Del 6
Økonomiske og administrative konsekvenser
18 Økonomiske og administrative konsekvenser
Av mandatet fremgår det at utvalget «[…] skal så vidt mulig [redegjøre] for økonomiske, administrative og andre vesentlige konsekvenser av forslagene». Lovforslagene er av prosessuell karakter og gir et visst spillerom for å skjerme identiteten til ansatte i politiet. For ansatte i kriminalomsorgen gis det et klarere hjemmelsgrunnlag for en etablert praksis. Samtidig foreslås det endringer i adgangen til anonym vitneførsel.
Utvalget antar at endringene i seg selv ikke medfører økonomiske konsekvenser. Men ved gjennomføring av skjerming av identiteten er det nærliggende at det må foretas endringer i datasystemer som sikrer at skjermingen effektivt kan gjennomføres. Det må også etableres et system for bruk av tjenestenummer, som sikrer notoritet om hvem som har brukt et bestemt nummer i det enkelte tilfelle, og for utskiftning av tjenestenummer der dette er blitt eksponert. Dette kan medføre utviklingskostnader. Det er vanskelig for utvalget å ha oppfatninger om størrelsen på slike omkostninger.
Utvalget forutsetter for øvrig at det foretas en gjennomgang av HMS-tiltak som kan bidra til å skjerme ansatte, for eksempel ved å utarbeide informasjon mv. til de ansatte i etatene. Utvalget viser til informasjonen som kriminalomsorgen i Danmark har utarbeidet til sine ansatte. Dette er en kostnad som hører til arbeidsgivers ansvar for å ivareta de ansattes sikkerhet, og må antas å dekkes innenfor eksisterende budsjettrammer.
Et mer bevisst forhold til og bruk av avvikssystemer kan også generere flere anmeldelser for straffbare handlinger rettet mot ansatte i politiet og kriminalomsorgen. Håndtering av et økende antall anmeldelser må også antas å bli dekket innenfor eksisterende budsjettrammer.