2 Bakgrunnen for arbeidet
Stortingsrepresentant Jan Simonsen fremmet 5. oktober 1995 forslag om å be regjeringen etablere et voldsofferfond som skulle gi direkte eller indirekte støtte til voldsofre. Etter forslaget skulle alle personer som blir dømt for et lovbrudd som kan medføre fengselsstraff, pålegges en engangsavgift. Som begrunnelse ble det vist til behovet for å hjelpe voldsofre, og at det er rimelig at voldsutøverne fremfor skattebetalerne betaler for en slik ordning. Det ble også vist til den svenske ordningen som ble etablert i 1994. I motsetning til ordningen i Sverige, innebar forslaget at fondets midler i hovedsak burde komme det enkelte voldsoffer til gode, se nærmere Dok. nr. 8:4 (1995-96).
Forslaget fikk støtte av Justiskomitéen som bl.a. uttalte:
«Komiteen er enig i at innføring av et norsk voldsofferfond kan være et virkemiddel for å bedre voldsofrenes stilling. Etter komiteens mening er det nødvendig med en økt innsats for å hjelpe personer som har vært utsatt for vold, både i forhold til rettsapparatet og i forhold til å søke erstatninger. Det er videre behov for en styrket innsats i forhold til senskader og ettervirkninger. ...
Komiteen mener at midlene fra et voldsofferfond bør være mest mulig målrettet mot å komme voldsofrene direkte til gode. Midlene bør kunne brukes til å støtte f.eks. ideelle organisasjoner, forskning, opplysningsarbeid, kriseterapi og voldsoffermottak. Det bør også vurderes å bruke midlene fra fondet til direkte støtte til voldsofre for å bedre deres livssituasjon. Komiteen viser imidlertid til at det allerede er en voldsoffererstatningsordning. Komiteen vil be departementet se utarbeidelsen av et forslag om voldsofferfond i sammenheng med voldsoffererstatningsordningen, slik at fondet kan bidra til å bedre erstatningsordningene, og slik at en samlet kan vurdere voldsofrenes situasjon.» Innst. S. nr. 96 (1995-96) s. 1.
I stortingsdebatten ble komitéens innstilling bifalt mot en stemme. 1 Saken ble etter dette oversendt regjeringen for nærmere utredning.
Fotnoter
Om debatten se St.tid (1995-96) s. 2184-2187.