1 Sammendrag
Regjeringen legger med denne Stortingsmeldingen frem en oversikt over norsk eksport av forsvarsmateriell for året 1998. Norske eksportører har siden 1996 vært pålagt å rapportere om slik eksport med utgangspunkt i innvilgede utførselslisenser og tillatelser. Oversiktene i meldingen er basert på disse oppgavene. Det er kun omfanget av faktisk eksport, utførte tjenester og reparasjoner for utenlandske oppdragsgivere som er reflektert i tabellene.
Utenriksdepartementets kontroll-liste I beskriver hvilket forsvarsmateriell og tilhørende teknologi som er underlagt eksportkontroll. Kontroll-liste II omfatter sivile produkter som kan ha militær anvendelse, såkalte flerbruksvarer. Det er bare materiell på kontroll-liste I som er omfattet av tabellene i denne stortingsmeldingen.
Oppgavene over eksporten av forsvarsmateriell fra Norge er fremstilt i åtte tabeller som viser eksport av forsvarsmateriell fordelt på varegruppene i kontroll-liste I og eksport av forsvarsmateriell fordelt på land. De viser også eksport av forsvarsmateriell fordelt på regioner, utførte tjenester knyttet til kontroll-liste I og reparasjoner foretatt i Norge av forsvarsmateriell for utenlandske oppdragsgivere. Det er tatt inn en oversikt over eksporten av kategori A- og B-materiell, samt tjenester og reparasjoner for perioden 1996-1998. Meldingen angir også hvilke bedrifter som har rapportert om eksport av forsvarsmateriell i 1998.
I 1998 var den samlede verdien av eksport av forsvarsmateriell, tilknyttede tjenester og utførte reparasjoner 1.135.291.000 kroner. Av dette utgjorde tjenester omkring 42 millioner kroner. Reparasjoner utført i Norge for utenlandske oppdragsgivere utgjorde vel 53 millioner kroner.
Komponenter, deler og delsystemer utgjorde nesten halvparten av eksporten. NATO, de nordiske land og andre europeiske land mottok i 1998 hoveddelen av eksporten. I tillegg har Australia, Chile, De forente arabiske emirater, Egypt, Japan, New Zealand, Quatar, Saudi-Arabia, Singapore, Slovakia, Sør-Korea og Taiwan mottatt norsk forsvarsmateriell.
Omfanget av den årlige eksporten av forsvarsmateriell har variert lite i perioden 1996-1998, og har holdt seg på omkring 1,1 milliard kroner pr. år.
Meldingen redegjør for det norske eksportkontroll-regelverket, herunder saksbehandlingen av utførselstillatelser for forsvarsmateriell. Flernasjonale produkter, del-leveranser og oppfølgingsleveranser omtales også. Videre omtales kontrollvirksomheten i 1998 og samarbeidet med andre institusjoner. Utenriksdepartementet har nær kontakt med Tollvesenet, Forsvarets forskningsinstitutt og Politiets overvåkingstjeneste i eksportkontroll-spørsmål.
Nye problemstillinger i tilknytning til omstrukturering og internasjonalisering i forsvarsindustrien er omtalt, herunder opprettelsen av et nytt nordisk ammunisjonsselskap med hovedkontor i Norge. Etableringen av Nammo AS medfører nær kontakt mellom de nordiske eksportkontrollmyndigheter.
Stortingsmeldingen beskriver det omfattende internasjonale samarbeidet om eksportkontroll og ikke-spredning. Norge deltar i alle de fem multilaterale eksportkontrollregimene. Fra norsk side arbeider man aktivt for å fremme større åpenhet og innsyn i internasjonal våpenhandel.
Foruten å etterleve vedtak om våpenembargo fattet i FNs Sikkerhetsråd eller i OSSE, har Norge sluttet seg til relevante EU vedtak om ikke å levere våpen til visse land og regioner.
Meldingen gir en orientering om Norges internasjonale engasjement for å hindre spredning av håndvåpen. Det ble sommeren 1998 arrangert et internasjonalt møte i Oslo hvor man oppnådde enighet om tiltak for den videre prosessen for å hindre spredning av håndvåpen. Erklæringen fra dette møtet er hittil det eneste dokument om håndvåpen som regjeringene fra land i alle regioner i verden har sluttet seg til.
Et sammendrag av Stortingsmeldingen med tabellene vil bli oversatt til engelsk og fordelt i FN og andre aktuelle internasjonale fora som ledd i Norges målsetting om større åpenhet i våpenhandelen.