4 Personalmessige forhold
4.1 Rettslige og avtalemessige forhold
Ved omdanningen av produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen til aksjeselskap, vil de ansatte som er knyttet til produksjonsvirksomheten pr. 31.12.2002 med unntak av ansatte som vil bli værende i Statens vegvesen for å styrke byggherrefunksjonen, jf. pkt. 4.2 nedenfor, bli overført til det nye selskapet. Ved utskillelsen vil arbeidsmiljølovens regler om ansettelse, oppsigelse, avskjed og fortrinnsrett avløse reglene i tjenestemannsloven. Videre vil arbeidstvistloven avløse tjenestetvistloven.
Virksomheter som skilles ut fra staten skal være tilknyttet en arbeidsgiversammenslutning. Det er opp til den enkelte virksomhet å velge hvilken sammenslutning det er mest hensiktsmessig å slutte seg til. På avtalesiden vil Hovedavtalen og Hovedtariffavtalen i staten bli avløst av avtaler inngått gjennom den arbeidsgiversammenslutning det nye selskapet blir medlem av.
For tjenestemenn som overføres til aksjeselskapet, legges det til grunn at den enkelte arbeidstakers tilsettingsforhold løper uavbrutt inn i selskapet ettersom selskapet er å anse som videreføring av eksisterende virksomhet. Dersom noen av de tilsatte ikke skulle akseptere overføring til selskapet, legges det til grunn at deres tilsettingsforhold vil kunne bringes til opphør ved vanlig oppsigelse. De som sies opp vil beholde fortrinnsrett til stilling i staten i ett år, men vil ikke ha rett til ventelønn. Tilsatte i dagens produksjonsvirksomhet i Statens vegvesen som eventuelt ikke får tilbud om ansettelse i aksjeselskapet, vil fortsatt være tilsatt i Statens vegvesen.
Fortrinnsrett til ny stilling i staten og rett til ventelønn for statstjenestemenn er regulert i tjenestemannsloven. Ved utskilling av statlig virksomhet kan de ansatte gis midlertidige rettigheter til ventelønn og fortrinnsrett iht. tjenestemannsloven i inntil tre år fra omdanningstidspunktet. Bruk av ventelønn og fortrinnsrett i utskilte selskaper må lovreguleres særskilt. Det legges til grunn at de ansatte i Statens vegvesen som overføres til selskapet, får beholde de til enhver tid gjeldende rettigheter vedrørende fortrinnsrett og ventelønn etter bestemmelsene i tjenestemannsloven § 13 nr. 2 til nr. 6 i en periode på tre år fra 01.01.2003, jf. også Ot.prp. nr. 6 (2002-2003) om selskapsetableringen som legges frem samtidig med denne proposisjonen og St.prp. nr. 60 (2001-2002).
4.2 Bemanningssituasjonen
Samferdselsdepartementet legger i utgangspunktet til grunn for omdanningen av produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen at alle ansatte som er tilknyttet produksjonsvirksomheten i Statens vegvesen skal overføres til det nye selskapet pr. 01.01. 2003. Produksjonsvirksomheten har i dag om lag 5 000 ansatte. Full konkurranseutsetting av vegvesenets produksjonsoppgaver medfører at alle nye oppdrag skal kontraheres i form av åpne anbud. Av denne grunn vil byggherresiden i Statens vegvesens forvaltningsdel få behov for økt kapasitet og kompetanse til å utarbeide konkurransegrunnlag, gjennomføre anbudskonkurranser og til styring og oppfølging i gjennomføringsfasen av prosjekter. Enkelte ansatte som ellers ville blitt overført til det nye selskapet, vil således bli innplassert i forvaltningsdelen.
Vurderinger foretatt på byggherresiden tilsier at om lag 250 årsverk flyttes fra dagens produksjonvirksomhet til forvaltningsdelen. For hoveddelen av disse stillingene må det stilles krav om teknisk kompetanse knyttet til drift, vedlikehold og bygging av veger generelt og til byggherreoppgaver spesielt. Personell fra produksjon som forvaltningssiden i vegvesenet har behov for til byggherreoppgaver vil fortsette sitt tilsettingsforhold i vegvesenet. De vil dermed ikke bli med over i selskapet. Dette innebærer at omlag 4 350 ansatte knyttet til praktisk produksjon, administrasjon og ledelse vil bli overført til selskapet. I tillegg kommer personell på arbeidsmarkedstiltak, lærlinger/praktikanter og renhold-/kjøkkenpersonell med til dels lav stillingsbrøk. Til sammen utgjør dette noe over 4 750 personer.
Fra 01.01.2003 vil oppdrag som tidligere ble direkte tildelt produksjonsvirksomheten være gjenstand for konkurranse. Når disse oppdragene konkurranseutsettes, samtidig som inntreden i nye markedssegmenter tar noe tid, vil dette innebære redusert omsetning for selskapet i forhold til tidligere virksomhet. Konkurranseutsettelsen vil også stille økte krav til fleksibilitet i selskapet, noe som medfører økt bruk av innleide ressurser i forhold til tidligere.
Dagens bemanning er et resultat av at produksjonsvirksomheten får tildelt oppdrag direkte. En endret markedssituasjon for selskapet vil kreve omstillinger på personalsiden. For å oppnå en mest mulig optimal bemanningsstruktur vil det i tillegg til nedbemanning også være nødvendig å gjennomføre rekruttering for å opprettholde og tilpasse kompetanseprofil og geografisk profil for de ansatte og for virksomheten.
For å tilpasse bemanningen vil selskapet gis mulighet til å kunne ta i bruk tidligpensjon, jf. pkt. 4.3 og opprettholde særaldersgrense for en rekke store arbeidstakergrupper, jf. pkt. 4.5. I tillegg vil selskapet vurdere andre tiltak, som sluttpakker og omskoleringstiltak. Det legges til grunn at styret velger tiltak på normal forretningsmessig basis. Dersom disse tiltakene ikke skulle ha tilstrekkelig effekt vil det kunne være aktuelt å foreta oppsigelser, jf. pkt. 4.4.
Den selskapsanalysen som er foretatt av Vegdirektoratet med hjelp av en ekstern konsulent tilsier at antatt bemanning pr. 01.01.2003 må reduseres til om lag 3 600 personer allerede i løpet av 2003. Den faktiske bemanningen vil være avhengig av selskapets konkurranseevne og utviklingen i bygg og anleggsmarkedet. Det må understrekes at det er stor usikkerhet knyttet til disse beregningene, og at det vil være styrets ansvar til enhver tid å sette i gang de tiltak som er nødvendig.
4.3 Tidligpensjon
Selskapet kan bestemme at ansatte som overføres fra Statens vegvesen til selskapet skal kunne tilbys avgang ved fylte 60 år i en periode på tre år regnet fra 01.01.2003. Ordningen kan brukes i de tilfeller der en ansatt ikke vil ha krav på ordinær tjenestepensjon eller avtalefestet pensjon, og ordningen skal bygge på en individuell vurdering av den enkelte arbeidstaker. Ordningen er ikke en rettighet, men styres av arbeidsgiver.
Utgifter knyttet til tidligpensjonering dekkes av selskapet. Disse utgiftene inngår i de beregnede restruktureringskostnadene, jf. pkt. 5.1.
Aldersfordelingen blant de ansatte i selskapet vil på etableringstidspunktet være relativt skjev ved at ca. 1 000 ansatte vil være mellom 58 og 60 år. Det vil være styrets ansvar å benytte de virkemidler som er mest hensiktsmessig for selskapet. Tidligpensjonering fra fylte 60 år vil kunne være et effektivt virkemiddel med tanke på rask nedbemanning, samtidig som det vil bidra til å gi eldre medarbeidere en verdig avgang fra arbeidslivet.
4.4 Ventelønn og fortrinnsrett
Det foreslås at utgifter til ventelønn dekkes av selskapet gjennom refusjonsplikt til Aetat som administrerer ordningen. Dette er hensyntatt ved beregning av størrelsen på selskapets egenkapital. Det er tatt utgangspunkt i at om lag 450 personer kan komme til å bli omfattet av ordningen, fordelt på ca. 350 i 2003 og ca. 100 i 2004, men dette vil være avhengig av selskapets konkurranseevne og utviklingen i bygg- og anleggsmarkedet.
4.5 Tjenestepensjonsordning og særaldersgrense
Virksomheter som skilles ut fra statsforvaltningen har mulighet til å søke om medlemskap i Statens pensjonskasse. Arbeids- og administrasjonsdepartementet har fullmakt til å innvilge slike søknader. Samferdselsdepartementet har avklart med Arbeids- og administrasjonsdepartementet at det nye selskapet kan søke om slikt medlemskap. En avtale mellom selskapet og Statens pensjonskasse innebærer at ansatte som blir overført fra Statens vegvesen til selskapet fortsetter å tjene opp pensjonsrettigheter uten avbrudd og på samme vilkår som statstjenestemenn.
De ansatte i Statens vegvesen anser det som meget viktig at nåværende pensjonsordning ikke blir svekket. Det legges på den bakgrunn opp til at selskapet søker om medlemskap i Statens pensjonskasse, og at medlemskapet opprettholdes i 5 år fra omdanningstidspunktet for de som overføres til selskapet, med mindre et samlet styre skulle beslutte noe annet. Styret bestemmer pensjonsordning for nytilsatte. Medlemskap i Statens pensjonskasse medfører noe høyere premie enn andre tjenestepensjonsordninger, og denne merutgiften ved medlemskap for en periode på fem år inngår i de beregnede restruktureringskostnadene, jf. pkt. 5.1.
En rekke store arbeidstakergrupper i Statens vegvesen har særaldersgrense på 65 år. Denne kan opprettholdes for de som har 10 år eller mindre igjen til denne aldersgrensen nås og så lenge selskapet er medlem av Statens pensjonskasse. Det antas at om lag 275 personer vil kunne omfattes av denne ordningen. Midler til dette er hensyntatt i de beregnede restruktureringskostnadene.