Strategi for norsk engasjement med afrikanske land

Til innholdsfortegnelse

Sikkerhet og fredsengasjement

Soldater og lokalbefolkning ved vanndam

Afrikanske land har fått en sterkere geopolitisk rolle. En rekke stater viderefører og trapper opp sine engasjement på ulike måter på det afrikanske kontinentet. Dette inkluderer USA, Brasil, India, Kina, Russland, Tyrkia, flere europeiske land og Gulf-stater. En økt grad av stormaktsrivalisering spiller inn i denne utviklingen. Kina viderefører sin langsiktige og strategiske politiske og økonomiske tilstedeværelse. Kina involverer et bredt spekter av aktører og virkemidler for å fremme sine interesser, og disse interessene sammenfaller ikke på alle områder med norske. Russland søker å øke og befeste sin innflytelse i ulike deler av Afrika med særlig vekt på militære virkemidler. Dette har ofte en destabiliserende effekt. Det har implikasjoner for maktforhold, styresett og stabilitet. Afrikanske land har lenge søkt økt innflytelse og får nå større muligheter til å fremme sine interesser. Norge har med vår vekt på folkeretten, multilateralisme, demokrati og godt styresett en sikkerhetspolitisk interesse i å søke samarbeid med afrikanske land. God forståelse, dialog og samarbeid om globale og regionale sikkerhetsspørsmål, og betydningen av disse for våre respektive land og regioner, blir stadig viktigere.

Antallet konflikter på kontinentet øker. Sikkerhetsutfordringene i afrikanske land påvirker Norges interesser. Flere konfliktutsatte land tilhører Europas nærområder. Truslene mot fred og sikkerhet vil forsterkes av de bredere trendene knyttet til demografi, svake stater, klimakrise og voldelig ekstremisme. Spredning av desinformasjon og diskriminerende og hatefulle ytringer virker destabiliserende og er en økende trussel. Dette er det i vår felles interesse å motvirke.

Angrep mot kommersiell sjøfart fortsetter og berører globale, afrikanske og norske interesser. Fri og trygg ferdsel til havs er av stor betydning for å sikre transport av viktige globale varer som drivstoff og mat. Styrking av maritim sikkerhet er et område av felles betydning. Norge har etablert samarbeid med flere afrikanske land, ofte sammen med allierte og andre partnere. Sammen med Ghana fremforhandlet Norge FNs sikkerhetsrådsresolusjon 2634 om maritim sikkerhet i Guineabukten og vil engasjere oss videre for å bidra til positiv utvikling.

Omfattende og organisert kriminalitet skaper vesentlig utbytte, som igjen finansierer både kriminelle og ekstreme voldelige grupperinger. Storskala korrupsjon, skatteunndragelse, hvitvasking, menneskesmugling, narkotikahandel, miljøkriminalitet og cyberkriminalitet går over landegrenser og krever felles innsats.

Fattigdom, ulikhet, og mangel på godt styresett og inkludering er blant årsakene til kriminalitet, konflikt og ekstremisme. Klimaendringer forsterker bildet. Norge har gjennom langsiktig og forutsigbart utviklingssamarbeid med vekt på inkludering, konteksttilpasning, lokalt ledet innsats og samarbeid med sivilt samfunn, gode forutsetninger for å engasjere oss dersom vi inviteres inn av lokale partnere.

Fremme av fred og sikkerhet står sentralt i AUs Agenda 2063. Norge ønsker å bygge videre på det etablerte samarbeidet og styrke dialogen med afrikanske land, AU og subregionale organisasjoner for å håndtere disse utfordringene. Norge vil støtte opp om AUs samarbeid med FN, samt NATO, der det er ønskelig fra afrikansk side. Norge vil fortsatt delta i FNs fredsbevarende operasjoner og samarbeide med afrikanske og vestlige partnere for å styrke kontinentets ivaretakelse av egen sikkerhet. Samtidig er det en trend at afrikanske land tar større ansvar for fredsbevaring og konflikthåndtering på kontinentet og at antall FN-operasjoner går ned. FNs fredsoperasjoner har ikke hatt mandat til å håndtere voldelig ekstremisme og spredning av feilinformasjon, desinformasjon og hatytringer mot fredsbevarende operasjoner og anses ikke å svare godt nok på utfordringene i afrikanske land. Norske sikkerhetsbidrag skal legge vekt på underliggende årsaker til konflikt og ha en integrert og helhetlig tilnærming.

Betydningen av kvinners deltakelse i beslutningsprosesser er viktig. Norge vil fortsette å samarbeide med afrikanske partnerland, AU og subregionale organisasjoner for å sikre kvinner innflytelse.

Training for Peace-programmet er et unikt nord-sør-sør-partnerskap mellom African Centre for the Constructive Resolution of Disputes, Institute for Security Studies og Norsk Utenrikspolitisk Institutt. Programmet bidrar til kunnskapsbasert kapasitetsbygging innen krisehåndtering, kriseløsning og sivile bidrag til fredsoperasjoner, og har bidratt til å høyne kvaliteten på innsatsen, blant annet innen internasjonal humanitærrett og menneskerettigheter.

Fredsbygging og konfliktløsning er alltid et mål, både for Norge og AU. Norsk freds- og forsoningsengasjementet i Afrika prioriteres gjennom målrettet innsats på basis av forespørsler fra parter i regionen. Engasjement og tilrettelegging i ulike fredsprosesser og dialoginitiativ har til hensikt å bidra til reduksjon av vold, og støtte til fredsløsninger, men søker også å bidra til å bedre humanitære situasjoner, motvirke ekstremisme og redusere irregulær migrasjon.

Flere av verdens mest alvorlige og langvarige humanitære kriser utspiller seg på det afrikanske kontinentet. Økt konfliktnivå forsterker krisene. Konsekvensene av klimaendringer merkes aller best på det afrikanske kontinentet i form av forsterkede naturkatastrofer, ekstremvær og tørke. Den afrikanske befolkningen er ung, og barn og unge er spesielt sårbare. De humanitære behovene forventes å tilta. AU har ambisjoner om en tydeligere rolle og større kapasitet til å respondere humanitært. Norge vil fortsette den humanitære innsatsen basert på humanitære prinsipper. For å bidra til å forebygge, avhjelpe eller løse krisene trengs et godt samspill mellom utvikling, forebygging, stabilisering, fredsengasjement, humanitær respons og gjenoppbygging, og at langsiktige utviklingsaktører trekkes tidlig inn.

Væpnet konflikt og klimakriser er blant de viktigste årsakene til fordrivelse. Fattigdom og arbeidsledighet, særlig blant unge, er andre faktorer som kan påvirke folks valg om å migrere. Mange afrikanske land har store utfordringer knyttet til fordrivelse og migrasjon. De fleste fordrevne oppholder seg i eget eller andre afrikanske land, mens migranter ofte søker mot steder lenger unna som blant annet Europa. Trygg, ordnet og regulær migrasjon kan ha stort økonomisk potensial både for avsender- og mottakerland.

Mål: Styrket politisk dialog og samarbeid innen fred og sikkerhet globalt og på kontinentet

Prioriteringer for å styrke dialogen og samarbeidet er:

Konsultasjoner: Norge vil fortsette å gjennomføre og invitere til politiske besøk og embetsbesøk for dialog om fred og sikkerhet, og inkludere fred og sikkerhet i bilaterale og multilaterale konsultasjoner med afrikanske land der begge parter ser det formålstjenlig.

Afrikanskledede initiativ og operasjoner: Norge vil støtte afrikanskledede sikkerhets- og fredsinitiativ og prosesser. Det inkluderer fredsoperasjoner, fredsbyggingsinitiativ og andre aktiviteter etter forespørsler fra afrikanske partnere og, når relevant, i samarbeid med allierte og andre partnere.

Samarbeid med FN: Norge vil støtte videreutvikling av FNs samarbeid med AU, inkludert bruk av de pliktige bidragene fra FNs medlemsland til finansiering av AU-ledede fredstøttende operasjoner, basert på en sak-til-sak-tilnærming. Norge vil støtte og delta i operasjoner ledet av FN og eventuelt andre aktører, basert på en helhetlig politisk vurdering.

Kvinner, fred og sikkerhet: Norge vil videreføre samarbeid for at kjønnsperspektivet blir del av beslutningsgrunnlaget i fredsprosesser, særlig i satsingsland for Norges arbeid med kvinner, fred og sikkerhet. Det vil legges vekt på å bygge og utveksle kunnskap om sammenhengen mellom kvinner, fred og sikkerhet, og klima, fred og sikkerhet.

Helhetlig innsats: Norge vil bidra til sikkerhetssektorreform, og avvæpning og demobilisering. Dette prioriteres særlig ved innsats gjennom multilaterale mekanismer i områder der det har betydning for forebygging, fredsbygging og helhetlig innsats i væpnede konflikter og humanitære kriser. Norge vil legge vekt på en helhetlig og integrert tilnærming i FN-operasjoner og aktiviteter som styrker landenes ivaretakelse av egen sikkerhet. Norge vil også bidra til å løfte opp rollen til sivilt samfunn og øke inkluderingen av lokalt sivilt samfunn i sikkerhets- og fredsengasjement, stabilisering og humanitær innsats. Arbeid for trygg, rask og uhindret humanitær tilgang til mennesker i nød, styrke beskyttelsen av sivile og sikkerhet for humanitære arbeidere i humanitære kriser, videreføres. Det legges vekt på å fremme forebygging, klimatilpasning og helhetlig innsats i langvarige kriser og støtte opp under AUs rolle og kapasitet for å møte humanitære kriser.

Migrasjon: Norge vil søke å styrke samarbeidet med AU og utvalgte afrikanske land om tilgang til eksisterende regulære migrasjonsmuligheter for mennesker fra Afrika, og på den andre siden begrensning av irregulær migrasjon. Norge vil arbeide for å bedre forholdene for mennesker på flukt og lokalsamfunn som mottar flyktninger og fordrevne.