Strategi for norsk engasjement med afrikanske land

Til innholdsfortegnelse

Næringsliv, ren energi og kunnskapssamarbeid

Solcellepanel i ørkenlandskap

Det afrikanske kontinentet har store økonomiske muligheter som kan bidra til inkluderende vekst og fattigdomsbekjempelse. Innen 2050 forventes en fjerdedel av verdens befolkning å bo i afrikanske land. Økonomisk vekst og markedsutvikling gir nye muligheter for handel og investeringer. Urbanisering forventes å fortsette i høy hastighet, som kan bidra til vekst, men også nye utfordringer. The African Continental Free Trade Area (AfCFTA) vil være verdens femte største marked når det er fullt realisert. Afrikanske land vil fortsatt benytte seg av fossile energikilder, og særlig gass forventes å bli en del av energibildet fremover. Samtidig er over halvparten av verdens beste solenergiressurser i afrikanske land. I tillegg kommer vindkraft og vannkraft som både kan forsyne landene selv og eksporteres. Det forventes at afrikanske markeder på sikt vil ta en mer fremtredende plass i verdensøkonomien.

For å realisere potensialet etterspør flere afrikanske land samarbeid i form av økt handel, investeringer, bedring av rammebetingelsene for næringslivet, støtte til næringsutvikling, og kunnskapsutveksling og kapasitetsbygging.

Det er behov for reformer for å bedre styresett, styrke institusjoner og øke privat og offentlig ressursmobilisering. Den store gruppen ungdom krever investeringer i utdanning, yrkesferdigheter og inkluderende jobbskaping. I flere land truer gjeldsbyrden den økonomiske utviklingen. Hvordan afrikanske land lykkes vil få betydning også utover kontinentet, på områder som økonomi, klima, miljø, helse, sikkerhet og migrasjon. En god økonomisk og sosial utvikling er i vår felles interesse.

Norge arbeider for å muliggjøre nødvendig gjeldsslette og forhindre nye fremtidige gjeldsproblemer i utsatte land. Afrikanske land står overfor betydelige utfordringer med korrupsjon, som hindrer deres bærekraftige utvikling. Godt styresett, effektiv nasjonal ressursmobilisering og kunnskapssamarbeid står sentralt i vårt utviklingssamarbeid.

For å bedre finansieringsmulighetene for små- og mellomstore landbruksbedrifter har Norge har sammen med USAID lansert fondet Financing for Agricultural Small and Medium Enterprises in Africa (FASA). Fondet skal bruke bidrag fra givere til å redusere risiko og utløse økt privat finansering. Målet er å støtte 500 små- og mellomstore landbruksbedrifter, 1.5 millioner småskala bønder og bidra til 60 000 arbeidsplasser.

Norge kan på forespørsel fra afrikanske land bidra med kunnskap, kapasitet, teknologi og finansiering innen områder hvor vi har særlige fortrinn. Dette inkluderer bærekraftig ressursforvaltning, økonomisk styresett og kjønnslikestilling. Norge bruker innovativ finansiering for å utløse private investeringer og støtte bærekraftig afrikansk næringsvirksomhet og jobbskaping gjennom norske ordninger, Verdensbankgruppen og Den afrikanske utviklingsbanken.

Norfund, statens investeringsfond for næringsvirksomhet i utviklingsland, har 62% av porteføljen i Afrika. Energi er en hovedsatsning, gjennom fondets utviklingsmandat og Klimainvesteringsfondet. I 2023 investerte Klimainvesteringsfondet 368 millioner kroner i den sørafrikansk eide, uavhengige kraftprodusenten Pele Green Energy. Investeringen vil bidra til å bygge 1 GW tildelte sol- og vindprosjekter i Sør-Afrika som leverer strøm til det nasjonale strømnettet og direkte til industrikunder. Det anslås å bidra til å unngå utslipp av 2.3 millioner tonn nye CO2-ekvivalenter årlig.

Norge har sammenfallende interesser med flere afrikanske land innen internasjonalt samarbeid om bærekraftig naturressursutnyttelse og rammebetingelser som gjør at en større del av ressurser og verdiskapning blir igjen i opprinnelseslandene.

Afrika-gruppen er en tydelig forkjemper i kampen mot ulovlig kapitalflyt, og for at det etableres en FN rammekonvensjon om skatt. Ulovlig kapitalflyt ut av afrikanske land anslås å tilsvare mer enn 10 ganger offisiell utviklingsbistand til kontinentet. Norge har anti-korrupsjon og ulovlig kapitalflyt høyt på dagsorden. Vi har et omfattende og nært samarbeid med multilaterale organisasjoner for å motvirke ulovlig kapitalflyt, forebygge og bekjempe korrupsjon og skatteunndragelser, og få på plass gode skattesystemer for nasjonal ressursmobilisering i flere afrikanske land. Norge stemte som ett av to vestlige land ikke imot etableringen av prosessen for en skattekonvensjon i FN, og har deltatt i FN-byrået som utarbeidet mandatet for forhandlingene om skattekonvensjonen.

Utviklingen i afrikanske markeder gir nye muligheter for norsk næringsliv. Flere norske virksomheter har tilstedeværelse i afrikanske markeder og viser økt interesse for kontinentet. I flere afrikanske land etterspørres norsk teknologi, kompetanse, varer og tjenester. Variasjoner i markedene påvirker hvilke land som er mest aktuelle. Utfordringer inkluderer vekslende og uforutsigbar politikk og rammevilkår, korrupsjon, store forskjeller i størrelse på økonomi, samt krig og konflikt. Norge har en rekke eksportrettede virkemidler som kan bistå norske selskaper som ønsker å satse i afrikanske markeder, både med rådgivning, markedsinnsikt, lån, tilskudd og garantier. Økt markedskunnskap, nettverk, og politisk dialog med afrikanske lands myndigheter om stabile og forutsigbare rammebetingelser for handel og investeringer er viktige forutsetninger for at norske bedrifter vil kunne lykkes med langsiktig posisjonering og satsing i afrikanske markeder.

Nordic-African Business Summit er en møteplass med nordisk-afrikansk fokus på næringsliv. Norwegian-African Business Association (NABA) er arrangør av konferansen som avholdes årlig i Oslo. NABA-konferansen har blitt et av Nord-Europas ledende samlingspunkt for næringsliv og investorer med interesse for afrikanske markeder og forretningsmuligheter.

Norge har gjennom European Free Trade Association så langt inngått fire handelsavtaler som omfatter åtte afrikanske land, og har samarbeidserklæringer med to afrikanske land. Det er ønskelig å videreutvikle nettverket av avtaler for å skape stabile og forutsigbare rammebetingelser for handel og investeringer, og legge til rette for økt gjensidig verdiskapning.

Over 600 millioner afrikanere mangler tilgang til elektrisitet. Vekst, industrialisering, økt produktivitet, fattigdomsbekjempelse og bedre offentlige og private tjenester krever en kraftig økning i tilgangen. Stadig billigere og bedre fornybare energiløsninger kan bringe ren elektrisitet ut til millioner av mennesker. Når fornybar energi blir satt inn i produksjon av varer gir det fordeler inn i europeiske markeder framfor varer produsert med fossil energi. Mobilisering av private investeringer i fornybar energi vil kreve reformer av afrikanske energimarkeder og –selskaper for å redusere risiko. Norge har et omfattende samarbeid i energisektoren med flere afrikanske land. Norge besitter som energinasjon etterspurt teknologi og kompetanse som også omfatter forvaltning av energiinntekter og åpen og forutsigbar regulering av energisektoren. Norske selskaper har allerede betydelige investeringer i energisektoren innen olje og gass, men i økende grad også sol og vannkraft. Energisektoren representerer dermed gode muligheter for økt samarbeid til gjensidig nytte mellom Norge og afrikanske land. Fornybar energi vil fortsatt prioriteres i utviklingssamarbeidet.

Forskning, kunnskapsutveksling og utdanning er nøkler til å løse utfordringer med å oppnå bærekraftig utvikling, utdype relasjoner og videreutvikle samarbeid. Studentutveksling inngår som en viktig del av dette. Norske og afrikanske institusjoner samarbeider allerede tett i flere land og innen en rekke ulike felt, som tjener både norske og afrikanske interesser. Det er i gjensidig interesse å videreutvikle samarbeidet basert på likeverdige partnerskap som er faglig fundert og valgt av norske og afrikanske institusjoner.

Forskningskapasiteten på det afrikanske kontinentet er i vekst. Sør-Afrika og Norge har i over 20 år hatt et samfinansiert forskningspartnerskap gjennom National Research Foundation og Norges forskningsråd. Tema er havmiljø, bærekraftig fiskeriforvaltning og avsalting av sjøvann med fokus på utfordringer vi står overfor i begge land.

Digitalisering er allerede en av de viktige driverne for økonomisk utvikling i afrikanske land. Norge er blant verdens mest digitaliserte samfunn. Norske løsninger kan danne grunnlag for å utvikle relevante tjenester i afrikanske land. Gjennom partnerskap med afrikanske land bidrar vi, der det ligger til rette for det, til videre fremskritt med digitalisering av offentlige løsninger til gode for myndigheter, befolkning og næringsliv.

Mål: Styrket næringslivsengasjement, kunnskapssamarbeid og samarbeid innen ren energi

Det legges vekt på følgende prioriteringer for å styrke engasjement og samarbeid:

Regionalt og multilateralt samarbeid: Norge vil arbeide for å styrke Den afrikanske utviklingsbanken og Verdensbankens innsats overfor afrikanske land. Reformer for å øke utlån og effektivisere utviklingsbankene vil støttes. Norge vil støtte gjennomføring av AfCFTA med kapasitetsutvikling av organisasjonen på områder hvor Norge har særlige fortrinn.

Handel og investeringer: Norge vil fremme norske bærekraftige løsninger og synliggjøre Norge som økonomisk aktør og attraktiv næringslivspartner i utvalgte afrikanske markeder hvor det er interesse fra norsk næringsliv. Det vil arbeides for tettere kontakt mellom norske og afrikanske myndigheter om rammebetingelsene i land der norsk næringsliv har interesser. Norge vil se etter muligheter for økt næringsaktivitet og søke å koble norske aktører med afrikanske der det ligger til rette for det.

Ressursmobilisering: Norge vil videreutvikle innovative finansieringsordninger for å bidra til å mobilisere nasjonale ressurser og private investeringer i afrikanske land. Det vil legges vekt på ordninger som risikokapital, lån og garantiordninger rettet mot bærekraftig afrikansk næringsvirksomhet, jobbskaping og investeringer i det grønne skiftet. Støtte og samarbeid om å redusere ulovlig kapitalflyt vil videreføres. Norge vil delta i samarbeid for å styrke internasjonal gjeldshåndtering.

Skatt og ulovlig kapitalflyt: Norge vil fortsette å bidra til effektivt og inkluderende globalt skattesamarbeid i internasjonale fora, for å bekjempe skatterelatert ulovlig kapitalflyt og bidra til å mobilisere nasjonale ressurser for bærekraftig utvikling.

Anti-korrupsjon: Norge vil fortsette å bidra til effektiv forebygging og bekjempelse av korrupsjon i afrikanske land gjennom samarbeid med og støtte til FN og andre multilaterale organisasjoner.

Kunnskapssamarbeid og kapasitetsbygging: Norge vil styrke samarbeidet om kapasitetsbygging og kunnskapsutveksling med land som gjennomfører økonomiske og sosiale reformer. Samarbeidet vil fokusere på områder hvor Norge har særlige fortrinn og norsk kompetanse etterspørres.

Ren energi: Norge vil søke strategiske samarbeid for utbygging av fornybar energi, tilgang til elektrisitet og rene energikilder til matlaging, nettutbygging og sterkere regional handel samt kapasitetsbygging og strukturelle reformer. Prioritering gjøres ut fra nytte og behov, lokalt eierskap og Norges fortrinn for å bidra.

Forsknings- og utdanningssamarbeid: Norge vil støtte norsk-afrikansk forsknings- og utdanningssamarbeid basert på gjensidige, likeverdige og langsiktige partnerskap, og bidra til å styrke høyere utdannings- og forskningssektoren i afrikanske land. Norge vil videreføre stipendordninger for afrikanske studenter som vil studere i Norge og bygge opp under gjensidig studentutveksling.