2 Generelt om rammeavtalens innhold
Rammeavtalen omfatter nye prosjekter som ikke dekkes av tidligere inngåtte overenskomster. Dette er avtaler om felles utnyttelse av grenseoverskridende reservoarer og bygging og drift av olje- og gassrørledninger, herunder rammeavtalen av 1998. Disse avtalene, som er listet opp i vedlegg E til den nye rammeavtalen, skal fortsatt gjelde og vil i utgangspunktet ikke bli berørt av denne.
Nye rørledningsprosjekter som ikke dekkes av rammeavtalen av 1998 vil først og fremst være ilandføringsrørledninger, som for alle praktiske formål er rørledninger for transport av olje eller gass fra norsk sokkel til terminal i Storbritannia. Regimet for tredjepartsadgang til ledig kapasitet i disse rørledningene er en sentral del av den nye rammeavtalen. Tredjepartsadgang til ledig kapasitet i rørledninger skal være i samsvar med gjeldende EU-lovgivning. Prinsippene om rimelighet, ikke-diskriminering, transparens og åpen tilgang skal gjelde.
Rammeavtalen gjelder også felles utnyttelse av reservoarer som strekker seg over sokkelgrensen, og bruk av installasjoner på én side av sokkelgrensen for leting etter eller utvinning av petroleum på den annen side. Slike prosjekter krever tillatelser og godkjennelser fra begge staters regjeringer. Avtalen regulerer derfor fordeling av myndighetskompetanse og fastsetter når det kreves enighet eller at enighet skal søkes oppnådd. Avtalen pålegger partene en utstrakt informasjonsplikt, plikt til å gjennomføre forhåndskonsultasjoner før vedtak fattes og plikt til å ta hensyn til de synspunkter som er reist.
Fordelingen av myndighetskompetansen er basert på at kyststaten har jurisdiksjon over sine sokkelinstallasjoner. Når det gjelder rørledninger må kompetansen i en viss utstrekning fastsettes fra prosjekt til prosjekt. Da dette er en rammeavtale, forutsettes det at det kan være aktuelt å innta spesielle bestemmelser om de enkelte prosjekter i protokoller til rammeavtalen eller i en annen form.
Avtalen inneholder bestemmelser om bindende tvisteløsning.
Det første rørledningsprosjektet som vil bli regulert av den nye rammeavtalen er Langeled Syd, som er den del av Langeled som går fra anlegget på Sleipnerfeltet til Easington i Storbritannia. To nye grenseoverskridende felt, Enoch og Blane, vil også reguleres av avtalen.