7 Suspensjon av folkevalgte
7.1 Gjeldende rett
Medlemmer av kommunale og fylkeskommunale organer har både rett og plikt til å sitte i sine verv. De kan ikke fjernes fra vervet mot sin vilje, med mindre de blir fradømt vervet eller det foreligger særskilt hjemmel for suspensjon. Omorganisering og nedlegging av organ kan også føre til at folkevalgte må gå fra sine verv i det aktuelle organet.
Kommuneloven § 15 nr. 3 gir kommunestyret eller fylkestinget adgang til å suspendere en folkevalgt fra sitt verv dersom det blir utferdiget siktelse eller reist tiltale mot vedkommende for et straffbart forhold som nevnt i straffeloven kapittel 11, 24, 25, 26, 33, 40. Det er et vilkår at siktelsen eller tiltalen knytter seg til utøvelsen av verv eller tjeneste for kommunen.
Kommunelovens suspensjonsbestemmelse kan komme til anvendelse for forhold som gjelder forbrytelser i den offentlige tjeneste, underslag, tyveri og ulovlig bruk, utpressing og ran, bedrageri, utroskap og korrupsjon, forseelser i den offentlige tjeneste og forseelser mot formuesrettigheter.
Kommuneloven åpner ikke for suspensjon i tilfeller hvor noen er tiltalt eller siktet for forhold som rammes av straffeloven kapittel 10. Dette kapitlet rammer ulike former for fusk og uregelmessigheter i forbindelse med valg.
Vilkårene for suspensjon er ikke lenger tilstede dersom det gis påtaleunnlatelse eller saken henlegges. Suspensjon faller også bort dersom det foreligger en rettskraftig dom om forholdet. Det betyr at den folkevalgte har rett til å tre inn i vervet igjen dersom vedkommende ikke fradømmes vervet i dommen.
Etter straffeloven § 29 kan den som har begått en straffbar handling som viser at vedkommende er uskikket til eller kan misbruke en stilling, virksomhet eller aktivitet, fratas stillingen når allmenne hensyn tilsier det. Rettighetstapet kan innebære at domfelte fratas en stilling vedkommende allerede har eller fratas retten til for framtiden å ha en stilling, utøve en virksomhet eller aktivitet. Offentlige tillitsverv som medlem av kommunale og fylkeskommunale utvalg er å anse som en offentlig stilling. Bestemmelsen om rettighetstap videreføres i det alt vesentlige i den nye straffeloven av 2005 som ennå ikke er trådt i kraft.
7.2 Departementets forslag i høringsnotatet
Departementet foreslo i høringsnotatet at dersom det er utferdiget siktelse eller det er reist tiltale etter straffeloven kapittel 10, som rammer ulike former for fusk og uregelmessigheter i forbindelse med valg, bør dette kunne danne grunnlag for vedtak om suspensjon fra verv som folkevalgt. At dette ikke har vært rettstilstanden til nå, må bero på at denne type forhold har vært så å si ukjent i norsk valgtradisjon.
Departementet foreslo at kravet til at forholdet skal være knyttet til utøvelsen av verv eller tjeneste for kommunen, ikke skal gjelde dersom det vedtas suspensjon knyttet til straffbare forhold etter straffeloven kapittel 10.
7.3 Høringsinstansenes syn
Ingen høringsuttalelser går imot forslaget.
Trondheim kommune uttaler:
«Trondheim kommune er enig med departementet at også forhold som omfattes av straffeloven kap 10 bør kunne medføre at folkevalgte suspenderes. Valg er selve grunnlaget for at folkevalgte får plass i kommunestyre og dersom dette har skjedd gjennom fusk og uregelmessigheter bør dette kunne medføre at den aktuelle folkevalgte suspenderes, også i de tilfeller hvor siktelsen eller tiltalen ikke knytter seg til utøving av verv eller tjeneste for kommunen.»
7.4 Departementets vurderinger og forslag
Bestemmelsene i kommuneloven om suspensjon er gitt fordi det vil kunne virke støtende at en person som er under etterforskning for visse typer forhold knyttet til utøvelsen av verv, samtidig kan utøve vervet som folkevalgt. Det samme hensynet gjør seg gjeldende ved handlinger som er staffbare etter straffeloven kapittel 10. Staffebestemmelsene rammer forhold som kjøp og salg av stemmer, uberettiget valgdeltakelse og etterfølgende påvirkning av valgresultatet, jf. også §§ 151 til 154 i straffeloven av 2005 (ikke i kraft). Slik kommuneloven er i dag kan en risikere at personer som er tiltalt eller siktet for valgfusk kan utøve verv som folkevalgt, selv om valgfusk kan være årsaken til at vedkommende er valgt. Departementet mener dette vil kunne bidra til å svekke tilliten til valgordningen og demokratiet.
Departementet foreslår derfor at kommuneloven § 15 nr. 3 gis et tillegg slik at siktelse eller tiltale etter straffeloven kapittel 10 kan danne grunnlag for suspensjon av folkevalgte. Det er et vilkår for suspensjon fra et verv at vedkommende person faktisk innehar vervet. Det foreligger således ikke noe grunnlag for å suspendere personer som ikke er folkevalgt, men som står på valglister. Vedkommende kan imidlertid etter forslaget suspenderes dersom vedkommende blir valgt inn som folkevalgt dersom vilkårene ellers er tilstede.
I bestemmelsen slik den lyder i dag, er det et vilkår for suspensjon at de aktuelle forhold knytter seg til utøvelse av verv eller tjeneste for kommunen. Dette bør ikke stilles opp som et vilkår for så vidt gjelder straffeloven kapittel 10. Straffbare handlinger etter straffeloven kapittel 10 kan være utøvet av personer som på det tidspunktet handlingen skjer ikke er folkevalgt, men står på liste for valg til folkevalgt organ. Valgfusk er uforenlig med verv som folkevalgt uansett når og i hvilken sammenheng forholdet er begått. Departementet mener derfor at kravet om at forholdet skal være knyttet til utøvelsen av vervet, ikke skal gjelde ved suspensjon på grunn av siktelse eller tiltale etter straffeloven kapittel 10. Suspensjon kan være aktuelt dersom vedkommende person velges inn i kommunalt eller fylkeskommunalt organ.