St.prp. nr. 85 (1997-98)

Om delvis bompengefinansiering av ny rv 35 Lunner - Gardermoen i Oppland og Akershus

Til innholdsfortegnelse

4 LOKAL BEHANDLING

En utredning om delvis bompengefinansiering av den nye tverrforbindelsen mellom Lunner og Gardermoen ble lokalpolitisk behandlet vinteren 1994. Saken ble sendt til uttalelse til Lunner og Nannestad kommuner og Oppland og Akershus fylkeskommuner som er direkte berørt av utbyggingen, samt til nærliggende kommuner og fylkeskommuner til orientering og eventuell uttalelse. Uttalelsene støttet opp om fullføring av vegprosjektet så snart som mulig, og helst før den nye hovedflyplassen åpner. Av uttalelsene framgikk at man helst så at prosjektet ble fullfinansiert med statlige midler, men alle kunne akseptere at vegen delfinansieres med bompenger.

Lunner kommune understreket viktigheten av at tverrforbindelsen blir ferdig så raskt som mulig av hensyn til sysselsettingseffekten og redusert etableringspress i nærområdet til flyplassen. Kommunen mente at vegen burde finansieres over offentlige budsjetter. Dersom det imidlertid på denne måten ikke var mulig å få ferdig vegen innen åpningen av flyplassen, aksepterte kommunen en delfinansiering med bompenger på sammenlignbart nivå med overordnede hovedveger i Østlandsområdet. Bomtaksten måtte ikke overstige kr 25, og det måtte legges tilrette for gode rabattordninger for bl a pendlere.

Nannestad kommune vedtok bompengefinansiering av tverrforbindelsen med inntil 25 pst av kostnadene, noe som innebar en sats beregnet til kr 25 i bomtakst for liten bil. Bomstasjonen måtte plasseres vest for Slettmoen, og vurdert lagt i forbindelse med planlagt rasteplass i området. Det ble krevd at nåværende fylkesveg opprettholdes for fri ferdsel og forblir fylkesveg.

Oppland fylkeskommune pekte på at for å oppnå de tilsiktede og ønskede regionale virkninger som Stortinget har forutsatt ved utbygging av Gardermoen til hovedflyplass for Østlandsområdet, måtte den nye tverrforbindelsen stå ferdig før åpningen av flyplassen. Dersom det ikke var mulig å fullfinansiere vegen innen 1998 med statlige midler, gikk Oppland fylkeskommune inn for at inntil 25 pst av utbyggingskostnadene finansieres med bompenger i tillegg til ekstraordinære riksvegmidler.

Oppland fylkesting fattet følgende vedtak 24. april 1996:

  1. Fylkestinget går inn for at vegprosjektet ny rv 35 mellom Grualia i Lunner kommune, Oppland, og Gardermoen i Nannestad kommune, Akershus, bygges snarest mulig og finansieres med bomavgift og statlige bevilgninger.

  2. Oppland fylkeskommune danner sammen med Akershus fylkeskomune finansierings- og bompengeselskapet «Hadelandsvegen A/S» med formål å delfinansiere den nye vegforbindelsen.

  3. Oppland fylkeskommune godkjenner forslaget til vedtekter for «Hadelandsvegen A/S». Fylkesutvalget gis fullmakt til eventuelt å godkjenne endringer av vedtektene. Oppland fylkeskommunes andel av aksjekapitalen på kr 450 000 dekkes av fylkesutvalgets tilleggsbevilgningspost 100000.2980.18010 som reduseres fra kr 3 040 000 til kr 2 590 000.

  4. Under forutsetning av Kommunaldepartementets godkjenning og av at Akershus fylkeskommune vedtar tilsvarende garantiordning, garanterer Oppland fylkeskommune for bompengeselskapets gjeld. Den samlede garantisummen, som skal tilsvare selskapets maksimale gjeld beregnet ut fra pessimistiske forutsetninger, avgrenses til 80 mill kroner for Oppland fylke. Det forutsettes at ordningen med «betinget refusjon» gjøres gjeldende i samsvar med statens retningslinjer og fordeles med 20 mill kroner hver på Akershus og Oppland. Dersom forutsetningene er tilstede, skal de betingede refusjonene utbetales i perioden 2002 til 2005.

Akershus fylkeskommune aksepterte at vegen finansieres dels ved bompenger og dels ved ekstraordinære statlige midler. Fylkeskommunen anbefalte at prosjektet kommer inn under ordningen med betingede refusjoner fra riksvegbudsjettet, men kunne ikke akseptere fylkeskommunal garanti for lånebeløpet. Det ble forutsatt at det ble arbeidet videre med andelen bompenger i forhold til ekstraordinære statlige midler, opprettelse av eget bompengeselskap, detaljert plassering av bomstasjon, konkret fastsetting av takstnivå og framtidig status og funksjon for nåværende fylkesveg.

Etter dette vedtaket i Akershus fylkeskommune ble spørsmålet om fylkeskommunal garanti behandlet på nytt våren 1996. Akershus fylkeskommune gikk nå inn for fylkeskommunal garanti blant annet etter presisering av at fylkeskommunal garanti er en forutsetning for en ordning med betinget refusjon.

Akershus fylkesting fattet følgende vedtak 8. mai 1996:

  1. Akershus fylkeskommune går inn for at rv 35 Gardermoen - Grualia x rv 4 bygges, og at den finansieres ved hjelp av bompenger og statlige bevilgninger.

  2. Akershus fylkeskommune danner sammen med Oppland fylkeskommune finansierings/-bompengeselskapet «Hadelandsvegen A/S».

  3. Selskapets formål er å delfinansiere en ny vegforbindelse mellom Grua i Lunner kommune i Oppland og Gardermoen i Nannestad kommune i Akershus.

  4. Akershus fylkeskommune godkjenner forslaget til vedtekter. Fylkesutvalget gis fullmakt til eventuelt å godkjenne endringer av vedtektene. Akershus fylkeskommunes andel, kr 450 000 dekkes av samferdselssektorens sektorreserve.

  5. Akershus fylkeskommune aksepterer at ordningen med betinget refusjon gjøres gjeldende etter statens retningslinjer. Den betingede refusjonen er totalt 40 mill kroner i 1996-priser fordelt på 20 mill kroner på Akershus og 20 mill kroner på Oppland. Den betingede refusjon skal, dersom forutsetningene er tilstede, senest utbetales i perioden 2002-2005.

  6. Akershus fylkeskommune garanterer for 50 % av lån tatt opp av «Hadelandsvegen A/S» begrenset til 80 mill kr i løpende priser.

  7. Garantitiden er maksimalt 23 år fra låneopptaket starter. Denne tiden inkluderer en byggeperiode på 3 år, en ordinær bompengeperiode på 15 år og en forlenget bompengeinnkreving på 5 år i tilfelle sviktende økonomi.

  8. Det er et vilkår for garantien at fylkeskommunen blir sikret 1. prioritets pant i retten til å kreve inn bompenger.

  9. Innkrevingen av bompenger opphører når prosjektet er ferdig finansiert.