Vedlegg B Invitasjon til markedsdialog
INVITASJON TIL MARKEDSDIALOG
Ekspertutvalg U-864
Oppnevnt av Samferdselsdepartementet
1. Introduksjon
Samferdselsdepartementet (SD) har oppnevnt et ekspertutvalg som skal vurdere og komme med tilrådning om tiltak for håndtering av ubåtvraket av U-864, kvikksølvlasten og kvikksølvforurenset havbunn rundt vraket. Ekspertutvalg U-864 (heretter utvalget) inviterer til markedsdialog med potensielle leverandører som kan tilby teknologi som kan benyttes for å innhente ny informasjon om kvikksølvet og kvikksølvforurensningen (i og utenfor vraket) og tilstand for vrak og last.
Markedsdialogen omfatter innspill fra leverandørene gjennom et notat med kommentarer og forslag til løsninger, samt påfølgende en-til-en møter med leverandørene som har levert innspillsnotat.
Dette arbeidet vil kunne påvirke hva som blir etterspurt i en senere mulig anskaffelse av undersøkelser ved vraket av U-864. Eventuell kunngjøring av konkurransen vil komme i etterkant av dialogen.
2. Bakgrunn
Den tyske ubåten U-864 ble senket av den britiske ubåten HMS Venturer den 9. februar 1945, og er lokalisert ca. 2 nautiske mil vest for øya Fedje i Vestland fylke, på ca 160 meters dyp. Ubåten var på vei fra Tyskland, via Norge, til Japan med krigsmateriell. Ifølge historiske dokumenter kan U-864 ha fraktet ca.67 tonn metallisk kvikksølv (i væskeform), lagret i stålbeholdere i kjølen. Deler av denne lasten er spredt ut på sjøbunnen omkring vraket, og dette fører til utlekking av kvikksølv til vannmassene omkring.
Prøvetagninger av sjøbunnen inntil vrakseksjonene har vist høyere konsentrasjoner av kvikksølv sammenlignet med normal bakgrunnsforurensning, og det ble i 2004 igangsatt et utredningsprogram med målsetting om å utrede et egnet tiltak for å redusere risiko fra forurensningskilden. I arbeidet med valg av miljøtiltak er det tre alternativer som har vært vurdert: Tildekking, heving av last og heving av vrak og last. Hevingsalternativene innebærer også tildekking av sjøbunn for å håndtere kvikksølvforurensning som ikke lar seg fjerne i en hevingsoperasjon. Tildekking er det tiltaket som har vært vurdert å gi lavest risiko for spredning av kvikksølv. Det er lokalt stor bekymring for konsekvensene av at kvikksølvet ikke blir fjernet, og ulike fagmiljøer hevder det er mulig å heve hele eller deler av lasten på en forsvarlig måte.
Saken er godt belyst og utredet fra 2003 og fram til i dag. Sentrale dokumenter er Kystverkets konseptvalgsutredning fra 2011 som er utarbeidet etter Finansdepartementets veiledere for KS-programmet, ekstern kvalitetssikring (KS1) av denne, utarbeidet av Metier og Møreforsking Molde AS i 2012, samt Kystverkets forprosjekt fra 2014. En oversikt over gjennomførte utredninger finnes på Samferdselsdepartementets og på Kystverkets hjemmesider:
https://www.regjeringen.no/no/tema/transport-og-kommunikasjon/kyst/u864/id525212/
https://kystverket.no/oljevern-og-miljoberedskap/ansvar-og-roller/skipsvrak/u-864/
Ekspertutvalget U-864 har, i tråd med sitt mandat, spesielt fokus på å vurdere om det er tilkommet «ny informasjon eller ny teknologi som tilsier at heving av hele eller deler av lasten er miljømessig forsvarlig, før arbeidet med tildekking iverksettes».
Nye teknikker og metoder for å kunne heve last og eventuelt vrak har blitt adressert i flere tidligere utredninger. Ekspertutvalget U-864 har også i 2021 blitt presentert for slike muligheter og løsninger som er helt eller delvis «nye». Forutsetningene som må legges til grunn for å gjennomføre en vellykket operasjon, og for å vurdere tilhørende risikoforhold, er imidlertid preget av betydelig usikkerhet. Spesielt er dette knyttet til oppdatert kunnskap om hvor og hvordan lasten foreligger i dag (i og utenfor vraket), ulike grunnforhold (med tanke på utstyr som skal plasseres) og tilstanden til vraket (med tanke på stabilitet, integritet og forflytning). Utvalget ser det derfor som essensielt for å bringe arbeidet med U-864 videre, og kunne gjøre vurderinger av risiko knyttet til (nye) alternativer, at noen av forutsetningene som legges til grunn avklares, og tilhørende usikkerheter reduseres.
Med bakgrunn i dette vurderer utvalget å søke å fremskaffe viktig informasjon gjennom å gjennomføre undersøkelser av vraket og omkringliggende sjøbunn. Denne markedsdialogen gjennomføres for å fremskaffe informasjon om:
- Tilgjengelig teknologi og løsninger som kan møte behovene skissert under, og erfaringer med disse
- Hensiktsmessig plan for gjennomføring av undersøkelser (utstyrsbehov, organisering, tidslinje, innhold)
- Kostnader knyttet til undersøkelsene
3. Behovsbeskrivelse
Utvalget har identifisert følgende overordnede behov for informasjon som ønskes innhentet gjennom en undersøkelse:
- Tilstand for vraket og lasten (inkludert type og plassering av last) herunder:
- Tilstand sveisesøm kjølkasse
- Plassering av ammunisjon i vraket – og annet løst materiale som kan begynne å bevege seg
- Plassering og mengder Hg i kjølkassene, samt tilstand for Hg og beholdere (foreligger det teknologi som kan se inn i kjølkassene gjennom stål og sedimenter?)
- Tykkelsesmålinger i flere punkter i trykkskroget (ultrasoniske målinger?) – minimum 4 punkter for hver vrakdel
- Tilstand formskrog - generell visuell inspeksjon
- Omkringliggende område/sjøbunn:
- Plassering og tilstand for last (kvikksølv og ammunisjon) og vrakdeler som kan ligge på sjøbunn/nedsenket i sedimentene. Eksempelvis beholdere i underliggende sedimenter (ref. punktet over vedr. ny teknologi for å se gjennom sedimenter).
- Spredning av kvikksølvforurensning i dybde og utstrekning (identifisere omfang av forurensning eksempelvis for vurdering av mudringsbehov). Mulige (dyptgående) dybdeprofiler for kvikksølvforurensning i sedimentene i området rundt vraket.
- Sedimentprøver nord/vest for vraket, inntil 1 km unna. Analysere for parametere som kan si noe om forhold for metylering dersom man skulle få en spredning av kvikksølv under en operasjon:
- Totalkvikksølv, kvikksølvioner og metylkvikksølv
- Totalt organisk karbon
- Redokspotensiale
- Andre aktuelle/mulige undersøkelser:
- Identifisere/avkrefte tilstedeværelse av uranoksid (vrak/sediment)
- Verifisere tilstand for vrak-delene, at det ikke har skjedd endringer
- Verifisere at det ikke er endringer på havbunnen rundt vrakdeler og ved fyllingen som ble lagt ut i 2016
Spesielle forhold:
Ubåten ligger på ca. 160 meters dyp. På grunn av tilstedeværelsen av forurensning (herunder kvikksølv og potensielt ammunisjon), vil det stilles høye krav til undersøkelsene med tanke på å hindre forurensning. Undersøkelser med teknologi og metoder som er lite inngripende ift. vrak, last og omkringliggende sjøbunn er av stor interesse for utvalget. Eventuelle undersøkelser som kan medføre spredning av forurensning vil kunne kreve former for miljøovervåking (prøver/analyser). Det vil også måtte tas spesielle hensyn til håndtering av kontaminert utstyr der dette er i kontakt med forurenset sjøbunn og vrak/last. Vraket er å regne som en krigsgrav og må håndteres deretter.
4. Gjennomføring av dialogprosessen
4.1 Om markedsdialogen
Formålet med denne markedsdialogen er å få ideer og innspill fra markedet til gode måter å dekke utvalgets behov på. Herunder menes teknologi som kan benyttes, hvordan en undersøkelse kan organiseres, resultater som kan forventes, og å belyse tidslinje og kostnadsbilde knyttet til en eventuell undersøkelse. Dette vil sette utvalget bedre i stand til å utarbeide et konkurransegrunnlag.
Basert på informasjonen i denne beskrivelsen inviterer utvalget leverandørene til å sende inn skriftlige innspill (bør ikke overstige 5 A4 sider). Leverandører som sender innspillsnotat vil bli invitert til separate en-til-en møter for å presentere sine innspill. Innspillene som mottas gjennom denne dialogen vil i etterkant kunne danne grunnlaget for en endelig utforming av et konkurransegrunnlag.
4.2 Innspillsnotatets innhold
Utvalget ber om at leverandørene leverer et innspillsnotat med forslag og innspill til løsninger på behovene som beskrives i kapittel 3 her. Det bes om at notatet besvarer følgende spørsmål:
- Hvilke undersøkelser kan svare ut behovene som beskrives over? Det ønskes forslag/beskrivelse av teknologier som anbefales
- Hvilke erfaringer har leverandørene med foreslått teknologi/metoder/løsninger, og hvilken oppløsning (nøyaktighet) kan løsningene/metodene gi?
- Hvordan bør en undersøkelse organiseres, herunder:
- Organisering
- Faser/form
- Kontraktstruktur/utlysningsform
- Hvilke krav stilles til fartøy og utrustning for å gjennomføre undersøkelsene som leverandøren foreslår
- Hva vil være tidslinjen for planlegging, forberedelse, gjennomføring og rapportering fra en slik undersøkelse?
- Hvilke kostnader forventes forbundet med undersøkelsene?
Innspillsnotatet bør maksimalt være 5 A4-sider. Utvalget ønsker ikke ferdigtrykt salgsmateriell som en del av innspillsnotatet.
4.3 Innlevering av innspillsnotatet
Oppdragsgiver benytter elektronisk konkurransegjennomføringsverktøy (KGV) via Complete Tender Management (CTM) levert av EU Supply, https://eu.eu-supply.com/ ved gjennomføring av markedsdialogen. All kommunikasjon skal forgå ved hjelp av dette. Ved behov for teknisk brukerstøtte, skal EU Supply kontaktes på telefon 23 96 00 10 eller kgv@eu-supply.com
Innspillsnotatet leveres skriftlig i KGV.
Frist for innlevering av innspillsnotat er 11. august 2021, klokka 12:00
Alle spørsmål vedrørende markedsdialogen skal utformes skriftlig og på norsk i KGV. Muntlige henvendelser vil ikke bli besvart.
4.4 Èn-til-èn møter
Etter innlevering av innspillsnotat ønsker utvalget å ha digitale èn-til-èn møter med de leverandørene som har levert notat. Èn-til-èn møtene vil bli avholdt 23. og 24. august, og de aktuelle leverandørene vil få en invitasjon med dato og klokkeslett i KGV
4.5 Fremdriftsplan
Dato | Fremdriftsplan |
---|---|
2. juli 2021 | Invitasjon til dialog |
11. august 2021 klokka 12:00 | Innlevering av innspillsnotat |
23.-24. august 2021 | Digitale èn-til-èn møter med leverandører som leverer innspillsnotat |
5. Ytterligere informasjon
- Denne markedsdialogen gjelder kun «invitasjon til dialog» gjennom muntlige og skriftlige råd og innspill, og vil ikke forkorte tidsfrister for senere kunngjøringer
- Eventuell kunngjøring av konkurransen vil komme i etterkant av dialogen
- Deltakelse i denne markedsdialogen er ikke en forutsetning for å kunne delta i den påfølgende konkurransen
- Oppdragsgiver er ikke forpliktet til å tilpasse konkurransegrunnlaget til de råd og innspill som kommer i forbindelse med dialogen
- Både offentleglova og forvaltningsloven har bestemmelser som sikrer at det skal være et godt vern for leverandørenes idéer, forslag og forretningshemmeligheter som eventuelt deles i dialogen