2 Bakgrunn
Omdanningen av produksjonsvirksomheten er et ledd i Regjeringens program for modernisering, effektivisering og omstilling i offentlig sektor. Regjeringens forslag til omdanning av produksjonsvirksomheten til statsaksjeselskap innebærer et klart organisatorisk skille mellom Statens vegvesens myndighetsoppgaver og produksjonsvirksomheten. Samtidig åpner dette for full konkurranse om drift, vedlikehold og utbygging av vegnettet i Norge. Opplegget vil, etter Regjeringens oppfatning, gi grunnlag for en effektivisering som vil bety at en får mer igjen for de midler staten stiller til rådighet til vegformål. Økt konkurranse inngår i den sammenheng som et sentralt element. Regjeringen Stoltenberg foreslo også et slikt skille mellom forvaltningsdelen og produksjonsvirksomheten, samt økt konkurranseutsetting, men innenfor en divisjonsmodell.
Det er lagt vekt på at aksjeselskapsformen på en velkjent måte regulerer styrings- og kontrollforholdet mellom eier og selskapet. Et selskap vil gi produksjonsvirksomheten mest mulig like rammevilkår med de private konkurrentene. Samtidig vil utskilling i eget selskap medføre et skille mellom produksjonsdelen og myndighetssiden som vil gi troverdighet i markedet. Dette skillet vil også føre til at likebehandlingsprinsippet for offentlige anskaffelser vil være enklere å følge. Videre vil selskapet ikke være underlagt statlige budsjettprosesser. Dette medfører blant annet en større fleksibilitet ved å kunne lånefinansiere investeringer i produksjonsutstyr. Selskapet vil konkurrere om oppdrag fra Statens vegvesens forvaltningsdel på lik linje med private aktører, og vil følgelig måtte forholde seg til Statens vegvesen på samme måte som sine konkurrenter.
De samfunnsøkonomiske konsekvensene ved å omdanne produksjonsvirksomheten til et aksjeselskap ligger primært i lønnsomheten ved å effektivisere virksomheten og gjennom konkurranseutsetting. For å oppnå effektivitetsgevinster er det nødvendig med økt konkurranse. Regjeringen legger opp til at alle nye oppdrag fra Statens vegvesen skal konkurranseutsettes fra etableringstidspunktet.
Omdanningen forutsettes å skje ved at produksjonsvirksomheten sine eiendeler og forpliktelser i hovedsak overføres til det nye selskapet i forbindelse med etableringen av selskapet 01.01.2003, og som vederlag overtar staten alle aksjer i det nye aksjeselskapet. Ved etableringen av aksjeselskapet legges det til rette for at selskapet kan inngå langsiktige finansieringsavtaler i det private markedet. Virksomheten skal drive i et åpent marked, og med samme krav til forretningsmessig drift som andre aktører. Selskapet må derfor gis betingelser på linje med konkurrerende selskaper.
2.1 Om dagens organisering
Dagens organisering av produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen ble etablert gjennom oppfølging av St.meld. nr. 41 (1993-1994).
Produksjonsvirksomheten får i dag tildelt oppdrag fra forvaltningssiden i Statens vegvesen, uten konkurranse. Egenregiandelen for investeringer var 56 pst. i 2001, mens den var 77 pst. for drift og vedlikehold. I 2001 var egen produksjonsavdelings totale omsetning 6,55 mrd. kr. Omsetning for andre oppdragsgivere enn Statens vegvesen har de siste årene ligget på 100-200 mill. kr. Av den totale omsetning i 2001 var ca. 30 pst. kjøp av underentrepriser eller innleie av private maskiner og ca. 30 pst. kjøp av varer og tjenester. Bruk av egne maskiner og lønn til egne tilsatte utgjorde dermed ca. 30 pst. av omsetningen. Dette betyr at det også i nåværende organisasjon har vært en viss konkurranse innenfor egenproduksjonens omsetning. Antall årsverk i egenproduksjon var om lag 4 700 i 2001.
Produksjonsvirksomheten er i dag organisert med en produksjonsavdeling i hvert fylke unntatt Oslo. Produksjonsavdelingene er ledet av en produksjonssjef underlagt vegsjefen i fylket. Vegdirektoratet har ansvar for rammebetingelser og overordnet styring av produksjonsvirksomheten. Det er en produksjonsavdeling i Vegdirektoratet som ivaretar en styrings-, koordinerings- og utviklingsfunksjon på tvers av fylkesgrensene i forståelse med vegsjefer og etatsledelse. Produksjonsvirksomheten er i dag en integrert del av Statens vegvesens organisasjon.
Drifts- og vedlikeholdsoppgaver på vegnettet ivaretas av 39 produksjonsområder. Anleggsvirksomheten er organisert slik at produksjonsområdene har ansvar for mindre anleggsoppgaver ved siden av drift og vedlikehold innen området. Større anlegg er utskilt i egne organisasjonsenheter.