St.prp. nr. 41 (1999-2000)

Statens engasjement i Raufoss ASA og Nammo AS

Til innholdsfortegnelse

3 Nammo AS

3.1 Generelt

Det nordiske ammunisjonsselskapet Nammo AS (Nordic Ammunition Company) ble etablert 1. oktober 1998 som et felleseid selskap av svenske Celsius AB, finske Patria Industries Oyj og Raufoss ASA. Aksjene i selskapet eies 45% av Raufoss og 27,5% hver av Celsius og Patria. Nammo AS er et norsk registrert selskap med hovedkontor på Raufoss. Selskapets aksjekapital er på 100 mill. kroner.

Bakgrunnen for etableringen av Nammo AS var et behov for å styrke inntjening og konkurransedyktighet i et marked preget av stagnasjon og overkapasitet både nasjonalt og internasjonalt. Gjennom en samordning av ressursene tok man sikte på å legge et bedre grunnlag for teknologiutvikling, produktutvikling og en mer rasjonell og kostnadseffektiv produksjon.

Det ble inngått et relativt omfattende avtaleverk i forbindelse med etableringen av Nammo AS. I en aksjonæravtale av 17. august 1998 angis selskapets formål og visjon slik (RAs oversettelse):

«Selskapets formål skal være å designe, utvikle, produsere, teste, utbedre holdbarhet, demilitarisere og markedsføre «non guided» ammunisjonsprodukter og videre også delta i virksomhet relatert til dette. Med Norden som hjemmemarked skal Selskapet utvikle en internasjonalt orientert virksomhet basert på eksport og ekspansjon av sine forretningsaktiviteter til andre land. Selskapets kunder skal være både annen industri og sluttbrukere.

Selskapet skal uavbrutt søke å oppnå bedre effektivitet, kompetanse og markedstilgang for å bli en av Europas ledende leverandører av ammunisjon. Selskapet skal være en konkurrent i verdensklasse i ammunisjonsindustrien og skal ta aktivt del i den strukturelle utviklingen av den internasjonale ammunisjonsindustrien.»

Nammo AS er morselskap i et konsern bestående av 5 heleide datterselskaper: Nammo Raufoss AS, Nammo Sweden AB, Nammo Lapua OY, Nammo Buck GmbH og Nammo Inc. Driftsinntektene i 1999 beløp seg til ca. 1,3 mrd. kroner på konsernbasis. Bemanningen pr. 31.12.99 utgjorde ca. 1 535 ansatte, hvorav ca. 620 i Norge.

Konsernet har i dag elleve produksjonsenheter, hvorav en i Norge, fem i Sverige, tre i Finland og to i Tyskland . Aktiviteten er konsentrert mot forsvarsmarkedet. Nammo leverer også ammunisjon til jakt- og skytterlagsmarkedet.

Virksomheten er organisert i følgende divisjoner:

  • Håndvåpenammunisjon

  • Mellomkaliberammunisjon

  • Rakettmotorer

  • Komponenter

  • Demilitarisering, pyroteknikk og revisjon

Divisjon Håndvåpen produserer militær standard 7,62 mm NATO-ammunisjon, 5,56 mm og 9 mm, samt panserbrytende ammunisjon og sivil jakt- og konkurranseammunisjon. Videre er en ny generasjon miljøvennlig håndvåpenammunisjon under introduksjon.

Innen Mellomkaliber er flyammunisjon et viktig produktsegment. Raufoss-utviklet multipurpose ammunisjon utgjør hovedtyngden av divisjonens produktspekter, mens Nammos svenske og finske datterselskaper kompletterer med andre typer mellomkaliberammunisjon og utviklingsprosjekter innen kaliberområdet.

Innen forretningsområdet Rakettmotorer har det vært stor aktivitet med utvikling av motorer til norske og internasjonale samarbeidsprosjekter. Etter pågående produksjon av de etablerte NATO-Sidewinder motorene og Penguin-motorene til Kongsberg Defence & Aerospace, vil motorene til de nye rakettprosjektene bli satt i produksjon.

Panservernvåpen med tilhørende øvingssystemer inngår i divisjon Komponenter, som også produserer granatbøssinger, drivladninger, sjømålsbrannrør og utfører eksplosivstøping.

Behovet for å fjerne overskuddslagre av gammel og ukurant ammunisjon er sterkt økende. Nammos Demil-divisjon desarmerer, demonterer/destruerer og gjenvinner materialene (90 pst.) i slik ammunisjon på en miljøvennlig måte.

Samtlige forretningsområder eksporterer betydelige deler av produksjonen. Hovedmarkedene utenfor de nordiske landene er USA, Canada og europeiske NATO-land, samt enkelte andre land som myndighetene godkjenner.

3.2 Kapitalgrunnlag

I forbindelse med etableringen av Nammo AS sommeren 1998 skjøt eierne inn 358 mill. kroner i egenkapital i selskapet, fordelt på 100 mill. kroner i aksjekapital og 258 mill. kroner i overkursfond. Egenkapitalen ble i sin helhet innbetalt i form av tingsinnskudd.

Videre ble det gitt rentebærende lån fra eierne på tilsammen ca. 330 mill. kroner.

I henhold til aksjonæravtalen skulle lånene fra de tre eierne være innfridd innen 1. august 1999, under forutsetning av at Nammo AS kunne oppnå ekstern finansiering til konkurrerende rente. Pr. februar 2 000 hadde selskapet ikke oppnådd ekstern finansiering fordi bankene først ønsket å se regnskapsresultatet etter et fullt driftsår. Selskapet tar sikte på å gjennomføre refinansieringen så snart regnskapet for 1999 er vedtatt og den foreliggende restruktureringsplanen er godkjent.

Eierselskapene har også avgitt garantier på vegne av Nammo AS vedrørende miljøansvar og tidligere leveranser.

3.3 Økonomiske hovedtall

Regnskapsmessig ble Nammo AS etablert pr. 1. juli 1998. Nedenfor følger noen hovedtall fra Nammo-konsernets regnskap for 2. halvår 1998, samt foreløpige tall for 1999.

Tabell 3.1 Resultat (mill. kroner)

1998 1.07-31.121999 1.01.-31.12
Driftsinntekter7231 256
Driftsresultat3950
Resultat før skatt3240

Tabell 3.2 Balanse pr. 31.12 (mill. kroner)

19981999
Anleggsmidler361389
Omløpsmidler824768
Egenkapital396347
Langsiktig gjeld421487
Kortsiktig gjeld368323
Totalkapital1 1851 157

Ordinært resultat før skatt i 1999 fordelte seg på de enkelte konsernselskapene som følger:

Mill. kroner
Nammo Raufoss AS42,5
Nammo Sweden6,4
Nammo Lapua0,3
Nammo Buck GmbH- 5,6
Nammo AS- 5,9
Nammo Inc.4,4
Elimineringer- 1,5
Totalt40,5

3.4 Celsius AB

Celsius AB er et internasjonalt høyteknologisk kunnskapsforetak som arbeider innen tre kjerneområder. Disse er: Forsvar, med konsentrasjon innen elektronikk, IT og intelligente våpensystemer, Aerotech-tjenester som omfatter konsulentvirksomhet og vedlikehold for forsvarskunder, og Aviation Services som har sin hovedvekt innen motor og komponentvedlikehold for sivile markeder. Konsernet har virksomheten konsentrert i tre geografiske områder: Norden, USA og Australia. Omsetningen ligger rundt 12 mrd. kroner og antall ansatte er ca 10.000.

Den svenske staten har i dag ca. 25% av kapitalen og 61,7% av stemmene (gjennom stemmesterke A-aksjer) i Celsius AB. I november 1999 rettet Saab AB et kontanttilbud på samtlige aksjer i Celsius AB; et tilbud som den svenske regjeringen er innstilt på å akseptere. Statens salg er nå godkjent av Riksdagen i februar 2000, jf. Prop. 1999/2000:29. SAAB eier nå vel 98% av aksjene i Celsius AB.

Saab AB er virksomt fremst innen fly-, rom- og forsvarsindustrien, og tilbyr avanserte produkter og systemer. Omsetningen er vel 8 mrd. kroner og antall ansatte rundt 8.000. Store aksjonærer i Saab AB er svenske Investor AB, British Aerospace, amerikanske fonds, Wallenbergstiftelsene og svenske AMF.

3.5 Patria Industries Oyj

En reorganisering av finsk forsvarsutstyrsindustri fant sted i 1996 ved etableringen av et nytt aksjeselskap, som tok opp i seg flere av de tidligere statseide forsvarsbedriftene. Det nye selskapet tok i 1997 navnet Patria Industries Oyj. Patria-gruppen har over 2.000 ansatte, og hadde i 1998 en omsetning på noe over 1,5 mrd. kroner. Av produksjonen er ca 70% for forsvarsmarkedet og 30% for sivile markeder. Eksportandelen utgjør omlag halvparten av produksjonen.

Aksjene i Patria Industries Oyj eies av den finske stat og forvaltes av Forsvarsdepartementet.