4 RA-styrets forslag
RA-ledelsen tok ved brev av 4. november 1999 kontakt med Nærings- og handelsdepartementet for drøftelser vedrørende den videre utvikling og refinansiering for RA-konsernet. Disse forhold hadde vært drøftet i styremøte 3. samme måned, og styret hadde truffet følgende beslutning:
«RA er nominert som utviklingspartner og leverandør av hjuloppheng til General Motors Europa. Denne kontrakten er den største i RA's historie med årlig leveransepotensiale på 350 mill kr over en 5-7 års periode.
På basis av Styrets vedtak om nødvendig investering for å kunne påta seg GM-kontrakten og forutsetningen om at en slik investering bare kan gjennomføres dersom selskapets egenkapital styrkes vesentlig, behandlet Styret alternative muligheter til refinansiering av selskapet.
I betraktning av en stram tidsramme for gjennomføring av investeringen konkluderte Styret med at det eneste realistiske alternativ for styrking av egenkapitalen er salg av RA's 45% aksjepost i Nammo AS og deretter en økning av selskapets aksjekapital gjennom nyemisjon.
Styret mener at en emisjon kun kan gjennomføres dersom Staten fjerner den usikkerhet som er knyttet til Statens ansvarlige lån på 180 mill kr og dessuten at Staten i forbindelse med emisjonen lar sin aksjeandel i RA reduseres, for eksempel til 34%.
Styret mener at en slik utvikling av konsernet vil være strategisk viktig for både RA's sivile virksomhet og for Nammo AS. Dette alternativet vil gi begge selskaper mulighet til å fokusere på sine kjerneområder og gjøre dem mer attraktive for investorer.
I arbeidet med refinansieringen har RA benyttet Sundal Collier & Co a.s. som finansiell rådgiver. Firmaet har vurdert dagens verdi av det ansvarlig lån i RA's situasjon og anser markedsverdien av lånet til 80 mill kr. Firmaet har videre vurdert verdien av RA's andel i Nammo AS til 380 mill kr. Styret finner at disse verdivurderinger bør legges til grunn fra Statens side såfremt Staten er villig til å delta i refinansieringen etter ovennevnte prinsipper. Styret er klar over at Staten av politiske grunner er eneste aktuelle kjøper til Nammo-aksjene, men forutsetter at Staten vil legge en forretningsmessig vurdering til grunn for transaksjonen.
Verdivurderingen av Nammo AS er etter Styrets oppfatning riktig, men dette forutsetter at Nammo AS settes i stand til å utnytte det rasjonaliseringspotensialet og de markedsmuligheter som lå til grunn for dannelsen av selskapet. Styret vil derfor anbefale at Staten forut for en eventuell gjennomføring av den foreslåtte transaksjonen sikrer seg en mer beslutningskraftig styring av Nammo AS, eksempelvis ved å øke sin andel i Nammo AS til over 50%. Dersom Staten blir majoritetseier i Nammo AS, bør dette etter Styrets oppfatning bli en mellomløsning fordi denne virksomheten i internasjonal sammenheng vil være best tjent med lavere statlig eierandel. På lengre sikt bør målet være at Nammo AS blir et børsnotert selskap.
Tidspresset for investeringsbeslutningen i tilknytning til GM-kontrakten krever meget rask avklaring fra Statens side til det foreslåtte refinansieringsalternativ. Styret antar derfor at Stortingets eventuelle behandling kan baseres på en forutsetning om at Staten får avklart Nammo AS» framtidige beslutningsstruktur innen transaksjonen gjennomføres.
Ovennevnte styrevedtak var enstemmig, men de ansattes representanter i styret forutsatte at Staten i en overgangsfase får over 50% eierandel i Nammo AS.»
Styret ga styreformannen og adm. direktør i oppdrag å forhandle med Nærings- og handelsdepartementet, basert på disse hovedprinsipper:
Salg av RAs 45 % aksjepost i Nammo AS.
Innfrielse av statens ansvarlige lån i RA.
Avklaring av betingelsene for en nyemisjon i RA.
Det ble også sendt melding til Oslo Børs om saken. RA informerte her om at RA var nominert som hjulopphengsleverandør til General Motors. Raufoss ASA's forretningsvirksomhet skulle fokuseres mot underleveranser til bilindustrien som hovedområde. Det het videre i børsmeldingen:
«Raufosskonsernet (RA) har gjennom mange år hatt forsvarsprodukter og underleveranse til bilindustrien som hovedsatsingsområder. Forsvarsvirksomheten ble i 1998 lagt inn i det felles nordiske selskapet Nammo AS, hvor Raufoss ASA eier 45% av aksjene. Av konsernets omsetning på ca NOK 3,2 mrd i 1999, går ca NOK 1,6 mrd til bilindustrien.
Raufoss står foran betydelige vekstmuligheter innen personbil- og nyttekjøretøyområdet. RA er nominert som utviklingspartner og leverandør av hjuloppheng til General Motors Europa. Prosjektet er det største i RA's historie med årlige leveransepotensiale tilsvarende NOK 350 mill over en 5-7 års periode.
Styret har besluttet at forutsetningen for å påta seg ordren er at egenkapitalen kan styrkes vesentlig. Det eneste realistiske alternativet er salg av RA's 45% aksjepost i Nammo AS og deretter økning av selskapet aksjekapital gjennom en nyemisjon.
Styret mener at emisjonen kun kan gjennomføres dersom Staten fjerner usikkerheten knyttet til Statens ansvarlige lån på NOK 180 mill og i forbindelse med emisjonen lar sin aksjeandel i RA reduseres.
Ettersom det er et stort tidspress for nødvendige investeringsbeslutninger knyttet til GM kontrakten håper Styret på en rask avklaring fra Staten til det foreslåtte refinansieringsalternativ.»