St.prp. nr. 32 (2004-2005)

Om samtykke til godkjennelse av beslutninger i EØS-komiteen nr. 103/2004 av 9. juli 2004 og nr. 149/2004 av 29. oktober 2004 om innlemmelse i EØS-avtalen av kommisjonsdirektiv 2003/124/EF, kommisjonsdirektiv 2003/125/EF, kommisjonsforordning (EF) nr. 2273/2003 og kommisjonsdirektiv 2004/72/EF til utfylling av markedsmisbruksdirektivet (direktiv 2003/6/EF)

Til innholdsfortegnelse

5 Kommisjonsforordning (EF) nr. 2273/2003 av 22. desember 2003 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/6/EF med hensyn til unntak for tilbakekjøpsprogrammer og stabilisering av finansielle instrumenter

KOMMISJONEN FOR DE EUROPEISKE FELLESSKAP HAR —

under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap,

under henvisning til europaparlaments- og rådsdirektiv 2003/6/EF av 28. januar 2003 om innsidehandel og markedsmanipulasjon (markedsmisbruk) 1

, særlig artikkel 8,

etter å ha innhentet tekniske råd hos Komiteen av europeiske verdipapirtilsyn (CESR) 2

, og

ut fra følgende betraktninger:

  1. I henhold til artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF får forbudene fastsatt i nevnte direktiv ikke anvendelse på handel med egne aksjer i tilbakekjøpsprogrammer eller på stabilisering av et finansielt instrument, forutsatt at handelen foretas i samsvar med gjennomføringstiltak som er vedtatt for dette formål.

  2. Virksomhet i form av handel med egne aksjer i tilbakekjøpsprogrammer og stabilisering av et finansielt instrument som ikke omfattes av unntaket fra forbudene i direktiv 2003/6/EF i henhold til artikkel 8 i nevnte direktiv, skal ikke i seg selv betraktes som markedsmisbruk.

  3. På den annen side omfatter de unntak som innføres ved denne forordning bare atferd som er direkte knyttet til formålet for tilbakekjøps- og stabiliseringsvirksomheten. Atferd som ikke er direkte knyttet til formålet for tilbakekjøps- og stabiliseringsvirksomheten skal derfor betraktes som enhver annen virksomhet som omfattes av direktiv 2003/6/EF, og kan omfattes av administrative tiltak eller sanksjoner dersom vedkommende myndighet fastslår at vedkommende virksomhet skal betraktes som markedsmisbruk.

  4. Med hensyn til handel med egne aksjer i tilbakekjøpsprogrammer skal bestemmelsene i denne forordning ikke berøre anvendelsen av rådsdirektiv 77/91/EØF om samordning av de garantier som kreves i medlemsstatene av selskaper som definert i traktatens artikkel 58 annet ledd for å verne selskapsdeltakeres og tredjemanns interesser når det gjelder stiftelsen av åpne aksjeselskaper og sikring og endring av deres kapital, med det formål å gjøre slike garantier likeverdige 3

    .

  5. Tillatt tilbakekjøpsvirksomhet som omfattes av unntaket fra forbudet i direktiv 2003/6/EF omfatter utstedere med behov for en mulighet til å redusere sin kapital, oppfylle forpliktelser i forbindelse med finansielle gjeldsinstrumenter som kan konverteres til egenkapitalinstrumenter, og oppfylle forpliktelser i forbindelse med tildeling av aksjer til arbeidstakere.

  6. Innsyn og åpenhet er en forutsetning for å forebygge markedsmisbruk. For dette formål kan medlemsstatene offisielt innføre ordninger som skal anvendes for offentliggjøring av opplysninger som kreves offentliggjort i henhold til denne forordning.

  7. Utstedere som har vedtatt tilbakekjøpsprogrammer skal underrette vedkommende myndighet og, når det kreves, offentligheten.

  8. Handel med egne aksjer i tilbakekjøpsprogrammer kan skje med avledede finansielle instrumenter.

  9. For å hindre markedsmisbruk skal den daglige handel med egne aksjer i tilbakekjøpsprogrammer begrenses. En viss fleksibilitet er imidlertid nødvendig for å reagere på visse markedsforhold, for eksempel et lavt nivå av transaksjoner.

  10. Det må tas særlig hensyn til salg av egne aksjer under et tilbakekjøpsprogram, til muligheten for at det finnes lukkede tidsrom der transaksjoner er forbudt, og til den kjensgjerning at en utsteder kan ha berettiget grunn til å utsette offentliggjøring av innsideinformasjon.

  11. Stabiliseringstransaksjoner virker først og fremst som støtte for prisen på et tilbud av relevante verdipapirer i et begrenset tidsrom dersom verdipapirene kommer under salgspress, idet de letter salgspresset som skapes av kortsiktige investorer og opprettholder et ordnet marked for de relevante verdipapirene. Dette er i de investorers interesse som har tegnet eller kjøpt de relevante verdipapirer i forbindelse med en vesentlig spredning, samt i utstedernes interesse. På denne måten kan stabilisering bidra til å skape større tillit til finansmarkedene blant investorer og utstedere.

  12. Stabiliseringsvirksomhet kan gjennomføres enten på eller utenfor et regulert marked og ved hjelp av andre finansielle instrumenter enn de som er opptatt eller skal opptas til omsetning på det regulerte marked, noe som kan påvirke prisen på det instrument som er opptatt eller skal opptas til omsetning på et regulert marked.

  13. Relevante verdipapirer skal omfatte finansielle instrumenter som kan omsettes etter en innledende periode fordi de i hovedsak er identiske, selv om de fra begynnelsen av medfører ulike rettigheter med hensyn til utbytte eller utbetaling av renter.

  14. I forbindelse med stabilisering skal blokkhandel ikke anses som vesentlig spredning av relevante verdipapirer fordi de er rent private transaksjoner.

  15. Når medlemsstatene i forbindelse med en innledende offentlig tegningsinnbydelse tillater omsetning før den offentlige omsetning på et regulert marked innledes, omfatter tillatelsen slike transaksjoner som er inngått før utstedelsen («when issued trading»).

  16. Markedsintegriteten krever at utstedere eller andre enheter som foretar stabilisering, uansett om de handler for utsteders regning eller ikke, sikrer at stabiliseringsvirksomheten offentliggjøres på egnet måte. De metoder som anvendes for å offentliggjøre slike opplysninger på egnet måte bør være effektive og kan ta hensyn til markedspraksis som er godkjent av vedkommende myndigheter.

  17. Det bør innføres en egnet samordning mellom alle investeringsforetak og kredittinstitusjoner som gjennomfører stabilisering. Under stabiliseringen skal ett investeringsforetak eller én kredittinstitusjon fungere som informasjonssenter i forbindelse med vedkommende myndighets rett til å gripe inn i hver av de berørte medlemsstater.

  18. For å unngå forvirring blant markedsdeltakerne bør stabiliseringsvirksomhet gjennomføres idet det tas hensyn til markedsforholdene og salgsprisen for de relevante verdipapirene, og for å redusere markedspåvirkningen bør det gjennomføres transaksjoner for å avvikle posisjoner som er oppstått som følge av stabiliseringsvirksomheten, idet det tas hensyn til rådende markedsforhold.

  19. Overtildelingsbestemmelser og overtildelingsopsjoner («greenshoe options») er nært knyttet til stabilisering, idet de skaper ressurser og sikring for stabiliseringsvirksomheten.

  20. Særlig oppmerksomhet bør rettes mot et investeringsforetaks eller en kredittinstitusjons anvendelse av en overtildelingsbestemmelse med sikte på stabilisering når den fører til en posisjon som ikke omfattes av overtildelingsopsjonen.

  21. Tiltakene fastsatt i denne forordning er i samsvar med uttalelse fra Den europeiske verdipapirkomité —

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Kapittel I

Definisjoner

Artikkel 1

Formål

I denne forordning fastsettes de vilkår som tilbakekjøpsprogrammer og stabilisering av finansielle instrumenter skal oppfylle for å omfattes av unntaket i artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF.

Artikkel 2

Definisjoner

For denne forordnings formål skal følgende definisjoner gjelde i tillegg til de som er fastsatt i direktiv 2003/6/EF. I denne forordning menes med:

  1. «investeringsforetak», enhver juridisk person som definert i artikkel 1 nr. 2 i rådsdirektiv 93/22/EØF 4

    ,

  2. «kredittinstitusjon», en juridisk person som definert i artikkel 1 nr. 1 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/12/EF 5

    ,

  3. «tilbakekjøpsprogrammer», handel med egne aksjer i samsvar med artikkel 19 til 24 i rådsdirektiv 77/91/EØF,

  4. «tidsbestemt tilbakekjøpsprogram», et tilbakekjøpsprogram der datoer for og mengden av verdipapirer som skal omsettes i løpet av programmet, fastsettes på det tidspunkt tilbakekjøpsprogrammet offentliggjøres,

  5. «offentliggjøring på egnet måte», offentliggjøring i samsvar med framgangsmåten i artikkel 102 nr. 1 og artikkel 103 i europaparlaments- og rådsdirektiv 2001/34/EF 6

    ,

  6. «relevante verdipapirer», omsettelige verdipapirer som definert i direktiv 93/22/EØF, som opptas til omsetning på et regulert marked eller som det er søkt om opptak til omsetning på et regulert marked for, og som er gjenstand for en vesentlig spredning,

  7. «stabilisering», investeringsforetaks eller kredittinstitusjoners kjøp av eller tilbud om å kjøpe relevante verdipapirer, eller en transaksjon med relaterte instrumenter som kan sidestilles med verdipapirer, i forbindelse med en vesentlig spredning av slike relevante verdipapirer utelukkende for å støtte markedsprisen for disse relevante verdipapirene i et på forhånd fastsatt tidsrom på grunn av et salgspress mot slike verdipapirer,

  8. «relaterte instrumenter», følgende finansielle instrumenter (herunder slike som ikke er opptatt til omsetning på et regulert marked, eller som det ikke er søkt om opptak til omsetning på et slikt marked for, forutsatt at de berørte vedkommende myndigheter har godkjent standarder for åpenhet i transaksjoner med slike finansielle instrumenter):

    1. kontrakter om eller rettigheter til å tegne, erverve eller selge relevante verdipapirer,

    2. finansielle derivater basert på relevante verdipapirer,

    3. når de relevante verdipapirene er konvertible eller ombyttelige gjeldsinstrumenter, de verdipapirer som slike konvertible eller ombyttelige gjeldsinstrumenter kan konverteres til eller byttes med,

    4. instrumenter utstedt eller garantert av utsteder av eller garantist for de relevante verdipapirer og hvis markedspris sannsynligvis vil ha betydelig innflytelse på prisen for de relevante verdipapirer, eller omvendt,

    5. når de relevante verdipapirer er verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, de aksjer som representeres av disse verdipapirene (og alle andre verdipapirer som tilsvarer disse aksjene).

  9. «vesentlig spredning», en innledende eller annen gangs tegningsinnbydelse for relevante verdipapirer, som er offentliggjort og som atskiller seg fra vanlig handel både med hensyn til verdien av verdipapirene som tilbys og salgsmetodene som anvendes,

  10. «tilbyder», foregående eier eller utsteder av de relevante verdipapirene,

  11. «tildeling», den prosess eller de prosesser som ligger til grunn for fastsettelsen av antall relevante verdipapirer som skal mottas av investorer som tidligere har tegnet dem eller søkt om dem,

  12. «tilleggsstabilisering», investeringsforetaks eller kredittinstitusjoners anvendelse av en overtildelingsbestemmelse eller overtildelingsopsjon i forbindelse med en vesentlig spredning av relevante verdipapirer, utelukkende for å lette stabiliseringsvirksomheten,

  13. «overtildelingsbestemmelse», en bestemmelse i en fulltegningsgarantiavtale eller hovedtilretteleggeravtale som tillater tegning eller tilbud om kjøp av et større antall relevante verdipapirer enn det opprinnelige tilbudet,

  14. «overtildelingsopsjon», en opsjon som tilbyderen gir investeringsforetak eller kredittinstitusjoner som er involvert i tilbudet, der formålet er å dekke overtildeling, og som innebærer at slike foretak eller institusjoner kan kjøpe inntil et visst antall relevante verdipapirer til tilbudspris i et visst tidsrom etter tilbudet om de relevante verdipapirer.

Kapittel II

Tilbakekjøpsprogrammer

Artikkel 3

Tilbakekjøpsprogrammenes formål

For å omfattes av unntaket i artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF, må et tilbakekjøpsprogram være i samsvar med artikkel 4, 5 og 6 i denne forordning, og det eneste formålet for tilbakekjøpsprogrammet skal være å redusere en utsteders kapital (i verdi eller i antall aksjer) eller å oppfylle forpliktelser som følge av:

  1. finansielle gjeldsinstrumenter som kan konverteres til egenkapitalinstrumenter,

  2. aksjeopsjonsprogrammer for arbeidstakere eller andre tildelinger av aksjer til arbeidstakere hos utsteder eller et tilknyttet selskap.

Artikkel 4

Vilkår for tilbakekjøpsprogrammer og offentliggjøring

  1. Tilbakekjøpsprogrammet må oppfylle vilkårene i artikkel 19 nr. 1 i direktiv 77/91/EØF.

  2. Før handelen innledes må fullstendige opplysninger om programmet som er godkjent i samsvar med artikkel 19 nr. 1 i direktiv 77/91/EØF, offentliggjøres på egnet måte i de medlemsstater der en utsteder har søkt om å få sine aksjer opptatt til omsetning på et regulert marked.

    Disse opplysningene skal omfatte programmets formål som nevnt i artikkel 3, det høyeste vederlag, det høyeste antall aksjer som kan erverves, og varigheten av det tidsrom tillatelsen for programmet er gitt for.

    Senere endringer i programmet skal offentliggjøres på egnet måte i medlemsstatene.

  3. Utsteder skal ha innført ordninger som sikrer at vedkommende oppfyller rapporteringsplikten for handelen overfor vedkommende myndighet for det regulerte marked der aksjene er opptatt til omsetning. Disse ordningene skal registrere alle transaksjoner knyttet til tilbakekjøpsprogrammer, herunder opplysningene angitt i artikkel 20 nr. 1 i direktiv 93/22/EØF.

  4. Utsteder skal offentliggjøre opplysninger om alle transaksjoner nevnt i nr. 3 senest ved avslutningen av den sjuende handelsdag etter den dato transaksjonene ble gjennomført.

Artikkel 5

Handelsvilkår

  1. Med hensyn til priser skal utsteder ved handel gjennomført i forbindelse med et tilbakekjøpsprogram ikke kjøpe aksjer til en pris som overstiger den høyeste pris på den siste uavhengige handel og det høyeste foreliggende uavhengige tilbud på omsetningsstedene der handelen gjennomføres.

    Dersom omsetningsstedet ikke er et regulert marked, skal prisen på den siste uavhengige handel eller det høyeste foreliggende uavhengige tilbud være prisen på det regulerte marked i den medlemsstat der handelen gjennomføres.

    Når utsteder gjennomfører handelen med egne aksjer gjennom finansielle derivativer, skal innløsingsprisen på de finansielle derivatene ikke overstige den høyeste pris ved siste uavhengige handel og det høyeste foreliggende uavhengige tilbudet.

  2. Med hensyn til mengde skal utsteder ikke på en enkelt dag kjøpe mer enn 25 % av den gjennomsnittlige daglige aksjemengde på det regulerte marked der handelen gjennomføres.

    Den gjennomsnittlige daglige mengde skal bygge på den gjennomsnittlige daglige mengde som er omsatt i måneden før den måned vedkommende program offentliggjøres, og fastsettes på grunnlag av denne for den godkjente programperioden.

    Når programmet ikke viser til denne mengden, skal den gjennomsnittlige daglige mengde bygge på den gjennomsnittlige daglige mengde som er omsatt i løpet av de siste 20 handelsdager før den dato handelen gjennomføres.

  3. Med hensyn til nr. 2 kan utstedere i tilfeller med svært lav likviditet på det relevante marked overskride grensen på 25 %, forutsatt at følgende vilkår er oppfylt:

    1. utsteder underretter på forhånd vedkommende myndighet for det relevante marked om sine planer om å avvike fra grensen på 25 %,

    2. utsteder offentliggjør på egnet måte at det kan bli et avvik fra grensen på 25 %,

    3. utsteder overskrider ikke 50 % av den gjennomsnittlige daglige mengde.

Artikkel 6

Begrensninger

  1. For å omfattes av unntaket i artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF skal utsteder ikke, i løpet av sin deltakelse i et tilbakekjøpsprogram, delta i følgende handel:

    1. salg av egne aksjer så lenge programmet varer,

    2. handel i et tidsrom som i henhold til lovgivningen i den medlemsstat der handelen gjennomføres, er en lukket periode,

    3. handel når utsteder har besluttet å utsette offentliggjøring av innsideinformasjon i samsvar med artikkel 6 nr. 2 i direktiv 2003/6/EF.

  2. Nr. 1 bokstav a) får ikke anvendelse dersom utsteder er et investeringsforetak eller en kredittinstitusjon som har innført effektive informasjonsbarrierer («kinesiske murer») under vedkommende myndighets tilsyn, mellom de som har ansvar for behandling av innsideinformasjon direkte eller indirekte knyttet til utsteder og de som har ansvar for beslutninger knyttet til handel med egne aksjer (herunder handel med egne aksjer på vegne av kunder), når det handles med egne aksjer på grunnlag av slike beslutninger.

    Nr. 1 bokstav b) og c) får ikke anvendelse dersom utsteder er et investeringsforetak eller en kredittinstitusjon som har innført effektive informasjonsbarrierer («kinesiske murer») under vedkommende myndighets tilsyn, mellom de som har ansvar for behandling av innsideinformasjon direkte eller indirekte knyttet til utsteder (herunder beslutninger om handel under tilbakekjøpsprogrammet) og de som har ansvar for handel med egne aksjer på vegne av kunder, når det handles med egne aksjer på vegne av disse kundene.

  3. Nr. 1 får ikke anvendelse dersom:

    1. utsteder har innført et tidsbestemt tilbakekjøpsprogram, eller

    2. tilbakekjøpsprogrammet forvaltes av et investeringsforetak eller en kredittinstitusjon som treffer sine handelsbeslutninger knyttet til utsteders aksjer uavhengig av og uten innflytelse fra utsteder med hensyn til kjøpstidspunktet.

Kapittel III

Stabilisering av et finansielt instrument

Artikkel 7

Vilkår for stabilisering

For å omfattes av unntaket i artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF må stabilisering av et finansielt instrument gjennomføres i samsvar med artikkel 8, 9 og 10 i denne forordning.

Artikkel 8

Tidsbestemte vilkår for stabilisering

  1. Stabilisering skal bare gjennomføres i et begrenset tidsrom.

  2. Når det gjelder aksjer og andre verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, skal tidsrommet nevnt i nr. 1, ved offentliggjøring av et innledende tilbud, begynne på den dato omsetningen av de relevante verdipapirene på det regulerte marked innledes, og avsluttes senest 30 kalenderdager senere.

    Dersom det offentliggjorte innledende tilbudet finner sted i en medlemsstat som tillater omsetning før omsetning på et regulert marked innledes, skal tidsrommet nevnt i nr. 1 begynne på den dato den endelige prisen på de relevante verdipapirene offentliggjøres på egnet måte, og avsluttes senest 30 kalenderdager etter, forutsatt at slik omsetning skjer i samsvar med eventuelle regler for det regulerte marked der de relevante verdipapirene skal opptas til omsetning, herunder eventuelle regler for offentliggjøring og rapportering.

  3. Når det gjelder aksjer og andre verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, skal tidsrommet nevnt i nr. 1, ved annen gangs tegningsinnbydelse, begynne på den dato endelig pris for de relevante verdipapirene offentliggjøres på egnet måte, og avsluttes senest 30 kalenderdager etter dagen for tildeling.

  4. Når det gjelder obligasjoner og andre typer gjeldsinstrumenter (som ikke kan konverteres eller byttes inn i aksjer eller andre verdipapirer som kan sidestilles med aksjer), skal tidsrommet nevnt i nr. 1 begynne på den dato vilkårene for tilbudet av de relevante verdipapirene offentliggjøres på egnet måte (dvs. den dag den tilbudte renten i forhold til referanseverdien offentliggjøres), og skal avsluttes, etter det som kommer først, enten senest 30 kalenderdager etter den dato utsteder av instrumentene mottok proveny for utstedelsen, eller senest 60 kalenderdager etter tildelingen av de relevante verdipapirene.

  5. Når det gjelder gjeldsinstrumenter som kan konverteres eller byttes inn i aksjer eller andre verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, skal tidsrommet nevnt i nr. 1 begynne på den dato de endelige vilkår for tilbudet av de relevante verdipapirene offentliggjøres på egnet måte, og skal avsluttes, etter det som kommer først, enten senest 30 kalenderdager etter den dato utsteder av instrumentene mottok proveny for utstedelsen, eller senest 60 kalenderdager etter tildelingen av de relevante verdipapirene.

Artikkel 9

Vilkår for offentliggjøring og rapportering av stabilisering

  1. Før tilbudsperioden for de relevante verdipapirene skal utstedere, tilbydere eller foretak som gjennomfører stabilisering, uansett om de handler på vegne av disse personene eller ei, offentliggjøre følgende opplysninger på egnet måte:

    1. den kjensgjerning at stabilisering kan bli gjennomført, at det ikke er sikkert at den vil bli gjennomført, og at den kan stanses på et hvilket som helst tidspunkt,

    2. den kjensgjerning at stabiliseringstransaksjoner har som formål å støtte markedsprisen for de relevante verdipapirene,

    3. begynnelsen og slutten på det tidsrom stabilisering kan finne sted,

    4. stabiliseringslederens identitet, med mindre denne ikke er kjent på det tidspunkt offentliggjøringen skjer; i så fall må den offentliggjøres før stabiliseringsvirksomheten begynner,

    5. forekomst og største omfang av eventuelle overtildelingsbestemmelser eller overtildelingsopsjoner, varigheten av slike overtildelingsopsjoner, samt eventuelle vilkår for bruk av overtildelingsbestemmelsene eller overtildelingsopsjonene.

Anvendelsen av bestemmelsene i dette nr. skal, for tilbud som faller inn under anvendelsesområdet for gjennomføringstiltakene for direktiv 2004/ . . ./EF (prospektdirektivet), oppheves fra den dato disse tiltak iverksettes.

  1. Med forbehold for artikkel 12 nr. 1 bokstav c) i direktiv 2003/6/EF, skal opplysningene om alle stabiliseringstransaksjoner meddeles av utstedere, tilbydere eller enheter som gjennomfører stabiliseringen, uansett om de handler på vegne av slike personer eller ikke, til vedkommende myndighet for det relevante marked, senest ved avslutningen av den sjuende handelsdag etter den dato slike transaksjoner ble gjennomført.

  2. Innen en uke etter avslutningen av stabiliseringsperioden skal følgende opplysninger offentliggjøres på egnet måte av utstedere, tilbydere eller enheter som gjennomfører stabiliseringen, uansett om de handler på vegne av slike personer eller ikke:

    1. om stabiliseringen ble gjennomført eller ikke,

    2. den dato stabiliseringen begynte,

    3. den dato stabilisering sist ble gjennomført,

    4. det prisintervall stabiliseringen ble gjennomført innenfor, for hver av datoene stabiliseringstransaksjonene ble gjennomført.

  3. Utstedere, tilbydere eller enheter som gjennomfører stabiliseringen må, uansett om de handler på vegne av slike personer eller ikke, registrere hver stabiliseringsordre eller -transaksjon med, som et minstekrav, opplysningene nevnt i artikkel 20 nr. 1 i direktiv 93/22/EØF utvidet til å omfatte finansielle instrumenter som ikke er opptatt til eller vil bli opptatt til omsetning på det regulerte marked.

  4. Når flere investeringsforetak eller kredittinstitusjoner gjennomfører stabilisering, enten det skjer på vegne av utsteder eller tilbyder, skal en av disse personene fungere som informasjonssenter for eventuelle forespørsler fra vedkommende myndighet for det regulerte marked som de relevante verdipapirene er opptatt til omsetning på.

Artikkel 10

Særlige prisvilkår

  1. Ved et tilbud om aksjer eller andre verdipapirer som kan sidestilles med aksjer, skal stabilisering av de relevante verdipapirene ikke under noen omstendighet gjennomføres over salgsprisen.

  2. Ved et tilbud om gjeldsinstrumenter som kan konverteres til eller byttes inn i instrumenter som nevnt i nr. 1, skal stabilisering av disse instrumentene under ingen omstendighet gjennomføres over markedspris for disse instrumentene på det tidspunkt de endelige vilkår for det nye tilbudet offentliggjøres.

Artikkel 11

Vilkår for tilleggsstabilisering

For å omfattes av unntaket i artikkel 8 i direktiv 2003/6/EF, må tilleggsstabilisering gjennomføres i samsvar med artikkel 9 i denne forordning og med følgende:

  1. relevante verdipapirer kan overtildeles bare i tegningsperioden og til salgsprisen,

  2. en posisjon som følger av at et investeringsforetak eller en kredittinstitusjon som ikke omfattes av en overtildelingsopsjon, anvender en overtildelingsbestemmelse, skal ikke overstige 5 % av det opprinnelige tilbudet,

  3. overtildelingsopsjonen kan bare anvendes av innehaverne av en slik opsjon når de relevante verdipapirene er blitt overtildelt,

  4. overtildelingsopsjonen skal utgjøre høyst 15 % av det opprinnelige tilbudet,

  5. varigheten av overtildelingsopsjonen skal være den samme som stabiliseringsperioden angitt i artikkel 8,

  6. varigheten av overtildelingsopsjonen skal offentliggjøres så snart som mulig, sammen med alle vesentlige opplysninger, herunder særlig dato for gjennomføringen og de relevante verdipapirenes antall og art.

Kapittel IV

Sluttbestemmelser

Artikkel 12

Ikrafttredelse

Denne forordning trer i kraft i medlemsstatene den dag den kunngjøres i Den europeiske unions tidende.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater.

Utferdiget i Brussel, 22. desember 2003.

For Kommisjonen

Frederik BOLKESTEIN

Medlem av Kommisjonen

Fotnoter

1.

EFT L 96 av 12.4.2003, s. 16.

2.

CESR er opprettet ved kommisjonsbeslutning 2001/527/EF (EFT L 191 av 13.7.2001, s. 43).

3.

EFT L 26 av 31.1.1977, s. 1.

4.

EFT L 141 av 11.6.1993, s. 27.

5.

EFT L 126 av 26.5.2000, s. 1.

6.

EFT L 184 av 6.7.2001, s. 1.

Til forsiden