2 Referat fra forhandlingsmøte 16. mai 2006 kl. 16.00 -16.30
Tilstede:
Fra jordbruket: | Undheim, Milli, Wettre, Reistad, Huus, Agerup, Osland, Godli, Sjøvold, Nesjan, Jønholt. |
Fra Staten: | Grue, Leirpoll, Nersten, Skjeflo, Glosli, Forsell, Helgen, Grotli, Knudsen, Gulliksen, Gjølberg. |
Plenumsmøte 16:00-16.30
Med bakgrunn i sonderingsskissen av 15. mai og senere avklaring mellom partene, meddelte Undheim at Norges Bondelag ønsket å gå videre i forhandlingene.
Osland meddelte at den framlagte skissen, og avklaringer i sonderingene, ikke ga grunnlag for forhandlingsløsning med Norsk Bonde- og Småbrukarlag. Hun leste opp et dokument med følgende innhold:
«Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag viser til statens tilbud av 6. mai 2006 og de sonderinger og avklaringer som har foregått mellom partene.
Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag konstaterer at det var meget stor avstand mellom krav og tilbud både i det økonomiske opplegget og innretting av virkemiddelbruken. Til tross for den store avstanden gikk Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag inn i forhandlingene med et oppriktig ønske og vilje om å komme fram til en avtale. Gjennom de forhandlinger som er ført har det imidlertid ikke vært mulig for Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag å slutte seg til opplegget for sluttløsning som statens forhandlingsleder presenterte kl 14.00. Norsk Bonde- og Småbrukarlag anser resultatet for ikke å være i samsvar med innholdet i Soria Moria-erklæringen og de løfter som er avgitt i denne mht. framtida for norsk jordbruk. Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil spesielt vise til følgende punkter fra Soria Moria erklæringen:
Sikre utøvere i landbruket inntektsutvikling og sosiale vilkår på linje med andre grupper
Sikre et landbruk med variert bruksstruktur over hele landet
I en situasjon med svært begrenset mulighet til å ta ut økte priser i markedet må inntektsveksten komme gjennom økte bevilgninger over jordbruksavtalen eller gjennom bruk av andre virkemidler, for eksempel skatt. Ved bruk av disse virkemidlene er det desto viktigere at innrettingen av disse utformes på en måte som sikrer en styrking av små og mellomstore bruk over hele landet.
Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag konstaterer at den varslede kursendringen i Soria Moria i liten grad er reflektert i statens tilbud. Den nødvendige reverseringen av en del sentrale tiltak som for eksempel maksimal kvote for samdrifter, iverksatt av den forrige regjeringen, er ikke gjennomført. Tvert i mot konstaterer staten i sitt tilbudsdokument på side 42 at Regjeringen mener at det er riktig å videreføre hovedtrekkene i tidligere tiltak.
Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag beklager at det ikke var mulig å komme fram til en forhandlingsløsning med denne regjeringen. Størrelsen på den økonomiske rammen og de manglende strukturelle endringene i virkemiddelbruken i statens forslag er i sum av en slik karakter at Forhandlingsutvalget i Norsk Bonde- og Småbrukarlag ikke kan ta ansvar for den landbrukspolitikken som denne regjeringen ønsker å føre.»
Grue konstaterte at de to organisasjonene hadde gitt ulik tilbakemelding og at Norsk Bonde- og Småbrukarlag hadde brutt forhandlingene. Han sa at staten ville gå videre i forhandlingene med Norges Bondelag. Han spurte om prosessen var gjennomført i tråd med Hovedavtalens bestemmelser. Osland bekreftet dette. Han sa videre at Hovedavtalen har klare bestemmelser for hvordan en avtale skal følges opp når den inngås med bare en organisasjon. Han sa at dette ville bli fulgt opp fra statens side.
Grue takket Norsk Bonde- og Småbrukarlag for ryddig opptreden under vanskelige forhandlinger. Osland ga uttrykk for at både statens og jordbrukets forhandlingsleder hadde opptrådt ryddig i forhandlingsprosessen. Deretter forlot Norsk Bonde- og Småbrukarlag møtet og forhandlingene med Norges Bondelag fortsatte.
I plenumsmøte 19:30-21:30 inngikk Statens forhandlingsutvalg og Norges Bondelag ny jordbruksavtale og avsluttet arbeid med sluttprotokoll fra forhandlingene.