3 Omtale av de viktigste programmene finansiert over kap. 552 post 72 Nasjonale tiltak for regional utvikling
Forskningsbasert Nyskaping (FORNY) – Operatør: Norges forskningsråd
FORNY i regi av Norges forskningsråd skal bidra til å øke verdiskapingen i hele landet ved å kommersialisere forskningsbaserte forretningsideer med stort markedspotensial. Programmet er finansiert av NHD, UFD og KRD. Fra 2005 har det blitt startet opp en egen høyskolesatsing i FORNY-programmet, for å vektlegge økt regional forankring og samarbeid med regionale FOU-miljøer.
Mobilisering av FoU-relatert innovasjon (MOBI) – Operatør: Norges forskningsråd
MOBI i regi av Norges forskningsråd skal utvikle langsiktige relasjoner og samarbeidsprosjekter mellom bedrifter med lav FoU-aktivitet – særlig små og mellomstore bedrifter – og FoU-miljøer for å skape mer innovative og konkurransedyktige bedrifter. MOBI er et verktøy for å motivere og rekruttere flere bedrifter til systematisk FoU-arbeid og innovasjon. Under MOBI inngår forskningsbasert kompetansemekling og Næringsrettet høyskolesatsing (NHS). Forskningsbasert kompetansemekling har som mål å fremme FoU-aktivitet hos bedriftene og å styrke forskningsinstituttenes rolle som samarbeidspartner for næringslivet. Forskningsinstituttenes kompetansemeklere arbeider aktivt overfor bedrifter med liten FOU-erfaring. I NHS er målet å styrke samspillet mellom de statlige høyskolene og næringslivet. NHS-prosjektene er toårige og avsluttes i 2004.
Verdiskaping 2010 (VS 2010) – Operatør: Norges forskningsråd
VS 2010 skal bidra til økt verdiskaping gjennom bedriftsintern og nettverksbasert innovasjon. Programmet bidrar med å fremme regional næringsutvikling og verdiskaping. Programmet skal øke evnen til innovasjon og omstilling i eksisterende bedrifter der ledelse og ansatte samarbeider om konkrete utviklingsprosjekter.
Nyskapings- og Teknologiprogrammet i Nord-Norge (NT-Programmet) – finansiering gjennom Innovasjon Norge
Målet med programmet er å fremme nye teknologiprosjekter i Nord-Norge som også skal bidra til økt bruk av FoU i prosjektene og av bedriftene. Programmet er inne i femte programperiode, som varer til utgangen av 2007. Programmet har til nå vært organisert med et selvstendig sekretariat i Tromsø, men er i ferd med å bli innlemmet i Innovasjon Norges organisasjon
Inkubatorstipend – Operatør: Innovasjon Norge
Hovedmålet for inkubatorstipend er å stimulere til økt etablering av konkurransedyktige, framtidsrettede og nyskapende virksomheter. Stipendet tildeles hovedsakelig bedrifter og personer som er lokalisert i en godkjent inkubator.
Bransjerettet IT (BIT)-programmet – Operatør: Innovasjon Norge
Hovedmålet med BIT-programmet er å øke verdiskapingen for SMB-bedrifter gjennom effektiv anvendelse av IKT og elektronisk samhandling i verdikjeden. Programmet er et brukerstyrt innovasjonsprogram som har som tema å effektivisere interne og eksterne forretningsprosesser, for å styrke deltakerbedriftenes konkurransekraft nasjonalt og internasjonalt.
FRAM – Operatør: Innovasjon Norge
FRAM er Innovasjon Norges program for strategi- og ledelsesutvikling i små- og mellomstore bedrifter. Målet er å styrke langsiktig konkurransekraft, lønnsomhet og fornyelsesevne gjennom blant annet oppdatering av kunnskap og erfaringsutveksling med andre deltakerbedrifter. De deltakende bedriftene etablerer som ledd i dette en strategisk plan for å bli mer bevisst på egne utviklingsbehov.
ARENA – Innovasjon i Nettverk – Operatør: Innovasjon Norge
Målet med ARENA-programmet er å øke verdiskapingen i regionale næringsmiljøer gjennom å styrke samspillet mellom næringsaktører, kunnskapsmiljøer og det offentlige. Delmålene er:
bedriftenes innovasjonsevne skal styrkes
kunnskapsaktørene skal utvikle seg til å bli mer aktive samarbeidspartnere for næringslivet
offentlige myndigheter og virkemiddelapparatet skal utvikle et mer aktivt og samordnet engasjement for å styrke næringslivets innovasjonsevne
bidra til systematisk læring om innovasjonsprosesser og utvikling av næringsmiljøer
Entreprenørskapssatsingen gjennom Innovasjon Norge
Målene for Innovasjon Norges entreprenørskapssatsing er:
å øke antallet etablerere gjennom holdningsskapende og motiverende innsats
å øke etablerernes gjennomføringsevne og vekstvilje gjennom tilførsel av kompetanse, nettverk og finansiering
å formidle kunnskap om etablerernes behov til aktører som påvirker deres rammebetingelser (økonomi, lovgivning, holdninger etc.)
Næringshageprogrammet – Operatør: SIVA
Næringshageprogrammet skal stimulere til utvikling av arbeidsplasser innen kunnskapsintensive næringer i næringssvake områder gjennom samlokalisering av små foretak med et profesjonelt, faglig og sosialt miljø som skal stimulere bedriftene til vekst. Ved hver næringshage etableres det et utviklingsselskap som tar seg av fellesoppgaver for bedriftene, profilering, nettverksbygging og tiltak for kompetanseheving. De første næringshagene startet opp i 1999, og ved utgangen av 2004 var det til sammen 38 næringshager i programmet. Det første næringshageprogrammet fases ut i 2006.
Inkubatorprogrammet – Operatør: SIVA
Inkubatorprogrammet skal gi nye kunnskapsbaserte bedrifter tilbud om faglig rådgivning, kompetansenettverk og en husleie tilpasset bedriftens økonomiske evne i oppstartsfasen. Midlene går også til forsøk med distribuerte inkubatorer i Møre og Romsdal, Oppland, Rogaland og på Sørlandet. Dette er et tilbud til etablerere med en interessant forretningsidé til å få kyndig hjelp til å utvikle idéen videre uavhengig av bosted. Inkubatorprogrammet startet opp i 2000 og omfatter nå 18 inkubatorer.
Industriinkubator – Operatør: SIVA
Industriinkubatorer skal stimulere til knoppskyting og nyskapning med utgangspunkt i en stor moderbedrift eller en dominerende næring på et sted. Hver industriinkubator skal skape minst ti nye vekstkraftige bedrifter gjennom programperioden på fem år. Programmet ble startet opp i 2004.
Kvinner i Fokus – Operatør: Innovasjon Norge
Hovedmålet for Kvinner i Fokus-programmet er å øke kvinneandelen i styrer og ledelse, samt å arbeide for å få flere kvinner som etablerere. I tillegg er det et mål å synliggjøre kvinner som rollemodeller for andre kvinner, samt å bygge nettverk som kan bidra til styrket deltakelse av kvinner i næringslivet.
Unge i Fokus – Operatør: Innovasjon Norge
Målet for ungdomssatsingen gjennom Unge i Fokus er:
å øke antall etablerere gjennom holdningsskapende og motiverende innsats
å øke etablerernes gjennomføringsevne og vekstvilje gjennom tilførsel av kompetanse, nettverk og finansiering
formidle kunnskap om etablerernes behov til aktører som påvirker deres rammebetingelser
Kunnskapsgrunnlaget for Nærings- og innovasjonspolitikken (KUNI) – Operatør: Norges forskningsråd
KUNI skal bidra til å styrke de teoretiske og empiriske kunnskapsgrunnlaget for nærings- og innovasjonspolitikk. KUNI-programmet ble besluttet avviklet fra og med 2005.
Norwegian Centres of Expertise – Operatør: Innovasjon Norge, SIVA og Norges forskningsråd
NCE er et nytt program rettet mot spesialiserte bedriftsklynger med internasjonalt konkurransedyktige bedrifter og næringsmiljøer. NCE skal stimulere nettverk og kompetanse i tilknytning til regionale FoU-institusjoner, næringsliv og myndigheter med utgangspunkt i regionens behov og forutsetninger. Programmet skal bidra til å målrette, forbedre og akselerere pågående utviklingsprosesser i disse klyngene gjennom langsiktig faglig og finansiell støtte.
Ungt Entreprenørskap
Stiftelsen Ungt entreprenørskap arbeider med å integrere entreprenørskap på alle utdannelsestrinn og gir blant annet ungdom mulighet til å drive egen bedrift gjennom elev-, ungdoms, og studentbedrifter.
Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikker (MERKUR)
MERKUR er et nasjonalt program som er etablert som ledd i departementets småsamfunnsarbeid. Siktemålet med MERKUR er tredelt:
arbeide med butikkene for å heve den butikkfaglige kompetansen
arbeide for at butikken skal få tilleggsoppgaver som kan utvikle butikkens tjenestetilbud og øke fortjenestemulighetene
arbeide med lokalsamfunnsengasjementet
Grenseløst Nord
Prosjektets hovedmål er å identifisere og bidra til å bygge ned strukturelle hindringer av økonomisk, juridisk eller annen karakter i grenseoverskridende handel og samarbeid. Som følge av denne prosessen har det blitt etablert et Norgesombud og Finlandsombud i henholdsvis Finland og Norge, som kan bistå bedrifter og kommuner i arbeidet med aktuelle samarbeidsspørsmål.
Innovasjonsløft Nord
Innovasjonsløft Nord er et prosjekt under regjeringens satsing kalt Innovasjon 2010. Prosjektene i Innovasjon 2010 skal bidra til å skape et engasjement, samt gi innspill til regjeringens innovasjonspolitikk. Målet med prosjektet Innovasjonsløft Nord er å bidra til å skape en helhetlig, treffsikker, tilstrekkelig og kraftfull innovasjonspolitikk i Nord-Norge. Prosjektet skal avdekke flaskehalser og muligheter og på grunnlag av dette foreslå konkrete tiltak for økt innovasjon i Nord-Norge. Det inviteres også til å foreslå piloter og demonstrasjonsprosjekter. En prosjektgruppe bestående av representanter fra næringslivet, SIVA, Innovasjon Norge og Nordland fylkeskommune er etablert. Prosjektet finansieres av Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.