2 Bakgrunn
Overenskomst mellom Norge og Island om kontinentalsokkelen i området mellom Island og Jan Mayen av 22. oktober 1981 fastsatte delelinjen mellom partenes respektive kontinentalsokler innenfor 200 nautiske mil fra kystene i dette området.
Videre inneholder Overenskomsten særlige regler for eventuell undersøkelse og utnyttelse av hydrokarbonforekomster i et nærmere angitt område av kontinentalsokkelen mellom Island og Jan Mayen («samarbeidsområdet»). Overenskomsten var et resultat av tilrådninger fra en internasjonal forlikskommisjon nedsatt av Norge og Island. Dersom en av partene iverksetter hydrokarbonvirksomhet i sin del av samarbeidsområdet, har den andre parten ifølge Overenskomsten adgang til å delta med en andel på 25 %.
Ved tilleggsprotokoll av 11. november 1997 med Island ble kontinentalsokkelgrensen helt fram til Danmark/Grønlands sokkel fastlagt. Videre er grenselinjen for kontinentalsokkelen utenfor 200 nautiske mil i havområdet mellom Jan Mayen, fastlands-Norge og Island forespeilet i forhandlingsprotokoll av 20. september 2006 med Island og Danmark/Færøyene, i påvente av avklaringer i regi av Kommisjonen om kontinentalsokkelens yttergrenser, som er nedsatt med hjemmel i FNs havrettskonvensjon.
Islandske myndigheter informerte 20. mars 2007 norske myndigheter om at de hadde til hensikt å utlyse arealer for leting og utvinning av hydrokarboner i den nordøstlige delen av Islands kontinentalsokkel. Bakgrunnen for beslutningen var at det i 2001 ble foretatt seismiske undersøkelser i det aktuelle området som indikerte at det kunne være prospektivt.
På bakgrunn av de islandske planene ble det enighet om at det nå var behov for å komme frem til en avtale mellom Norge og Island om eventuelle grenseoverskridende hydrokarbonforekomster. Islandske myndigheter utlyste den 22. januar 2009 arealer som ligger innenfor det samarbeidsområdet som følger av Overenskomsten fra 1981.
Det har vært avholdt fire forhandlingsmøter mellom partene, henholdsvis 7. mai 2007, samt 14. januar, 26. februar og 2. oktober 2008. De tre første møtene ble avholdt i Oslo, det siste i Reykjavik. Det har også vært ført uformelle drøftelser mellom partene ved flere anledninger. Under det siste forhandlingsmøtet ble omforente utkast til en avtale og en politisk forståelse i form av en forhandlingsprotokoll ferdigstilt. Fra norsk side har forhandlingene vært ledet av Utenriksdepartementet. Olje- og energidepartementet har deltatt i forhandlingene og har ellers vært løpende konsultert i prosessen.