St.meld. nr. 34 (1998-99)

Norges deltakelse i Europarådet i 1998

Til innholdsfortegnelse

2 Anbefalinger fra Komitéen av vise personer

Europarådets politiske rolle og samordning med andre organisasjoner

Vi anbefaler en klarere definisjon av Europarådets ansvar for demokratisk stabilitet (ved å sikre at Europarådets struktur letter mellomstatlig samarbeid og dermed gjennomføring av de standarder organisasjonen setter), og Europarådets funksjon som et alleuropeisk politisk forum i tilknytning til sine mål om å fremme pluralistisk demokrati, rettsstaten og menneskerettigheter. (§ 20)

Europarådets overordnede prioritet er å påse at alle medlemsstater oppfyller Europarådets standarder og å komme de nye medlemmene i møte og bistå dem i deres juridiske, politiske og sosiale forandringsprosess. (§ 8)

Vi understreker betydningen av samordning og samarbeid i nasjonale hovedsteder, mellom dem som er ansvarlig for å fordele oppgaver til de forskjellige europeiske organisasjonene, for å sikre komplementaritet og unngå unødvendig duplisering og overlapping. (§ 28)

Inngåelsen av en rammeavtale mellom Det europeiske fellesskap og Europarådet bør vurderes for å sikre hensiktsmessig styring av det nåværende samarbeidet og å øke effektiviteten i utarbeidelsen og gjennomføringen av nye fellesprosjekter. (§ 34)

Samarbeid og samordning av virksomheter, som i hovedsak er komplementære og gjensidig forsterkende, mellom Europarådet og OSSE bør skje på like fot og være praktisk og resultatorientert. Bestemmelser med henblikk på dette kan innarbeides i en generell programerklæring som vedtas av de to organisasjonene. (§ 36-7)

Europarådet bør videreutvikle det nåværende samarbeidet med europeiske regionale organisasjoner, særlig i Sentral- og Øst-Europa. (§ 39)

Ministerkomitéen, Den parlamentariske forsamling, Kongressen av lokale og regionale myndigheter, generalsekretæren, Kommisjonen for demokrati gjennom lovgivning (Venezia-kommisjonen), og Det sosiale utviklingsfond

Vi understreker viktigheten av at ministrene selv aktivt deltar på møtene i Ministerkomitéen. For å styrke slik deltakelse, anbefaler en å revidere periodene, organiseringen av forhandlingene og valget av de saker som tas med på dagsordenen ved ordinære møter i komiteen. (§ 42)

Ministerkomitéen og Den parlamentariske forsamling bør enes om teksten til en resolusjon om en klargjøring av forholdet seg imellom, som de to hovedorganene i organisasjonen. (§ 41)

Ministerkomitéen bør også rådføre seg med Parlamentarikerforsamlingen før utkast til konvensjoner og protokoller vedtas. Dersom det foreligger punkter med betydelig uenighet mellom de to organene, bør det nedsettes en arbeidsgruppe innen Felleskomiteen for å forsøke å finne en løsning. (§ 48)

Ministerkomitéen bør rådføre seg med Parlamentarikerforsamlingen før rammen for organisasjonens samlede budsjett fastsettes, og etablere en ordning for direkte kontakt med Parlamentarikerforsamlingen angående de samlede bevilgninger den får tildelt hvert år. (§ 49)

Kongressen av lokale og regionale myndigheter i Europa bør i større grad rådspørres av Ministerkomitéen i saker som omfattes av ansvarsområdene til lokale og/eller regionale myndigheter. (§ 54)

Generalsekretæren bør i januar hvert år forelegge for Parlamentarikerforsamlingen og Ministerkomitéen en kort rapport om ”Europarådets tilstand”, med forslag til utvikling av organisasjonens virksomhet. (§ 57)

Venezia-kommisjonen kan bes avgi ikke-bindende uttalelser i saker av konstitusjonell betydning eller av grunnleggende juridisk interesse for Europarådet, og om fortolkningen av Europarådets konvensjoner og andre juridiske dokumenter som mangler særskilte fortolkningsmekanismer. (§ 59)

Det sosiale utviklingsfond bør styrkes; Fondet bør særlig få de nødvendige muligheter til også å støtte prosjekter i Europarådets medlemsstater som ikke er medlemmer av Fondet. (§ 61)

Strukturene og prosessene i Europarådet

Det nåværende systemet med et halvårlig, roterende formannskap i Ministerkomitéen bør opprettholdes. Antall medlemmer i Byrået bør likevel utvides til å omfatte enkelte automatiske medlemmer (alfabetisk orden) og andre, valgt ut fra hensynet til en balansert representasjon av alle medlemsstater. (§ 44)

Komitéen av faste representanter bør gjennomføre en reform av strukturene og beslutningsprosessene sine, med henblikk på å forenkle og øke den samlede effektiviteten i arbeidet. Forholdene bør legges til rette for dette gjennom en omorganisering av de deler av sekretariatet med mellomstatlig samarbeid og styringsgruppene som ansvarsområde, noe som særlig bør føre til en nedgang i antall sekretærgrupper. (§ 47)

Vi anbefaler en omgruppering av de operasjonelle avdelingene i fire hovedavdelinger, og i tillegg en hovedavdeling som samler administrasjons- og støttetjenestene for hele organisasjonen. (§ 26)

Vi anbefaler at de nåværende kriteriene og reglene for rekruttering generelt opprettholdes, samt de særskilte fullmaktene til generalsekretæren på dette området. Det bør likevel gjøres endringer i systemet for kontraktinngåelse, personalmobilitet og stillingsstruktur med det formål å øke åpenheten, mobiliteten og fleksibiliteten og oppnå mer effektiv bruk av sekretariatet. Det må videre tas hensyn til at like muligheter for kvinner og menn fremmes, særlig når det gjelder lederstillinger. (§ 27)

Vi anbefaler at Ministerkomitéen hvert år godkjenner en plan for organisasjonen og fastsetter klare prioriteringer på hvert område og sektor i lys av hovedprioriteringene for organisasjonen som helhet. (§ 63)

Sekretariatet bør få større valgfrihet i styringen av programmer og budsjett samt økt ansvar overfor Ministerkomitéen for de resultater som oppnås. Dette kan omfatte en mer fleksibel tilnærmingsmåte til fordelingen av bevilgninger til prioriterte virksomheter. (§ 64)

Det foreligger et behov for å innføre en revidert budsjettstruktur og rapporteringssystem basert på formulering av mål og evaluering av faktiske resultater mot forhåndsoppsatte kriterier (resultatbasert budsjettering). (§ 65)

Overvåkningsprosessen

Rapporter utarbeidet innenfor rammen av overvåkningsprosedyrene bør offentliggjøres når det er mulig. (§ 71)

Direkte samarbeid med nasjonale rettsinstanser bør styrkes, under hensyn til prinsippet om rettsvesenets uavhengighet og eksisterende rettsorganers egen status innad i sine stater. (§ 72)

Gjennomføring av ”Declaration on compliance with commitments by member states” [Erklæring om medlemsstatenes oppfyllelse av sine forpliktelser] bør styrkes. Den nødvendige oppfølgingen bør foretas i tilknytning til organisasjonens samarbeids- og bistandsprogrammer og mellomstatlige aktivitetsprogrammer. (§ 74)

Europarådets synlighet

For å øke organisasjonens synlighet:

  • bør tekster fra Europarådet av spesiell interesse for allmennheten utgis på andre språk enn Europarådets offisielle språk [som er fransk og engelsk]

  • bør private organisasjoners engasjement i gjennomføringen av mellomstatlige aktivitetsprogrammer utvikles, og det bør utarbeides en ramme for samråd med private organisasjoner

  • bør medlemsstatene inviteres til å arrangere nasjonale Europarådskonferanser

  • bør Europarådets informasjons- og dokumentasjonssentre styrkes. (§ 77)

Oppfølging av rapporten

Vi foreslår at Ministerkomitéen, i nært samarbeid med generalsekretæren, får ansvaret for oppfølgingen og for å overvåke gjennomføringen av anbefalingene. (§ 88)

Til forsiden