6 Oppsummering
Departementet foreslår å opprettholde tidligere beslutning om lokalisering av ny universitetsklinikk i Trondheim på Øya. Med henvisning til de usikkerhetsmomenter vedrørende kostnads- og framdriftsvurderinger ved alternativ utbygging som også er anført i utredningsrapporten, finner ikke departementet tilstrekkelig grunnlag for å gå bort fra tidligere beslutning om at universitetsklinikken skal lokaliseres på Øya. Det legges vekt på at ingen av brukerinstitusjonene har gått inn for lokalisering på Dragvoll.
Forslag og eventuell beslutning om å opprettholde lokalisering på Øya, innebærer at fase 1 av utbyggingen kan igangsettes i henhold til tidligere fastsatte kostnadsramme, pålydende 4,538 mrd. kroner (prisnivå november 2000). Forslaget innebærer at Helsedepartementet og Utdannings- og forskningsdepartementet får fullmakt til å sette i gang fase 1. Helse Midt-Norge RHF vil få styringsansvar og fullmakt til inngåelse av kontrakter innenfor rammen. Som Stortinget tidligere er orientert om vil det i tilknytning til fase 1 realiseres pasienthotell og teknisk forsyningssenter. Kostnader til disse formålene anslås å være 179,1 mill. kroner og kommer i tillegg til kostnadsrammen for fase 1.
Utredningen av alternativ utbygging på Dragvoll har identifisert mulige forbedringer både med hensyn til driftsmodell og bygningskonsept, sammenlignet med de opprinnelige planene for Øya. Et sentralt moment i det opplegget som her er presentert, er at man søker å nyttiggjøre en del av det som har framkommet gjennom alternativ-utredningen inn mot forbedringer av prosjektet på Øya. Forslag om å opprettholde lokalisering på Øya og igangsette fase 1 knyttes derfor til forutsetning om at et modifisert senterkonsept legges til grunn for det videre prosjektet, med vekt på å finne bedre faglige og driftsøkonomiske løsninger enn det opprinnelige senterkonseptet.
Når det gjelder forutsetninger for arbeidet med fase 2 vil Helse Midt-Norge RHF bli bedt om å utarbeide alternative løsninger, hvor det sees hen til hvordan ulike løsninger påvirker prosjektets samlede kostnader. Dette vil måtte skje i nært samarbeid med NTNU.
Forslag til løsning for et framtidig finansierings- og styringssystem for helseforetakenes investeringer vil bli avklart i 2002. Foretakene er underlagt regnskapslovens bestemmelser. I 2002 kontantfinansieres RIT 2000-prosjektet ved særtilskudd. Videre finansiering av utbyggingen må avklares og vil senere tilpasses de systemer som legges til grunn. Fordelingen av kostnadene ved utbyggingen mellom staten og Helse Midt-Norge må vurderes nærmere i lys av arbeidet med å utvikle et helhetlig system for finansiering av drift og investeringer ved sykehus. Stortinget vil bli orientert om hvordan denne omleggingen påvirker RIT 2000 prosjektet.
Bevilgningsmessige konsekvenser
Ved behandling av St.prp. nr. 1 (2001-2002) ble det bevilget 445,6 mill. kroner over Helsedepartementets budsjett. Bevilgningen er sammensatt av investeringskostnader til Øya-prosjektet, FoU-kostnader samt kostnader forbundet med den statlige oppfølgingen av prosjektet. I proposisjonen ble det understreket at det måtte holdes åpent for at det kunne komme endringer i forslaget når valg av alternativ og eventuelt tidspunkt for byggestart forelå. Som følge av mindreforbruk i prosjektet er det overført midler fra 2001 tilsvarende 25,5 mill. kroner. Videre er det i arbeidet med avvikling av avtalen foretatt en avregning mellom departementets a konto-utbetalinger mot faktisk påløpte kostnader i prosjektet som så langt viser et tilgodehavende på 53,6 mill. kroner. Det understrekes at den avsluttende gjennomgangen kan medføre at beløpet endres noe. Dette innebærer at totalt disponibelt beløp på kapittel 739.76 i 2002 utgjør 524,7 mill. kroner, med det forbehold som er knyttet til beløpet som vil følge av avviklingen av avtaleforholdet med Sør-Trøndelag fylkeskommune.
Som følge av at igangsetting ikke vil kunne finne sted før etter at Stortinget har behandlet saken, har departementet fått opplyst at det ikke vil være merbehov utover disponibelt beløp for inneværende år. Det foreslås derfor ikke merbevilgning for 2002.
I påvente av utfallet av alternativ-utredningen og som følge av manglende igangsetting av utbyggingen, har det påløpt noen utsettelseskostnader ved prosjektet. Disse kostnadene er foreløpig ikke synliggjort. Departementet vil komme tilbake til dette i St.prp. nr. 1 for 2003.
Universitetsdelen av prosjektet finansieres over Utdannings- og forskningsdepartementets budsjett (kap 281 post 79). Heller ikke her vil det være behov for merbevilgning utover disponibelt beløp i inneværende år.