St.meld. nr. 8 (2001-2002)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksportloven i 1999 og 2000

Til innholdsfortegnelse

6 Utdrag av årsmeldingene for Skagerakfisk S/L 1999 og 2000

6.1 Styrets beretning for 1999

Organisasjon og drift

I beretningsåret ble det den 7. mai avholdt ordinært årsmøte. Protokoll fra årsmøtet er tatt inn til slutt i denne årsmelding.

Styret:Personlig varamenn:
Olaf Thon, Torød (formann)Geir Uno Dreng, Stavern
Paul Vestberg, Flekkerøy (nestformann)Øyvind Kristoffersen, Flekkerøy
Aage Johansen, VesterøyLeif Jensen, Hvaler
Finn Roar Johansen, Fr.stadMorten Aleksandersen, Hvaler
Morten Kristensen, BambleArild Gundersen, Kragerø
Jan Ivar Olsen, GrimstadArve Foss, Grimstad
Tor Gunnar Olsen, FlekkefjordGeir Hamre, Korshamn

Siden årsmøtet har styre, salgsstyre og kontrollnemnd hatt denne sammenheng:

Salgsstyret:

Lagets forr.leder er formann i.h.t. vedtektenes § 6

Øvrige medlemmer:Varamenn:
Olaf Thon
Paul VestbergMorten Kristensen
Aage JohansenJan Ivar Olsen
Kontrollnemnda:Personlige varamenn:
Isak Isaksen, Bamble (formann)Ragnar Gudem, Nevlunghavn
Jens Hansen, OnsøyEinar Blix, Lillesand
Hilmar Karsten Knutsen, KorshamnKurt Jensen, Farsund

Det er i beretningsperioden avholdt 5 styremøter.

Ved utgangen av oktober og til grunn for valg til representantskapet, var det registrert 853 medlemmer gjennom medlemsskap i 22 lokale fiskerlag.

Laget samarbeider med de øvrige 5 salgslag gjennom Fiskesalgslagenes Samarbeidsråd hvor Lagets direktør for tiden er formann.

Laget har også et samarbeide med de øvrige torskesalgslagene når det gjelder informasjon og reklame for reker. Dette samarbeidet foregår gjennom Informasjonsutvalget for Reker som finansieres ved 2 øre pr. kilo landet norske reker.

Skagerakfisk S/L har i 1999 videreført samarbeidet med de øvrige salgslag om kjøp av tjenester fra Norges Fiskarlag. Laget har kjøpt tjenester for kr. 45.000,- i 1999.

I tillegg vedtok styret å kjøpe tjenester fra fylkesfiskerlagene innen Lagets distrikt innenfor en ramme på kr. 350,- pr.- medlem.

Totalt er det i 1999 kjøpt tjenester fra fylkesfiskerlagene for kr. 303.550,-.

Laget har gjennom mange år betalt et kollektivt abonnement på avisen «Fiskaren» for medlemmene i de lokale fiskerlagene. Dette har i 1999 kostet Laget kr. 462.578,-.

I forbindelse med bl.a. økte abonnementskostnader har styret tatt opp ordningen til vurdering. Vurderingen er gjort i samråd med fiskerne på regionmøtene som ble avviklet i november. Fiskernes syn på ordningen var delte fra å avvikle til og opprettholde men med enkelte justeringer.

Styret har foreløpig videreført abonnementsordningen for 1. halvår 2000 og legger abonnementsordningen fram for drøfting på representantskapsmøtet.

Skagerakfisk S/L har forøvrig solgt seg ut av «Fiskaren» i løpet av 1999.

To forhold knyttet til Lagets valgordning har vært tatt opp i 1999. Begge forhold vil på bakgrunn av innkomne forslag, bli tatt opp på representantskapsmøtet.

Driften av Laget og datterselskaper har vært tilfredsstillende i 1999. Det er 8 ansatte på kontoret i Kristiansand. Det er de siste årene nedlagt en del arbeid og kostnader for å oppgradere IT-fasilitetene til Laget. Dette gir bedre informasjonstilgang og mer effektive og sikre rutiner knyttet opp mot sluttseddelbehandling, prisberegning og avregning.

Administrasjon og gjennomføring av førstehåndsomsetningen

Omsetningssystem/prisfastsettelse

Førstehåndsomsetningen har blitt gjennomført etter samme prinsipper og retningslinjer som tidligere. Forretningsreglene har vært uendret. Styret har i løpet av året drøftet Lagets omsetningsform. Det ble i denne sammenheng utarbeidet et notat datert juli –99. Notatet beskrev dagens omsetningsform og pekte på mulige alternativer. Notatet ble sendt til alle fiskere som ved utgangen av august hadde levert for mer enn 1G, d.v.s. ca. kr. 45.000,-. Samtidig ble notat sendt de lokale fiskerlagene.

Styret inviterte fiskerne til 4 regionmøter for å drøfte omsetningsformen. Den åpne evalueringen har vært nyttig for Laget og er blitt positivt mottatt blant fiskerne. Med utgangspunkt i det som fremkom på møtene kan det slås fast at fiskerne ønsker å bygge videre på dagens omsetningsform. Evalueringen vil i denne omgang bli sluttført på representantskapsmøtet.

Registrering av mottakere/kjøpere

Skagerakfisk S/L har registrert 27 mottakere/kjøpere innen Lagets distrikt. De siste to årene er det inngått allianser mellom rekefabrikkene og mottakerne. Dette har ført til at en større del av rårekene har blitt overtatt i eget mottak.

Skagerakfisk S/L praktiserer garantibestemmelsene overfor mottakerne/kjøperne noe fleksibelt. Dette medfører selvfølgelig en viss risiko for tap men har vist seg nødvendig av hensyn til en praktisk gjennomføring av fisket og mottaket.

Kravene til mottaksanleggenes bygningsmessige standard er skjerpet de senere år. Dette har i tillegg til innføringen av egenkontroll, gjort driften vanskelig for mange mottakere.

De fleste forhold lar seg imidlertid løse gjennom samarbeid og gjensidig forståelse med kontrollmyndigheten. Dog må en nok innse at enkelte anlegg ikke lenger kommer utenom en grundig rehabilitering eventuell nedleggelse. Laget har i denne forbindelse medvirket til at det blir reist et helt nytt mottak i Risør.

Dispensasjon for salg av egen fangst

Retningslinjene for å gi dispensasjon for salg av egen fangst ble i utgangspunktet videreført i 1999 slik som tidligere år.

Indre Oslofjord Fiskerlag (IOF) har imidlertid ikke akseptert vilkåret om at en dispensasjonsinnehaver ikke kan drive trålfiske utenfor en linje mellom Slagentangen og Eløya i en og samme uke som dispensasjonsadgangen benyttes.

Dette spørsmål har vært drøftet med representanter for IOF. Styret innførte i denne sammenheng en prøveordning med virkning fra 6. mai som tillot 3 dispensasjonsinne-havere pr. uke å tråle i området mellom linjen Slagen – Eløya og linjen Færder – Torbjørnskjær. Nevnte område blir betegnet som «gråsonen».

Ordningen ble imidlertid sabotert av medlemmene i IOF.

Styret har i møte den 17. desember vedtatt å avvikle prøveordning om tråling i «gråsonen» som ble innført 6. mai.

IOF har i brev datert 18. juni klaget Skagerakfisk S/L’s vilkår om å nekte dispensasjonsinnehavere å tråle i «gråsonen», inn for Fiskeridepartementet. Klagen er fortsatt til behandling i departementet.

Skagerakfisk S/L har i sammenheng med denne tvisten avholdt møte 4. juni hvor alle dispensasjonsinnehavere var innkalt. De forskjellige forhold omkring dispensasjons-salget ble her gjennomgått og drøftet.

Det ble for 1999 innvilget i alt 39 dispensasjoner for salg av egen fangst direkte til forbruker. Det understrekes at dispensasjonene gjelder salg av egen fangst direkte til forbruker, konf. forretningsreglenes § 4 og ikke dispensasjon fra Skagerakfisk S/L"s førstehåndsomsetningsenerett.

Dispensasjonene fordelte seg slik (-98 i parantes):

  • 23 (23) Vika (20 i bruk)

  • 8 ( 7) Indre del av Oslofjorden

  • 6 ( 6) Vestsiden av Oslofjorden

  • 2 ( 2) Østsiden av Oslofjorden

Skagerakfisk S/L"s førstehåndsomsetningsenerett

Det er for 1999 som for tidligere år, gitt dispensasjon fra Lagets omsetningsenerett når det gjelder omsetning av levende krabbe til konsum. Denne dispensasjonen omfatter ikke krabbe levert til produksjon.

Skagerakfisk S/L"s søknad om utvidet førstehåndsomsetningsenerett for leppefisk m.fl. er fortsatt ubesvart. Styret hadde håp om en snarlig positiv avgjørelse spesielt på bakgrunn av det som er nevnt i Stortingsmeld. Nr. 51 om ressurskontroll m.v. og på bakgrunn av at grunnlaget for betaling av produktavgift ble utvidet fra 1/1–99 til også å omfatte fiskeslag som ikke er underlagt omsetningsenerett.

Levering i utenlandsk havn

Laget har egne bestemmelser for levering i utenlandsk havn. Det ble i 1999 levert i alt 1.903 tonn i Sverige/Danmark mot 1.985 tonn året før.

Leveringene har stort sett foregått over offentlige auksjoner og innrapporteringen har fungert tilfredsstillende.

Øvrige saker med prinsippiell interesse som har vært behandlet av styret

  • Innføringen av FOU-avgift, Fiskeridepartementet

  • Forskrift om gebyr på tilsynsmyndighetens tjenester, Fiskeridirektoratet

  • Sluttrapport prosjekt nye omsetningsmuligheter, Norges Fiskarlag/salgslagene

Datterselskaper

Fjordfisk A/S

Fjordfisk A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier Thor-anlegget på Kråkerøy og anlegget i Utgårdskilen av Skagerakfisk S/L.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Fjordfisk A/S ledes av adm.dir. Tommy Winås og hadde i 1999 gjennomsnittlig 25 ansatte som utgjorde ca. 20,5 årsverk.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann), Per Arne Johansen, Arne Sissener og Olaf Thon.

Det er besluttet å samle Fjordfisk’s virksomhet i Utgårdskilen. Det vil derfor bli reist et nytt fiskeindustrianlegg i Utgårdskilen mens Thor-anlegget på Kråkerøy vil bli solgt.

En samling av virksomheten i Utgårdskilen vil effektivisere driften og påvirke selskapets økonomi på en positiv måte. Samtidig vil det utvikle og forsterke fiskerimiljøet på Hvaler.

Langesundfisk A/S

Langesundfisk A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier Skagerakfisk S/L"s anlegg i Langesund. Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Langesundfisk A/S ledes av daglig leder Herbjørn Kristiansen og hadde ved utgangen av 1999 4 hel- og deltidsansatte.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann), Åshild Johansen og Morten Kristensen.

Anlegget i Langesund har vært vurdert med hensyn til ombygging/nybygg. Ulike samarbeidsmodeller og utbyggingsalternativer har vært gjennomgått uten at det har resultert i en realiserbar løsning. Arbeidet for å finne en slik løsning har høyeste prioritet og må komme til gjennomføring inneværende år.

Skagerakfisk avd. Kragerø A/S

Skagerakfisk avd. Kragerø A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier lokaler på "Brygga" i Kragerø.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Bedriften ledes av daglig leder Jan Thoresen og hadde ved utgangen av året 4 hel-/deltidsansatte.

Styret har bestått av Arild Gundersen (formann), Jørn Lian og Jan Thoresen.

Driften i 1999 ga et negativt resultat mye på grunn av sviktende mottak.

Bedriften har fortsatt negativ egenkapital og Skagerakfisk S/L garanterer for videre drift.

Skagerakfisk Kristiansand A/S

Skagerakfisk Kristiansand A/S driver råstoffhåndteringen knyttet opp mot Lagets anlegg i Kristiansand. I tillegg forestås den tekniske driften av anlegget.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Bedriften ledes av styrets formann og hadde ved utgangen av året 3 hel- og deltidsansatte i tillegg til sporadisk hjelp av skoleungdom på lørdager og i ferier.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann) og Paul Vestberg.

Skagerakfisk Kristiansand A/S " regnskapstall for 1999 har vært som følger (alle tall i 1000 kr):

A/S Kjøleanlegget

Det har ikke vært noen drift i selskapet i 1999. Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet. Styret har bestått av Jørn Lian.

Omsetningsforhold

Reker

Kvantum og priser

Det ble i 1999 mottatt 4.588 tonn reker hvorav 1.547 tonn ferske kokte og 3.041 tonn ferske rå.

Mottatt kvantum reker fordelt etter størrelse er som følger (tonn):

Tabell 6.4 

      1999%1998%1997%
Reker, storekokte1.544341.968271.78129
", små"3-7-6-
Råreker, stor151336752494
", sams30879201360610
", små I2.528553.951543.42156
", små II5411101641
Sum4.5887.3236.127

9,5 % av de store saltkokte rekene er levert i 2. priskvote mot h.h.v. 11 og 13 % årene før.

Leveringene i utlandet har vært (tonn):

Tabell 6.5 

  Saltkokte 1999 1998Rå 1999 1998
Sverige598563140
Danmark- 324 25
Sum598887165

Førstehåndsverdien for reker i 1999 utgjorde 118 mill. kroner en reduksjon på 19 % i forhold til 1998. Reker utgjorde vel 56 % av Lagets totale førstehåndsverdi mot 66 % året før.

Gjennomsnittsprisene til fisker har ved levering i Laget’s distrikt vært (kr/kg):

Tabell 6.6 

  199919981997
Reker, store kokte49,6742,6241,82
" , " " 2. pris36,6331,7532,26
Råreker, stor19,1817,2615,45
" , sams15,5914,1213,13
" , små I13,3810,759,60
Reker, kokte, lev. Sverige62,3948,8343,88
" , rå, lev. Sverige13,4810,8813,62
" , rå, lev. Danmark12,98--

Regulering av fisket

Saltkokte reker

Leveringen av ferske saltkokte reker har vært priskvoteregulert med utgangspunkt i fisket og avsetningen.

Priskvotereguleringen er først og fremt satt for å regulere tilførslene til det svenske marked.

Kvotereguleringen har stort sett vært for levering mandag - onsdag for fartøyer med h.h.v. 1 - 5 manns besetning:

60 + 80 kg pr. mann.

I sommerperioden var det ingen regulering.

Øvrige bestemmelser vedrørende fiske og levering av saltkokte reker har vært:

Liggetid:2 døgn fra trål settes
Sortering stor:8,5 cm/140 stk. pr. kg. (sommer 150 stk.pr.kg)

Råreker

Skagerakfisk S/L har ikke gjennomført reguleringer av rårekefisket.

Øvrige bestemmelser vedrørende fiske og levering av råreker har vært:

Liggetid:3 døgn fra trål settes
Sortering:Stor inntil 130 stk/kg (utsortert reke)
Sams 131 – 180 stk/kg (ingen sortering av stor reke)
Små 181 - 250 stk/kg
Små II 251 - 280 stk/kg.

Generelt

Rekefisket i Skagerrak/Nordsjøen ble i 1999 kvoteregulert av myndighetene.

Den norske kvoten på 10.505 tonn ble delt i følgende periodekvoter:

Januar - april4.201 tonn
Mai - august3.152 tonn
September - desember3.152 tonn

I nevnte perioder ble det fastsatt maksimalkvoter på h.h.v. 45 - 40 - 40 tonn.

I tillegg ble det fastsatt en turkvote på 4 tonn samt helligdagsfredning.

Den 14. juli ble maksimalkvoten for 2. periode opphevet og i oktober ble

maksimalkvote for 3. periode opphevet.

Det ble totalt fisket ca. 7.110 tonn eller 68 % av totalkvoten mot ca. 9.650 tonn i 1998. Det var spesielt i Skagerrak at nedgangen var størst.

Markedsforhold

Ferske saltkokte reker

Reduserte tilførsler førte til høyere priser både innenlands og eksport. Ca. 860 tonn eller vel 56 % av landet kvantum ble omsatt innenlands. Prisen i eget mottak startet på kr. 47,- pr. kg og ble hevet til kr. 50,- pr. kg fra uke 21. I midten av juni ble prisene for sommersesongen fastsatt. Prisene økte til kr. 65,- pr. kg i ukene 27 – 30 for så å trappes ned til kr. 50,- pr. kg fra uke 36. Det er hele sommersesongen registrert en del overpriser. Vel 680 tonn av landingene av kokte reker ble eksportert til Sverige. Totalt fra Norge er det registrert en eksport på vel 1.050 ferske saltkokte reker til Sverige i 1999. Dette er en nedgang på vel 13 % fra året før. Den tollfrie kvoten ble oppbrukt den 23/9. Samarbeidet på førstehånd vedrørende omsetningen av kokte reker på det svenske marked har vært videreført i 1999.

Råreker

Det har stort sett vært underdekning på råreker i hele 1999. Prisene har økt men måtte reduseres i oktober da den tollfrie kvoten for ferske pillede reker til EU var brukt opp.

En større del av rårekene blir nå tatt hånd om av rekefabrikkene direkte i form av avtaler med mottakerne.

I situasjoner med store tilførsler og et fallende marked vil det derfor kunne oppstå forhold som krever andre løsninger enn tidligere.

Tilførslene av reker totalt til Norge i 1999 ble på vel 80.000 tonn en økning på 29 % iforhold til 1998.

Hummer

Hummeromsetningen i 1999 utgjorde vel 7 tonn mot 8,8 tonn året før.

Førstehåndsverdien ble på vel 1,5 mill. kroner.

Gjennomsnittsprisen for prima sortering har de senere år vært (kr/kg):

Tabell 6.10 

199919981997
214,01167,20154,10

Som prisene viser så var det underdekning i markedet i 1999. Alt ble omsatt fortløpende med høyeste priser i desember.

Kreps

Det ble totalt levert 225 tonn kreps i 1999 en økning på 16 % fra året før. Førstehåndsverdien utgjorde vel 14 mill. kroner.

Det ble levert 94 tonn direkte i Danmark og 21 tonn i Sverige.

Gjennomsnittsprisen har vært som følger (kr./kg):

Tabell 6.11 

  199919981997
57,1450,4848,17
Kokt74,6369,0061,55
Rå, levert Danmark66,4356,6352,69
Rå, levert Sverige69,9354,2151,09
Totalt gjennomsnitt63,1054,2751,58

Markedet for kreps har vært bra og stabilt gjennom 1999 noe også gjennomsnittsprisene viser.

Det har vært et tiltagende fiske etter kreps i 1999 hvilket må ha sammenheng med dårligere rekefiske.

Krepsfisket kan være et lønnsomt alternativ for flere større trålere fremover spesielt dersom prisene holder seg på 1999-nivået.

Ål

Det ble omsatt 290 tonn ål i 1999 en økning på 31 % iforhold til 1998. Dette er det høyeste kvantum som er omsatt på 90-tallet. 37 % var ål under 200 gr. Førstehåndsverdien ble 13,7 mill. kr. Sesongen startet bra men fra slutten av juli falt prisene. Det har vært mye oppdrettsål i markedet noe som antas å være årsaken til prisfallet. Leveringene har stort sett gått greit.

Gjennomsnittsprisen har vært (kr./kg):

Tabell 6.12 

  199919981997
Små gulål36,2338,0535,90
Stor gulål53,8257,3853,75

Fjordsild

Omsatt kvantum fjordsild ble 3.197 tonn en økning på 27 % iforhold til 1998.

198 tonn er levert direkte i Sverige mens 228 tonn er levert i Danmark.

Førstehåndsverdien ble på 4,3 mill. kroner.

Gjennomsnittspris har vært (kr./kg):

Tabell 6.13 

  199919981997
Samfengt1,351,361,52

Størsteparten av silden som er levert i Norge, er gått til en svensk kjøper.

Leveringene har fungert greit. Prisnivået er fortsatt lavt.

Fisk

Omsatt kvantum fisk ble 4.380 tonn til en førstehåndsverdi på 60 mill. kr.

Spesielt sei, kolje og ulke har hatt forholdsvis store økninger i forhold til 1998.

Forøvrig vises til egen mottaksstatistikk når det gjelder kvantum fordelt på de enkelte fiskeslag.

Gjennomsnittsprisene har vært regnet etter innveid vekt (kr./kg):

Tabell 6.14 

  199919981997
Torsk15,9412,5511,40
Lyr11,089,007,44
Sei5,415,134,32
Kolje9,727,625,94
Lange11,139,438,35
Smørflyndre13,8812,1413,00
Lysing33,1031,5731,40
Pigghå8,317,716,69

Etterspørsel og priser har fortsatt å øke i 1999 på de aller fleste fiskeslag. Pris i eget mottak har generelt vært justert tre ganger i løpet av året. Overpriser på fisk har stadig oftere blitt registrert noe som viser at systemet kan fungere som tiltenkt. Informasjon og kommunikasjon er her viktige nøkkelord.

Fiskeriavtalen for 1999

I Fiskeriavtalen for 1999 ble det avsatt 31 mill. kr. til føringstilskudd m.v. hvorav Skagerakfisk S/L ble tildelt 1,9 mill. kr.

Disse midler samt overførte midler fra 1998, er disponert som følger (alle tall i 1000 kr):

Tabell 6.15 

  SumRekerTorskefiskFjordsild
Totalt til disposisjon2.5391.289950300
Anvendt i 19991.134338497299
Overføres til bruk i 20001.405

6.2 Styrets beretning for 2000

Organisasjon og drift

I beretningsåret ble det den 5. mai avholdt ordinært årsmøte. Protokoll fra årsmøtet er tatt inn til slutt i denne årsmelding.

Siden årsmøtet har styre, salgsstyre og kontrollnemnd hatt denne sammenheng:

Styret:Personlig varamenn:
Olaf Thon, Torød (formann)Geir Uno Dreng, Stavern
Paul Vestberg, Flekkerøy (nestformann)Øyvind Kristoffersen, Flekkerøy
Aage Johansen, VesterøyLeif Jensen, Hvaler
Per Arne Johansen, Fr.stadMorten Aleksandersen, Hvaler
Morten Kristensen, BambleArild Gundersen, Kragerø
Jan Ivar Olsen, GrimstadArve Foss, Grimstad
Tor Gunnar Olsen, FlekkefjordGeir Hamre, Korshamn

Salgsstyret:

Lagets forr.leder er formann i.h.t. vedtektenes § 6

Øvrige medlemmer:Varamenn:
Olaf Thon
Paul VestbergMorten Kristensen
Aage JohansenJan Ivar Olsen
Kontrollnemnda:Personlige varamenn:
Isak Isaksen, Bamble (formann)Ragnar Gudem, Nevlunghavn
Arne Sissener, HvalerJørn Mikkelsen, Horten
Hilmar Karsten Knutsen, KorshamnPetter Danielsen, Mandal

Statens kontrollør, byrettsjustitiarius Finn Barkenæs, gikk bort i beretningsåret.

Fiskeridepartementet oppnevnte byrettsdommer Arve Lien som ny kontrollør i Laget.

Det er i beretningsperioden avholdt 5 styremøter.

Laget samarbeider med de øvrige 5 salgslag gjennom Fiskesalgslagenes Samarbeids-råd hvor Lagets direktør for tiden er formann.

Laget har også et samarbeide med de øvrige torskesalgslagene når det gjelder informasjon og reklame for reker. Dette samarbeidet foregår gjennom Informasjonsutvalget for Reker som finansieres ved 2 øre pr. kilo landet norske reker.

Skagerakfisk S/L har i 2000 vidreført samarbeidet med de øvrige salgslag om kjøp av tjenester fra Norges Fiskarlag. Laget har kjøpt tjenester for kr. 45.000,- i 2000 det samme som året før.

I tillegg vedtok styret å kjøpe tjenester fra fylkesfiskerlagene innen Lagets distrikt innenfor en ramme på kr. 350,- pr.- medlem også det det samme som året før.

Totalt er det i 2000 kjøpt tjenester fra fylkesfiskerlagene for kr. 303.800,-.

På Representantskapsmøtet den 5. mai ble det vedtatt en ny finansieringsordning vedrørende abonnement på "Fiskaren".

Fra 1. juli dekket Laget 50 % av abonnementskostnadene for medlemmer og yrkesfiskere forøvrig som ønsket å abonnere på "Fiskaren". Totale abonnementskostnader har i 2000 vært kr. 278.222,-.

Driften av Laget og datterselskaper har gått greit i 2000. Det reduserte kvantum har gitt generelt svakere resultater. Selv om en forventer at fisket skal bli bedre, må arbeidet med å tilpasse driften til variabelt aktivitetsnivå fortsette.

Administrasjon og gjennomføring av førstehåndsomsetningen

Omsetningssystem/prisfastsettelse

Førstehåndsomsetningen har blitt gjennomført etter samme prinsipper og retningslinjer som tidligere. Forretningsreglene har vært uendret.

Etter en åpen høring og derpå organisasjonsmessig behandling besluttet representantskapet i møte den 5. mai å videreføre dagens omsetningsform.

I møter med mottakerne har grunnlag og beregningsmåte for pakkegodtgjørelse vært diskutert. Dette medførte at beregningen av pakkegodtgjørelsen ble endret og at pakkegodtgjørelsen generelt ble økt.

Forøvrig er Lagets bestemmelser om innveiing, sortering, innmelding og prisberegning reviderte gjennom egne rundskriv.

Registrering av mottakere/kjøpere

Skagerakfisk S/L har registrert 25 mottakere/kjøpere innen Lagets distrikt.

I løpet av året er mottakene i Lillesand, Hagefjordbrygga og Skjærhallen blitt innstilte vesentlig på grunn av kravene til bygningsmessig standard. Det arbeides imidlertid med tiltak som vil kunne videreføre driften.

Rekefabrikken på Flekkerøy er nedlagt og råstoffet blir fraktet til Rogaland.

Det er bygget nye fiskemottak i Risør og Stavern.

Det registreres et betydelig lokalt engasjement for å opprettholde og fornye fiskemottakene på kysten. Dette er viktig for fiskerne og for utviklingen av fiskerinæringen.

Skagerakfisk S/L praktiserer garantibestemmelsene overfor mottakerne/kjøperne noe fleksibelt. Dette medfører selvfølgelig en viss risiko for tap men har vist seg nødvendig av hensyn til en praktisk gjennomføring av fisket og mottaket.

Dispensasjon for salg av egen fangst

Retningslinjene for å gi dispensasjon for salg av egen fangst har vært de samme i 2000 som tidligere år.

I desember avgjorde Fiskeridepartementet at Laget ikke har hjemmel i råfiskloven til å nekte dispensasjonsinnehaverne å drive trålfiske utenfor en linje mellom Slagentangen og Eløya i en og samme uke som dispensasjonsadgangen benyttes.

Styret mente at dette vilkår var sentralt da ordningen ble opprettet og vedtok derfor å ikke fornye dispensasjonene for 2001.

Etter påtrykk fra Fiskeridepartementet ble imidlertid ordningen videreført til 1. mars 2001 og er senere videreført til 1. juli 2001 på endrede vilkår.

Styret viser til den organisasjonsmessige behandling det er lagt opp til i denne forbindelse.

Det ble for 2000 innvilget i alt 35 dispensasjoner for salg av egen fangst direkte til forbruker. Det understrekes at dispensasjonene gjelder salg av egen fangst direkte til forbruker, konf. forretningsreglenes § 4 og ikke dispensasjon fra Skagerakfisk S/L"s førstehåndsomsetningsenerett.

Dispensasjonene fordelte seg slik (-99 i parantes):

21 (23)Vika (20 i bruk)
6 ( 6)Indre del av Oslofjorden
6 ( 6)Vestsiden av Oslofjorden
2 ( 2)Østsiden av Oslofjorden

Skagerakfisk S/L"s førstehåndsomsetningsenerett

Det er for 2000 som for tidligere år, gitt dispensasjon fra Lagets omsetningsenerett når det gjelder omsetning av levende krabbe til konsum. Denne dispensasjonen omfatter ikke krabbe levert til produksjon.

Skagerakfisk S/L"s søknad om utvidet førstehåndsomsetningsenerett for leppefisk m.fl. er fortsatt ubesvart.

Levering i utenlandsk havn

Laget har egne bestemmelser for levering i utenlandsk havn. Det ble i 2000 levert i alt 1.757 tonn i Sverige/Danmark mot 1.903 tonn året før.

Leveringene har stort sett foregått over offentlige auksjoner og innrapporteringen har fungert tilfredsstillende.

Datterselskaper

Fjordfisk A/S

Fjordfisk A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier Thor-anlegget på Kråkerøy og anlegget i Utgårdskilen av Skagerakfisk S/L.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Fjordfisk A/S ledes av adm.dir. Tommy Winås og hadde i 2000 gjennomsnittlig 24 ansatte som utgjorde ca. 22 årsverk.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann), Per Arne Johansen, Arne Sissener og Olaf Thon.

På grunn av arbeidet med ny reguleringsplan for Utgårdskilen måtte planene for organisering og bygging av nytt anlegg endres. Nytt anlegg vil bli reist i løpet av 2001.

Langesundfisk A/S

Langesundfisk A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier Skagerakfisk S/L"s anlegg i Langesund. Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Langesundfisk A/S ledes av daglig leder Herbjørn Kristiansen og hadde ved utgangen av 2000 4 hel- og deltidsansatte.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann), Per Eriksen og Morten Kristensen.

Anlegget i Langesund har vært vurdert med hensyn til ombygging/nybygg.

Det er besluttet å bygge nytt anlegg i 2001.

Skagerakfisk avd. Kragerø A/S

Skagerakfisk avd. Kragerø A/S driver mottak, videreforedling og salg av fisk og skalldyr. Bedriften leier lokaler på "Brygga" i Kragerø.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Bedriften ledes av daglig leder Jan Thoresen og hadde ved utgangen av året 3 hel-/deltidsansatte.

Styret har bestått av Arild Gundersen (formann), Jørn Lian og Jan Thoresen.

Bedriften har fortsatt negativ egenkapital og Skagerakfisk S/L garanterer for videre drift.

Skagerakfisk Kristiansand A/S

Skagerakfisk Kristiansand A/S driver råstoffhåndteringen knyttet opp mot Lagets anlegg i Kristiansand. I tillegg forestås den tekniske driften av anlegget.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Bedriften ledes av styrets formann og hadde ved utgangen av året 3 hel- og deltidsansatte i tillegg til sporadisk hjelp av skoleungdom på lørdager og i ferier.

Styret har bestått av Jørn Lian (formann) og Paul Vestberg

A/S Kjøleanlegget

Det har ikke vært noen drift i selskapet i 2000.

Skagerakfisk S/L eier alle aksjene i selskapet.

Styret har bestått av Jørn Lian.

Omsetningsforhold

Reker

Kvantum og priser

Det ble i 2000 mottatt 4.100 tonn reker hvorav 1.511 tonn ferske kokte og 2.589 tonn ferske rå.

Mottatt kvantum reker fordelt etter størrelse er som følger (tonn):

Tabell 6.20 

      2000%1999%1998%
Reker, storekokte1.506371.544341.96827
", små"4-3-7-
Råreker, stor79215133675
", sams2837308792013
", små I2.221542.528553.95154
", små II7-5411101
Sum4.1004.5887.323

11 % av de store saltkokte rekene er levert i 2. priskvote mot h.h.v. 10 og 11 % årene før.

Leveringene i utlandet har vært (tonn):

Tabell 6.21 

  Saltkokte 2000 1999Rå 2000 1999
Sverige69594363
Danmark--3024
Sum69597387

Førstehåndsverdien for reker i 2000 utgjorde 117 mill. kroner omtrent det samme som i 1999.

Reker utgjorde vel 60 % av Lagets totale førstehåndsverdi mot 56 % året før.

Gjennomsnittsprisene til fisker har ved levering i Laget’s distrikt vært (kr/kg):

Tabell 6.22 

  200019991998
Reker, store kokte53,8949,6742,62
" , " " 2. pris40,0536,6331,75
Råreker, stor19,5819,1817,26
" , sams16,0915,5914,12
" , små I13,8013,3810,75
Reker, kokte, lev. Sverige64,1762,3948,83
" , rå, lev. Sverige12,8313,4810,88
" , rå, lev. Danmark18,1212,98-

Regulering av fisket

Saltkokte reker

Leveringen av ferske saltkokte reker har vært priskvoteregulert med utgangspunkt i fisket og avsetningen.

Priskvotereguleringen er først og fremt satt for å regulere tilførslene til det svenske marked.

Kvotereguleringen har stort sett vært for levering mandag - onsdag for fartøyer med h.h.v. 1 - 5 manns besetning:

60 + 80 kg pr. mann.

I sommerperioden var det ingen regulering.

Øvrige bestemmelser vedrørende fiske og levering av saltkokte reker har vært:

Liggetid:2 døgn fra trål settes
Sortering stor:8,5 cm/140 stk. pr. kg. (sommer 150 stk.pr.kg)

Råreker

Skagerakfisk S/L har ikke gjennomført reguleringer av rårekefisket.

Øvrige bestemmelser vedrørende fiske og levering av råreker har vært:

Liggetid:3 døgn fra trål settes
Sortering:Stor inntil 130 stk/kg (utsortert reke)
Sams 131 – 180 stk/kg (ingen sortering av stor reke)
Små 181 - 250 stk/kg
Små II 251 - 280 stk/kg.

Generelt

Rekefisket i Skagerrak/Nordsjøen ble i 2000 kvoteregulert av myndighetene.

Den norske kvoten på 7.110 tonn ble delt i følgende periodekvoter:

Januar - april2.844 tonn
Mai - august2.133 tonn
September - desember2.133 tonn

I nevnte perioder ble det fastsatt maksimalkvoter på h.h.v. 31 - 27 - 27 tonn. I tillegg ble det fastsatt en turkvote på 4 tonn samt helligdagsfredning. Maksimalkvoten ble opphevet i alle tre perioder h.h.v. 22. mars, 6. juli og 13. desember. Det antas at maksimalkvotene ikke har hindret noen fartøyer i å fiske reker i 2000.

Markedsforhold

Ferske saltkokte reker

Stort sett samme tilførsler som året før men til høyere priser både innenlands og eksport.

810 tonn eller 54 % av landet kvantum ble omsatt innenlands.

Prisen i eget mottak startet på kr. 50,- pr. kg og ble i sommersesongen trappet opp til kr. 67,- pr. kg for så gradvis å falle til kr. 53,- pr. kg fra 11/9.

Vel 701 tonn av landingene av kokte reker ble eksportert til Sverige.

Totalt fra Norge er det registrert en eksport på vel 970 ferske saltkokte reker til Sverige i 2000. Dette er en nedgang på vel 7 % fra året før.

Den tollfrie kvoten ble oppbrukt den 4/10.

Samarbeidet på førstehånd vedrørende omsetningen av kokte reker på det svenske marked har vært videreført i 2000.

Råreker

Det har stort sett vært underdekning på råreker i hele 2000.

Med unntak av en prisøkning på kr. 0,50/kg for sams fra 14/2 har prisene vært stabile gjennom året. Også i 2000 (2/10) ble prisene redusert med kr. 1,- pr. kg da den tollfrie kvoten for ferske pillede reker til EU var brukt opp.

Total fangst/landinger av reker i Norge i 2000 var vel 88.000 tonn en økning på 10 % fra året før.

Hummer

Hummeromsetningen i 2000 utgjorde vel 4,5 tonn mot 7 tonn året før. Førstehåndsverdien ble på vel 1 mill. kroner.

Gjennomsnittsprisen for prima sortering har de senere år vært (kr/kg):

Tabell 6.26 

200019991998
236,21214,01167,20

Som prisene viser så var det underdekning i markedet i 2000. Alt ble omsatt fortløpende med høyeste priser i desember.

Kreps

Det ble totalt levert 192 tonn kreps i 2000 en reduksjon på 15 % fra året før. Førstehåndsverdien utgjorde vel 13 mill. kroner.

Det ble levert 68 tonn direkte i Danmark og 21 tonn i Sverige.

Gjennomsnittsprisen har vært som følger (kr./kg):

Tabell 6.27 

  200019991998
63,4357,1450,48
Kokt82,6674,6369,00
Rå, levert Danmark69,7266,4356,63
Rå, levert Sverige72,0269,9354,21
Totalt gjennomsnitt67,7763,1054,27

Markedet for kreps har vært bra og stabilt gjennom 2000 noe også gjennomsnittsprisene viser.

Ål

Det ble omsatt 182 tonn ål i 2000 en reduksjon på 37 % iforhold til 1999.

36 % var ål under 200 gr. Førstehåndsverdien ble 7,3 mill. kr. mot 13,7 mill. året før.

Fisket har vært labert og prisene svært lave i forhold til tidligere. Det har vært mye oppdrettsål i markedet samt større partier av frossen ål. Leveringene har stort sett gått greit.

Som følge av prisfallet ble det i sesongen avholdt et møte med ålefiskerne hvor fangst og omsetning ble diskutert.

Gjennomsnittsprisen har vært (kr./kg):

Tabell 6.28 

  200019991998
Små gulål31,2136,2338,05
Stor gulål45,7653,8257,38

Fjordsild

Omsatt kvantum fjordsild ble 2.240 tonn en reduksjon på 30 % i forhold til 1999. 519 tonn er levert direkte i Sverige mens 150 tonn er levert i Danmark. Førstehåndsverdien ble på 3,5 mill. kroner.

Gjennomsnittspris har vært (kr./kg):

Tabell 6.29 

  200019991998
Samfengt1,571,351,36

Størsteparten av silden som er levert i Norge, er gått til en svensk kjøper. Leveringene har fungert greit.

Fisk

Omsatt kvantum fisk ble 3.643 tonn til en førstehåndsverdi på 53 mill. kr.

Det vises til egen mottaksstatistikk når det gjelder kvantum fordelt på de enkelte fiskeslag.

Gjennomsnittsprisene har vært regnet etter innveid vekt (kr./kg):

Tabell 6.30 

  200019991998
Torsk18,6615,9412,55
Lyr12,8411,089,00
Sei5,585,415,13
Kolje12,229,727,62
Lange12,6511,139,43
Smørflyndre12,6913,8812,14
Lysing26,6733,1031,57
Pigghå10,168,317,71

Etterspørsel og priser har fortsatt å øke i 2000 på de aller fleste fiskeslag.

Pris i eget mottak har vært justert flere ganger i løpet av året.

Fiskeriavtalen for 2000

I Fiskeriavtalen for 2000 ble det avsatt 30 mill. kr. til føringstilskudd m.v. hvorav Skagerakfisk S/L ble tildelt 1,8 mill. kr.

Disse midler samt overførte midler fra 1999, er disponert som følger (alle tall i 1000 kr):

Tabell 6.31 

  SumRekerTorskefiskFjordsild
Totalt til disposisjon3.2051.6251.280300
Anvendt i 20001.150427418305
Overføres til bruk i 20012.055
Til forsiden