1 Innledning
I St meld nr 32 (1988-89) Norsk veg- og vegtrafikkplan 1990-93 ble Stortinget orientert om arbeidet med planene for fastlandsforbindelse til Lofoten. I innstillingen til meldingen gikk komiteen inn for nordre trase (dvs en løsning innen området mellom alternativene A, C, D, E, H og I vist på kart figur 3.1), jf Innst S nr 214 (1988-89). Det andre hovedalternativet med tunnel under Hadselfjorden ble som følge av dette ikke tatt med i det videre planarbeidet. Samferdselskomiteen viste i merknaden til lokal enighet om å velge nordre trase.
Det foreligger planavklaring fra Fiskebøl til Raftsundet øst. For strekningen fra Raftsundet og videre østover ble det i 1994 lagt fram en konsekvensutredning etter reglene i plan- og bygningsloven. Under høringen av denne viste det seg at det ikke lenger var så stor lokal enighet om nordre trase. Flere av høringsinstansene ønsket at tunnel under Hadselfjorden skulle legges fram som et alternativ for fastlandsforbindelsen, bl a for å unngå de store miljøkonfliktene ved nordre trase.
Spørsmålet om utredning av tunnel under Hadselfjorden som et alternativ for fastlandsforbindelse til Lofoten ble lagt fram for Stortinget i St prp nr 53 (1994-95). Det ble også lagt til grunn at vegen mellom Fiskebøl og Raftsundet øst skulle fullføres uavhengig av hvilket alternativ for fastlandsforbindelse til Lofoten som blir valgt. Anleggsarbeidene på denne strekningen er i gang, og den skal etter planen stå ferdig ved årsskiftet 1998/99. Ved behandling ga Stortinget sin tilslutning til at det skulle utarbeides en konsekvensutredning etter plan- og bygningsloven også for tunnel under Hadselfjorden, under forutsetning av at fullføring av fastlandsforbindelsen ikke skulle forsinkes, jf Innst S nr 179 (1994-95).
På grunnlag av St meld nr 62 (1991-92) Ny landsplan for nasjonalparker og andre større verneområder i Norge, ble det igangsatt utredningsarbeid med sikte på vern av natur- og landskapsverdiene i Øksfjord/Indrefjordområdet.
Konsekvensutredningen av Hadselfjordtunnelen ble godkjent av Vegdirektoratet 7.3.97. Det er videre utarbeidet en fylkesdelplan som grunnlag for valg av alternativ. Statens vegvesen Nordland har utarbeidet en vegutredning for prosjektet Lofotens fastlandsforbindelse. I samsvar med plan- og bygningslovens § 9-4 er vegutredningen fremmet som fylkesdelplan etter plan- og bygningslovens kap. V. Fylkesdelplanen og konsekvensutredningen ble sendt ut på felles høring. Fylkesdelplanen ble vedtatt av Nordland fylkesting 24.4.97. Miljøverndepartementet mottok fylkesdelplanen for Lofotens fastlandsforbindelse til sentral behandling 26.5.97.
I forbindelse med den sentrale behandlingen av fylkesdelplanen er det foretatt en gjennomgang av kostnadsanslagene for alle alternativene. Denne gjennomgangen viser betydelige økninger i kostnadsanslagene.
Miljøverndepartementet og Samferdselsdepartementet legger i denne saken opp til en prosedyre der saken legges fram for regjeringen for vedtak ved kongelig resolusjon. Før regjeringen fatter vedtak, legges saken fram for Stortinget til orientering. Bakgrunnen for dette er sakens spesielle forhistorie, jf Innst S nr 214 (1988-89) og den videre utviklingen i saken.