4 Lokal behandling
Bompengefinansiering av rv 306 på strekningen Kirkebakken – Re grense har vært tatt opp ved flere anledninger, bl.a. i forbindelse med ulike forslag til bompengefinansiert utbygging av E18 i Vestfold. I november 2001 fattet Vestfold fylkeskommune vedtak om å utrede bompengefinansiering av rv 306 som et eget prosjekt.
I utredningen som ble sendt på høring i april 2002, ble flere alternative løsninger vurdert. Statens vegvesen anbefalte tovegs bomstasjon øst for Skoppum. Under høringen kom det fram at Horten kommune ønsket bomstasjonen plassert vest for Skoppum. I juni 2002 fattet Vestfold fylkeskommune vedtak om bompengefinansiering av prosjektet basert på en bomstasjonsplassering i tråd med kommunens ønske. Det ble også fattet vedtak om at Horten kommune skulle opprette bompengeselskap og garantere for selskapets lån, jf. vedtak A . Horten kommune sluttet seg til Vestfold fylkeskommunes vedtak i oktober 2002, jf. vedtak B .
I juni 2005 fattet Horten kommune vedtak om opprettelse av bompengeselskap. Det ble fattet et primært og et sekundært vedtak. Kommunen ønsket primært at selskapet skulle opprettes som et kommunalt foretak, men kunne sekundært akseptere at selskapet opprettes som aksjeselskap. Forutsatt at selskapet opprettes som et aksjeselskap, har kommunen vedtatt å garantere for selskapets gjeld begrenset til 366 mill. kr i inntil 23 år.
Samferdselsdepartementet har lagt spørsmålet om selskapsform fram for Kommunal- og regionaldepartementet, som har konkludert med at kommuneloven og loven om interkommunale selskap ikke åpner for at et kommunalt eller interkommunalt selskap/foretak kan ta opp lån som skal gå til å finansiere bygging av en riksveg. Det forutsettes derfor at bompengeselskapet opprettes som aksjeselskap, og Horten kommune sekundære vedtak legges til grunn, jf. vedtak C .
Fylkesmannen i Vestfold har i vedtak av 7. juli 2005 godtatt at Horten kommune garanterer for bompengeselskapets lån, jf. vedtak D .
I oktober 2005 fattet Vestfold fylkeskommune vedtak om at eventuelle kostnadsøkninger ut over 10 pst. skal dekkes innenfor den fylkesfordelte investeringsrammen til øvrige riksveger i Vestfold, jf. vedtak E .
Bompengeselskapet, Horten bompengeselskap RV 306 AS, ble opprettet 9. mai 2006.
A. Vestfold fylkeskommune – vedtak i fylkestinget 11. juni 2002:
«1. Fylkestinget i Vestfold ber Samferdselsdepartementet legge fram for Stortinget en sak om bompengefinansiering av ny riksveg 306 Kirkebakken – Re grense. Det tas sikte på at strekningen står ferdig bygget i 2007. De samlede kostnadene, inkludert renteutgifter på 191 millioner kroner, utgjør 446 millioner kroner.
2. Det etableres en tovegs bom på rv 306 ved Råen vest for Skoppum rett etter at ny rv 306 og E18 Kopstad – Gulli er ferdig bygget, senest 1. januar 2008.
3. Innkrevingstiden settes til 12 år.
4. Bomavgiften for lette kjøretøyer med tillatt totalvekt opp til 3500 kg settes til 34,- 2002-kroner.
5. Bomavgiften for tunge kjøretøyer med tillatt totalvekt over 3500 kg settes til det dobbelte av taksten for lette kjøretøyer.
6. Det forutsettes at takstene reguleres i samsvar med prisstigningen.
7. Det forutsettes at rabatter og fritak for betaling av bompenger er i samsvar med Vegdirektoratets takstretningslinjer.
8. Det forutsettes at Horten kommune garanterer for bomselskapets gjeld begrenset til 315 millioner kroner. Garantitiden er maksimalt 20 år, inklusive maksimal innkrevingstid på 15 år og 5 års forlengelse av bompengeperioden i tilfelle sviktende økonomi. Det er et vilkår at garantien blir sikret 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger. Det tas forbehold om Stortingets samtykke til garantien.
9. For å finansiere utbyggingen av rv 306 opprettes et bomselskap med Horten kommune som eier.»
B. Horten kommune – vedtak i kommunestyret 28. oktober 2002:
«1. Kommunestyret slutter seg i prinsippet til vedtaket i fylkestinget i sak 42/02 «Bomfinansiering av ny rv 306 Kirkebakken – Re».
2. Rådmannen arbeider videre med punktene 8 og 9 i fylkestingets vedtak, herunder selskapsform.»
C. Horten kommune – sekundært vedtak i kommunestyret 16. juni 2005:
«1. RV 306 fra Kirkebakken – Re grense bygges som en bomveg innen en ramme av 294 200 000 i 2005-kr
2. Det opprettes et bompengeselskap som foretas finansieringen og den operative innkrevingen.
3. Bompengeselskapet opprettes som et heleid kommunalt aksjeselskap AS
4. Selskapets navn er Horten bompengeselskap RV 306 AS
5. Bompengeselskapets aksjekapital:
Aksjekapitalen er kr 500.000 fordelt på 500 aksjer a’ kr 1.000.
Aksjekapitalen finansieres ved en bevilgning av kommunens ubundne kapitalfond på kr 500.000.
Budsjettet justeres slik, se tabell 4.1
Tabell 4.1
Art Fra Til Med 352-10-1900-3332 Kjøp av aksjer 0 500 000 500 000 3948-1900-3332 Bruk av ubundet kapitalfond 0 - 500 000 - 500 000 0 6. Selskapets formål:
Selskapet skal fullfinansiere planlegging og utbygging av ny rv 306 fra Kirkebakken til ny E18.
Selskapet skal etablere og administrere driften av bompengeinnkrevingen i bompengeperioden.
Selskapet/kommunen skal foreta de nødvendige låneopptak i samsvar med Stortingets vedtak og avtale med Vegdirektoratet.
Selskapet har ikke til formål å skaffe aksjeeierne økonomisk utbytte
Når vegprosjektet er nedbetalt og alle utgifter for øvrig er dekket herunder tilbakebetaling av aksjekapital til kommunen, oppløses bompengeselskapet i henhold til de regler som fremgår av bompengeavtalen og aksjeloven.
Selskapet skal for øvrig arbeide innen den ramme som bompengeavtalen mellom Statens vegvesen og bompengeselskapet med underliggende avtaler setter.
7. Myndighet til å representere kommunen og å gjennomføre stiftelsen av aksjeselskapet delegeres til ordføreren.
8. Ordføreren er bompengeselskapets generalforsamling.
9. Selskapets styre består av styreformann og to styremedlemmer. Styret skal ha personlige vararepresentanter.
10. Selskapets styre velges av generalforsamlingen.
11. Garanti for lån til bygging av ny rv 306:
Horten kommune garanterer i form av simpel kausjon for bompengeselskapets gjeld begrenset oppad til 366.000.000 i 2005-kr.
Garantitiden settes til 23 år inklusive byggeperioden og 5 års forlengelse av bomperioden i tilfelle sviktende økonomi.
Det er et vilkår at garantien blir sikret med 1. prioritet i retten til å kreve inn bompenger.
Det tas forbehold om Stortingets samtykke i garantien.
12. Utgangspunkt for garantien:
Samlet anleggskostnad for utbyggingen av rv 306 Kirkebakken – Re grense er beregnet til 294 200 000 2005-kr inkludert kostnadene med å sette opp bomstasjonen.
Anlegget skal fullfinansieres ved hjelp av bompenger.
For å finansiere utbyggingen, etableres det en 2-vegs bomløsning med bom vest for Skoppum rett innenfor kommunegrensen mot Re kommune. Bommene settes i drift så raskt som mulig etter at anlegget er åpnet for trafikk.
Bomstasjonen skal stå i inntil 15 år til anlegget er nedbetalt.
Dersom utbyggingskostnadene overskrides med inntil 10 %, dekkes dette av bompengeselskapet.
Dersom utbyggingskostnadene overskrides med mer enn 10 %, dekkes de første 10 % av bompengeselskapet og resten av staten.
Dersom det blir overskridelser må dette snarest tas opp med kommunen.
Dersom det påløper driftskostnader for bompengeselskapet før bomstasjonen er i drift og disse ikke kan forskutteres av anleggskostnadene, forskutteres disse av kommunen.
Det er lagt til grunn at lånet er avdragsfritt i anleggsperioden og at renter som påløper i anleggsperioden legges til hovedstolen.
At lånes avdras over 15 år eventuelt inntil 20 år i tilfelle sviktende økonomi.
Det legges til grunn av 1. termin med renter og avdrag betales ca. 01.12.09 da anlegges forutsettes å være i drift fra og med 01.06.09.
13. Bompenger og innkrevingstid:
Innkrevingstiden settes til 15 år.
Taksten for lette kjøretøyer med tillatt totalvekt opp til 3500 kg settes til 30,00 i 2004-kr.
Taksten for tunge kjøretøyer med tillatt totalvekt over 3500 kg settes til det dobbelte av taksten for lette kjøretøyer.
Takstene reguleres i samsvar med prisstigningen.
Det forutsettes at rabatter og fritak for betaling av bompenger er i samsvar med Vegdirektoratets takstretningslinjer.
14. Dersom Horten bompengeselskap RV 306 AS ikke betaler renter, avdrag og eventuelt andre forpliktelser i samsvar med foreliggende betalingsplan, forutsettes det at lånegiver omgående varsler garantisten, Horten kommune.
15. Dersom bompengene i perioder ikke dekker alle utgifter til selskapet, blir dette en gjeld til kommunen som tilbakebetales så fort selskapet får mer i bompenger enn det har i utgifter. Rentefoten i gjeldsperioden er lik gjennomsnittlig NIBOR 3 mnd.
16. Stiftelseskostnadene dekkes av formannskapets disposisjonspost. Kostnadene søkes senere om mulig refundert av Horten bompengeselskap RV 306 AS.»
D. Fylkesmannen i Vestfold sitt vedtak av 7. juli 2005:
«Kommunestyrets sekundære vedtak er at bompengeselskapet opprettes og drives som et aksjeselskap, i sin helhet eid av Horten kommune. Dersom selskapet blir et aksjeselskap, vil selskapet være avhengig av at kommunen stiller garanti for lånebeløpet. Hvis dette skulle bli resultatet, vil Fylkesmannen godkjenne følgende:
Fylkesmannen godkjenner at Horten kommune garanterer for et lån til Horten Bompengeselskap RV 306 AS på til sammen kr 366.000.000. Det vises til kommunestyrets vedtak i sak 13/05.
Lånet skal nyttes til finansiering av nybygg/ombygging av riksveg 306 fra Kirkebakken til Re grense.
Lånet skal avdras i maksimalt 20 år, regnet fra anleggets ferdigstillelse.
Garantien gis som simpel kausjon og reduseres i takt med nedbetalingen av lånet. Garantien opphører etter utløpet av nedbetalingsperioden med tillegg av 2 år, jf. Forskrift om kommunale og fylkeskommunale garantier fastsatt av Kommunal- og regionaldepartementet 2. februar 2001.
Fylkesmannens vedtak er avhengig av Stortingets behandling og vedtak i egen proposisjon om bompengefinansiering av RV 306 Kirkebakken – Re grense. Dette innebærer at Fylkesmannens vedtak om godkjenning av garanti for låneopptak, ikke skal gjøres gjeldende, dersom prosjektet ikke vedtas av Stortinget med de forutsetninger som fremgår i Horten kommunestyres sekundære vedtak i sak 73/05.»
E. Vestfold fylkeskommune – vedtak i fylkestinget 18. oktober 2005:
«Fylkestinget godkjenner at dersom anleggskostnadene på riksveg 306 øker med mer enn 10 % av opprinnelig kostnadsanslag på 294,2 mill. kr. (2005-kr), skal overskridelsen dekkes innenfor fylkesfordelt investeringsramme (post 60/30) til Vestfold.»