Strategi for norsk engasjement med afrikanske land

Til innholdsfortegnelse

Afrika i endring

Politisk, økonomisk og demografisk utvikling gjør at afrikanske land har fått en sterkere internasjonal rolle. Afrikanske land ser mulighetene til å fremme sine interesser gjennom bredere internasjonale samarbeid hvor en rekke ulike land er aktuelle partnere. Norge har solide relasjoner med flere afrikanske land som historisk er bygget opp gjennom støtte til frigjøringskamp, langsiktig utviklingssamarbeid, humanitært engasjement og fred- og forsoningsinnsats. Fremdeles forbinder mange i Norge først og fremst det afrikanske kontinentet med svake stater, konflikt, fattigdom og naturkatastrofer. Det er fortsatt tilfellet flere steder, men mange stater har også økonomisk vekst og fremgang. Afrikanske land får stadig økt betydning i internasjonal økonomi og politikk. For å ivareta våre fremtidige interesser må vi styrke og videreutvikle relasjonene i takt med at verden endres. Det krever tydelighet på hva som er norske interesser og fortrinn i samarbeidet. Det krever også at Norge og afrikanske land har god gjensidig forståelse av hverandres analyser, standpunkter og prioriteringer.

Norges forhold til mange afrikanske land handler i dag om en bredde av interesser. Det omfatter sikkerhet, multilaterale spørsmål, løsning av globale utfordringer – som natur og klimaendringer, helsekriser og fremtidig matsikkerhet – og økonomisk samarbeid med vekt på næringsliv, investeringer, teknologi og kunnskapsutveksling. Regjeringen legger derfor frem en ny helhetlig strategi for norsk engasjement med afrikanske land. Formålet er å styrke det politiske og økonomiske samarbeidet gjennom brede engasjement og partnerskap basert på likeverdighet, gjensidige interesser, kunnskap og forståelse.

Utenrikspolitikk og utviklingspolitikk er tett vevd sammen. Strategien er derfor inndelt tematisk og behandler politikkområdene integrert, ikke etter om det er utviklingspolitiske eller andre virkemidler som benyttes.

Utviklingstrekk

Afrika er i rask endring. Det er et stort kontinent med over 50 land og et mangfold av utviklingstrekk. Mulighetene er mange, men kontinentet står også overfor langsiktige utfordringer som må løses for at afrikanske land og folk skal realisere sine fulle utviklingsmuligheter.

Vårt nabokontinent har betydelige naturressurser på land og til havs. Økonomiene og markedene vokser. Afrika har verdens yngste og raskest voksende befolkning. Urbaniseringen er omfattende og går raskt.

Afrikanske teknologi- og kunnskapsmiljøer er i vekst, og flere afrikanske land ligger langt fremme når det gjelder å utnytte ny teknologi.

Fremvoksende økonomier i Afrika vil kunne realisere store omstillingsgevinster i tiår fremover. Samtidig er det fare for økt fattigdom, store ulikheter og betydelig usikkerhet om videre økonomisk og sosial utvikling.

Afrikanske land spiller rettmessig en større rolle i internasjonal politikk og utgjør en betydelig stemmeblokk i FNs generalforsamling. Det er større konkurranse om kontinentets gunst.

Demokratiet har bred oppslutning i befolkningen i afrikanske land, men preges av utfordringer og er under press flere steder. Videre fremgang for kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene er viktig for demokrati, menneskerettigheter og utvikling.

Væpnet konflikt, voldelig ekstremisme og humanitære kriser er en realitet i flere afrikanske land. Svakt styresett, manglende rettferdig fordeling av ressurser og korrupsjon er del av bildet. Millioner av mennesker er utsatt. Dette forsterkes av at afrikanske land og regioner er blant områdene i verden som er hardest rammet av miljø- og klimaendringer.

Fattigdom, konflikt og klimaendringer bidrar til at afrikansk migrasjon viser en oppadgående trend. Europa og Midtøsten mottar betydelige antall flyktninger og migranter. Hovedstrømmen går likevel innad i og mellom afrikanske land og fra rurale til urbane strøk.

Partnerskap, dialog og samarbeid

Norge har sterke og gode relasjoner med en rekke afrikanske land og organisasjoner. Kontaktflatene blir både flere og mer mangfoldige. Bredden i engasjementet mellom norske og afrikanske aktører utvides og tar nye former.

Norge og afrikanske land har ofte sammenfall av interesser i internasjonale fora og må stå sammen om å løse globale utfordringer som klima og miljø, matsikkerhet og ulikhet.

Internasjonale politiske spørsmål får en mer fremtredende plass i vår dialog. Handel og investeringer, næringssamarbeid, forskning og kunnskapsutveksling vil utgjøre en større del av samarbeidet vårt. Utviklingssamarbeid og humanitær innsats er en integrert del av Norges relasjoner til mange land. Andelen av total norsk bistand som var øremerket til Afrika utgjorde 17 prosent, eller 10,2 milliarder kroner, i 2023. De fem største mottakerne av norsk bistand i 2023 var Etiopia, Malawi, Mosambik, Somalia og Sør-Sudan. I tillegg går en stor andel bistand til det afrikanske kontinentet gjennom FN-organisasjoner, utviklingsbanker og fond.

Kontakten med sivilt samfunn står sentralt i våre gjensidige relasjoner. Et aktivt sivilt samfunn spiller en viktig rolle i samfunnsutviklingen og for å ansvarliggjøre offentlige myndigheter og privat næringsliv. Støtte og engasjement med lokale sivilsamfunnspartnere skal gis økt vekt i Norges engasjement.

Den unge delen av befolkningen har stor betydning for utviklingen i egne land og lokalsamfunn, og er de vi skal bygge våre relasjoner med i fremtiden. Ungdom må derfor være tydelig inkludert i norsk relasjonsbygging med afrikanske land. Innsats for unge må vektlegge utdanning og jobbmuligheter.

Ulike afrikanske diasporagrupper og diasporaorganisasjoner er, med sin innsikt og forståelse av utviklingen både på det afrikanske kontinentet og i Norge, viktige dialogpartnere. Overføringer fra norsk og internasjonal diaspora er større enn den totale bistanden til afrikanske land, og bidrar til å redusere fattigdom og til bedre levekår.

Variasjonene mellom land og internt i land hvor Norge er representert eller engasjert, er store og vil påvirke typen samarbeid, og legge begrensninger for norsk engasjement. Utviklingstrekkene som vil prege samarbeidet fremover slår ulikt ut i forskjellige regioner, land, kontekster og relasjoner.

Norge legger i vår politikk vekt på lokalt ledet utvikling, dialog, langsiktighet, forutsigbarhet og god kontekstforståelse. Utviklingssamarbeidet skal bidra til god ressursutnyttelse og varige samfunnsendringer. Dette vil fortsatt være førende når vi vil styrke og videreutvikle relasjonene med afrikanske land og organisasjoner.