5 Nasjonalt eierskap i en av landets fremtidsnæringer
Norge er verdens største og ledende oppdrettsnasjon foran Chile, Canada og Skottland når det gjelder rødfisk. Havbruksnæringen i Norge synes klart å være en av landets fremtidsnæringer for eksport og verdiskaping sammen med olje- og gassektoren.
Etter salget av Hydro Seafood mener Regjeringen at det vil være viktig å legge til rette for et tilstrekkelig nasjonalt eierskap i en av landets viktigste fremtidsnæringer. En gjennomføring av de selskapsplaner som foreligger i Statkorn-gruppen innebærer at det fremtidige konsernet vil bli et globalt integrert fiskefôr- og havbrukskonsern. Et slikt konsern vil etter Regjeringens vurdering kunne fremstå som et mulig redskap for å sikre nasjonalt eierskap i en fremtidig havbruksnæring, og fremstå som et «lokomotiv» for øvrig nasjonal virksomhet i bransjen. Det vil i en slik forbindelse være naturlig at staten vurderer sitt eierengasjement nøye.
Konsulentselskap har analysert disse problemstillingene og oppsummerer med følgende:
..«Som et børsnotert selskap, som bør ha fleksibilitet til å foreta ytterligere strategiske transaksjoner med oppgjør i aksjer, mener vi . . . at det vil være unaturlig med en fastsatt nedre grense for statlig eierskap på 51%, da dette vil kunne være til hinder for å sikre ytterligere strategisk vekst. Etter vår vurdering ble dette stortingsvedtaket fattet på et grunnlag som omfattet en annen selskapsstrategi enn det som nå er tilfelle, og vi mener således at det i forbindelse med en børsnotering av «Statkorn Aqua» bør åpnes for at Staten kan redusere sin eierandel i «Statkorn Aqua», gjennom aksjesalg eller gjennom utvanning ved kjøp av selskaper med oppgjør i aksjer, til under 51%.»
...«En statlig eierandel under 51% vil kunne redusere denne usikkerheten (statlig eierskap) betraktelig. Samtidig mener vi at det vil være et viktig poeng å opprettholde et statlig eierskap på over 331/3%, både for å ivareta en viss stabilitet på eiersiden og for å ivareta regjeringens fokus på «nasjonalt eierskap», med statlig og privat kapital som partnere i oppdrettsnæringen. Vi tror dette vil kunne oppfattes positivt i markedet».
Regjeringen mener at statens eierskap i et fremtidig integrert havbrukskonsern som både er nasjonalt og internasjonalt rettet, skal være forretningsmessig, langsiktig og stabilt basert på en permanent eierposisjon på minimum 34% i det børsnoterte selskapet. For å få frem de underliggende verdiene i selskapet, er det helt avgjørende at aksjen er likvid og noteres så raskt som mulig ved Oslo Børs. I tillegg til statens kapital er det ønskelig med langsiktig privatindustriell kapital som til sammen kan utgjøre nasjonal flertallskontroll i et fremtidsrettet integrert havbrukskonsern. Statlig aksjeeie basert på 34% bør suppleres med aksjonæravtaler med langsiktig privatindustriell kapital.
I tråd med dette foreslår Regjeringen at statens eierandel kan reduseres fra dagens 80% ned mot 34%. Den foreslåtte emisjonsfullmakten skal nyttes for å redusere statens eierposisjon som er påkrevet i forbindelse med videre integrasjon. Det kan være aktuelt å benytte emisjonsfullmakten i kombinasjon med et direkte statlig nedsalg ned mot 34% i forbindelse med selve børsintroduksjonen eller noe senere over børs. Regjeringen ser det ønskelig å redusere statens eierandel i det framtidige konsernet ved salg av aksjer i tillegg til utvanning gjennom emisjon i gjennomføringen av selskapets strategi. Det tidligere vedtaket om 51% statlig eierandel i Statkorn Holding var knyttet til selskapets tidligere aktiviteter med hovedvekt på mølle- og øvrig landbruksrelatert virksomhet.
Om statens eier og regulatorrolle og fremtidig forvaltning av statens aksjer
Landbruksdepartementet er i dag eierdepartement til 80% av aksjene i Statkorn Holding ASA. Fiskeridepartementet er reguleringsdepartement for nasjonale rammebetingelser i havbruksnæringen.
Som i all annen hel- og deleid statlig forretningsdrift er det meget viktig at staten holder de ulike rollene som eier og regulator klart adskilt. I St prp nr 1 (19994-95) Tillegg nr 8, som omhandler etableringen av morselskapet Statkorn Holding m/datterselskaper, har Regjeringen lagt stor vekt på en ryddig forretningsdrift adskilt fra de rammebetingelser som staten utsteder for de markedene konsernet opererer i. Dette ligger fast.
Regjeringen legger opp til at Nærings- og handelsdepartementet overtar forvaltningsansvaret for statens aksjer i Statkorn-gruppen så snart dette er praktisk mulig. Forvaltningen av mølle- og øvrig landbruksrelaterte virksomheter må gjennomgås nærmere.