4 Utviklingen i Europa
4.1 Status i andre land
I Europa erstattes nå separate, etatsvise nett bygget på analog teknologi med nye digitale fellesløsninger. Denne utviklingen startet i begynnelsen av 1990-årene. Digitale, nasjonale nødnett 1
er etablert eller besluttet etablert i følgende europeiske land 2
: Sverige, Finland, Island, Storbritannia, Belgia, Nederland, Tyskland, Østerrike, Ungarn, Sveits, Frankrike, Spania, Italia, Portugal, Estland, Slovakia, Kroatia, Romania, Serbia og Tsjekkia.
4.2 Kommunikasjon mellom landene
Schengenkonvensjonens artikkel 44 omtaler nødvendigheten av å etablere kommunikasjonsforbindelser mellom landene som kan lette samarbeidet mellom politiet og tollvesenet, spesielt i grenseområder. Dette er bakgrunnen for de senere års utvikling i Europa med etablering av digitale nødnett og økt samkjøring av de ulike lands kommunikasjonsløsninger. Som eksempel vises til det pågående arbeidet med å finne tekniske og administrative løsninger for radiokommunikasjon i grenseområdet mellom Nederland, Belgia og Tyskland.
Innenfor Schengensamarbeidet er TETRA- og TETRAPOL-standardene 3
anbefalt som teknologier for nødsamband i medlemslandene. Andre teknologier har så langt ikke vært aktuelle. At TETRA var anbefalt som teknologi i første fase har trolig bidratt til at mange europeiske land har valgt denne teknologien. Det arbeides for å komme frem til hensiktsmessige tekniske løsninger som muliggjør kommunikasjon mellom TETRA og TETRAPOL.
Schengensamarbeidet legger ikke forpliktelser på medlemslandenes konkrete teknologivalg, men det er et siktemål at det norske nødnettet i størst mulig grad skal gi muligheter for kommunikasjon med de øvrige avtalelandenes nødnett. Anskaffelsesregelverket setter imidlertid krav til åpenhet og likebehandling av løsninger som tilfredsstiller kravspesifikasjonen 4
. Kravene fra Schengen vil derfor bli sett i sammenheng med anskaffelsesregelverkets grunnleggende krav til konkurranse og ikke-diskriminering.
Fotnoter
Det varierer fra land til land hvilke nød- og beredskapsbrukere som er med i nettet. Politiet er med i alle nett.
Opplysningene bygger på informasjon fra myndigheter i de respektive land og fra leverandørene.
TETRA (Terrestrial Trunked Radio) er en åpen standard definert av standardiseringsorganet ETSI. Store TETRA-systemer leveres av Nokia, Motorola, OTE S.P.A (tidl. Marconi), Siemens/Rohde&Schwarz og Frequentis. TETRAPOL er en offentlig tilgjengelig spesifikasjon (Public Available Specification- PAS) for et nødsamband fra produsenten EADS Telecom.
Kravspesifikasjonen til det norske nødnettet vil bli teknologinøytral, jf. 5.4.