. Derfor er en befolkning med gode lesere viktig for samfunnet og demokratiet.

Lesing er også viktig for den enkelte. Gjennom å lese kan vi reise i tid og rom og leve oss inn i historier som underholder, beriker og utfordrer, uavhengig av sjanger. Vi kan fordype oss i temaer som vi er opptatt av og vil finne ut mer om, vi kan forstå en bruksanvisning eller lese reglene i et spill.

Å bygge en god lesekultur må skje på mange arenaer – i hjemmet, i barnehagene, på skolene, i bibliotekene og i samfunnet ellers. Det finnes også mange andre som bidrar til barn og unges leselyst, som forfattere, tegneserieskapere, illustratører, oversettere, leseorganisasjoner, litteraturhus, forlag og bokhandler.

Barn og unge er forskjellige. De har ulik bakgrunn, ulike forutsetninger, ulike interesser og ulikt forhold til lesing. Det er viktig å skape leseglede hos alle barn og unge. De trenger lesende forbilder, både voksne og jevnaldrende. De må få lese om tema som interesserer dem og de trenger at vi leser høyt for dem fra de er små.

Svært mange barn og unge har sin egen mobil og bruker stadig mer tid på digitale aktiviteter. Mange peker på at dette tar tid fra lesing. Digitale enheter kan også forstyrre elevenes læring, og utfordre konsentrasjonen deres.

Målgruppen for strategien er barn og unge i alderen 0 til 19 år, og tiltakene skal bidra til at vi treffer alle – også de som trenger ekstra støtte.

Innspill fra barn og unge

Kunnskapsdepartementet satte ned et elevpanel skoleåret 2022/2023 for å få innspill til stortingsmeldingen om 5.–10. trinn som skal legges fram i 2024. De ga også viktige innspill om lesing. Elevpanelet bestod av 29 elever på mellom- og ungdomstrinnet fra alle landets fylker.

Tilbakemeldingene var blant annet at:

For at vi skal bli motivert til å lese, er det viktig at vi får hjelp til å finne tekster vi faktisk er interessert i, og til å finne riktig sjanger. Det er viktig at vi får mulighet til å lese ulike typer tekster.