St.meld. nr. 6 (2005-2006)

Om gjennomføring av råfiskloven og fiskeeksport­loven i 2003 og 2004

Til innholdsfortegnelse

1 Utdrag av årsmeldingene for Eksportutvalget for fisk 2003 og 2004

1.1 Utvalgets beretning for 2003

Eksportutvalget for fisk er opprettet av Fiskeridepartementet i samsvar med regelverket for eksport av fisk og fiskevarer. Funksjonstiden for Utvalget er to år, og det sittende Utvalgs mandat utløper 31.12.04. Fiskeridepartementet deltar som observatør i Utvalgets møter. Administrerende direktør er Svein Berg.

EFFs virksomhet omfatter aktiviteter innen markedsføring, markedsinformasjon, markedsadgang og PR/Informasjon. EFF har hovedkontor i Tromsø og utekontor i Tyskland (Hamburg), Frankrike (Paris), Spania (Madrid), Brasil (Rio de Janeiro), Japan (Tokyo) og Kina (Beijing og Hong Kong).

Markedsutviklingen

I løpet av året eksporterte Norge sjømat til en verdi av NOK 26,2 milliarder. På tross av rekordstort laksesalg er dette en nedgang på 8,5 prosent sammenlignet med året før.

Eksporten av torsk, makrell og sild har gått mest ned, mens laks har hatt størst økning. Russland er markedet med sterkest eksportvekst, mens eksporten er redusert mest til Japan og Storbritannia.

Den norske lakseproduksjonen er på over 500 tusen tonn og har aldri vært større enn i beretningsåret. Hele 485 tusen tonn laks (rund vekt) ble eksportert, i tillegg kommer det som ble solgt innenlands. Dette er en økning på 63 tusen tonn - 14,8 prosent - i eksporten i forhold til fjoråret. Verdien av lakseeksporten økte med 5,5 prosent til NOK 10,1 milliarder. Mot slutten av året var det en oppgang i lakseprisen.

Ørreteksporten ble på NOK 1,3 milliarder, en nedgang på 17 prosent fra året før. Eksportvolumet gikk ned med 11 tusen tonn til 66 tusen tonn.

I beretningsåret sto oppdrettet fisk for rekordstore 43 prosent av den totale eksportverdien.

Eksporten av sild, makrell og lodde ble redusert fra 2002 med 1,6 milliarder og endte på NOK 4,6 milliarder. Hovedsakelig skyldes dette at eksporten av fryst makrell og fryst sild har gått ned med henholdsvis NOK 592 og 337 millioner.

Konvensjonell sektor (klippfisk, saltfisk, tørrfisk) eksporterte for NOK 3,7 milliarder, en nedgang på 14 prosent fra 2002. Eksportverdien av klippfisk alene ble redusert med 16 prosent og endte totalt på NOK 2,1 milliarder.

Eksportverdien av saltfisk gikk ned 16,1 prosent til NOK 912 millioner. Dette skyldtes primært en reduksjon til Portugal på 29,1 prosent til NOK 350 millioner. Tørrfisk ble eksportert til en verdi av NOK 604 millioner - en nedgang på 2,6 prosent fra året før.

Hvitfiskeksporten (unntatt konvensjonelle produkter) kom på NOK 4,3 milliarder - 10 prosent lavere enn i 2002. Torsk og hyse har gått mye ned i verdi, mens arter som breiflabb, rødspette, kveite, rognkjeks og piggvar har økt. Det ble eksportert 95 tusen tonn sei, 18 prosent mer enn året før. Verdien av seieksporten var 8 prosent lavere enn fjoråret og endte på NOK 1,2 milliarder.

Eksportverdien av reker er blitt redusert med 7 prosent til NOK 894 millioner. Verdien av pillede fryste reker er blitt redusert med 12,7 prosent til NOK 560 millioner, mens eksporten av rå, fryste reker økte fra NOK 73 millioner i 2002 til NOK 121 millioner i år.

For første gang siden 1998 øker vårt viktigste marked, EU, sin andel av den totale norske sjømateksport. Men årets totale eksport ender på NOK 14,8 milliarder - NOK 658 millioner mindre enn i fjor.

Evaluering av markedsinvesteringene

Det ble i 2001 etablert et evalueringsprogram med hensikt å måle effekten av 90 prosent av markedsinvesteringene i løpet av perioden 2000-2003.

Modellene som evalueringene bygger på er utviklet av universitetene i Auburn og Cornell i USA og Universitetet i Tromsø.

I løpet av året ble det gjennomført 15 undersøkelser blant forbrukere og aktører i handelen i 10 markeder. Basert på undersøkelsene ble det gjort målinger av effekten som markedsinnsatsen hadde for laks i Kina, torsk og laks i Storbritannia og Tyskland, og for flere produkter i Norge. Videre ble det igangsatt en analyse hvor alle delresultater av effektmålingene i perioden 2000-2003 sammenliknes. Dermed er det mulig å vurdere hvilke investeringer som gir størst nytte for næringen. Vurderingene utfylles ved at EFF også har målt forbrukernes holdninger til, og preferanse for ulike produkter av norsk sjømat i viktige markeder. Resultatene viser at viktige produkter av Norsk Sjømat har en veldig sterk posisjon, og som oftest også en sterkere posisjon enn konkurrentene.

Kort oppsummert viser alle evalueringer at etterspørsel og konsum øker for sjømatprodukter som blir markedsført, og at markedsinvesteringene gir god nytte for næringen.

Markedsføring

Totalt ble det investert NOK 203 millioner i markedsføring av Norsk Sjømat ute og hjemme. Dette tilsvarer investeringsnivået i 2002.

For å øke etterspørselen etter Norsk Sjømat, er det gjennomført en rekke aktiviteter i TV og andre reklamemedier, pressefremstøt, kampanjer i butikker og restauranter - og ulike opplæringstiltak både for forbrukere og handelen. I beretningsåret ble det gjennomført over 600 markedsføringsprosjekter i 24 markeder.

I samråd med næringen er det utviklet markedsplaner med tre års horisont for hver bransje. Disse ble revidert i løpet av høsten og gjelder for perioden 2003-2005.

Fellestiltak for å markedsføre Norsk Sjømat er viktig. EFF har derfor deltatt på messer og/eller hatt egne arrangementer i tilknytning til European Seafood Exposition i Brussel, JISTE i Tokyo, World Food Exhibition i Moskva, Boston Seafood Show i USA, PolFish i Polen og China Fisheries i Kina. Profilen for Norsk Sjømat er også oppgradert med materiell og utvidet billedbank.

Løpende dialog med eksportørene er viktig for at EFFs arbeid skal være tilpasset næringens behov. I den forbindelse er det gjennomført rundt 50 bedriftsbesøk. Det er avholdt 15 møter i markedsgruppene inkludert ressursgruppen for nye arter, og en rekke presentasjoner på ulike konferanser og møter med næringen.

PR, informasjon og beredskap

I forbindelse med kongeparets, statsministerens og fiskeriministerens reiser har EFF arrangert PR-aktiviteter for å skape positivt omdømme for Norsk Sjømat og fiskerinæring.

Det største PR-prosjektet i beretningsåret var Bocuse d"Or - VM i kokkekunst i januar - der Norsk Ørret var hovedråvare. Dette involverte 17 markeder og EFF arrangerte reiser for 80 journalister til konkurransen.

EFF koordinerer arbeidet med beredskap i saker som kan skade næringens omdømme. I tett samarbeid med organisasjoner og myndigheter har EFF håndtert kommunikasjon og distribuert informasjon i saker om blant annet miljøgifter, lakselus, bestandsforvaltning, kvotefastsettelse og kritikk mot oppdrett generelt.

Gjennom EFFs 12 internettsider kan forbrukere, næringsaktører, handel, media og andre finne alt fra oppskrifter for sjømat til informasjon om EFFs aktiviteter. De norske nettstedene www.godfisk.no og www.seafood.no hadde rundt 180 000 besøkende i 2003.

Markedsadgang

Sentrale arbeidsområder i beretningsåret har vært arbeidet med lakse- og ørretsaken overfor EU, og forberedelsene til forhandlingene med EU som følge av at ti nye land blir medlemmer. I tillegg har forhandlingene i Doha-runden i WTO, tiltredelser til WTO og forhandlinger om frihandelsavtaler gjennom EFTA stått sentralt. I dette arbeidet har EFF bidratt med omfattende grunnlagsdokumentasjon og analyser overfor næringsorganisasjoner og myndigheter.

Videre formidler EFF informasjon til næringsaktørene om tollbetingelser, kvoter, endringer i importbestemmelser med mer, slik at de kan nyttiggjøre seg vilkårene for markedstilgang best mulig.

EFF arbeider kontinuerlig med å videreutvikle grunnlagsdokumentasjon som tollbetingelser, historikk, eksportutvikling, generell landsinformasjon og markedsforhold. Dokumentasjonen anvendes aktivt i aktuelle handelspolitiske prosesser.

Markedsinformasjon

Siden opprettelsen av EFF har formidling av eksportstatstikk for norsk sjømat vært en viktig oppgave. I dag mottar 1.045 abonnenter månedsstatistikk, mens ukesstatistikk for laks, ørret, makrell, sild og reker sendes til 639 mottakere.

EFF gjennomfører en rekke markeds- og konkurrentanalyser. Sentralt for året har vært analyse av distribusjonen i Storbritannia; markedssituasjonen for laks, pelagisk, hvitfisk og reker; nye markeder for reker; konkurrentanalyse for pelagisk sektor og laks; landanalyser som grunnlag for arbeidet med markedsadgang - og analyse av EU-avtalen for laks. Analysene er gjennomført i samarbeid med næringsaktører, Fiskeridepartementet, næringsorganisasjoner, Norges forskningsråd, SND og ulike banker. I alt 13 ulike FoU-institusjoner i inn- og utland har vært involvert.

Årlig arrangerer EFF fagseminar der analyseresultater presenteres. I beretningsåret ble det arrangert fire seminarer: Seminar om laks under Aqua Nor i Trondheim, Pelagiske dager, Rekekonferansen og Hvitfiskkonferansen. Totalt deltok over 600 personer på seminarene.

Arbeidet med en aktiv, bransjevis markedsovervåking er videreført. Resultatene er blitt publisert i rapporter som distribueres til næringsaktørene.

Hjemmemarkedet

Det ble samlet investert om lag NOK 14,7 millioner i felles markedsarbeid for Norsk Sjømat i Norge. Markedsaktivitetene besto i hovedsak av PR, informasjon, kurs og seminarer og reklame direkte og indirekte rettet mot forbrukerne:

  • PR-kampanjer, pressefremstøt og andre aktiviteter som gir oppslag og omtale i media.

  • Oppskriftshefter og andre bidrag til å skape aktiviteter i handelen slik at sjømat blir mer attraktiv både for forbrukerne og for handelen.

  • Skoleprogrammet «Fisk i 100» for niende klassetrinn og andre tiltak særlig rettet mot barn og ungdom.

  • Kurs (www.fiskedisken.no) og annen kunnskapsformidling til handelen og næringen om utviklingen i sjømatforbruket og forbrukernes behov, adferd og holdninger - i tillegg til løpende informasjon om kampanjer og aktiviteter.

  • Reklamefilmen «Kjetil & naboen» har vært vist på norske fjernsynsskjermer i tre perioder gjennom året. Filmene leder seerne til Internettsiden www.godfisk.no som inneholder nær 500 oppskrifter og annen matnyttig informasjon om Norsk Sjømat.

Forvaltningsoppgaver

EFF er pålagt visse forvaltningsoppgaver i henhold til lov om regulering av eksporten av fisk og fiskevarer av 27. april 1990 og forskrift om eksportregulering av fisk og fiskevarer av 22. mars 1991.

Forvaltningsoppgavene omfatter godkjenning av eksportører og rådgivning overfor Fiskeridepartementet og øvrige sentrale myndigheter. EFF bistår også næringsaktører i spørsmål som gjelder forståelsen av eksportregelverket. Oppgavene inkluderer høringssaker og håndheving av forskrifter.

Ved årsskiftet 2003/2004 var det registrert 557 godkjente norske eksportører av sjømat. Det er en oppgang på 37 siden forrige årsskifte.

Økonomi

Eksportutvalgets virksomhet finansieres fullt ut av fiskerinæringen, gjennom avgifter fastsatt i medhold av Fiskeeksportloven av mars 1990. Utvalget har flere samarbeidspartnere, blant annet fiskesalgslagene, Fiskeridepartementet, Statens nærings- og distriktsutviklingsfond, Norges Eksportråd , Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Norges forskningsråd og flere banker mv. i forbindelse med utredninger, analyser og markedsføringstiltak overfor spesielle mål­grupper.

Inntektene var på NOK 285 millioner i 2003, om lag NOK 13 millioner lavere enn i 2002. Årsaken er redusert eksportverdi av norsk sjømat, noe som har ført til lavere inntekter fra eksportavgift for EFF. I tillegg ble eksportavgiften for laks til EU redusert med 0,3 prosent fra 1. mars 2003. Operasjonelle aktiviteter utgjorde NOK 243 millioner. Dette er en nedgang fra 2002 på NOK 12 millioner. Administrative kostnader var NOK 18,9 millioner. Dette er en reduksjon på NOK 1,6 millioner eller 8 prosent fra 2003. Årsaken er lavere avskrivninger samt reduksjon i antall ansatte ved hovedkontoret. Finansresultatet for 2003 ble på NOK 4,1 millioner. Dette er en forbedring fra 2002 på NOK 2 millioner og skyldes bedre avkastning samt høyere gjennomsnittlig likviditetsbeholdning.

Totalt sett fikk EFF et samlet resultat på NOK 25 millioner for 2003, mot NOK 22,5 millioner i 2002. Resultatet er tillagt egenkapitalen og medfører at egenkapital ved utgangen av 2003 var NOK 114,8 millioner.

Etter Utvalgets oppfatning er forutsetningene for fortsatt drift til stede. Årsregnskapet for 2003 er satt opp under denne forutsetningen.

Likestilling

Det er for tiden ansatt 29 kvinner og 23 menn i EFF, inkludert vikarer og midlertidige ansatte.

MennKvinner
Administrerende direktør1
Direktører21
Sjef / senior rådgiver129
Utsendinger61
Andre218

Kjønnsbalansen anses, med unntak av fiskeriutsendinger, å være god. Det vil bli lagt vekt på å beholde en god kjønnsbalanse i organisasjonen. Ved rekruttering til stillingene som fiskeriutsending vil kjønnsbalansen bli vektlagt.

Organisasjonsforhold og arbeidsmiljø

Lakseavtalen mellom Norge og EU har de siste årene gitt ekstraordinære inntekter og medført økt aktivitet. Avtalen utløp 28. februar 2003. En forhøyet eksportavgift på laks til EU ble videreført til 1.januar 2004, da en eksportavgift på 0,75 prosent ble gjort gjeldene for laks til alle markeder.

EFF har i 2003 videreført arbeidet med å tilpasse organisasjonen til et lavere aktivitetsnivå. Hovedkontoret er nedbemannet med fire personer og utekontoret i USA er lagt ned.

Nedbemanningsprosessen - i kombinasjon med stor usikkerhet omkring den fremtidige budsjettsituasjon - har stilt store krav til innsats og fleksibilitet hos alle ansatte.

I regi av EFF er det opprettet seks markedsgrupper, hvor ca. 60 personer - i all hovedsak næringsaktører - aktivt bidrar til EFFs markedsarbeid.

Markedsgruppene er rådgivende overfor EFF i forhold knyttet til arrangering og prioritering av markedsarbeidet. I tillegg er det etablert ressursgrupper hvor næringsaktører og andre samarbeidspartnere aktivt deltar i utredninger, planprosesser med videre. Utvalget vil rette en stor takk til deltagerne for den nedlagte innsatsen. De representerer en viktig kunnskapsbase og utgjør et stort aktivum i organisasjonens arbeid.

Statskonsult evaluerte EFFs tilknytningsform til Fiskeridepartementet i 2002. Deres konklusjon er at dagens rammebetingelser og styringspraksis ikke er tilfredsstillende og anbefaler endringer. Fiskeridepartementet arbeider med oppfølging av rapporten.

EFF har i 2003 hatt fem trainees/stipendiater. Formålet med denne ordningen er å utvikle markedskompetanse for fiskerinæringen. I tillegg til egenutvikling, representerer de viktige ressurser og kompetanser for EFFs markedsarbeid.

Sykefraværet har utgjort 3,1 prosent av total arbeidstid. Dette er noe høyere enn foregående år. EFF vil arbeide videre med å holde antall sykedager lavt. Arbeidsmiljøet betraktes som godt. Det iverksettes likevel løpende tiltak for forbedringer. EFF har inngått avtale om «Inkluderende arbeidsliv».

I løpet av beretningsåret har det ikke forekommet arbeidsuhell eller ulykker som har resultert i personskader eller store materielle skader.

Det rettes en takk til de ansatte for god innsats og stor omstillingsvilje gjennom hele året.

Det ytre miljøet

EFFs virksomhet forurenser ikke det ytre miljøet.

Utvalgets sammensetning

Ole-Eirik Lerøy, utvalgsleder, Knut Haagensen, nestleder, Mona Lindal, Berit A. Hanssen, Diana Montes, Jan Skjærvø, Magne Bjørnerem.

Varamedlemmer: Keith Elliott, Harald Røkenes, Elin Ous, Gunn M. Nilsen, Johnny Hagen, Trygve Myrvang, Lisbeth Berg-Hansen.

1.1.1 Økonomi

Regnskapsprinsipper

Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven av 1998 og god regnskapsskikk.

Oppstillingsplan og klassifisering av resultatposter

Ved oppstillingen av regnskapet er det mulig å benytte en presentasjonsform etter art eller funksjon. EFF benytter i dag en kombinasjon av disse metodene ved å skille driftskostnadene i administrative- og operasjonelle kostnader. Den valgte presentasjonsformen begrunnes i at dette gir et mer informativt bilde av virksomheten enn tilfellet ville vært ved en rendyrking av arts- eller funksjonsinndeling.

For regnskapsåret 2003 er klassifiseringen i regnskapet endret ved at man i større grad enn tidligere benytter en funksjonsinndelt presentasjonsform. Virkningen av dette er nærmere spesifisert i note 1.

Klassifisering og vurdering av balanseposter

Omløpsmidler og kortsiktig gjeld omfatter poster som forfaller til betaling innen ett år etter balansedagen. Øvrige poster er klassifisert som anleggsmidler og langsiktig gjeld. Omløpsmidler vurderes til laveste av anskaffelseskost og virkelig verdi. Kortsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet. Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost, men nedskrives til virkelig verdi dersom verdifallet ikke forventes å være forbigående. Langsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet.

Driftsinntekter

Eksportavgift inntektsføres på bakgrunn av innbetalinger fra Toll- og avgiftsdirektoratet som forestår innkreving fra eksportørene. Eksportutvalget for fisk har ikke innsynsrett hos direktoratet. Påløpt eksportavgift pr 31.12.03 består derfor av innbetalinger mottatt i 2004 som gjelder 2003. Årsavgift fra eksportører inntektsføres fordelt over regnskapsåret, mens øvrige inntekter inntektsføres etterhvert som de påløper.

Fordringer

Kundefordringer og andre fordringer er oppført i balansen til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap. Avsetning til tap gjøres på grunnlag av individuelle vurderinger av de enkelte fordringene. I tillegg gjøres det en uspesifisert avsetning som på generell basis skal dekke forventet tap.

Valuta

Pengeposter i utenlandsk valuta er vurdert etter kursen ved regnskapsårets slutt.

Kortsiktige plasseringer

Kortsiktige plasseringer (aksjer og andeler vurdert som omløpsmidler) vurderes til laveste av gjennomsnittlig anskaffelseskost og virkelig verdi på balansedagen. Mottatt utbytte og andre utdelinger fra selskapene inntektsføres som annen finansinntekt.

Varige driftsmidler

Varige driftsmidler balanseføres og avskrives over driftsmidlets levetid dersom de har levetid over 3 år og har en kostpris som overstiger kr 15.000. Direkte vedlikehold av driftsmidler kostnadsføres løpende under driftskostnader, mens påkostninger eller forbedringer tillegges driftsmidlets kostpris og avskrives i takt med driftsmidlet.

Pensjoner

Ved regnskapsføring av pensjoner er lineær opptjeningsprofil og forventet sluttlønn som opptjeningsgrunnlag lagt til grunn. Planendringer amortiseres over forventet gjenværende opptjeningstid. Det samme gjelder estimatavvik i den grad de overstiger 10 % av den største av pensjonsforpliktelsene og pensjonsmidlene (korridor).

1.1.1.1 Resultatregnskap

  Note20032002
Driftsinntekter
Eksportavgift273 321 511286 452 736
Årsavgift58 653 0008 340 596
Øvrige Inntekter609 377738 076
Sum driftsinntekter282 583 888295 531 408
Administrative kostnader
Personalkostnader hovedkontor8 768 2429 156 806
Annen kostnad hovedkontor7 169 9687 666 820
Avskrivning på varige driftsmidler32 969 5733 701 593
Tap på fordringer902 538
Sum administrative kostnader18 907 78320 527 757
Operasjonelle kostnader
Utekontor9 093 93120 693 029
Markedsføringsaktiviteter8202 755 869202 373 127
PR/Informasjon9 758 0537 587 976
Markedsinformasjon5 252 1039 179 428
Trainee01 966 279
Evaluering952 959687 301
Markedsadgang4 886 00211 977 346
Sum operasjonelle kostnader242 698 918254 464 485
Driftsresultat20 977 18820 539 166
Finansinntekter og finanskostnader
Finansinntekter4 395 9482 469 441
Finanskostnader324 772490 736
Netto finansresultat4 071 1761 978 705
Resultat225 048 36422 517 871

Balanse

Note20032002
Eiendeler
Anleggsmidler
Inventar, kontormaskiner, edb-utstyr33 566 9115 750 761
Investeringer i aksjer450 00050 000
Langsiktige fordringer1 811 6001 729 413
Sum anleggsmidler5 428 5117 530 1
Omløpsmidler
Påløp eksportavgift63 833 39169 558 501
Kortsiktige fordringer13 283 04119 120 212
Kortsiktige plasseringer10 091 0010
Bankinnskudd, kontanter103 475 473104 361 166
Sum omløpsmidler190 682 906193 039 879
Sum eiendeler196 111 417200 570 053
Egenkapital og gjeld
Egenkapital
Egenkapital 01.01289 756 20367 238 332
Årets resultat225 048 36422 517 871
Sum egenkapital 31.12114 804 56789 756 203
Langsiktig gjeld
Avsetning for forpliktelser
Pensjonsforpliktelser75 274 3602 970 819
Kortsiktig gjeld
Leverandørgjeld38 203 79252 248 451
Skyldig offentlige avgifter1 693 7961 836 523
Forskuddsbetalt eksportavgift fra eksportører7 528 5007 028 500
Annen kortsiktig gjeld28 606 40246 729 557
Sum kortsiktig gjeld76 032 490107 843 031
Sum egenkapital og gjeld196 111 417200 570 053

Noter

Note 1 – Omklassifisering driftskostnader

Som det fremgår av noten for regnskapsprinsipper er det for 2003 foretatt en omklassifisering av driftskostnadene. Dette innebærer at kr 29.860.647 er omklassisfisert fra «administrative kostnader» til «operasjonelle kostnader». Omklassifiseringen har ingen resultateffekt og kan spesifiseres slik:

Utekontor

Kostnader vedrørende utekontorene er i sin helhet omklassifisert fra «administrative kostnader» til «operasjonelle kostnader» med kr 19.093.931.

Personalkostnader hovedkontor

Operasjonelle personalkostnader som tildligere har vært klassifisert som administrative kostnader er omklassifisert til «operasjonelle kostnader». Disse utgjorde kr 10.776.716, og er fordelt som følger:

Markedsføringsaktiviteter6 185 819
PR/Informasjon1 261 889
Markedsinformasjon2 418 944
Markedsadgang900 064

Sammenligningstall

Regnskapstallene for 2002 er omarbeidet for sammenligningsformål

Note 2 – Egenkapital

Egenkapital pr 01.01.0389 756 203
Årets resultat25 048 364
Egenkapital pr 31.12.03114 804 567

Note 3 – Varige driftsmidler

Varige driftsmidler20032002
Anskaffelseskost 01.01.16 685 78819 100 248
Tilgang902 533462 263
Akkumulerte ­avskrivninger pr. 31.12.-14 021 410-13 811 750
Bokført verdi pr 31.12.3 566 9115 750 761
Årets ordinære ­avskrivninger 15-33%2 969 5733 701 594

Det benyttes lineære avskrivninger for alle varige driftsmidler. Den økonomiske levetiden er beregnet å være fra 3 til 7 år.

Note 4 – Aksjer/andeler

Selskap20032002
Norwegian Seafood Export Council Inc.35 00035 000
Den Norske Matfestivalen i Ålesund AS10 00010 000
Norrøna Barnehage AS4 0004 000
Fagforum for Mat og Drikke AS1 0001 000
Bokført verdi pr 31.12.50 00050 000

Note 5 – Årsavgift eksportører

Pr. 31.12.03 hadde Eksportutvalget for fisk godkjent 557 eksportører.

Antallet er fastsatt på grunnlag av faktisk registrerte eksportører ved årsskiftet.

Note 6 – Antall ansatte, lån til ansatte, godtgjørelser

Gjennomsnittlig antall ansatte i løpet av regnskapsåret har vært:20032002
Ansatte ved hovedkontor37,0039,00
Utsendinger ­utekontorer7,758,00
Lokalt ansatte ­utekontorer7,758,00
Sum ansatte*52,5055,00

*Inklusive ansatte i permisjon og engasjement.

Ytelser til ledende personer

Eksportutvalget for fisk har i tillegg knyttet til seg 2 personer i en trainee-ordning.

Adm. direktørUtvalget
Lønn og andre ytelser986 317440 000

Adm.direktør er inkludert i EFFs kollektive pensjonsordning.

Honorarsatser for Utvalget

Leder110 000
Nestleder80 000
Styremedlemmer50 000

Lån og sikkerhetsstillelser

Ansatte har lån fra Eksportutvalget for fisk på totalt kr 815.841. Lånene avdras fra 2 til 20 år. Renten tilsvarer normalrentesats fastsatt av myndighetene. Lånene er sikret med pant i fast eiendom.

Revisor

Revisjonshonorar er i 2003 kostnadsført med kr 255.000

Note 7 – Pensjonsforpliktelser

Pensjonsordningene behandles regnskapsmessig i henhold til norsk regnskapsstandard. Selskapets pensjonsordninger behandles som ytelsesplaner og omfatter 49 personer ved regnskapsårets utgang. Ordningen gir deltakerne rett til definerte fremtidige ytelser. Disse er i hovedsak avhengig av antall opptjeningsår, lønnsnivå ved oppnådd pensjonsalder og størrelsen på ytelsen fra folketrygden. Den kollektive pensjonsavtalen er finansiert gjennom fondsoppbygging organisert i et forsikringsselskap.

31.12.0331.12.02
Påløpte pensjonsforpliktelser6 744 1085 702 561
Verdi av forventet ­lønnsvekst3 819 0093 229 210
Verdi av pensjonsmidler6 292 6936 267 398
Uamortisert estimatavvik1 003 935306 447
Netto pensjonsforpliktelser5 274 3602 970 819
Nåverdi av årets pensjonsopptjening2 279 9682 489 436
Rentekostnad av påløpte pensjonsforpliktelser468 858364 660
Forventet avkastning på pensjonsmidler410 965362 499
Amortisering-12 7150
Netto pensjonskostnad2 325 1462 491 597
Administrasjonskostnader73 55073 550
Økonomiske forut­setninger:
Diskonteringsrente6,0 %6,0 %
Forventet avkastning på pensjonsmidler7,0 %7,0 %
Forventet lønnsregulering3,5 %3,5 %
Forventet G-regulering3,0 %3,0 %
Forventet pensjons- regu­lering3,0 %3,0 %

Som aktuarmessige forutsetninger for demografiske faktorer og avgang er lagt til grunn vanlig benyttede forutsetninger innen forsikring.

Note 8 – Markedsføringsaktiviteter

LaksBrutto regnskapEkstern finansieringNetto regnskap
Norge5 563 9515 563 951
Sverige7 860 5607 860 560
Finland296 387296 387
Tyskland4 776 7254 776 725
Polen4 981 9294 981 929
Frankrike22 003 61822 003 618
Spania12 252 02912 252 029
Portugal3 267 5213 267 521
Italia4 543 1314 543 131
Russland7 674 0637 674 063
Usa2 034 7712 034 771
Kina5 095 4215 095 421
Japan17 193 02317 193 023
Hong Kong2 357 7382 357 738
Singapore1 104 588104 588
Sør-Korea1 660 0081 660 008
Taiwan1 634 5511 634 551
Malaysia1 304 8061 304 806
Generisk laks EU15 949 44715 949 447
Alle ­markeder4 110 707125 0003 985 707
Sum125 664 974125 000125 539 966
Ørret8 042 3098 042 309
Norge500 000500 000
Tyskland300 357300 357
Frankrike1 440 7561 440 756
Russland985 783985 783
Japan3 578 8553 578 855
Taiwan105 042105 042
Alle ­markeder1 131 5151 131 515
Hvitfisk11 966 76511 966 765
Sverige1 147 3681 147 368
Storbritannia3 374 9173 374 917
Tyskland1 516 771516 771
Frankrike2 008 274008 274
Spania63 803963 803
Usa1 781 2141 781 214
Alle ­markeder1 174 4181 174 418
Pelagisk7 751 7807 751 780
Polen164 378164 378
Russland2 926 2952 926 295
Ukrainia198 665198 665
Kina183 834183 834
Japan3 583 6473 583 647
Alle ­markeder694 962694 962
Konven­sjonell22 500 94122 500 941
Spania977 726977 726
Portugal6 834 0026 834 002
Italia4 831 9944 831 994
Brasil8 112 1048 112 104
Dominikanske rep.214 4841 214 484
Alle ­markeder530 632– 530 632
Reker2 471 9982 471 998
Sverige10 366310 366
Storbritannia1 086 856086 856
Finland96 41596 415
Polen85 26485 264
Alle ­markeder893 098893 098
Generisk16 033 3401 957 00014 076 340
Alle ­markeder7 075 7527 075 752
Norge8 957 5881 957 0007 000 588
Nye arter5 039 418819 4674 219 951
Sum5 039 418819 4674 219 951
Sum eksterne markedsinvesteringer:199 471 5252 901 467196 570 050
Sum operative lønns-kostnader: (jfr note 1)6 185 819
Sum markeds­investeringer202 755 869

Note 9 Tap på fordringer

31.12.0331.12.02
Konstaterte tap på fordringer77 537
Redusert avsetning til tap75 000
Inngått på tidligere avskrevne fordringer
Sum kostnadsførte tap på ­fordringer2 537

1.1.1.2 Kontantstrømanalyse

Kontantstrømmer fra operasjonelle aktiviteter20032002
Årets overskudd25 048 36422 517 871
Ordinære avskrivninger2 969 5733 701 594
Økning i kortsiktige plasseringer-10 091 001-3 198 414
Økning (-) / reduksjon i kortsiktige fordringer5 837 1710
Reduksjon / Økning (-) i påløpt eksportavgift5 725 1101 428 343
Økning / reduksjon (-) i leverandørgjeld-14 044 659-7 497 112
Økning/reduksjon (-) i balanseført ­pensjonsforpliktelse2 303 541879 741
Endringer i andre tidsavgrensningsposter-17 848 07010 632 360
Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteterA-99 97128 464 383
Kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter
Utbetalinger ved kjøp av varige driftsmidlerB-785 722-462 263
Netto endring i likviderA+B-885 69328 002 120
Likviditetsbeholdning 01.01104 361 16676 359 046
Likviditetsbeholdning 31.12103 475 473104 361 166

1.2 Utvalgets beretning for 2004

I løpet av året eksporterte Norge sjømat til en verdi av 28,2 milliarder kroner.

Eksportutvalget for fisk (EFF) arbeider for at folk i alle verdenshjørner skal tenke; den beste sjømaten kommer fra Norge. Gjennom markedsføring finansiert av fiskerinæringen skal EFF utvikle markeder for Norsk Sjømat i inn- og utland.

Eksportutvalget for fisk (EFF) er opprettet av Fiskeridepartementet i samsvar med regelverket for eksport av fisk og fiskevarer. Funksjonstiden for Utvalget er to år, og mandatet for det sittende Utvalget var opprinnelig til 01.06.04, men perioden ble forlenget til 30.06.05. Fiskeri- og kystdepartementet deltar som observatør i Utvalgets møter. Administrerende direktør er Svein Berg.

EFFs virksomhet omfatter aktiviteter innen markedsføring og PR, markedsinformasjon, markedsadgang, informasjon og beredskap og nye arter. EFF har hovedkontor i Tromsø og er representert med egne ansatte i Tyskland (Hamburg), Frankrike (Paris), Spania (Madrid), Portugal (Lisboa), Italia (Milano), Brasil (Rio de Janeiro), Japan (Tokyo) og Kina (Beijing og Hong Kong).

Markedsutviklingen

I 2004 eksporterte Norge sjømat til en verdi av 28,2 milliarder kroner. Dette er en økning på 2 milliarder kroner, eller 7,5 prosent sammenlignet med året før. Målt i volum gikk sjømateksporten ned med 160 tusen tonn, eller 7,5 prosent. Dette betyr at eksportveksten skyldtes en generell prisøkning og at andelen godt betalte produkter øker. Sjømateksporten fra Norge er i beretningsåret tilbake til den positive utviklingstrenden fra 90-tallet, etter tre år med nedgang.

Sjømateksporten til EU økte med 960 millioner kroner til 17,1 milliarder kroner. Eksportveksten skyldes i hovedsak at salget av laks og konvensjonelle produkter økte med henholdsvis 897 og 279 millioner kroner.

Lakseeksporten til Polen steg med 66 prosent, eller 258 millioner kroner, til i underkant av 650 millioner kroner. Eksporten av laks til Sverige og Storbritannia har også vokst kraftig. Den positive utviklingen på konvensjonell sektor skyldes først og fremst at det eksporteres mer saltfisk og klippfisk til Portugal. Økningen i salget av disse produktene er på henholdsvis 108 og 103 millioner kroner.

Til tross for den store økningen i eksporten til EU, er det markedene utenfor EU som vokser raskest. I 2004 økte sjømateksporten til disse landene med nesten 1,1 milliard kroner. Landene utenfor EU økte dermed sin relative andel av norsk sjømateksport med ett prosentpoeng - til 39 prosent i beretningsåret.

Eksporten til Russland økte med 642 millioner kroner til 2,6 milliarder kroner i 2004. Veksten gjør Russland til det tredje viktigste eksportlandet for norsk sjømat - etter Danmark og Japan. Eksporten av laks og ørret steg med 54 prosent til i underkant av 1,2 milliarder kroner. Eksporten av fersk laks ble mer enn fordoblet til 377 millioner kroner. I 2004 ble det i tillegg utviklet et stort marked for ørret i Russland, noe som resulterte i eksport av fersk og fryst ørret for mer enn 400 millioner kroner. En økning i eksporten av fryst NVG sild på 281 millioner kroner, til 791 millioner kroner, bidro også til eksportveksten til Russland.

Totalt sett økte eksporten av pelagiske produkter fra Norge med over en halv milliard kroner fra 2003 til 2004. Dette er en økning på 9,8 prosent.

Eksporten av klippfisk til Brasil økte i 2004 med 45 prosent til 704 millioner kroner. Eksporten av klippfisk av sei og torsk økte med henholdsvis 107 og 101 millioner kroner. Styrkingen av det brasilianske markedet er hovedårsaken til at konvensjonell sektor vokste med i overkant av 14 prosent til 4,2 milliarder kroner i beretningsåret.

Sjømateksporten til Kina vokste med 173 millioner kroner, eller 25 prosent, i 2004. Det er særlig eksporten av fryst makrell under 600 g som bidrar til den positive utviklingen med en økning på 70 prosent til 414 millioner kroner. Det er også en positiv utvikling av markedet for fersk hel laks i Kina, mens det er en reduksjon i eksporten av fryst hel laks og ørret. Eksporten av hvitfisk er også litt lavere. Eksporten av fryst torsk går ned, mens eksporten av fryst hyse og fryst blåkveite vokser. Totalt ble det eksportert hvitfisk til Kina for 190 millioner kroner i 2004.

Kina er nå større enn USA på eksportstatistikken. I beretningsåret gikk eksporten til USA tilbake med 193 millioner til 787 millioner kroner. Nedgangen skyldes i hovedsak redusert eksport av lakseprodukter og hvitfisk.

Villfanget fisk utgjør fremdeles den største delen av eksporten, men andelen oppdrettsfisk øker stadig. Eksportverdien av laks økte med en milliard kroner i 2004. Oppdrettet laks og ørret utgjør nå 44 prosent av samlet eksportverdi.

Innenfor hvitfisksektoren fortsetter dreiningen fra fryste til ferske fileter. Eksporten av ferske fileter av torsk økte med 91 millioner kroner til 196 millioner kroner i 2004. Dette er en økning på 86 prosent, mens eksporten av ferske hyse- og seifileter økte med henholdsvis 124 og 51 prosent. Samtidig er det en nedgang i eksporten av alle fryste blokk- og filetprodukter av torsk, sei og hyse.

Eksporten av reker og skalldyr økte med 43 millioner kroner, eller 4 prosent, i 2004. Salget av fryste pillede reker økte med 36 millioner kroner. Veksten er størst til Danmark og Storbritannia med henholdsvis 32 og 13 millioner kroner.

Eksporten av nye arter i oppdrett økte med i overkant av 24 millioner kroner til 93,5 millioner kroner. Dette er en økning på 35 prosent. Det er fremgang både for blåskjell, kveite, røye og torsk, mens eksporten av piggvar reduseres. Nye arter i oppdrett utgjør imidlertid bare 0,33 prosent av den totale verdien av norsk sjømateksport i 2004.

Markedsføring og PR

For å styrke omdømmet og øke etterspørselen etter Norsk Sjømat, er det gjennomført en rekke aktiviteter i TV og andre reklamemedier, pressefremstøt, kampanjer i butikker og restauranter samt ulike opplæringstiltak både for forbrukere og handelen. I beretningsåret ble det gjennomført over 550 markedsføringsaktiviteter i 22 markeder.

Totalt ble det investert 150 millioner kroner i markedsføring av Norsk Sjømat hjemme og ute. Dette er en nedgang på 38 prosent sammenlignet med 2003, noe som skyldes at lakseavtalen med EU ble opphevet fra medio 2003, og derved ble den ekstraordinære eksportavgiften på laks til EU avviklet. Dette har medført større utfordringer for å holde aktivitetsnivået og i flere markeder er omfanget redusert.

Reduserte budsjetter har medført en dreining i markedsføringsmiksen. Det brukes relativt sett mindre til ren forbrukerreklame og mer til presseaktiviteter, motivasjon av handelen, butikkaktiviteter og arbeid mot foodservicesektoren. Som en konsekvens har EFF i større grad enn tidligere søkt å samfinansiere aktiviteter med kjeder og eksportører. Dette for å opprettholde mest mulig av positiv profilering av norsk sjømat generelt, samtidig som dette kommer mer til direkte nytte for bedriftene. I samråd med næringen er det utviklet markedsplaner med treårig horisont for hver bransje (2003-2005).

Fellestiltak for å markedsføre Norsk Sjømat er viktig. EFF har derfor deltatt på messer og/eller hatt egne arrangementer i tilknytning til European Seafood Exposition i Brussel, JISTE i Tokyo, World Food Exhibition i Moskva, Boston Seafood Show i USA, PolFish i Polen og China Fisheries i Kina. Profilen for Norsk Sjømat er også oppgradert med nytt materiell og utvidet billedbank.

En løpende dialog med eksportørene er viktig for at EFFs arbeid skal være tilpasset næringens behov. Derfor er det gjennomført rundt 50 bedriftsbesøk. Det er avholdt 13 møter i markedsgruppene inkludert ressursgruppen for nye arter, og gjennomført en rekke presentasjoner på ulike konferanser og møter med næringen.

Hjemmemarkedet

Det ble samlet investert om lag 8,4 millioner kroner i felles markedsarbeid for Norsk Sjømat i Norge i 2004. Markedsaktivitetene besto i hovedsak av PR, informasjon, kurs, seminarer og reklametiltak direkte og indirekte rettet mot forbrukerne: PR-kampanjer, pressefremstøt og andre aktiviteter som gir mediaoppslag og god omtale.

Oppskriftshefter og andre bidrag til å skape aktiviteter i handelen slik at sjømat blir mer attraktivt både for forbrukerne og for handelen.

Oppskrifter og annen matfaglig informasjon på www.godfisk.no og i boka «Havets fristelser».

Skoleprogrammet «Fisk i 100» tilbys til alle landets klasser på niende trinn. I beretningsåret lagde 54 000 elever sin egen fiskemiddag gjennom denne aktiviteten. EFF gjennomfører også en rekke andre aktiviteter som særlig retter seg mot barn og ungdom.

Kurs (www.fiskedisken.no) og annen kunnskapsformidling til handelen og næringen om utviklingen i sjømatforbruket og forbrukernes behov, adferd og holdninger - i tillegg til løpende informasjon om kampanjer og aktiviteter.

I løpet av høsten ble det gjennomført 300 butikkdemonstrasjoner av enkle hverdags middager basert på sjømat - en aktivitet som i samarbeid med leverandørene på hjemmemarkedet vil bli videreført i enda større omfang de kommende år.

Evaluering av markedsinvesteringene

Det ble i 2001 etablert et evalueringsprogram for å måle effekten av 90 prosent av markedsinvesteringene i perioden 2000-2003.

Modellene som evalueringene bygger på, er utviklet av forskere ved universitetene i Auburn og Cornell i USA og Universitetet i Tromsø. Artikler og utdrag fra evalueringene har gitt disse forskningsmiljøene en rekke publiseringer i internasjonalt kjente økonomiske tidsskrifter. En analyse som skal oppsummere den totale effekten av markedsinvesteringene i denne perioden ble igangsatt i 2003. Resultatene vil foreligge i første halvdel av 2005.

EFF gjennomfører jevnlig undersøkelser i alle markeder for å måle forbrukeres holdninger til og konsum av sjømat generelt og sjømat av norsk opprinnelse spesielt. Resultatene viser at viktige produkter av Norsk Sjømat har en veldig sterk og økende posisjon. I de fleste tilfeller har produktene også en sterkere posisjon enn konkurrentene. I løpet av 2004 ble det gjennomført undersøkelser blant forbrukere i ti markeder. Dette er konsumentanalyser som måler endringer i konsum og holdninger til sjømat generelt og Norsk Sjømat spesielt. Dataene er unike i sitt slag og er sammenlignbare mellom land. Analysekonseptet er utviklet i samarbeid med TNS Gallup. I tillegg ble det gjennomført en omfattende analyse av det norske markedet, som viser at investeringene her har hatt god effekt på etterspørselen av sjømat. Analysen er delfinansiert av Norges forskningsråd. EFF har i samarbeid med Norges Handelshøyskole og Forskningsrådet startet et doktorgradsprosjekt for å fange opp andre aspekter ved effekten av markedsarbeidet - som effekten av opphavsmerking av norske sjømatprodukter og hvordan denne kan bidra til å styrke preferansen og verdien for norsk opphav.

Informasjon og beredskap

Det er iverksatt en rekke aktiviteter for å skape et positivt omdømme for Norsk Sjømat, blant annet ved kongeparets og fiskeriministerens reiser. Kontinuerlig pressearbeid og reiser for journalister ha bidratt til bred omtale i media. Den største beredskapssaken i beretningsåret var da det amerikanske tidsskriftet Science i januar publiserte en artikkel med påstander om stor kreftfare ved å spise laks. Denne ble håndtert av EFF som koordinerer arbeidet med beredskap i saker som kan skade næringens omdømme. I tett samarbeid med organisasjoner og myndigheter har EFF håndtert kommunikasjon og distribuert informasjon i en rekke saker.

Gjennom 12 nettsteder på ulike språk kan forbrukere, næringsaktører, handel, media og andre finne alt fra oppskrifter for sjømat til informasjon om EFFs aktiviteter. De norske nettstedene er forbrukersiden www.godfisk.no og bransjesiden www.seafood.no.

Markedsadgang

Etablering av god og forutsigbar markedsadgang er en av norsk fiskeri- og havbruksnærings viktigste utfordringer. Derfor er dette arbeidet prioritert høyt av EFF. Særlig var markedsadgangen for laks og ørret til det viktige EU-markedet en stor utfordring i 2004. EFF har deltatt aktivt i dette arbeidet, både gjennom å finansiere næringens arbeid med sakene og som faglig bidragsyter. EFF har også en viktig rolle i forhold til å støtte myndighetenes arbeid med markedsadgang.

EU ble utvidet med 10 nye medlemsland fra 1. mai 2004. Norge hadde tidligere frihandel med disse landene, men fikk kvoter og tollsatser da de ble medlemmer. Denne endringen har krevd betydelig innsats, ikke minst gjennom behovet for rådgivning til enkeltbedrifter som har vært usikre på de nye rammebetingelsene.

Den generelle rådgivnings- og informasjonstjenesten overfor bedrifter og organisasjoner knyttet til markedsadgangsspørsmål har økt i omfang i beretningsåret. Tekniske handelshindringer har krevd ressurser når de har oppstått, blant annet i forbindelse med pelagisk eksport til Ukraina og Romania. I Asia byr Kina på kontinuerlige utfordringer av handelsteknisk art som må håndteres, og forberedelsene til forhandlinger med Sør-Korea har også krevd bidrag fra EFF. I beretningsåret har EFF startet undersøkelser med sikte på å oppnå lettelser i handelshindringer for klippfisk til Brasil.

Markedsinformasjon

Siden opprettelsen av EFF har formidling av eksportstatistikk for Norsk Sjømat vært en viktig oppgave. I dag mottar 950 abonnenter månedsstatistikk, mens ukesstatistikk for laks, ørret, makrell, sild og reker sendes til 519 mottakere. Det er i beretningsåret utviklet nye produkter og tjenester som bygger på de omfattende statistikksystemene som EFF har utviklet.

EFF gjennomfører en rekke markeds- og konkurrentanalyser. Sentralt for året har vært et stort antall analyser og vurderinger av markedssituasjonen for laks. Dette spesielt med tanke på «safeguard-saken» og dumpinganklagen mot laks i EU. I Japan er det gjennomført en stor distribusjonsanalyse med fokus på laks og makrell, og det russiske og franske laksemarkedet er analysert. I disse to markedene er det også gjennomført en analyse av verdikjedene til sild og torsk.

Det er også gjort vurderinger og analyser av den generelle markedssituasjonen for alle bransjer, blant annet formidlet gjennom landanalyser for 28 ulike markeder. Analysene er gjennomført i samarbeid med næringsaktører, Fiskeri- og kystdepartementet, næringsorganisasjoner, Norges forskningsråd, en rekke forskningsinstitusjoner og ulike banker.

Årlig arrangerer EFF fagseminar der analyseresultater presenteres. I 2004 ble det arrangert fire seminarer: Seminar om hvitfisk under Nor-Fishing i Trondheim, Rekekonferansen, Hvitfiskkonferansen og et lakseseminar. Totalt deltok 500 personer på seminarene.

Arbeidet med en aktiv, bransjevis markeds- overvåking er videreført og videreutviklet. Resultatene er publisert i rapporter som distribueres til næringsaktørene, og det ble lansert en ny tjeneste; Markedseffekt, med over 670 abonnenter. Denne bidrar til hurtig distribusjon av aktuelle nyheter fra markedene. I tillegg besvarer EFF årlig om lag 3 000 individuelle henvendelser vedrørende markedsinformasjon.

Forvaltningsoppgaver

EFF er pålagt visse forvaltningsoppgaver i henhold til lov om regulering av eksporten av fisk og fiskevarer av 27. april 1990 og forskrift om eksportregulering av fisk og fiskevarer av 22. mars 1991.

Forvaltningsoppgavene omfatter godkjenning av eksportører og rådgivning overfor Fiskeri- og kystdepartementet og øvrige sentrale myndigheter. EFF bistår også næringsaktører i spørsmål om eksportregelverket. Oppgavene inkluderer saker til høring og håndheving av forskrifter.

Ved årsskiftet 2004/2005 var det registrert 532 godkjente norske eksportører av sjømat. Dette er 32 færre enn ved forrige årsskifte.

Økonomi

Eksportutvalgets virksomhet finansieres fullt ut av fiskerinæringen, gjennom avgifter fastsatt i medhold av Fiskeeksportloven av mars 1990. Utvalget har flere samarbeidspartnere, blant annet fiskesalgslagene, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening, Norges Fiskarlag, Fiskeri- og havbruknæringens forskningsfond, Norske Sjømatbedrifters Landsforening, Norges forskningsråd og flere banker mv i forbindelse med utredninger, analyser og markedsføringstiltak overfor spesielle målgrupper.

Inntektene var på 168 millioner kroner i 2004, om lag 114 millioner kroner lavere enn i 2003. Årsaken til de reduserte inntektene er lavere eksportavgift for laks til EU. Operasjonelle aktiviteter utgjorde 150 millioner kroner. Dette er en nedgang fra 2003 på 93 millioner kroner. Administrative kostnader var 18,8 millioner kroner, en reduksjon på 100.000 kroner fra 2003. Finansresultatet for 2004 ble på 600. 000 kroner. Totalt sett fikk EFF et samlet resultat på 103.244 kroner for 2004, mot 25 millioner kroner i 2003. Resultatet er tillagt egenkapitalen og medfører at denne ved utgangen av 2004 var 114,9 millioner kroner. Det anses ikke å foreligge markedsrisiki, kredittrisiki eller likviditetsrisiki med vesentlig betydning for regnskapsavleggelsen. Den finansielle risikoen anses således å være lav. Etter Utvalgets oppfatning er forutsetningene for fortsatt drift til stede. Årsregnskapet for 2004 er satt opp under denne forutsetningen.

Likestilling

Det er for tiden ansatt 27 kvinner og 20 menn i EFF, inkludert vikarer og midlertidig ansatte.

MennKvinner
Administrerende direktør1
Direktører21
Sjef / senior rådgiver97
Utsendinger61
Andre218

Kjønnsbalansen anses, med unntak av fiskeriutsendinger, å være forholdsvis god. Det vil bli lagt vekt på å beholde en god kjønnsbalanse i organisasjonen. Ved rekruttering til stillingene som fiskeriutsending vil det satses på å øke kvinneandelen.

Organisasjonsforhold og arbeidsmiljø

Det har i 2004 ikke vært gjort organisatoriske endringer av betydning, men det jobbes kontinuerlig med å videreutvikle fleksibiliteten i organisasjonen, slik at EFF raskt kan møte endrede behov for markedstilstedeværelse.

Statskonsult evaluerte EFFs tilknytningsform til Fiskeri- og kystdepartementet i 2002. Departementet har som følge av denne evalueringen foreslått at EFF omdannes til et statlig aksjeselskap. Omdannelsen gjøres for å skape klarhet i ansvarsforholdet mellom departementet og eksportutvalget. Departementet har understreket at EFF etter omdanningen til aksjeselskap skal bestå mest mulig som i dag. Det arbeides med sikte på at omdannelsen skal skje med virkning fra 1. juli 2005.

I regi av EFF er det opprettet seks markedsgrupper. Her bidrar rundt 60 personer - i all hovedsak næringsaktører - aktivt til EFFs markedsarbeid.

Markedsgruppene er rådgivende overfor EFF i forhold til prioritering av markedsarbeidet. I tillegg er det etablert ressursgrupper hvor næringsaktører og andre samarbeidspartnere aktivt deltar i utredninger, planprosesser med videre. Utvalget vil rette en stor takk til deltagerne for den nedlagte innsatsen. De representerer en viktig kunnskapsbase og er et stort aktivum i organisasjonens arbeid.

EFF har i 2004 hatt ansvar for to stipendiater - ett i Russland og ett i Frankrike. Dette er et samarbeid med Fiskeri- og Havbruksnæringens Forskningsfond og organisasjonene i næringen. Sykefraværet har utgjort 1,7 prosent av total arbeidstid. EFF vil arbeide videre med å holde antall sykedager lavt. Arbeidsmiljøet betraktes som godt. Det iverksettes likevel løpende tiltak for forbedringer. EFF har inngått avtale om «Inkluderende arbeidsliv». I løpet av beretningsåret har det ikke forekommet arbeidsuhell eller ulykker som har resultert i personskader eller store materielle skader.

Det har i beretningsåret vært avholdt i alt 5 utvalgsmøter, hvorav 2 på telefon.

Det rettes en takk til de ansatte for god innsats og stort engasjement gjennom hele året.

Det ytre miljøet

Virksomheten til Eksportutvalget for fisk forurenser ikke det ytre miljøet.

Utvalgets sammensetning

Ole-Eirik Lerøy, utvalgsleder, Knut Haagensen, nestleder, Mona Lindal, Berit A. Hanssen, Diana Montes, Jan Skjærvø, Magne Bjørnerem.

Varamedlemmer:

Keith Elliott, Harald Røkenes, Elin Ous, Gunn M. Nilsen, Johnny Hagen, Trygve Myrvang, Lisbeth Berg-Hansen.

1.2.1 Økonomi

Regnskapsprinsipper

Årsregnskapet er satt opp i samsvar med regnskapsloven av 1998 og god regnskapsskikk.

Oppstillingsplan og klassifisering av resultatposter

Ved oppstillingen av regnskapet er det mulig å benytte en presentasjonsform etter art eller funksjon. EFF benytter i dag en kombinasjon av disse metod-ene ved å skille driftskostnadene i administrative og operasjonelle kostnader. Den valgte presentasjonsformen begrunnes i at dette gir et mer informativt bilde av virksomheten enn tilfellet ville vært ved en rendyrking av arts- eller funksjonsinndeling.

Klassifisering og vurdering av balanseposter

Omløpsmidler og kortsiktig gjeld omfatter poster som forfaller til betaling innen ett år etter balansedagen. Øvrige poster er klassifisert som anleggsmiddler og langsiktig gjeld. Omløpsmidler vurderes til laveste av anskaffelseskost og virkelig verdi. Kortsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet. Anleggsmidler vurderes til anskaffelseskost, men nedskrives til virkelig verdi dersom verdifallet ikke forventes å være forbigående. Langsiktig gjeld balanseføres til nominelt beløp på etableringstidspunktet.

Driftsinntekter

Eksportavgift inntektsføres på bakgrunn av innbetalinger fra Toll- og avgiftsdirektoratet som forestår innkreving fra eksportørene. Eksportutvalget for fisk har ikke innsynsrett hos direktoratet. Påløpt eksportavgift pr 31.12.04 består derfor av innbetalinger mottatt i 2005 som gjelder 2004. Årsavgift fra eksportører inntektsføres fordelt over regnskapsåret, mens øvrige inntekter inntektsføres etterhvert som de påløper.

Fordringer

Kundefordringer og andre fordringer er oppført i balansen til pålydende etter fradrag for avsetning til forventet tap.

Avsetning til tap gjøres på grunnlag av individuelle vurderinger av de enkelte fordringene. I tillegg gjøres det en uspesifisert avsetning som på generell basis skal dekke forventet tap.

Valuta

Pengeposter i utenlandsk valuta er vurdert etter kursen ved regnskapsårets slutt.

Kortsiktige plasseringer

Kortsiktige plasseringer (aksjer og andeler vurdert som omløpsmidler) vurderes til laveste av gjennomsnittlig anskaffelseskost og virkelig verdi på balansedagen. Mottatt utbytte og andre utdelinger fra selskapene inntektsføres som annen finansinntekt.

Varige driftsmidler

Varige driftsmidler balanseføres og avskrives over driftsmidlets levetid dersom de har levetid over 3 år og en kostpris som overstiger 15 000 kroner. Direkte vedlikehold av driftsmidler kostnadsføres løpende under driftskostnader, mens påkostninger eller forbedringer tillegges driftsmidlets kostpris og avskrives i takt med driftsmidlet.

Pensjoner

Ved regnskapsføring av pensjoner er lineær opptjeningsprofil og forventet sluttlønn som opptjeningsgrunnlag lagt til grunn. Planendringer amortiseres over forventet gjenværende opptjeningstid. Det samme gjelder estimatavvik i den grad de overstiger 10 prosent av den største av pensjonsforpliktelsene og pensjonsmidlene (korridor).

Kontantstrømoppstilling

Kontantstrømoppstillingen er utarbeidet etter den indirekte modellen.

1.2.1.1 Resultatregnskap

  Note20042003
Driftsinntekter
Eksportavgift159 193 486273 321 511
Årsavgift48 263 5008 653 000
Øvrige inntekter651 647609 377
Sum driftsinntekter168 108 633282 583 888
Administrative kostnader
Personalkostnader hovedkontor58 134 0998 768 242
Annen kostnad hovedkontor8 455 6437 169 968
Avskrivning på varige driftsmidler22 012 0872 969 573
Tap på fordringer8199 9770
Sum administrative kostnader18 801 80618 907 783
Operasjonelle investeringer
Informasjon og beredskap55 368 7798 496 165
Markedsføring og PR5, 7110 243 308196 570 050
Markedsinformasjon53 408 8972 833 159
Evaluering5676 824952 959
Markedsadgang51 147 3463 985 938
Operasjonelle lønnskostnader510 651 58910 766 716
Utekontorer518 286 42019 093 931
Sum operasjonelle investeringer149 783 163254 464 485
Driftsresultat(476 336)20 977 187
Finansresultat
Finansinntekter1 500 1334 395 948
Finanskostnader(920 375)(324 772)
Netto finansresultat579 7584 071 176
Resultat1103 42225 048 364
  Note20042003
Balanse
Eiendeler
Anleggsmidler
Varige driftsmidler
Inventar, kontormaskiner, edb-utstyr24 249 8903 566 911
Finansielle anleggsmidler
Investeringer i aksjer315 00050 000
Langsiktige fordringer1 484 8151 811 600
Sum anleggsmidler5 749 7055 428 511
Omløpsmidler
Påløp eksportavgift46 731 51263 833 391
Kortsiktige fordringer812 659 32813 283 041
Kortsiktige plasseringer15 294 90910 091 001
Bankinnskudd, kontanter105 970 940103 475 473
Sum omløpsmidler180 656 690190 682 905
Sum eindeler186 406 395196 111 416
Egenkapital og gjeld
Egenkapital
Egenkapital1114 803 30689 756 203
Årets resultat1103 42225 048 364
Sum egenkaptial114 906 727114 804 567
Gjeld
Avsetning til forpliktelser
Pensjonsforpliktelser66 647 5255 274 360
Sum avsetning til forpliktelser6 647 5255 274 360
Kortsiktig gjeld
Leverandørgjeld21 886 23638 203 791
Skyldig offentlige avgifter1 600 3491 693 796
Forskuddsbetalt eksportavgift fra eksportører7 719 0007 528 500
Annen kortsiktig gjeld33 646 55728 606 402
Sum kortsiktig gjeld64 852 14276 032 489
Sum egenkapital og gjeld186 406 395196 111 416

Noter

Note 1: Egenkapital

Egenkapital pr 01.01.04114 804 567
Årets resultat103 422
Egenkapital pr 31.12.04114 907 989

Note 2: Varige driftsmidler

Varige driftsmidler20042003
Anskaffelseskost pr. 01.0117 588 32116 685 788
Tilgang2 695 066902 533
Avgang (ansk.kost)-4 159 7850
Akkumulerte ­avskrivninger pr 31.12.-11 873 712-14 021 410
Bokført verdi pr 31.12.4 249 8903 566 911
Årets ordinære ­avskrivninger 15-33%2 012 0872 969 573

Det benyttes lineære avskrivninger for alle varige driftsmidler. Den økonomiske levetiden er beregnet å være fra 3 til 7 år.

Note 3: Aksjer/andeler

Selskap20042003
Norwegian Seafood Export Council Inc.035 000
Den Norske Matfestivalen i Ålesund AS10 00010 000
Norrøna Barnehage AS4 0004 000
Fagforum for Mat og Drikke AS1 0001 000
Bokført verdi pr 31.12.15 00050 000

Note 4: Årsavgift eksportører

Pr. 31.12.04 hadde Eksportutvalget for fisk godkjent 532 eksportører. Antallet er fastsatt på grunnlag av faktisk registrerte eksportører ved årsskiftet.

Note 5: Antall ansatte, lån til ansatte, godtgjørelser

Gjennomsnittlig antall ansatte i løpet av året utgjør følgende årsverk20042003
Ansatte ved hovedkontor34,0037,00
Utsendinger utekontorer7,007,75
Lokalt ansatte utekontorer6,507,75
Sum ansatte47,5052,50

Eksportutvalget for fisk har i tillegg arbeidsgiveransvar for to stipendiater

Ytelser til ledende personerAdm direktørUtvalget
Lønn og andre ytelser987 777440 000
Pensjonspremie123 108

Adm direktør er inkludert i EFFs kollektive pensjonsordning.

Honorarsatser for Utvalget

Leder110 000
Nestleder80 000
Styremedlemmer50 000
Personalkostnader - administrasjon
Lønn4 202 924
Arbeidsgiveravgift845 355
Pensjonskostnad2 187 243
Andre personalkostnader898 578
Sum personalkostnader ­administrasjon8 134 099
Personalkostnader - operasjonelle
Lønn9 731 969
Arbeidsgiveravgift749 820
Pensjonskostnad*
Andre personalkostnader169 800
Sum operasjonelle personal- kostnader10 651 589

* Pensjonskostnad og andre ikke direkte henførbare personalkostnader inngår i linjen for personalkostnader administrasjon.

Personalkostnader - utekontorer
Lønn4 548 273
Arbeidsgiveravgift348 414
Pensjonskostnad218 333
Andre personalkostnader7 017 223
Sum personalkostnader utekontorer12 132 242
Personalkostnader - øvrige
Lønn1 841 812
Arbeidsgiveravgift193 837
Pensjonskostnad11 804
Andre personalkostnader868 691
Sum øvrige personalkostnader2 916 144

Personalkostnader utekontor og øvrige presenteres ikke som egen linje i regnskapet, men er direkte henført de operasjonelle investeringer de tilhører.

Lån og sikkerhetsstillelser: Ansatte har lån fra Eksportutvalget for fisk på totalt 398.450 kroner. Lånene avdras fra 2 til 20 år. Renten tilsvarer normalrentesats fastsatt av myndighetene og sikkerhet er pant i fast eiendom.

Revisor: Revisjon utgjør 140 000 kroner eks mva. Annen bistand utgjør 60 000 kroner eks mva.

Note 6: Markedsinvesteringer

Pensjonsordningene behandles regnskapsmessig i henhold til norsk regnskapsstandard. Selskapets pensjonsordninger behandles som ytelsesplaner og omfatter 48 personer ved regnskapsårets utgang. Ordningen gir deltakerne rett til definerte fremtidige ytelser. Disse er i hovedsak avhengig av antall opptjeningsår, lønnsnivå ved oppnådd pensjonsalder og størrelsen på ytelsen fra folketrygden. Den kollektive pensjonsavtalen er finansiert gjennom fondsoppbygging organisert i et forsikringsselskap.

31.12.0431.12.03
Påløpte pensjons­forpliktelser6 831 4456 744 108
Verdi av forventet ­lønnsvekst4 057 8273 819 009
Verdi av pensjonsmidler-7 314 543-6 292 693
Uamortisert estimatavvik2 609 5851 003 935
Netto pensjonsforpliktelser6 184 3145 274 360
Nåverdi av årets ­pensjonsopptjening1 952 8802 279 968
Rentekostnad av påløpte pensjonsforpliktelser504 784468 858
Forventet avkastning på pensjonsmidler-431 409-410 965
Amortisering-104 460-12 715
Arbeidsgiveravgift463 2110
Administrasjonskostnader85 77373 550
Netto pensjonskostnad2 385 0062 325 146
Økonomiske ­forutsetninger31.12.0431.12.03
Diskonteringsrente6,0 %6,0 %
Forventet avkastning på pensjonsmidler7,0 %7,0 %
Forventet lønnsregulering3,5 %3,5 %
Forventet G-regulering3,0 %3,0 %
Forventet pensjons­regulering3,0 %3,0 %

Som aktuarmessige forutsetninger for demografiske faktorer og avgang er lagt til grunn vanlig benyttede forutsetninger innen forsikring.

Note 7: Årsavgift eksportører

LaksBrutto regnskapEkstern finansieringNetto regnskap
Sverige1 714 8921 714 892
Finland283 924283 924
Tyskland505 6174 505 617
Polen3 931 0243 931 024
Frankrike4 516 8544 516 854
Spania8 821 2298 821 229
Portugal2 297 2892 297 289
Italia3 008 7553 008 755
Russland5 881 5585 881 558
Usa56 52056 520
Kina5 227 6915 227 691
Japan6 368 8356 368 835
Hong Kong2 149 4062 149 406
Singapore1 117 4581 117 458
Sør-Korea1 774 2311 774 231
Taiwan897 515897 515
Malaysia1 247 1401 247 140
Analyse1 742 76675 0001 667 766
Kampanje- tilpasninger1 121 5181 121 518
Markedsgrupper121 326121 326
Markeds­adgang3 306 2203 306 220
Annen/Diverse1 440 6821 440 682
Sum laks61 532 44975 00061 457 449
Ørret
Tyskland47 67447 674
Frankrike196 152196 152
Russland995 710995 710
Kina14 66314 663
Japan1 991 5111 991 511
Annen/Diverse253 662253 662
Sum ørret3 499 3723 499 372
Hvitfisk
Sverige1 083 5481 083 548
Storbritannia2 248 0852 248 085
Tyskland1 350 9181 350 918
Polen13 50213 502
Frankrike1 154 3801 154 380
Spania546 592546 592
Portugal8 0548 054
Italia6 9106 910
Russland39 50439 504
Usa42 70042 700
Analyse92 41392 413
Kampanjetilpasninger50 17750 177
Markeds- grupper111 394111 394
Annen/Diverse636 893100 000536 893
Sum hvitfisk7 385 071100 0007 285 071
Pelagisk
Polen284 879284 879
Russland3 277 8613 277 861
Kina39 01039 010
Japan3 181 4693 181 469
Analyse5 4975 497
Markedsgrupper63 83163 831
Annen/Diverse553 360553 360
Sum pelagisk7 405 9067 405 906
Konven­sjonell
Spania640 721640 721
Portugal4 192 033189 7004 002 333
Italia3 585 1643 585 164
Brasil5 590 8395 590 839
Dominikanske republikk857 365857 365
Markedsgrupper112 679112 679
Annen/Diverse238 755238 755
Sum ­konvensjonell15 217 556189 70015 027 856
Reker/­Skalldyr
Sverige193 383193 383
Storbritannia512 274512 274
Finland68 94568 945
Russland92 41792 417
Analyse1 0001 000
Markedsgruppe37 99937 999
Annen/Diverse141 814141 814
Sum reker/skalldyr1 047 831 047 832
Generisk
Alle markeder5 275 3255 275 325
Norge8 441 3872 100 0006 341 387
Sum generisk13 716 7122 100 00011 616 712
Nye arter
Nye arter4 769 1501 866 0402 903 110
Sum nye arter4 769 1501 866 0402 903 110
Sum markeds­innvesteringer114 574 0484 330 740110 243 308

Note 8: Tap på fordringer

31.12.200431.12.2003
Konstaterte tap på ­fordringer199 977
Redusert avsetning til tap
Inngått på tidligere avskrevne fordringer
Sum kostnadsførte tap på fordringer199 977

1.2.1.2 Kontantstrømanalyse

Kontantstrømmer fra operasjonelle aktiviteter
Årets overskudd103 42225 048 364
Ordinære avskrivninger2 012 0872 969 573
Økning i kortsiktige plasseringer-5 203 908-10 091 001
Økning (-)/reduksjon i kortsiktige fordringer623 7135 837 171
Økning (-)/reduksjon i påløpt eksportavgift17 101 8795 725 110
Økning/reduksjon (-) i leverandørgjeld-16 317 555-14 044 659
Økning/reduksjon (-) i balanseført pensjonsforpliktelser1 373 1652 303 541
Endringer i andre tidsavgrensningsposter5 497 731-17 848 070
Netto kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteterA5 190 533-99 971
Kontantstrømmer fra investeringsaktiviteter
Utbetalinger ved kjøp av varige driftsmidler-2 695 066-785 722
Netto kontantstrøm fra investeringsaktiviteterB-2 695 066-785 722
Netto endring i likviderA+B2 495 467-885 693
Likviditetsbeholdning 01.01103 475 473104 361 166
Likviditetsbeholdning 31.12105 970 940103 475 473
Til forsiden