Multilateralt og regionalt samarbeid
Det multilaterale systemet er under press og oppslutningen om folkerettslige spilleregler og globale fellesskapsløsninger utfordres. Mange afrikanske land er nære partnere for Norge i multilaterale spørsmål. Norge ønsker å utvide og styrke samarbeidet om å verne multilateralismen og prinsippene den bygger på.
For at respekten og legitimitet skal bevares må folkeretten utøves universelt og konsekvent. Norge er tydelig på at alle stater må være underlagt de samme reglene, og at brudd på folkeretten er like uakseptabelt uansett hvor det skjer. Om det gjelder Ukraina eller Palestina har Norge vært prinsipielle og tydelige i kritikken av folkerettsbrudd uavhengig av hvem som begår dem.
Afrikanske land er underrepresentert i multilaterale fora. Kravene om innflytelse og reform har økt. Afrikanske land er spesielt opptatt av at de ikke er i førersetet når saker av stor betydning for kontinentet diskuteres, for eksempel innen freds- og sikkerhetsspørsmål, klima, handel og skatt. Reformer kan i sin tur gi økt legitimitet til det multilaterale systemet og multilaterale løsninger, som igjen er i Norges interesse.
Store internasjonale avtaler som 2030-agendaen, Parisavtalen, Naturavtalen og Addis Abeba-handlingsplanen om utviklingsfinansiering er eksempler på at det multilaterale systemet er en viktig arena for å løse globale utfordringer. Videreutvikling av godt etablerte samarbeid mellom Norge og flere afrikanske land kan bidra til fremskritt for felles løsninger gjennom multilaterale mekanismer. Multilaterale institusjoner er viktige partnere i utviklingssamarbeidet. Det legges vekt på nær dialog med relevante afrikanske land om innsatsene.
Det er et mønster at politisk samarbeid i økende grad søkes i regionale fora eller ulike tverrlandskonstellasjoner fremfor i FN. Det er økt representasjon av afrikanske land i for eksempel den mellomstatlige organisasjonen BRICS+, mens AU er tatt opp i G201. Intraregionalt samarbeid og dialog med likesinnede gir afrikanske land mulighet til å fremme sine politiske og økonomiske interesser med større tyngde. Fra norsk side er det et dilemma dersom slike fora bidrar til å undergrave multilateralt samarbeid, og blir arena for å fremme autoritære ideologier og inndeling av verden i blokker. Norge ønsker gjennom samarbeid med afrikanske land å bidra til at disse komplementerer og støtter opp om, og ikke dupliserer rollen til, eller reduserer betydningen av det multilaterale system basert på folkeretten.
Et velfungerende multilateralt system og effektiv implementering av felles løsninger er avhengig av at regionale og sub-regionale organisasjoner fungerer godt, og at det opprettholdes en fornuftig arbeidsdeling og samspill med FN og andre multilaterale organisasjoner.
Norge var en støttespiller for Organisasjonen for afrikansk enhet som ble opprettet i 1963, og har siden overgangen i 2002 støttet opp om Den afrikanske union (AU). Norge støtter også opp om sub-regionale organisasjoner og AUs Agenda 2063 som er kontinentets utviklingsagenda. Organisasjonene opplever, etter flere års fremgang med å styrke arkitekturen, vedvarende utfordringer med finansiering og å oppnå enighet mellom medlemslandene. Det er i vår felles interesse at sterke afrikanske mellomstatlige organisasjoner bidrar til å løse utfordringer og oppnå vekst og utvikling på kontinentet.
Norge har en strategisk interesse av å delta og engasjere oss på afrikanskledede møter og initiativ, og å støtte opp om afrikanske lands vertskapsroller for relevante multilaterale fora, inkludert FNs miljøforsamling i Nairobi.
Mål: Styrket samarbeid om reform og fremme av det multilaterale systemet og folkeretten
Prioriteringer for å styrke samarbeidet vil være:
Politisk dialog og samarbeid: Norge vil øke bruken av multilaterale konsultasjoner med afrikanske land. Sammen med afrikanske land vil det søkes multilaterale løsninger på felles utfordringer som kan samle bred støtte i en verden preget av økte spenninger. Det vil legges vekt på å bygge tverregionalt samarbeid med afrikanske land i multilaterale fora om folkeretten, demokrati, menneskerettighetene, humanitære spørsmål og bærekraftig utvikling.
Reform: Norge vil styrke innsatsen for reform og arbeidsformer i multilaterale organisasjoner for økt afrikansk representasjon og innflytelse. Herunder støttes økt representasjon og innflytelse for afrikanske land i FNs sikkerhetsråd. Norge støtter også afrikansk sakslederskap når afrikanske saker står på dagsorden. Norge vil videre bidra til å styrke FN-hovedkvarteret i Nairobi som plattform for dialog og behandling av multilaterale spørsmål.
Regional arkitektur: Norge vil fortsette det tette samarbeidet med AU og sub-regionale organisasjoner med vekt på implementering av AUs normative rammeverk. Det legges videre vekt på å bidra til at FN-AU samarbeidet utvides, inkludert mellom FNs sikkerhetsråd og AUs freds- og sikkerhetsråd.
Fotnoter
G20 omfatter Argentina, Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Mexico, Russland, Saudi-Arabia, Storbritannia, Sør-Afrika, Sør-Korea, Tyrkia, Tyskland, USA, og i tillegg EU og AU.”