5 Vurdering
Petroleumsvirksomheten på norsk sokkel har fortsatt en lang levetid med utstrakt eksport av norsk olje og gass. Storbritannia vil være et sentralt marked for denne eksporten. Med virksomhet på og nær sokkelgrensen ligger forholdene til rette for et bredt og aktivt samarbeid mellom de to staters myndigheter og selskaper. Det er derfor viktig at det etableres et rammeverk som fremmer dette samarbeidet.
Rammeavtalen vil i vesentlig grad lette den administrative behandling av prosjekter som involverer de to staters myndigheter. Den vil skape klarhet i fordelingen av myndighetskompetanse. Dette vil igjen gi industrien større forutsigbarhet i sin planlegging av prosjekter. Det er forventet at dette vil stimulere industrien til utvidet samarbeid over sokkelgrensen og til å finne nye og optimale løsninger for prosjekter. Rammeavtalen vil i vesentlig grad begrense de ressurser som ellers ville medgå til forhandlinger mellom de to staters myndigheter ved iverksettelse av nye samarbeidsprosjekter.
Gjennom avtalen pålegges partene blant annet å legge forholdene til rette for bruk av ledig kapasitet i eksisterende offshore infrastruktur, samt å legge forholdene til rette for felles utnyttelse av grenseoverskridende reservoarer som en enhet. Slik bruk og utnyttelse vil kunne føre til store økonomiske besparelser hos alle involverte aktører.