3 Det langsiktige kapitalbehovet i Statkorn-gruppen
Det nøyaktige behovet for kapital ved en videre integrasjon vil variere med den fremtidige verdiutviklingen på havbruksvirksomheter samt omfanget av den eller de virksomheter man ønsker et forpliktende samarbeid med enten gjennom fusjon eller på andre måter. Konsulentene anslår i utgangspunktet et samlet kapitalbehov på kort og lang sikt knyttet til integrasjon på i overkant av 5 mrd. kr. Beløpet er beregningsteknisk basert på oppkjøp. Konsulentene anbefaler rundt 40% egenkapitalfinansiering ved å integrere i havbruksnæringen, en bransje som til dels har markedsmessige store variasjoner.
Statens konsulenter anbefaler at Statkorn-gruppen må integrere raskt og tungt for å lykkes med sine strategiplaner. Det uttales at man bør ta mål av seg å bli en av verdens 5. største oppdrettsselskaper om man skal lykkes. Statens konsulenter påpeker at strategien må involvere fusjon eller oppkjøp av et av de ti største norske oppdrettsselskapene. I tillegg påpeker konsulentene at det også må foreligge klare strategier ut i verdikjeden (nedstrømsaktiviteter), strategier for grader av bearbeiding, opplegg for salg, markedsføring, transport samt eksport. Mulige engasjementer med andre oppdrettsarter enn rødfisk bør også vurderes i integrasjonsprosessen. Dette er forhold som er analysert både av selskapet og av statens konsulenter.
Konsulentene beregner at ovennevnte strategi vil tilsvare et framtidig samlet produksjonsvolum fordelt på de ulike land med om lag 90 000 tonn (rund vekt) på årsbasis. Verdens største produsent, Nutreco, anslås til sammenligning å produsere 150 000 tonn (rund vekt) i 2000. Etter kjøp av virksomheter i Chile og Canada, vil Statkorn-gruppen besitte oppdrettsanlegg med en produksjon i inneværende år på vel 30 000 tonn (rundt vekt). Et produksjonsvolum på 60 000 tonn utgjør vel 10% av Norges produksjon av laks og ørret. Når det gjelder videre integrasjon påpeker konsulentene viktigheten av å være tilstede i alle oppdrettslandene samtidig.
I lys av den konkrete situasjonen og de muligheter som eksisterer for å skaffe seg en eller flere norske industrielle partnere innen havbruk, er det konsulentselskapene klare oppfatning og råd at det etter Lov om allmennaksjeselskaper § 10-14 utstedes en emisjonsfullmakt til styret slik at styret kan benytte aksjer som betalingsmiddel ved videre integrasjon.
Regjeringen støtter de anbefalinger som er gitt om at den videre integrasjon mot oppdrettsleddet bør finansieres ved at generalforsamlingen i selskapet gir styret en emisjonsfullmakt. Etter loven kan slik emisjonsfullmakt gis for inntil 2 år av gangen. Utstedelse av slik emisjonsfullmakt er relativt vanlig i bruk blant større ASA-selskap i Norge. Fullmakt vil gi styret mulighet til å benytte aksjer som betalingsmiddel i den videre integrasjon. Mulige langsiktige industrielle samarbeidspartnere vil sannsynligvis foretrekke oppgjør i aksjer i stedet for kontanter.
Det foreligger i dag ingen konkrete avtaler om en videre integrasjon utover virksomheter som er ervervet i Chile og som er i ferd med å bli ervervet i Canada. Selskapets styre vil senere legge frem konkrete forslag for generalforsamlingen om den videre integrasjon. Det er for tidlig å gå inn på slike vedtak allerede på ekstraordinær generalforsamling 20. oktober. Regjeringen ber Stortinget om fullmakt til etter Lov om allmennaksjeselskaper om å kunne avgi stemmegivning for utstedelse av emisjonsfullmakt på en senere generalforsamling i selskapet.
Når det gjelder tempoplan for videre integrasjon uttaler konsulentene følgende:
«Som beskrevet over mener vi at integrasjonsstrategien bør gjennomføres rask. Vi mener således at et oppkjøp av, eller fusjon med, et norsk oppdrettsselskap bør være gjennomført i løpet av inneværende år, senest i løpet av første kvartal 2001. Som følge av dette mener vi at det bør tas sikte på å gjennomføre en børsnotering av «Statkorn Aqua» i løpet av første halvår 2001.»
Regjeringen viser til brev av 4. oktober der det går fram at styret i sitt videre arbeid vil legge stor vekt på de synspunkter som fremkommer i rapporten fra statens konsulenter, og vil komme tilbake til eierne med sine anbefalinger så raskt en forsvarlig saksbehandling i henhold til bestemmelsene i allemennaksjeloven og arbeidsmiljøloven tillater det.
Restrukturering av dagens Statkorn-gruppe
De nye strategiene til Statkorn-gruppen på havbruksnæringen innebærer en omfattende restrukturering av konsernet. Navnevalg for et slikt konsern må være i tråd med firmalovens krav. Det vil trolig ikke være hensiktsmessig at Statkorn-navnet videreføres.
Dagens Statkorn-gruppe er spredt på mange ulike områder som ikke nødvendigvis har direkte sammenheng med hverandre utover at de har til felles å bidra til en samlet matproduksjon. Tidligere var selskaper langt oftere organisert som konglomerater, mens det i dag i større grad satses på å rendyrke kjernevirksomhet.
Statens konsulenter tilrår en fisjonering av dagens Statkorn-gruppe slik at de havbruksrelaterte virksomhetene samles i ett selskap som børsnoteres for seg. Konsulentene mener at en slik rendyrking av aktivitetene vil gi en samlet høyere verdi av selskapet. Likviditet i aksjen gjennom børsnotering vil sikre at ulike former for rabatter ved aksjesalg, som vanligvis må gis i gråmarkedet, unngås. Aksjer i et slikt selskap vil trolig være mer attraktive som betalingsmiddel ved integrering mot oppdrettsnæringen enn aksjer i et konsern med dagens struktur. Konsulentene vurderer at potensielle partnere innen havbrukssektoren i utgangspunktet ikke ønsker å eksponere seg mot øvrig virksomhet i dagens Statkorn-gruppe.
På dette punkt er det på basis av konsulentens råd mye som taler for at dagens Statkorn-gruppe bør fisjoneres. Før aksjonærene kan ta endelige standpunkt til saken ved stemmegivning på generalforsamling, må en utrede dette spørsmålet juridisk og økonomisk grundigere i selskapet samt avvente de vedtak de selskapsrettslige organene gjør. Departementet ber Stortinget om fullmakt til å kunne ta standpunkt til restruktureringsspørsmål samt avgi stemmegivning om dette på en senere generalforsamling i selskapet.
Staten, som hovedaksjonær, har i forbindelse med videre forvaltning av statens eierinteresser i Statkorn Holding ASA behov for ekstern rådgivning av finansiell og juridisk karakter. Departementet legger til grunn at allerede påløpte samt fremtidige driftsutgifter på statens hånd knyttet til den statlige forretningsdriften bevilges særskilt under kap 1170 post 21, spesielle driftsutgifter, med 10 mill kr. Det foreslås at posten tilføyes stikkordet «kan overføres».