3 Særlig om forhandlingene
Nordisk sosialpolitisk komité besluttet høsten 2000 å nedsette en arbeidsgruppe sammensatt av representanter fra fagdepartementene i de nordiske land. Arbeidsgruppen fikk som mandat å foreta en gjennomgang av konvensjonen fra 1992, på bakgrunn av de endringer som har skjedd i de nordiske landene, i EU-retten og i EØS-avtalen på området for koordinering av trygderettigheter.
Kontorsjef Poul Vorre, Socialministeriet, Danmark, har vært formann for gruppen, og tidligere departementsråd Håkan Martin Rahm, Socialdepartementet, Sverige, har vært gruppens sekretær.
Arbeidsgruppen konstaterte at det på bakgrunn av de endringer som har skjedd i de nordiske trygdeordningene, ikke kunne anses som absolutt nødvendig å revidere konvensjonen, da det fortsatt ville være koordineringsreglene i forordning (EØF) nr. 1408/71 som kom til direkte anvendelse i de aller fleste konkrete tilfeller.
Når det gjaldt spørsmålet om en revisjon av konvensjonen på bakgrunn av endringene i rettstilstanden innen EU/EØS-retten, fant arbeidsgruppen at situasjonen var delvis annerledes. Arbeidsgruppen pekte her blant annet på avgjørelser i EF-domstolen som i realiteten innebar en omklassifisering av visse ytelser som var regulert i konvensjonen og også en utvidelse av forordningens materielle anvendelsområde, spesielt på familieytelsesområdet. Dette har gjort at koblingen mellom gjeldende konvensjon og forordningen ikke lenger er helt klar.
Arbeidsgruppen avga rapport 27. november 2001 der den foreslo at det inngås en ny nordisk konvensjon om trygd. Hovedgrunnen til dette var den utviklingen som har skjedd i EU/EØS-retten, og da særlig ut fra ønsket om å unngå at konvensjonen i fremtiden skal risikere å komme i konflikt med anvendelsen av forordning (EØF) nr. 1408/71.
Etter at arbeidsgruppens forslag var lagt frem, tok den nordiske sosialforsikringsgruppen opp spørsmålet om forholdet til den nye forordningen som trådte i kraft i 2003, og som innebærer at bestemmelsene i forordning (EØF) nr. 1408/71 kommer til anvendelse på en utvidet personkrets (tredjelandsborgere).
For å tilpasse den nye konvensjonen til de nye EU-reglene, kom sosialforsikringsgruppen til at det var nødvendig å foreta visse endringer i det opprinnelige konvensjonsforslaget, slik at tredjelandsborgere så langt mulig likebehandles med nordiske statsborgere. Dette for å unngå at man innen Norden skal få ulike regelsett å forholde seg til og også for å unngå å komme i konflikt med EUs trygdekoordineringsregler. Danmark har tatt forbehold mot likebehandling av tredjelandsborgere også i denne sammenhengen, noe som betyr at tredjelandsborgere i Danmark vil ha mer begrensede rettigheter med hensyn til opptjening og eksport av visse ytelser (grunnpensjon, familieytelser, arbeidsledighetstrygd). Det danske forbeholdet fremgår av vedlegg til konvensjonen.
Det reviderte forslaget til ny nordisk konvensjon ble godkjent av Nordisk Sosialpolitisk Komité i april 2003.