St.prp. nr. 1 (2007-2008)

FOR BUDSJETTÅRET 2008 — Utgiftskapitler: 500–587, 2412, 2425 Inntektskapitler: 3500–3587, 5312, 5316, 5327, 5615–5616

Til innholdsfortegnelse

4 Omtale av programmer og satsinger finansiert over kap. 552, post 72

ARENA-programmet (Innovasjon Norge)

ARENA-programmet: Økt innovasjon ved sam­arbeid i næringsmiljø

Mål: Formålet er å stimulere til økt innovasjon i næringsmiljøer, basert på samspill og samarbeid mellom næringsaktører, FoU- og utdanningsaktører samt offentlige virkemiddelaktører. Programmet kan støtte 3-årige utviklingsprosjekter (hovedprosjekter) og forberedelse til disse (forprosjekter). Ved særskilte behov kan ARENA støtte hovedprosjekter inntil 5 år.

Innhold: Programmet består av kompetansetiltak (opplæringstilbud til ledelse eller ansatte), infrastrukturtiltak (utvikling av tilbud fra og tilgang til kunnskapsinstitusjoner, tjenestetilbud, såkornfinansiering, samferdsel, mv.), gjennomføring av workshops og seminarer, etablering av faste møteplasser, tilrettelegging av utviklingsprosesser, kommunikasjonstiltak, analyser og kartlegging, samt initiering av innovasjonsprosesser.

Samarbeid: Programmet har felles sekretariat med NCE-programmet og har igjennom dette fått tettere samarbeid med SIVA og Norges forskningsråd.

BIT- programmet (Innovasjon Norge)

BIT-programmet: Bransjerettet ITprogram

Mål: Hovedmålet til BIT-programmet er å øke verdiskapingen for små- og mellomstore bedrifter gjennom effektiv anvendelse av IKT og elektronisk samhandling i verdikjeden.

Innhold: Trefase-modell, hvor de ulike fasene har ulike gjennomføringsmodeller:

  • BIT bransje: fokus på bedriftenes interne systemer, utvikling av bransjeløsninger og samarbeid på bransjenivå. Hovedvekt på teknologiutvikling, men forretnings- og kompetanseutvikling er også vektlagt.

  • BIT verdikjede: fokus på informasjonslogistikk (vare- og forretningskommunikasjon). Hovedvekten ligger på forretnings- og kompetanseutvikling.

  • BIT internasjonal: Internasjonal og nasjonal markedsutvikling på basis av teknologiplattformen og forretningsplattformen som er utviklet i BIT bransje og BIT verdikjede.

Samarbeid: SkatteFUNN inngår som enkeltbedriftsfinansiering innenfor BIT prosjektene. Det er derfor etablert et samarbeid med Norges forsk­ningsråd fra bransjenes side.

BLEST (Husbanken)

BLEST: Bolyst og engasjement i småbyer og tettsteder

Mål: BLEST skal bistå kommunen til å gjøre steder mer attraktive som bosettingssted for folk i ulike aldersgrupper og som lokaliseringssted for bedrifter. BLEST skal støtte kommunenes evne og vilje til å initiere og forme fysiske og sosiale møteplasser og bidra til å sette i gang nye stedsutviklingsprosesser med bred lokal deltagelse og solid planarbeid. Gjennom følgeforskning vil programmet søke å generere ny kunnskap om innsatsfaktorer, kommunalt utviklingsarbeid og lokalpolitisk engasjement.

Innhold: BLEST retter seg mot småbyer og tettsteder med rundt 5 000 innbyggere, og maks 15 000 innbyggere i senteret. Gjennom programmet ble det i 2006 igangsatt 5 utviklingsprosjekter på ulike steder:

  • Suldal kommune, Rogaland

  • Iveland kommune, Aust-Agder

  • Leirfjord kommune, Nordland

  • Kristiansund, Åndalsnes, Steinkjør og Namsos i Trøndelag og Møre og Romsdal

  • Farsund, Vest-Agder

I 2007 er tre mer avgrensede signalprosjekt blitt støttet. Disse er:

  • forsamlingshuset og møtestaden Bøndenes hus, Løten kommune, Hedemark

  • bygging av nytt torg i Berkåk, Rennebu kommune, Sør-Trøndelag

  • ferdigstilling av miljøgata Vangsgata med fasadeoppussing, skiltdesign og maling, Voss kommune, Hordaland

Samarbeid: Programmet er initiert av departementet i tett samarbeid med Husbanken. Sentrale aktører i BLEST foruten Husbanken og regionkontorene er kommuner og fylkeskommuner, ulike kompetansemiljøer, regionale veikontor m.fl.

Entreprenørskapssatsingen (Innovasjon Norge)

Mål: Det overordnede målet for Innovasjon Norges entreprenørskapssatsinger er å bidra til økt omfang av lønnsomme etableringer. Dette gjøres gjennom fire delmål:

  • å øke antallet etablerere gjennom holdningsskapende og motiverende innsats

  • øke etablerernes gjennomføringsevne og vekstvilje ved tilførsel av kompetanse, nettverk og kapital

  • formidle kunnskap om etablerernes behov til aktører som påvirker deres rammebetingelser

  • gi innspill til myndighetene for rammebetingelser i verdenstoppen

Innhold: Breddesatsing kombinert med en spisset satsing på topp- og vekstetablerere. Etablererstipend, som er finansiert over kap. 551, post 60 utgjør en viktig del av breddesatsingen, og inkubatorstipend utgjør en viktig del av den spissede satsingen. Satsingen består også av samarbeidsprosjekter med eksterne aktører og utviklingsprosjekter internt i organisasjonen.

FORNY (Norges forskningsråd)

FORNY: Kommersialisering av FoU-resultater

Mål: FORNY skal bidra til å øke verdiskaping ved å kommersialisere forskningsbaserte forretningsideer med stort markedspotensiale.

Innhold: Programmet består av ulike finansielle virkemidler; Idégenererings- og infrastrukturutviklingsmidler til FoU-enheter (for å innarbeide kommersialisering i strategier og handlingsplaner, øke bevisstheten og kunnskapen om patentering og tilrettelegge for økt kommersialisering, kommersialiseringsmidler (midler til utvikling av forskningsbaserte forretningsideer og bonusmidler for vellykkede kommersialiseringer), verifiseringsmidler (midler til å gjennomføre avgrensede anvendte FoU-aktiviteter for å utvikle et produktkonsept og/eller en forretningsidé gjennom en milepælsplan) og kommersialiseringsstipend (frikjøpsordning for vitenskaplig ansatte innført fra 2006).

Samarbeid: Norges forskningsråd og Innovasjon Norge samarbeider om dette programmet.

FRAM (Innovasjon Norge)

Se omtalen av kompetanseprogrammet.

GRO-programmet (Innovasjon Norge)

Mål: GRO-programmet skal bidra til at flere bedrifter som er eiet eller ledet av kvinner vokser og vurderer internasjonalisering.

Innhold: Programmet består av finansielle virkemidler i form av tilskudd til bedrifter og fellestiltak i form av nettverks- og kompetansehevende tiltak (kurs, seminarer mv.).

Målgruppe: Programmet er for kvinner.

Samarbeid: Innovasjon Norge har samarbeidet bredt med ulike aktører i forbindelse med markedsføringen og rekrutteringen til programmet.

Industriinkubatorprogrammet (SIVA)

Mål: En industriinkubator skal stimulere til knoppskyting og nyskaping med utgangspunkt i en stor moderbedrift eller en dominerende næring på et sted.

Innhold: Modellen er bygget på inkubatorprogrammet, men en forskjell er at moderbedriften har større ansvar. Moderbedriften tilbyr lokaler til formålet i, eller i nær tilknytting til egen bedrift. I disse lokalene kan enkeltmedarbeidere eller grupper av medarbeidere fra moderbedriften yte «fødselshjelp» i oppstart av ny virksomhet. Inkubatoren har tilgang på relevant kompetanse for denne virksomheten, i tillegg til kompetanse i oppstartsledelse. SIVA bidrar i inkubatorene med kompetanse og erfaring, samt tilgang på internasjonalt nettverk.

Inkubatorprogrammet (SIVA)

Mål: Hovedmålet til inkubatorprogrammet er å bidra til utvikling av nye forsknings- og/eller kunnskapsbaserte bedrifter med stort vekstpotensial.

Innhold: Programmet gir nye kunnskapsbaserte bedrifter tilbud om faglig rådgivning, kompetansenettverk og en husleie tilpasset bedriftens økonomiske evne i oppstartsfasen. Typiske vertsmiljøer for inkubatorene er forskningsparkene ved universitetene og kunnskapsparkene ved de regionale høyskolene. Overfor sluttbruker (bedriftene) bidrar SIVA med faglig rådgivning i forretningsutvikling, kompetansenettverk, samarbeid med finansieringskilder (som f.eks. Innovasjon Norge), administrative tjenester samt et fysisk miljø for nettverk og samarbeid (inkubatoren). Overfor inkubatorene bidrar SIVA med delfinansiering og videreutvikling av inkubatorkompetansen gjennom erfaringsutveksling og nettverksbygging. SIVA har også utviklet en distriktsrettet ordning der inkubatorbedriftene kan være lokalisert i næringshager, men ellers ha samme tilgang på faglig rådgivning og kompetansenettverk som andre inkubatorbedrifter.

Samarbeid: Programmet må sees i sammenheng med inkubatorstipendet til Innovasjon Norge.

Inkubatorstipend (Innovasjon Norge)

Mål: Hovedmålet til inkubatorstipendordningen er å stimulere til økt etablering av konkurransedyktige, framtidsrettede og nyskapende virksomheter i godkjente inkubatorer.

Innhold: Finansielt virkemiddel, i form av et stipend.

Samarbeid: Inkubatorstipendordningen sees i sammenheng med SIVAs Inkubatorprogram, men stipendet kan også nyttes i sammenheng med andre godkjente offentlige og private inkubatorer.

Kompetanseprogrammet (Innovasjon Norge)

Mål: Målet med kompetanseprogrammet er å forenkle tilgangen, effektivisere og kvalitetssikre kompetansetjenestene til Innovasjon Norge og på denne måten gi et helhetlig kompetansetilbud til små- og mellomstore bedrifter.

Innhold: De tidligere programmene FRAM, eksportskolen, iVel og e-2 skolen (VINN) inngår nå i Kompetanseprogrammet. Kompetanseprogrammet har

  • felles rådgiversertifisering og rådgiverbase

  • felles nettbasert evalueringssystem

  • felles kundeport

  • felles økonomiske og administrative rutiner

Kultur og næring-piloter (Kommunal- og regionaldepartementet)

Mål: Fremme kulturbasert næringsutvikling utenfor de store byene.

Innhold 2006: I 2006 ble det satt i gang to pilotprosjekter, Bukkerittet og Kulturelt inkubatornettverk. Gjennom disse vil SIVA styrke kunnskap om inkubatorvirksomhet for kultur- og kulturbaserte næringer.

Innhold 2007: I 2007 ble det satt i gang 5 pilotprosjekter. Disse er:

  • Næringsutvikling langs Lyngenfjorden, Kåfjord kommune, Troms

  • Eventyrkommunen Bø, Nordland

  • Malakoff rockefestival, Sogn og Fjordane

  • Kulturbasert næringsutvikling i Vefsn, Nordland

  • Stiklestad, Nord Trøndelag

Kvinner i Fokus (kvinnesatsingen i Innovasjon Norge)

Mål: Kvinner i Fokus har som overordnet målsetting å bidra til økt verdiskaping gjennom å styrke kvinners posisjon i næringslivet, både som etablerere, i ledelsen og i styrer. I tillegg er det et mål å synliggjøre kvinner som forbilder for andre kvinner og bygge nettverk som kan bidra til å styrke kvinners posisjon i næringslivet.

Innhold: Kvinner i Fokus består av en generell kvinnesatsing hvor virkemidlene brukes aktivt til å støtte kvinnerettede prosjekter/bedrifter samt en særskilt kvinnesatsing som består av ulike tjenester som tilbyr kompetanse nettverk til kvinnelige etablerere, ledere og styrekandidater. GRO-programmet er også en del av den særskilte kvinnesatsingen (se egen omtale).

Målgruppe: Målgruppen er kvinner.

Kvinnesatsing i næringshagene (SIVA)

Mål: Formålet med satsingen er å øke antall bedriftsetableringer, med vekstambisjoner, foretatt av kvinnelige etablerere i næringshagemiljøene.

Innhold: Satsingen består av tilbud og tiltak innen mobilisering, samhandling, nettverk, mentorordning, profilering og kompetansebygging. Det er utarbeidet en felles profil for tiltaket med logo, nettsted og brosjyre under navnet «kvinnovasjon».

Målgruppe: Programmet er for kvinner.

Samarbeid: Programmet gjennomføres i nært samarbeid med Innovasjon Norges kvinnesatsing.

MERKUR-programmet

MERCUR-programmet: Merkantilt kompetanseprogram for utkantbutikker

Mål: MERKUR-programmet er tredelt. Programmet har som hovedmål å sikre innbyggerne i distriktene tilgang på en dagligvarebutikk, av god kvalitet, i nærheten av der de bor. Programmet har også som siktemål å legge til rette for at dagligvarebutikkene kan få tilleggstjenester som øker lønnsomheten i butikken og som gir innbyggerne i lokalsamfunnet bedre tjenester. Programmet skal også bidra til å øke forståelsen, både hos folk og politikere, av dagligvarebutikkens rolle og betydning i et samfunn.

Innhold: MERKUR-programmet bidrar med kompetansehevingstiltak for å drive en dagligvarebutikk og å utføre andre servicefunksjoner. Disse kompetansetiltakene består av seminarer, konsulentoppdrag og kundeundersøkelser mv. Dagligvarebutikkene blir fulgt opp gjennom egne oppfølgingsprogram. MERKUR-programmet jobber også opp mot lokalsamfunnet, gjennom kundeundersøkelser og folkemøter og opp mot kommunale myndigheter for å utvikle et bedre samarbeid mellom dagligvarebutikkene og lokalsamfunnet.

For 2007 og 2008 etableres et nytt program som skal støtte opp om utsatte bokhandlere.

MOBI (Norges Forskningsråd)

MOBI: Mobilisering for FoU-relatert innovasjon

Se omtalen av VRI-programmet.

NCE-programmet (Innovasjon Norge)

NCE-programmet: Norwegian Centres of Expertise

Mål: NCE-programmet er et klyngeutviklingsprogram som skal bidra til økt verdiskaping gjennom å utløse og forsterke samarbeidsbaserte innovasjons- og internasjonaliseringprosesser i næringsklynger med klare ambisjoner og stort potensial for vekst.

Innhold: Programmet tilbyr faglig og finansiell støtte til utvalgte klynger.

Målgruppe: Programmet vil fra 2007 vurdere tiltak for å stimulere kvinners deltagelse.

Samarbeid: Programmet er utviklet i felleskap med Norges forskningsråd og SIVA, og blir også gjennomført i samarbeid med disse aktørene. Programrådet har representanter fra alle tre aktører.

Næringshageprogrammet (SIVA)

Mål: Formålet med næringshageprogrammet er å stimulere til utvikling av nye arbeidsplasser innen kunnskapsintensive næringer i distriktene, gjennom å tilby infrastruktur og utviklingsmiljøer til personer med høy kompetanse.

Innhold: Gjennom samlokalisering av små foretak med et profesjonelt, faglig og sosialt miljø, skal næringshagene bidra til vekst. Hver næringshage har et utviklingsselskap som tar seg av fellesoppgaver for bedriftene; profilering, nettverksbygging og tiltak for kompetanseheving.

Målgruppe: SIVA har en egen satsing på kvinner gjennom kvinner i næringshagene.

Småsamfunnssatsing (piloter) (Kommunal- og regionaldepartementet)

Mål: Målet med småsamfunnssatsingen er å stimulere til tilflytting til distriktene ved å formidle og utnytte gode resultater fra pilotprosjekter.

Innhold: I 2006 ble det gitt støtte til 17 pilotprosjekter. Noen av disse fikk også støtte i 2007.

  • Moderne boløsninger på bygda i regi av Blilyst i Sør-Trøndelag

  • Program for entreprenørskap i Møre og Romsdal

  • Bredbånd som katalysator for regional utvikling i de små grendene i Numedal i Buskerud

  • Bluesbygda Skånevik i Etne kommune i Hordaland.

  • Mobiliseringsprosjekt i Verran kommune i Nord-Trøndelag

  • Nettverks- og kompetansebygging i fjellregionen i Hedemark

  • Agro Business Park i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane

  • Dyrøyseminarsenteret i Dyrøy kommune i Troms

  • Pluss Småsamfunn i regi av Sjøsamisk senter i Nordland

  • Ungdommens framtidsverksted i Gamvik og Lebesby kommuner i Finnmark

  • Internship ved Norges Fiskerihøyskole i Troms

  • Føreropplæring i distriktene i regi av Samferdselsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet.

  • Hytteprosjekt i Tinn og Vinje kommuner i Telemark

  • Gulsvik – Fra fjord til fjell i Flå kommune i Buskerud

  • Aurland natur- og kulturpark i Aurland kommune i Sogn og Fjordane

  • Naturpark i Jondal kommune i Hordaland

  • Lom som nasjonalparklandsby i Lom kommune i Oppland

I 2007 er det foreløpig gitt støtte til 18 pilotprosjekter.

  • Blilyst – moderne boløsninger, Sør Trøndelag

  • Cittaslow – Sokndal, Rogaland

  • Webportal for unge, Møre og Romsdal

  • Valdres natur- og kulturpark, Oppland

  • Utvikling av kystsamfunn på Senja, Troms

  • Ungdomssatsing i Tysfjord og Hattfjelldal, Nordland

  • Slipp oss til – ungdom i landbruket (gardsbruk.no)

  • Ungdomssatsing Nordkyn i Gamvik/Lebesby, Finnmark

  • Middelalderdalen Numedal, Nore og Ulvdal, Buskerud

  • Utsira og Rørvær, Rogaland

  • Bygdebutikken i Andøy, Nordland

  • Verdensarvområde Stranda og Norddal, Møre og Romsdal

  • Ungdommens kompetansehus på Evjemoen, Aust-Agder

  • Trivselsbygda i regi av NBU, NBK og 4H

  • Lårdal Liv laga i Tokke kommune, Telemark

  • IKT-senter i Kvitseid, Telemark

  • Flytt Hit, Hedemark

  • UNGskaperlyst i Namdalseid, Nord-Trøndelag

Samarbeid: Satsingen er initiert av Kommunal- og regionaldepartementet, i tett samarbeid med fylkeskommunene. Fylkeskommunene spiller inn pilotprosjektsøknader til departementet.

Storbyprosjektet (Innovasjon Norge)

Mål: Storbyprosjektet skal styrke regional innovasjonsevne og samspillet mellom storby og omland.

Innhold: Prosjektet er et utredningsarbeid for å avdekke flaskehalser og muligheter for økt innovasjon og på denne bakgrunn identifisere og foreslå pilot- og demonstrasjonsprosjekter som fremmer innovasjon.

Samarbeid: Prosjektet ledes av Innovasjon Norge i nært samarbeid med Norges forskningsråd, SIVA og Kommunenes sentralforbund.

VS2010 (Norges forskningsråd)

VS2010: Verdiskaping 2010

Se omtalen av VRI-programmet

VRI-programmet (Norges forskningsråd)

VRI-programmet: Virkemidler for regional innovasjon

Mål: VRI-programmet skal fremme kunnskapsutvikling, innovasjon og verdiskaping gjennom regional samhandling, særlig mellom bedrifter og FoU-institusjoner, og en forsterket FoU-innsats for regionene.

Innhold: Virkemidlene i de tidligere programmene MOBI og VS201 inngår fra 2007 i VRI-programmet. VRI-programmet tilbyr faglig og finansiell støtte til langsiktige, forskningsbaserte utviklingsprosesser i regionene, gjennom tre hovedtyper av virkemidler:

  1. Samhandling: kompetansemegling, mobilitetsordninger, aksjonsforskning og forprosjektmidler.

  2. Finansiering av bedriftsstyrte innovasjonsprosjekter (dette tiltaket er foreløpig ikke igangsatt).

  3. Samarbeid gjennom strategiske forskningsprosjekter i statlige høyskoler og regionale forskningsinstitutter.

Samarbeid: VRI-programmet skal knytte tette bånd til andre nasjonale og internasjonale nettverks- og systemvirkemidler som Arena, NCE og Regions of knowledge innenfor EUs 7. rammeprogram.

Unge i fokus (ungdomssatsingen til Innovasjon Norge)

Mål: Målet for Unge i fokus er at flere unge skal se det som et attraktivt alternativ å etablere sin egen bedrift. Satsingen skal bidra til å

  • øke antallet etablerere gjennom holdningsskapende og motiverende tiltak og mobilisering

  • sikre kvaliteten på etableringene, gjennom nettverk og kompetansehevende tiltak

  • formidle kunnskap om etablereres behov til aktører som påvirker deres rammebetingelser

Innhold: Unge i fokus er en gjennomgående satsing i Innovasjon Norge, og består av ulike interne samarbeidsprosjekter som utredningsarbeid, pilotprosjekter, tilrettelegging av eksisterende program mot ungdom mv. I tillegg samarbeider Innovasjon Norge med eksterne aktører som f.eks. Start Norge, Venture Cup og Ungt Entreprenørskap m.fl.

Målgruppe: Etablerere i alderen 18-35 år.

Ungt Entreprenørskap

Mål: Ungt entreprenørskap har flere mål. Et mål er å gi ungdom forståelse for god forretningsskikk i samsvar med gode etiske prinsipper og lyst til å etablere egen bedrift.

Innhold: Programmet arbeider med å integrere entreprenørskap på alle utdannelsestrinn og gir ungdom mulighet til å drive egen bedrift gjennom elev-, ungdoms- og studentbedrifter.

Målgruppe: Ungdom

Samarbeid: Ungt entreprenørskap er en uavhengig stiftelse, men mottar støtte direkte fra Kommunal- og regionaldepartementet, Nærings- og handelsdepartementet, Kunnskapsdepartementet, Innovasjon Norge, fylkeskommunene og en rekke private bedrifter.

Til forsiden