4 Innsatsområde 2: Kunnskap og kompetanse
Regjeringen iverksetter flere tiltak som skal styrke kunnskapen og kompetansen om rasisme og diskriminering i samfunnet. Et solid og pålitelig kunnskapsgrunnlag er nødvendig for en målrettet innsats for å redusere diskriminering og muslimfiendtlighet.
Tiltak 9: Undersøke befolkningens holdninger til etniske og religiøse minoriteter hvert femte år
Regjeringen vil bestille en undersøkelse av befolkningens holdninger til etniske og religiøse minoriteter, særlig muslimer og jøder. Det er publisert tilsvarende befolkningsundersøkelser i 2012, 2017 og 2022. Tidsserieundersøkelser gir et godt kunnskapsgrunnlag om hvordan befolkningens holdninger utvikler seg over tid. Regjeringen vil derfor bestille en ny undersøkelse i 2025, som skal lanseres i 2027.
Ansvarlige departement: Kultur- og likestillingsdepartementet, Arbeids- og inkluderingsdepartementet, Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet og Kunnskapsdepartementet.
Tiltak 10: Innhente kunnskap om muslimers levekår og livskvalitet
Regjeringen vil innhente kunnskap om muslimers levekår og livskvalitet. Diskriminering og rasisme reduserer menneskers livskvalitet, og oppdatert kunnskap om muslimers levekår og livskvalitet vil bidra i utviklingen av gode, kunnskapsbaserte tiltak.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 11: Innhente kunnskap om muslimers møte med kommunen
Regjeringen vil innhente kunnskap om diskriminering av muslimer i møte med kommunen og kommunale tjenester. Offentlig forvaltning er blant de samfunnsområdene som Likestillings- og diskrimineringsombudet mottar flest henvendelser om. Undersøkelsen vil se på hvorvidt og på hvilke måter rasisme og diskriminering av muslimer kommer til uttrykk i møte med kommunen og kommunale tjenester.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 12: Innhente kunnskap om konsekvensene av rasisme, diskriminering og hatefulle ytringer på samfunnsdeltakelse
Regjeringen vil innhente kunnskap om hvordan og i hvilket omfang rasisme og diskriminering kommer til uttrykk og påvirker opplevelser og deltakelse på ulike samfunnsarenaer. Kunnskapsinnhentingen består av tre delprosjekter som skal:
- utforske rasisme og diskriminering med søkelys på betydningen av ytre kjennetegn som hudfarge, bekledning og religiøse symboler,
- kartlegge omfanget av og karakteristikkene ved rasisme og diskriminering i frivilligheten og i kulturlivet i Norge,
- bruke kunstig intelligens (KI) for å kartlegge hatefulle ytringer i sosiale medier og utforske muligheter og begrensinger knyttet til hvordan KI kan benyttes til å begrense demokratiske trusler på nett.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 13: Innhente kunnskap om rasisme i idretten
Regjeringen vil bestille kunnskapsinnhenting om etniske og religiøse minoriteters deltakelse i idretten og deres erfaringer med rasisme, diskriminering og hatytringer i idrettslivet.
Ansvarlig departement: Kultur- og likestillingsdepartementet
Tiltak 14: Bedre informasjon til barn og unge om rasisme, diskriminering og gruppefiendtlighet
Regjeringen vil sørge for at informasjon og veiledning om rasisme og diskriminering på ung.no blir bedre og mer målrettet. Det skal også omfatte informasjon om gruppefiendtlighet, som for eksempel muslimfiendtlighet, antisiganisme og antisemittisme. Fagpanelet til ung.no skal styrkes med personer med særskilt kompetanse om rasisme og diskriminering. Ung.no tilbyr informasjon og veiledning til barn og unge om en rekke temaer, blant annet rasisme og diskriminering.
Ansvarlig departement: Barne- og familiedepartementet
Tiltak 15: Styrke Dembras arbeid mot muslimfiendtlighet
Regjeringen vil styrke arbeidet mot muslimfiendtlighet gjennom «Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme» (Dembra). Dembra jobber med å forebygge ekstremisme, diskriminering og rasisme, inkludert muslimfiendtlighet, antisemittisme og øvrig gruppefiendtlighet. Dembra er rettet mot barne-, ungdoms- og videregående skoler samt lærerutdanningsinstitusjonene. Dembra gir lærere, skoleledere og lærerutdannere verktøy og veiledning for å skape inkluderende skolemiljø og forebygge fordommer og rasisme i skolen, herunder muslimfiendtlighet. Dembras pedagogiske verktøy om muslimfiendtlighet, inkludert nettressurser om muslimfiendtlighet, skal utvides og forbedres.
Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet
Tiltak 16: Evaluere Dembra
Regjeringen har foreslått å bevilge midler til en ekstern evaluering av «Demokratisk beredskap mot rasisme og antisemittisme og udemokratiske holdninger» (Dembra). Evalueringen vil starte i 2025 med sikte på ferdigstillelse i løpet av 2027.
Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet
Tiltak 17: Videreføre støtten til Stiftelsen 10. august sitt minne- og læringssenter
Stiftelsen 10. august ble etablert i kjølvannet av det rasistisk motiverte drapet og terrorangrepet 10. august 2019. Stiftelsen er i dag et minne- og læringssenter hvor ungdom kan snakke og lære om temaer som rasisme, muslimfiendtlighet, radikalisering og ekstremisme. Regjeringen foreslår å videreføre støtten til drift av minne- og læringssenteret.
Ansvarlig departement: Kunnskapsdepartementet
Tiltak 18: Forebygge og bekjempe rasisme og diskriminering på arbeidsplassen
Regjeringen tilrettelegger for at arbeidsgivere skal forebygge og bekjempe rasisme og diskriminering på arbeidsplassen, blant annet gjennom nettsiden www.mika.no . Nettsiden gir arbeidsgivere tilgang til faglig kunnskap basert på forskning, praktiske prosjekterfaringer og gode eksempler på tiltak som fremmer mangfold på arbeidsplassen. Nettsiden skal oppgraderes med mer informasjon om verktøy for å bekjempe rasisme og diskriminering på arbeidsplassen.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Tiltak 19: Utvikle metoder for å kartlegge opplevd rasisme og diskriminering
Regjeringen vil bidra til å utvikle metoder for å kartlegge opplevd rasisme og diskriminering i samarbeid med utvalgte kommuner. Dette vil understøtte kommunenes arbeid og stimulere til styrket innsats mot rasisme og diskriminering. For å kunne motvirke og forebygge rasisme og diskriminering, er det behov for kunnskap om forekomst og opplevelser. Flere kommuner har handlingsplaner eller strategier for å forebygge rasisme og diskriminering, og det er ønskelig at flere arbeider med forebygging lokalt.
Ansvarlig departement: Arbeids- og inkluderingsdepartementet
Tiltak 20: Tilrettelegge for kompetanseheving om mangfold hos ledere i helse- og omsorgstjenestene
Regjeringen vil gi et oppdrag til Helsedirektoratet om å vurdere tiltak for å øke kompetansen til ledere i helse- og omsorgstjenesten om mangfold, diskriminering og trakassering. Det vil også omfatte diskriminering på grunn av religion. Det er viktig at ledere har kunnskap og kompetanse om mangfold, rasisme, diskriminering, for eksempel på grunn av religion, for å kunne tilby likeverdige helse- og omsorgstjenester til alle, uavhengig av religiøs bakgrunn. Det er også viktig for å ivareta ansatte som opplever rasisme, diskriminering eller trakassering i sitt arbeid.
Ansvarlig departement: Helse- og omsorgsdepartementet
Tiltak 21: Kartlegge sammenhengen mellom helse og opplevd rasisme og diskriminering
Regjeringen vil skaffe en oversikt over hvordan sammenhengen mellom rasisme, diskriminering og helse adresseres i eksisterende undersøkelser og vurdere om det er behov for ytterligere forskning. Diskriminering på grunn av religion vil omfattes av tiltaket.
Ansvarlig departement: Helse- og omsorgsdepartementet