3 Konsekvenser for Etikkrådet av å inkludere nye selskaper i referanseporteføljen for Statens pensjonsfond – Utland
Brev fra Etikkrådet til Finansdepartementet av 21. mars 2007
Vi viser til spørsmål fra Finansdepartementet om konsekvensene for Etikkrådet av å inkludere små selskaper i Pensjonsfondets referanseportefølje. En slik omlegging vil i praksis innebære at dagens referanseindeks for aksjer, FTSE All-World, som inneholder i overkant av 2400 store og mellomstore selskaper, byttes ut med FTSE All-Cap. På den måten utvides referanseporteføljen med små selskaper som til sammen utgjør om lag 10 pst. av børsverdien av selskapene i FTSE All-Cap. Antall selskaper i referanseporteføljen øker da til om lag 7000 selskaper. Rådet legger til grunn at de etiske retningslinjene skal praktiseres på samme måte for disse selskapene som for dagens portefølje.
Etikkrådet har vært i kontakt med EIRiS som har to forskjellige avtaler med rådet om overvåking av Pensjonsfondets portefølje. Gjennom den første avtalen overvåker EIRiS porteføljen med sikte på å identifisere selskaper som produserer våpen som skal filtreres fra fondet. Gjennom den andre avtalen gjør EIRiS daglige nyhetssøk etter informasjon om selskaper i porteføljen som kan ha virksomhet i strid med de etiske retningslinjene. I følge EIRiS vil det være mulig å utføre slike oppdrag også om fondets referanseportefølje inkluderer små selskaper.
Et større antall selskaper i fondet vil øke kostnadene for Etikkrådet. Det synes rimelig å legge til grunn at kostnaden for overvåking av porteføljen vil øke proporsjonalt med antall selskaper. I tillegg kan det være behov for å engasjere konsulenter med større regional forankring fordi det kan være vanskeligere å finne informasjon om mindre selskaper. Videre må en regne med at antallet saker som krever ytterligere utredning, øker. Det vil derfor være nødvendig å styrke utredningskapasiteten i sekretariatet, blant annet gjennom økt bruk av eksterne utredere til å bistå i undersøkelse av konkrete saker. Det virker rimelig å legge til grunn at budsjettbehovet for Etikkrådet vil øke med anslagsvis 3 mill. kroner i året.
Rådet har vært i kontakt med EIRiS for å kartlegge muligheten for å gjennomføre en foreløpig gjennomgang av de nye selskapene med sikte på å identifisere selskaper som er involvert i produksjon av våpen som kvalifiserer for uttrekk fra fondet. Det synes realistisk å foreta en slik første gjennomgang før de nye aksjene kjøpes inn i porteføljen.
Når antallet selskaper øker, øker også risikoen for at det vil være selskaper i porteføljen med virksomhet i strid i retningslinjene. Det kan heller ikke utelukkes at tilgangen på informasjon er dårligere for små selskaper enn for store. Rådet har likevel ikke informasjon som tilsier at investeringer i små selskaper i seg selv verken er mer eller mindre risikable fra et etisk perspektiv enn andre investeringer.
Med hilsen
Eli Lund
Sekretariatsleder
Etikkrådet