5 Forholdet til norsk rett
Direktivet er et minimumsdirektiv og medfører at Norge kan ha og utvikle et regelverk som stiller strengere krav enn direktivets minstekrav.
Direktivets bestemmelser om objektivt ansvar for miljøskade som en virksomhet forårsaker er i tråd med tiltaksplikten i forurensningsloven og genteknologiloven. I norsk rett gjelder det et uinnskrenket objektivt ansvar for gjennomføring av tiltak mot forurensning.
Direktivets bestemmelser om foreldelse gjør det imidlertid nødvendig med visse lovendringer, bl.a. i forurensningsloven og genteknologiloven. Dersom myndighetene selv gjennomfører tiltak, kan de kreve kostnadene dekket av den ansvarlige. Etter direktivet kan dette skje inntil fem år etter at tiltakene er avsluttet, eller senest fem år etter at den ansvarlige er identifisert. Foreldelsesloven setter i dag den alminnelige foreldelsesfrist til tre år, jf. foreldelsesloven § 2. For erstatningskrav begynner fristen å løpe da skadelidte fikk eller burde skaffet seg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige, jf. § 9. Etter § 9 nr. 2 er kravet uansett foreldet 20 år etter at skaden skjedde. Direktivets øvre grense er derimot 30 år ettersom direktivet ikke får anvendelse på miljøskade når det er gått mer enn 30 år siden kilden til skaden opphørte.
Det vurderes å endre bl.a. forurensningsforskriften for å fastsette krav om hvilke tiltak som skal iverksettes for å bidra til gjenoppretting av miljøskade.
Direktivets regler om privates rett til å prøve myndighetenes avslag på en anmodning om å gripe inn mot miljøskader kan gå noe lenger enn gjeldende norsk rett. Det vurderes derfor om direktivet vil kreve en utvidelse av adgangen til rettslig overprøving av forvaltningens beslutninger til også å gjelde myndighetenes unnlatelse av å bruke kompetanse. En eventuell utvidelse av privates adgang til rettslig overprøving av forvaltningens beslutning om ikke å gjennomføre tiltak ved miljøskade vil kreve lov- eller evt. forskriftsendring.
Miljøverndepartementet og eventuelle andre berørte departementer vil fremme de nødvendige lovendringsforslag for Stortinget.