Handlingsplan mot muslimfiendtlighet 2025–2030

Til innholdsfortegnelse

5 Innsatsområde 3: Trygghet og sikkerhet

Alle skal oppleve trygghet og sikkerhet, uavhengig av bakgrunn. Hatkriminalitet er særlig alvorlig for dem som rammes av den direkte. Samtidig bidrar hatkriminalitet til å skape frykt og utrygghet i hele grupper av befolkningen. Det kan omfatte alle typer lovbrudd, som for eksempel hatefulle ytringer, skadeverk, trusler og vold.

Et flertall av sakene som politiet mottar om hatkriminalitet, der religion eller livssyn er motiv, er rettet mot muslimer. 89 Regjeringen ser med bekymring på at enkelte utsettes for hatkriminalitet på grunn av deres (antatte) religiøse bakgrunn.

Tiltak 22: Ivareta en god dialog mellom politiet og muslimske trossamfunn

Dialogarbeid er satt uttrykkelig på politiets dagsorden gjennom handlingsplanen Mangfold, dialog og tillit: Handlingsplan for politiets arbeid (2022-2025) , er dialog mellom Politiet og ulike grupper i befolkningen er et eget tiltak . Politidirektoratet avholder jevnlige møter med muslimske trossamfunn og har gitt føring til politidistriktene om at det skal gjennomføres tilsvarende møter på distriktsnivå. Formålet er å sikre gjensidig informasjonsutveksling mellom politiet og trossamfunnene. Politiet skal også sørge for at muslimske trossamfunn har etablert kontaktpunkter i politiet for å sikre rask kontakt og informasjonsutveksling.

Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet

Tiltak 23: Styrke politiets kompetanse om hatkriminalitet

Politiet skal ha kunnskap og kompetanse om hatkriminalitet og hvordan den kommer til uttrykk både fysisk og digitalt. Politiet skal være i stand til å avdekke, forebygge og bekjempe hatkriminalitet, uansett hvor i landet det inntreffer. Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet bidrar til å heve politidistriktenes kompetanse om hatkriminalitet og kan veilede i konkrete saker. Kompetansemiljøet gjennomfører opplæring for politidistriktene for å styrke politiets nasjonale arbeid med forebygging og bekjempelse av hatkriminalitet, herunder hatkriminalitet rettet mot muslimer.

Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet

Tiltak 24: Videreutvikle statistikk og analyse av anmeldt hatkriminalitet

Regjeringen vil videreutvikle den nasjonale statistikken om hatkriminalitet for å få mer kunnskap om hvordan hatkriminalitet rammer ulike grupper i befolkningen. Politidirektoratet har over tid utarbeidet en årlig analyse av hatkriminalitet, som viser utviklingen i anmeldelser og saker som føres for retten. Nasjonalt kompetansemiljø innen hatkriminalitet (NKH) utarbeider årlig en nasjonal hatkrimrapport. Kompetansemiljøet ble styrket med fem millioner kroner i statsbudsjettet for 2024, og med det forventes mer analyse av hatkriminalitet mot personer med minoritetsbakgrunn, herunder muslimer.

Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet

Tiltak 25: Sikre et mangfoldsperspektiv i politiets opplæring, utdanning og lederutvikling

Regjeringen vil at det skal være stor bevissthet om betydningen av gode holdninger, kulturforståelse og mangfold internt i politiet og i politiets møte med innbyggerne. Dette inkluderer bevissthet om religiøst mangfold og diskriminering på grunn av religion. Temaer knyttet til mangfold, dialog og tillit skal ivaretas i politiets grunnutdanning, etter- og videreutdanning og i øvrige kurs og opplæring for ansatte i politiet. Mangfoldskompetanse er nødvendig i møte med innbyggerne og for å levere likeverdige tjenester til alle, uansett innbyggernes religiøse tilhørighet.

Ansvarlig departement: Justis- og beredskapsdepartementet

Tiltak 26: Styrke likestilling og mangfold i Forsvaret

Handlingsplan for økt likestilling og mangfold i Forsvaret (2023–2026) systematiserer Forsvarets arbeid med å fremme likestilling og hindre diskriminering i tråd med likestillings- og diskrimineringsloven. Forsvaret har et mål om å rekruttere personellgrupper som representerer mangfoldet i befolkningen. Forsvaret skal ha dialog med minoritetsorganisasjoner og religiøse organisasjoner og innhente kunnskap om status på minoritetsrepresentasjon.

Ansvarlig departement: Forsvarsdepartementet

Fotnoter

89.

 Politidirektoratet og Oslo politidistrikt, 2024, s. 17