Meld. St. 23 (2019–2020)

Nordisk samarbeid

Til innholdsfortegnelse

2 Visjon 2030 og reform av Nordisk ministerråd

En ny overordnet og ambisiøs visjon for samarbeidet i Nordisk ministerråd ble vedtatt av de nordiske statsministrene i Reykjavik i august 2019: Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. Visjonen understøttes av de tre strategiske prioriteringene som skal ligge til grunn for Ministerrådets virksomhet i perioden 2021–2024:

Et grønt Norden: Sammen vil vi fremme en grønn omstilling av samfunnene våre og arbeide for karbonnøytralitet og en bærekraftig sirkulær og biobasert økonomi.

Et konkurransedyktig Norden: Sammen vil vi fremme grønn vekst i Norden basert på kunnskap, innovasjon, mobilitet og digital integrering.

Et sosialt bærekraftig Norden: Sammen vil vi fremme en inkluderende, likestilt og sammenhengende region med felles verdier og styrket kulturutveksling og velferd.

Agenda 2030 og Parisavtalen ligger til grunn for visjonen og de strategiske prioriteringene. Oppfølging av FNs bærekraftsmål er omtalt i denne stortingsmeldingen der de er relevante referanser for gjennomføringen av strategiske prioriteringer og delmål1.

Boks 2.1 FNs bærekraftsmål for 2030

  1. Utrydde alle former for fattigdom i hele verden

  2. Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk

  3. Sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder

  4. Sikre inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle

  5. Oppnå likestilling og styrke jenters og kvinners stilling

  6. Sikre bærekraftig vannforvaltning og tilgang til vann og gode sanitærforhold for alle

  7. Sikre tilgang til pålitelig, bærekraftig og moderne energi til en overkommelig pris

  8. Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle

  9. Bygge robust infrastruktur, fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og bidra til innovasjon

  10. Redusere ulikhet i og mellom land

  11. Gjøre byer og bosettinger inkluderende, trygge, motstandsdyktige og bærekraftige

  12. Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre

  13. Handle umiddelbart for å bekjempe klimaendringene og konsekvensene av dem

  14. Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling

  15. Beskytte, gjenopprette og fremme bærekraftig bruk av økosystemer, sikre bærekraftig skogforvaltning, bekjempe ørkenspredning, stanse og reversere landforringelse samt stanse tap av artsmangfold

  16. Fremme fredelige og inkluderende samfunn med sikte på bærekraftig utvikling, sørge for tilgang til rettsvern for alle og bygge velfungerende, ansvarlige og inkluderende institusjoner på alle nivåer

  17. Styrke gjennomføringsmidlene og fornye globale partnerskap for bærekraftig utvikling

Arbeidet med å konkretisere de strategiske prioriteringene har pågått gjennom høsten 2019, både på nasjonalt og nordisk nivå. Alle landene har gjennomført interdepartementale forankringsprosesser. Det er arrangert dialogmøter i hele Norden der representanter for arbeidslivets parter, næringsliv, bransjeorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner og øvrig sivilsamfunn har vært invitert til å komme med ideer og innspill til hva som bør prioriteres i samarbeidet fremover. Et dialogmøte med over 100 deltakere ble holdt i Utenriksdepartementet i november 2019, der også Ministerrådets generalsekretær deltok.

Det har vært lagt vekt på dialogen med Nordisk råd. Det islandske og det danske formannskapet (henholdsvis i 2019 og 2020) har hatt regelmessige konsultasjoner med Nordisk råds presidium for å forankre visjonsprosessen. Nordisk råd har spilt inn skriftlige forslag i forbindelse med gjennomføringen av visjonen, og det har vært gjennomført konsultasjoner med nasjonale delegasjoner til Nordisk råd.

I løpet av høsten 2019 og vinteren 2020 har Nordisk ministerråds sekretariat, sammen med landenes representanter, arbeidet videre med å spesifisere delmål under de strategiske prioriteringene. Disse skal ligge til grunn for Ministerrådets budsjetter og de tre handlingsplanene som skal styre Ministerrådets prioriteringer i perioden 2021–2024. Handlingsplanene vil bli utarbeidet i samarbeid med sektorene og skal godkjennes av samarbeidsministrene i september 2020. Forholdet mellom de tre tverrsektorielle handlingsplanene og de pågående samarbeidsprogrammene i sektorene vil avklares senere.

For å få større kraft i gjennomføringen av visjonen er det helt nødvendig å foreta en omfordeling av Ministerrådets budsjett. Endringene i budsjettet har vært relativt små over mange år. Grovt sett legges det opp til en tredeling av budsjettet i samsvar med de tre strategiske prioriteringene. Dette vil blant annet innebære at de tre største sektorbudsjettene (samarbeidsministrene, kultur- og kunnskapssektorene) vil bli redusert til fordel for økt innsats innenfor særlig klima, miljø og konkurransekraft.

Overordnet har Norge fått godt gjennomslag for sine interesser i arbeidet med gjennomføringen av den nye visjonen og de strategiske områdene. Prosessen har samtidig vist at det er stort sammenfall i de nordiske landenes prioriteringer og tverrpolitisk oppslutning rundt dette. Dette gir et godt utgangspunkt for et sterkt, fokusert og relevant nordisk samarbeid i årene som kommer.

I likhet med Ministerrådets budsjett har heller ikke samarbeidsstrukturene, verken på politisk nivå eller embetsnivå, vært vesentlig endret på flere år. Et unntak er etableringen av Ministerrådet for det digitale nordiske samarbeidet (MR-DIGITAL), igangsatt under det norske formannskapet i 2017 med ministererklæringen «Digital North».

Med sikte på effektiv gjennomføring av visjonen og tilpasning av det nordiske samarbeidet til dagens utfordringer er det besluttet å gjennomgå organiseringen. Det er også behov for å se på organiseringen av de nordiske institusjonene. Arbeidet begynner høsten 2020.

Det er lagt opp til at de nordiske samarbeidsministrene høsten 2022 – under norsk formannskap – skal rapportere til de nordiske regjeringssjefene om status for arbeidet med gjennomføringen av visjonen og de strategiske prioriteringene. Gjennomgangen vil danne grunnlaget for reviderte strategiske prioriteringer for den neste fireårsperioden (2025–2028).

Fotnoter

1.

Rapporten «One Year Closer 2019» gir informasjon om Norges arbeid med FNs bærekraftsmål. https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/one-year-closer-2019/id2662712/