8 Merknader til de enkelte bestemmelser
8.1 Endringer i vegtrafikkloven
Til § 2 tredje ledd nytt tredje punktum
Bakgrunnen for tilføyelsen av nytt tredje punktum i § 2 tredje ledd fremgår av kapittel 6. Bestemmelsen innebærer at departementet, med virkning for andre bestemmelser i loven eller i forskrift gitt i medhold av loven, kan fastsette at kjøretøy definert som motorvogn i § 2 annet ledd, likevel ikke skal regnes som motorvogn.
Til § 14 tredje ledd nytt annet punktum
Bakgrunn for tilføyelsen i § 14 tredje ledd nytt annet punktum fremgår av kapittel 4. Bestemmelsen innebærer at det kan gis nærmere regler om gebyr for manglende fremstilling av kjøretøy til bestilt forvaltningskontroll hos Statens vegvesen.
Til § 22 tredje ledd annet punktum
Begrepet «gyldig resept» i gjeldende lov erstattes med «gjeldende forskrivning fra lege eller tannlege» slik at ordlyden er mer i tråd med formålet til bestemmelsen.
«Forskrivning» skal forstås som muntlig, skriftlig eller elektronisk bestilling av legemiddel ved resept, rekvisisjon eller hvor lege i institusjon bestiller legemidler til bruk i behandling av pasient.
Lovlig bruk av potensielt trafikkfarlige legemidler skal kunne dokumenteres fra lege eller tannlege som har forskrevet medikamentene. Det er ikke nødvendig å ha med seg slik dokumentasjon under kjøring, det er tilstrekkelig å dokumentere bruk av forskrevne legemidler i ettertid. En legeerklæring bør dokumentere forskrevne legemidler, eventuelt begrenset til aktuelle medikament, samt angi aktuell dosering.
Til § 22 fjerde ledd annet punktum
Bakgrunnen for endringer i § 22 fjerde ledd annet punktum fremgår av kapittel 3 og omtalen av § 22 tredje ledd. I fjerde ledd annet punktum er begrepet «gyldig resept» i gjeldende lov byttet ut med «gjeldende forskrivning fra lege eller tannlege» slik at terminologien skal bli samsvarende med tredje ledd.
Til § 22 a tredje ledd annet punktum
Bakgrunnen for endringen følger av kapittel 3. Bestemmelsen fastsetter at helsesekretær, i tillegg til lege, sykepleier og bioingeniør, kan ta blod- og spyttprøve av personer som er mistenkt for ruspåvirket kjøring. Hensynet til effektiv ressursbruk tilsier at helsepersonellkretsen utvides til å omfatte helsesekretær.
Til § 31 tredje ledd
I § 31 tredje ledd er begrepet «gyldig resept» i gjeldende lov byttet ut med «gjeldende forskrivning fra lege eller tannlege» slik at terminologien skal bli samsvarende med § 22 tredje og fjerde ledd.
For øvrig vises det til omtalen i kapittel 3 og merknadene til § 22 tredje ledd.
Til ny § 43 b
Bestemmelsen er ny og etablerer hjemmel for offentlig myndighets behandling av personopplysninger for å utøve sine forvaltningsoppgaver etter vegtrafikkloven. Bakgrunn og innhold fremgår av kapittel 5.
8.2 Endringer i helsepersonelloven
Til § 12 første og tredje ledd.
Endringen i helsepersonelloven § 12 første ledd innebærer at helsesekretær, i tillegg til lege, sykepleier og bioingeniør, vil ha plikt til å foreta undersøkelse som nevnt i bestemmelsen.
I likhet med hva som i dag gjelder for leger, sykepleiere og bioingeniører, vil plikten bare inntre dersom det foreligger anmodning fra politiet og dersom slik undersøkelse er hjemlet i lov og kan skje uten fare.
I forlengelsen av ovenstående endres også helsepersonelloven § 12 tredje ledd slik at de unntak fra undersøkelsesplikten som i dag gjelder for lege, sykepleier og bioingeniør, også skal komme til anvendelse overfor helsesekretærer.
8.3 Endringer i luftfartsloven
Til § 6-13 tredje ledd
Luftfartsloven § 6-13 omhandler de kontrollmidlene som kan benyttes for å ta stilling til om §§ 6-11 og 6-12 er overtrådt. Bestemmelsen er lagt tett opp mot vegtrafikkloven § 22 a etter endringene i 2010. Merknader til denne bestemmelsen følger av Prop. 9 L (2010–2011) s. 66.
Alkotest og utåndingsprøve kan bare tas av politiet. Blodprøve kan tas av lege, sykepleier eller bioingeniør. Disse yrkesbetegnelsene skal forstås på samme måte som de er brukt i jernbaneloven og i relevant særlovgivning jf. Prop. 83 L (2011–2012) s. 86.
Endringen i luftfartsloven § 6-13 tredje ledd annet punktum innebærer at helsesekretær, i tillegg til lege, sykepleier og bioingeniør, kan ta blodprøve eller spyttprøve av person som er mistenkt for overtredelse av påvirkningsforbudet eller pliktavholdsregelen.