2 Lovforslagets bakgrunn
2.1 Utenrikstjenesteloven – gjeldende rett
En revisjon av utenriksloven av 1958 fant sted i 2002 med vedtagelse av ny utenrikstjenestelov og utenriksinstruks. I årene etter at utenrikstjenesteloven av 2002 ble vedtatt har det pågått en omfattende reformprosess i Utenriksdepartementet. Reformarbeidet har især fokusert på organisering av tjenesten og klargjøring av dens oppgaver. Lov om utenrikstjenesten danner rettslig ramme for en tjeneste som har til oppgave å ivareta Norges samlede interesser i en globalisert verden. Lovens formålsparagraf speiler dette.
Utenriksdepartementet nedsatte i 2009 en intern arbeidsgruppe som fikk i oppdrag å fremme forslag til endringer av de administrative bestemmelser, med særlig vekt på de ulike personellgruppers rettsstilling, rettigheter og plikter. Det har vært en målsetting å legge til rette for et rammeverk som sikrer tilstrekkelig fleksibilitet til å ivareta en utenrikstjeneste i endring. Loven regulerer de samme områder som er regulert i loven fra 2002, men innebærer også en ny bestemmelse om bruk av åremål, samt såpass omfattende materielle og redaksjonelle endringer at det anses riktig å kalle dette en ny lov fremfor en endringslov. De foreslåtte endringer i utenrikstjenesteloven vil nødvendiggjøre korresponderende justeringer i utenriksinstruksen.
2.2 Høringen
Utkast til ny lov var på alminnelig høring våren 2012 hos følgende høringsinstanser:
Statsministerens kontor
Departementene
Direktoratet for utviklingssamarbeid – NORAD
Fredskorpset
Statistisk Sentralbyrå
Riksrevisjonen
Eksportutvalget for Fisk – EFF (nå Norsk Sjømatråd)
Innovasjon Norge – IN
Akademikerne
Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede – Unio
Landsorganisasjonen i Norge – LO
Norges Rederiforbund
Næringslivets Hovedorganisasjon – NHO
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – YS
Departementet mottok i første høringsrunde realitetsuttalelser fra:
Finansdepartementet,
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (nå Kommunal- og moderniseringsdepartementet)
Forsvarsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Akademikerne
Landsorganisasjonen i Norge – LO
Departementet mottok videre svar om at det ikke var merknader fra:
Arbeidsdepartementet
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet
Fiskeri- og kystdepartementet
Kunnskapsdepartementet
Landbruks- og matdepartementet
Miljøverndepartementet
Samferdselsdepartementet
Innovasjon Norge – IN
Merknadene i første høringsrunde var i hovedsak knyttet til omtalen av spesialutsendingene fra forsvarsmyndighetene. Andre høringsrunde var derfor rettet særskilt mot de høringsinstansene som hadde merknader til dette. Departementet har i stor grad søkt å imøtekomme merknadene knyttet til at det synes riktig å benevne disse som spesialutsendinger, samtidig som det er behov for klarhet mht. hvem som anses å være spesialutsending ved norsk utenriksstasjon. Det legges dermed til rette for en videreføring av den praksis som er lagt til grunn under gjeldende lov.
På bakgrunn av høringsuttalelsene ble utkast til ny lov videreført i annen gangs høring med unntak av forslag om særskilt omtale av sivile og militære utsendinger fra forsvarsmyndighetene. Disse vil i stedet, på lik linje med etter loven av 2002, omfattes av det gjeldende spesialutsendingsbegrepet. Spesialutsendingsbegrepet er med andre ord videreført slik at det er de samme utsendingene som omfattes av begrepet etter loven av 2002 som i ny lov, men det presiseres i lovteksten at det kan gjøres unntak fra kravet til midlertidig ansettelse i departementet for spesialutsendingene fra forsvarsmyndighetene.
I andre høringsrunde ble det også foreslått en ny bestemmelse om begrenset bruk av ansettelse på åremål. Aktuelle høringsinstanser ga uttrykk for forståelse for behovet og fremmet ingen sterke innvendinger til forslaget, men poengterte at det må legges til rette for at ansatte i åremålsstillingene innvilges permisjon fra sitt ansettelsesforhold i annen statlig etat.
Høringsnotatet i andre runde våren 2014 ble sendt til:
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Akademikerne
Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede – Unio
Landsorganisasjonen i Norge – LO
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund – YS
I andre høringsrunde mottok departementet merknader fra:
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Justis- og beredskapsdepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Landsorganisasjonen i Norge – LO
På bakgrunn av merknadene ble et forslag som kun omhandlet omtalen av spesialutsendingene fra forsvarsmyndighetene sendt på en tredje høring i juni 2014. Høringen ble gitt kort frist da det hadde vært tett kontakt med de berørte departementer, og fordi forslaget var av svært begrenset art. Denne ble sendt til:
Finansdepartementet
Forsvarsdepartementet
Departementet mottok merknader fra begge høringsinstanser og fremmet et forslag knyttet til omtalen av spesialutsendinger fra forsvarsmyndighetene, som det er enighet om hos de berørte departementene.
Høringsinstansenes syn vil bli gjengitt under omtalen av de enkelte lovforslagene.